Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
6 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
vax (2016 г.)
Разпознаване и корекция
vax (2016 г.)

Издание:

Автор: Хр. Пейчев; П. Божков; Д. Душков

Заглавие: Хижите в България

Издание: трето

Издател: ДИ „Медицина и физкултура“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1977

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: българска

Печатница: ДП „Тодор Димитров“ — София, кл. Лозенец

Излязла от печат: 28.VIII.1977

Редактор: Виолета Сезова

Художествен редактор: Димко Димчев

Технически редактор: Методи Андреев

Рецензент: Иван Панайотов; Александър Бакрачев; Грую Янков

Художник: Димко Димчев

Коректор: Стоянка Дамянова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6366

История

  1. — Добавяне

В. Крайморски хижи и спални

Хижа Добруджанка

Намира се в лесопарка на 3 км северно от гр. Каварна, на 135 м н.в.

Изходно място — гр. Каварна — 3 км, 40–50 мин пеша по асфалтиран път и по маркирана пътека.

Построена е през 1961 г. от туристите от гр. Каварна с помощта на ЦС и ОС на БТС. Сградата е двуетажна, масивна с хубаво външно оформление.

Хижата има капацитет 46 места, разположени в стаи с 2, 5 и повече легла, туристическа кухня и столова с 50 места, бюфет за хранителни стоки. Тя е електрифицирана и водоснабдена.

Места за посещение: нос Чиракман с оставки от много стара крепост. На 12 км в историческия нос Калиакра с пещери и археологически паметници, а на 16 км е Тауклиман — красив кът на морето с много заливчета и интересни скали. Има автобусна връзка от Каварна.

Хижата е отворена целогодишно и се стопанисва от тур. д-во „Калиакра“ — гр. Каварна, Толбухински окръг, телефон 26–45.

Туристическа база в гр. Балчик

Намира се на 1 км югозападно от гр. Балчик по посока на курортния комплекс Албена. Разположена е близо до морския бряг в местността Сборно място на 80 м н.в.

Изходно място — Балчик — пътува се с градските автобуси от Балчик за Албена и се слиза на сп. Сборно място.

Базата е построена през 1971 г. от ОС на БТС — гр. Толбухин.

Състои се от едноетажна сграда с три спални помещения, обзаведени с 10 легла и 5 бунгала с 10 легла, общо 20 легла.

Базата служи на туристите, дошли да се запознаят със забележителностите на Балчик — Двореца, Ботаническата градина с уникалната сбирка от кактуси и др. Базата е открита от април до октомври.

Стопанисва се от ОС на БТС — гр. Толбухин, ул. Дойран 4, Справки и резервации на места, тел. 2-54-48.

Хижа Аладжа

Намира се в парка, разположен над курорта Златни пясъци, близо до Аладжа манастир сред хубава широколистна гора, на 125 м н.в.

Изходно място — Варна. Отива се с автобусите за Златни пясъци, минаващи през Аладжа манастир (спирката е на 5 мин от хижата). От курорта Златните пясъци отстои на около 40 мин пеша и от курорта Дружба на 1,30 ч.

Построена е от варненските туристи през 1927 г. Сградата е масивна, двуетажна с тераса. До нея преди няколко години бе изградена нова дървена постройка. Общият й капацитет е 104 места в стаи с по 4 и повече легла, двуетажен тип. Тя е електрифицирана и водоснабдена. Има туристическа кухня и малка столова, навес с лятна кухня, съоръжена с електрически котлони, има столова, бюфет за хранителни стоки и безалкохолни напитки. На 5 мин, до автобусната спирка, има голям ресторант в битов стил и павилиони.

Околността й е огромен лесопарк с буйна растителност и най-разнообразни дървесни видове, храсти, диворастящи плодове и гъби.

