Ханс Бауер
Един живот за ескимосите (46) (Животът на изследователя Кнуд Расмусен)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ein Leben für die Eskimo (Das Schicksal des Forschers Knud Rasmussen), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Биография
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
trooper (2019)

Издание:

Автор: Ханс Бауер

Заглавие: Един живот за ескимосите

Преводач: Валентина Сматракалева; Николай Щамлер

Език, от който е преведено: немски

Издател: Наука и изкуство

Град на издателя: София

Година на издаване: 1970

Тип: биография

Националност: немска

Редактор: Димитър Ив. Търнев

Художествен редактор: Димитър Бакалов

Технически редактор: Милка Иванова

Художник: Ст. Стоянов

Коректор: Кръстина Денчева

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/8744

История

  1. — Добавяне

Отвъд протока Дейвис

Една мечта ще бъде осъществена

През един топъл юлски ден на 1920 г. в катедралното училище на стария исторически град Виборг, в който някога са били избирани датските крале, археологът Теркел Матиассен провежда изпит. Думата е за зъбите на хищните животни и той иска от студентите да разкажат по-подробно за тях. Изведнъж вратата се отваря, един мъж влиза в стаята на изпита и поисква да говори незабавно с Матиассен. Не е прието така внезапно да се прекъсва изпит, но той чувствува, че трябва да отстъпи пред това желание, тъй като очевидно тук не се касае до нещо второстепенно. Той приканва бурния посетител да го последва в друга стая. Там узнава, че пред него стои Кнуд Расмусен, и поканата, която този му отправя, гласи: „Придружете ме в следващата ми експедиция в Америка.“ За Матиассен всичко, което е правил и мислил досега, става изведнъж дребно и незначително. Веднага е взето решение. „Ще участвувам в тази експедиция.“ Една врата се разтваря пред него и му предлага големия обширен свят.

Още от своето детство Расмусен живее с идеята да опознае всички ескимоски народи на Земята и да ги изследва. Още през 1919 г. това някога само смело желание бе узряло в действителен план. Той искал да обходи Арктическа Америка до Беринговия проток и бе публикувал намеренията си в датското „Географско списание“.

Всички досегашни тулски експедиции, четири на брой, се разпростирали само върху Гренландия. Този остров бил достатъчно важен и тук ескимоското население живеело свързано, по брой било по-голямо от кое и да е друго ескимоско население в света. Но тази област в продължение вече на триста години е била изследвана и описвана от датчани и от членове на други нации. Ако човек искал основно да проучи всички въпроси, отнасящи се до ескимосите, до тяхната култура, история, странствуванията им, не можел да се задоволи с изучаването само на гренландските ескимоси, трябвало да прекоси Дейвисовия проток и да потърси американските им родственици. Тези задачи си поставил сега Расмусен и посещението му в училището на Виборг било едно от първите практически приготовления, които той предприемал за своето най-голямо пътешествие. Мечтата на неговия живот е на път да се осъществи.