Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
6 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
vax (2016 г.)
Разпознаване и корекция
vax (2016 г.)

Издание:

Автор: Хр. Пейчев; П. Божков; Д. Душков

Заглавие: Хижите в България

Издание: трето

Издател: ДИ „Медицина и физкултура“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1977

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: българска

Печатница: ДП „Тодор Димитров“ — София, кл. Лозенец

Излязла от печат: 28.VIII.1977

Редактор: Виолета Сезова

Художествен редактор: Димко Димчев

Технически редактор: Методи Андреев

Рецензент: Иван Панайотов; Александър Бакрачев; Грую Янков

Художник: Димко Димчев

Коректор: Стоянка Дамянова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6366

История

  1. — Добавяне

Южна България

Туристическа спалня в гр. Пазарджик

Намира се на ул. Васил Коларов 6, на 208 м н.в. Сградата е електрифицирана и вътрешно водоснабдена и канализирана. Капацитетът й е 34 места на етажни легла в общи спални помещения. Няма туристическа кухня и столова. Наблизо има ресторант, магазин и павилиони за хранителни продукти.

По-важните исторически забележителности в града са: черквата „Света Богородица“, едно от големите архитектурни постижения на българското възраждане, трикорабна псевдобазилка с три престола и великолепен иконостас — шедьовър на резбарското изкуство; музеят Станислав Доспевски на бул. Г. Димитров 50, съхранил прекрасни творби на бележития възрожденски художник. Той е включен в 100-те национални туристически обекта. Интерес представлява островът на р. Марица, който е добре благоустроен и превърнат в зона за отдих. Спалнята се стопанисва от тур. д-во „Алеко“, ул. Васил Коларов 5, телефон 2-54-27.

Туристическа спалня Тракия в гр. Пловдив

Намира се на ул. Иван Вазов 84. Отстои на 200 м от централната жп гара на Пловдив. Помещава се в триетажната сграда на (бивш хотел на СП „Комунални услуги“. Спалнята е електрифицирана, водоснабдена и канализирана. Разполага с 15 спални помещения с общ капацитет 63 места в стаи с по 2, 6 и 8 легла. В съседната сграда има ресторант, а край гарата закусвалня и бюфети.

Многобройни са интересните забележителности в Пловдив. Особен интерес представляват: старата част на града, Етнографският музей, Археологическият музей на площад Съединение 1, в който се съхранява прочутото Панагюрско златно съкровище, Панаирното градче, Паметникът на Альоша, Сахат-тепе, Бунарджика и др. Спалнята е отворена целогодишно. Има телефон 2-63-33. Стопанисва се от ОС на БТС в Пловдив, ул. 11 август 2, телефони 2-86-51 и 2-50-41. За резервации се грижи информационното бюро, телефон 2-39-58.

Туристическа спалня Турист в гр. Пловдив

Намира се на ул. 11 август 2, зад централната пловдивска улица В. Коларов. Тя е четириетажна сграда. Два етажа се използуват за спалня. Капацитетът й е 27 места в стаи с по 2 и 3 легла. Разполага с приемно фоайе, вътрешни санитарни възли. Тя е много добре обзаведена. Както и спалня Тракия тя осигурява подслона на многобройните индивидуални туристи и групи, дошли за разглеждане на многобройните забележителности на гр. Пловдив, две от които — Археологическият и Етнографският музей, са включени в 100-те национални туристически обекта.

Спалнята приема туристи целогодишно. Има телефон 2-51-03.

Стопанисва се от ОС на БТС в Пловдив, ул. 11 август 2, тел. 2-50-41. Резервации на места в спалните и хижите извършва информационното бюро, телефон 2-39-58.

Туристически дом Кенана край гр. Хасково

Намира се в красивия лесопарк Кенана — великолепна млада дъбова гора на 7 км от гр. Хасково. Разположен е в югозападната окрайнина на парка на 160 м н.в.

Изходно място — гр. Хасково — по асфалтиран път до дома или по маркирана пътека покрай почивните станции за 1.15 ч пеша. Автобус 2 тръгва от централния площад, пътува няколко пъти дневно до ресторант „Дивото козле“, а някои и до дома. Ресторантът отстои на 15 мин от туристическия дом.

Строен е през 1966–1969 г. Разширен е с ново крило през 1975 г. Той е масивна триетажна сграда, отлично обзаведена с капацитет 186 места в стаи с по 2, 3, 4, 5 и повече легла. Има електричество, вода, канализация. Разполага с ресторант със 100 места, голяма обзаведена кухня, занималия, методичен кабинет, лекционна зала, приемно фоайе. Целогодишно работи бюфет. Разполага също с вътрешни санитарни възли и бани е душове. Домът има телефонна връзка с Хасково, тел. 35–28.

