Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Curious Case of Benjamin Button, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,3 (× 12 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
midnight_sun17
Форматиране и корекция
WizardBGR

Издание:

Автор: Франсис Скот Фицджералд

Заглавие: Странният случай с Бенджамин Бътън

Преводач: Владимир Молев

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издател: ИК „Intense“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: роман

Националност: американска (не е указана)

Печатница: „Унискорп“

Редактор: Гергана Рачева

ISBN: 978-954-783-086-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2502

История

  1. — Добавяне

VI.

Шест месеца по-късно в града се разчу за годежа на госпожица Хилдегарде Монкриф и господин Бенджамин Бътън (казвам „разчу се“, тъй като генерал Монкриф се закле, че по-скоро сам ще отнеме живота си с офицерската си сабя, отколкото лично да го обяви, както си му е редът) и вълнението в балтиморското общество достигна точката на кипене. Позабравената история с раждането на Бенджамин беше изровена и разнесена на крилете на скандала в живописни и смайващи форми. Твърдеше се, че Бенджамин всъщност е баща на Роджър Бътън, че му е брат, прекарал четирийсет години в затвора, че е предрешеният Джон Уилкис Бут и дори, че на главата му стърчат две мънички рогца.

Неделните притурки на нюйоркските вестници подеха случая и публикуваха невероятни карикатури, на които ликът на Бенджамин Бътън украсяваше тела на риби, змии и дори се появяваше на една надгробна плоча. Журналистите го наричаха „Загадката от Мериленд“. Но истинската история, както обикновено, знаеха малцина.

Така или иначе, всички бяха съгласни с генерал Монкриф, че е истинско „престъпление“ едно толкова прекрасно момиче, което може да избере всеки красавец в Балтимор, да се хвърли в обятията на мъж на петдесет години. Напразно господин Роджър Бътън публикува акта за раждане на сина си в балтиморския „Блейз“. Никой не му повярва. Достатъчно беше да погледнеш Бенджамин, за да се убедиш в истината.

От страна на двамината, които въпросът засягаше пряко, нямаше никакви колебания. Толкова много от историите за годеника й се оказваха измислица, че Хилдегарде категорично отказваше да повярва дори и на истинските. Напразно генерал Монкриф й сочеше високата смъртност сред мъжете на петдесет — или най-малкото сред мъжете, които изглеждаха като на петдесет; напразно изтъкваше несигурността на търговията с чукове и пирони. Хилдегарде беше решила да се омъжи за сладостта на зрелостта и така и направи…