Съседните обекти и забележителности са: историческото място Асенова крепост с паметника край с. Клокотница, където през 1230 г. цар Иван Асен II разбива византийската войска на император Теодор Комнин — 30 мин пеша; оригиналното ханче и къмпингът на международния път за Истанбул — на 30 мин; центърът на парк Кенана с ресторанти, павилиони и водни площи, зоологически кът — на 20 мин; язовирът — 40 мин и др.

Стопанисва се от ОС на БТС — Хасково, ул. Русе 28, телефон 41–20.

Хижа Книжовник

Разположена е край язовир Книжовник на поляна, заобиколена от широколистна гора, лозя и овощни градини на около 200 м н.в.

Изходно място — с. Книжовник, Хасковски окръг, жп гара на линията Русе — Момчилград — Подкова — 1,5 км, 15–20 мин пеша. Има удобен път до хижата.

Строена е през 1975–1977 г. от обществеността и туристите в с. Книжовник. Тя е хубава, масивна, триетажна сграда с капацитет 70 места в стаи с по 3, 4 и 6 легла, столова с 80 места, голяма ресторантска кухня, в която се готви, бюфет, занималия и др. Има етажни санитарни възли и бани и е мрежово електрифицирана. Разполага и със спортна площадка.

Наблизо има археологически разкопки от старо селище, което се изследва.

Хижата се стопанисва от туристическото дружество в с. Книжовник, Хасковски окръг.

Адрес: Общинският народен съвет.

Хижа Зорница

Намира се на 6 км от гр. Марица в местността Новата чешма. Разположена е сред дъбова гора на 110 м н.в.

Изходно място — гр. Марица, Хасковски окръг — 1,15 ч пеша по маркирана пътека. Има асфалтиран път до хижата. В празнични дни до нея отиват автобуси.

Тя е масивна триетажна ограда, строена през 1969–1970 г. от туристите от гр. Марица. Има капацитет 40 места в стаи с по 2, 4, 5 и повече легла, обзаведена туристическа кухня и столова, занималия, сервизни помещения. Към хижата има 10 масивни двустайни бунгала с по 2 легла в стая — общо 40 легла. Хижата е електрифицирана и водоснабдена. В непосредствена близост е устроен оригинален бюфет-ресторант на селкоопа. Има футболно игрище и плувен басейн.

Отворена е целогодишно. Стопанисва се от тур. д-во „Бенковски“ — гр. Марица, тел. 363. Телефонът на хижата е 307.

Туристически дом в гр. Стара Загора.

Намира се в красивия парк „Ленин“, разположен северно от града. Наричан е още Аязмото. Надморската височина на дома е 310 м.

Изходно място. От автобусната спирка на обиколната градска линия пред входа на парка до дома се отива за 10 мин пеша по алеята вляво.

Домът е строен през 1960–1962 г. от ОС на БТС в Стара Загора. Той е съвременна, отлично обзаведена сграда с капацитет 60 места в стаи с по 2 легла и две общи спални помещения. Разполага със занималия с телевизор и забавни игри, библиотека, широки тераси с великолепен изглед към града. Към дома работи първокласен ресторант. Има и спортна площадка.

Паркът „Ленин“ (Аязмото) представлява благоустроена градска градина. Създаден е от възрожденския деец и старо загорски митрополит Методий Кусевич и група природозащитници.

Днес залесените му площи обхващат повече от 4000 дка с повече от 170 редки растителни видове, между които: хималайски, ливански и атласки кедър, северноамериканска ела, черен орех, кипариси и др. Заселени са и сърни, и елени лопатари. Интерес представлява манастирската църквица от 1895 г. „Св. Тодор Тирон“, зоокътът, летният театър, стадион Берое и др. Паркът „Ленин“ и окръжният исторически музей в Стара Загора са включени в 100-те национални туристически обекта.

Стопанисва се от ОС на БТС — Стара Загора, ул. Д. Благоев 77, тел. 2-34-32. Телефонът на дома е 2-42-81.

Хижа Бакаджик

Разположен е откъм северната страна на веригата хълмове под общото наименование Бакаджиците, край млада широколистна гора, на 450 м н.в.

Изходно място — гр. Ямбол — 16 км с автобусите, които идват до самата хижа, или като се използуват автобусите, пътуващи от града в направление на с. Чарган и с. Победа. За пешеходците от селата Чарган, Победа и Търнава е на около 1 ч пеша.

Сградата е от 1879 г., строена е за нуждите на манастира „Св. Спас“. Преустроена е през 1965 г. Предстои й разширение. Има капацитет 51 места в стаи е по 4, 7 и повече легла, столова с 40 места, вода и електричество. На 20 мин от хижата има голям ресторант. Поддържа се бюфет.

Наблизо е манастирът „Св. Спас“, строен през 1865 г. Църквата е наименувана на „Александър Невски“. В нея се пази именният заветен списък на загиналите руски войници и офицери и българските опълченци. На 12 май 1879 г. ген. Скобелев подарил на бъдещия храм голямо евангелие и кръст. Интерес представляват: вр. Св. Спас (500 м) с останки от римска крепост — на 20 мин пеша, вр. Калето с развалини от средновековна крепост и др. Съседна хижа е „Дружба“ — 10 мин.

Хижата се стопанисва от тур. д-во „Кабиле“ — гр. Ямбол, ул. И. Мишев 30, телефон 2-43-23.

Хижа Дружба

Разположена е в Бакаджиците на 10 мин от хижа Бакаджик на поляна, оградена от млада широколистна гора, на 485 м н.в.

Строена е през 1966–1968 г. Тя е хубава, масивна триетажна сграда е две тела и сутерен. Има капацитет 120 места в стаи с по 2, 3, 4, 7 легла, две кухни — една голяма и една по-малка за нуждите на туристите, столова с 80 места, занималия, методичен кабинет, вътрешни санитарни възли и бани, бюфет, павилион, телевизор и телефонна връзка с Ямбол.

Местността е обрасла с млади широколистни гори и предлага прекрасни условия за най-разнообразни леки излети.

Съседните обекти и забележителности са: хижа Бакаджик, манастирът „Св. Спас“ и черквата „Александър Невски“ — на 10 мин; вр. „Св. Спас“ (500 м) с останки от римска крепост — 10 мин; изкуствената пещера със скулптурни фигури — 10 мин; голям модерен ресторант — на 10 мин, и др.

Изходният пункт е както за х. Бакаджик.

Стопанисва се от ОС на БТС — Ямбол, ул. Йордан Мишев 30, тел. 2-26-70.

Хижа Люляк

Намира се в гористата местност Горчака, известна сред местното население и като Хисара, в Терзийски баир на около 400 м н.в.

Изходно място — известното пътно кръстовище Петолъчката, където се пресичат пътищата от София за Бургас и от Котел за Ямбол. Оттам след 2,5 км по пътя за Бургас има отклонение вляво. По маркирана пътека и черен път се върви около 30 мин пеша; с. Лозенец, край пътя за Бургас — 1,15 ч.

Строена е през 1973–1974 г. от стралджанските туристи. Състои се от две дървени едноетажни постройки и бунгала с общ капацитет 70 места на легла и нари. Има туристическа кухня и столова в едно помещение, втора столова с 40 места, външно водоснабдяване, електричество от агрегат, телевизор и други.

Интерес за туристите представлява паметникът с барелеф на Панайот Хитов на 20 мин югоизточно от хижата. Четата на войводата е имала остри схватки с поробителя в този район; Калето, в същата посока на 20 мин с останки от средновековна крепост и керамични предмети от V — VI в. от н.е.; вр. Кръста (472 м), от който се открива хубава панорама — 20 мин.

Хижата се стопанисва от тур. д-во „Кале“ — гр. Стралджа, ул. Георги Димитров 6, телефон 191.

Хижа Орловец

Намира се в местността Бабалията, гориста местност на 3 км от с. Соколово на 193 м н.в.

Изходно място — с. Соколово, Бургаски окръг — 30–40 мин пеша по маркирана пътека. От Карнобат до селото (15 км) има редовна автобусна връзка. Хубав път стига на 800 м от хижата.

Строена е през 1939–1940 г. като ловна хижа. През 1960 г. е преотстъпена и преустроена за нуждите на туристите от Карнобат.

Тя е малка, добре обзаведена хижа с капацитет 20 места в стаи с 2, 3 и 4 легла. Има туристическа кухня и столова. Хижата е електрифицирана и външно водоснабдена.

Тя е отворена през цялата година. Стопанисва се от тур. д-во „Орловец“ — Карнобат, ул. Васил Коларов 1, телефон 21–92.

Хижа Божура

Намира се югозападно от гр. Грудово, в хълмистото възвишение Каратепе. Разположена е в местността Паничков лагер сред дъбова гора на 324 м н.в.

Изходно място — гр. Грудово — 6 км по асфалтирано шосе за гр. Елхово и по едно отклонение вляво — 1 км с макадамова настилка. До нея пеша се отива за около 2 ч. Има маркировка.

Строена е през 1972–1973 г. от грудовските туристи. Тя е едноетажна сграда от пионерски лагер. Преустроена е в удобна хижа. Има капацитет 40 места в стаи с по 3 легла и в общи спални помещения с етажни легла. Обзаведена е туристическа кухня. Има столова, електричество от мрежата, водоснабдяване, телевизор, радио грамофон и др. Има телефонна връзка с Грудово. Предстои строеж на нова хижа.

Околността е покрита с хубави широколистни гори и поляни и предлага отлични условия за отдих, спортуване и за състезания по ориентиране. Наблизо е бистрата Средецка река. Интерес за туристите представляват историческите местности Факъдере и Даръдере, където е действала четата на Тодор Грудов през 1925 г.; музеят и паметникът на Т. Грудов в Грудово и др.

Хижата се стопанисва от тур. д-во „Алеко“ — гр. Грудово, Бургаски окръг, ул. Т. Грудов 42, телефон 124.