По-интересните забележителности са: уникалният Аладжа манастир — скален манастир от VI в. след н. е. на 10–15 мин; катакомбите до манастира; курортът Златни пясъци на 30–40 мин; хижа Простор на 20–30 мин, както и много исторически, археологични, културни паметници и музеи в гр. Варна. В нова оригинална сграда до манастира наскоро бе създадена интересна музейна историческа и археологична експозиция.

Хижата се стопанисва от ОС на БТС — Варна, ул. Никола Й. Вапцаров 46, телефон 2-50-37. Хижата има телефонна връзка — телефон 6-57-90.

Хижа Простор

Намира се на обширна поляна в местността Кариерите, на 20 мин от Аладжа манастир и на около 190 м н.в. Местността е известна и като Янчова поляна.

Изходно място — Варна и Златни пясъци с автобусите, които спират на пет минути от хижата.

Тя е комплекс от три едноетажни сгради, строени през 1964–1965 г. за работническо общежитие. Като хижа е приспособена и обзаведена през 1969 г. Общият й капацитет е 90 места в стаи е по 4, 9 и повече легла. Разполага със столова с 40 места, лятна столова със 100 места, туристическа кухня, умивални и баня. Хижата е електрифицирана и водоснабдена. Има телевизор. Поддържа се бюфет за хранителни стоки. На поляната е създадена спортна площадка с футболно игрище към нея. От края на поляната се откриват прекрасни гледки към крайбрежието от Златни пясъци до Варна и Галата.

Съседните обекти и забележителност са: Аладжа манастир — 20 мин по очертана пътека; х. Аладжа — 30 мин; Златните пясъци — около 1 ч, и многобройните исторически и културни забележителности във Варна.

Хижата се стопанисва от тур. д-во „Галата“ — гр. Варна, ул. Плевен 2, телефони 3-00-56 и 2-60-39.

Туристическа спалня Ален мак край Варна

Разположена е на мястото на база на пътни строежи, край новия път за Златни пясъци, от дясната страна след курорта Дружба, на 11-ия километър от Варна.

Изходно място — Варна — с автобусите за Златни пясъци.

Изградена е през 1975 г. Състои се от дървена постройка, обзаведена със 70 легла и още 150 легла, които се помещават в палатки. Предоставя на туристите места за опъване на собствени палатки, места за паркиране на леки коли и автобуси, умивални, санитарни възли и др. Предстои строителство на удобни бунгала.

Съседните обекти и забележителности са: Аладжа манастир, курортът Златни пясъци, курортът Дружба, хижите Простор и Аладжа. До тези обекти има автобусна връзка. Плажът е отдалечен на около 25 мин по посока на спирка Писател.

Спалня Ален мак се стопанисва от тур. д-во „Галата“, ул. Плевен 2, телефон 3-00-56. Приемат се резервации за места както от индивидуални туристи, така и от групи.

Туристическа спалня Траката край Варна

Намира се на около 6 км от центъра на Варна до автобусна спирка Траката в едноименната местност на 60 м н.в.

Изходно място — Варна (с автобусите 8 и 9 които спират до нея).

Построена е и е обзаведена за спалня от туристическо дружество „Родни балкани“ през 1970 г. Състои се от двуетажна и едноетажна постройка с капацитет 70 легла в общи спални помещения. Електрифицирана е и е водоснабдена. Има лятна столова. В съседство има магазин за хранителни стоки и за плодове и зеленчуци и добре уреден ресторант.

Наоколо са разположени почивни станции, вили, овощни градини. Плажът отстои на 5–10 мин. Пеша и е превозни средства излети могат да се предприемат към курорта Дружба, Златните пясъци, Аладжа манастир и др.

Стопанисва се от тур, д-во „Родни балкани“, Варна, ул. Карл Либкнехт 12, тел. 2-50-17.

Хижа Ветеран

Намира се е местността Фичоза сред акациева горичка на 50–60 м от брега на морето, на 10 м н.в.

Изходно място — Варна (е автобусите за Галата и оттам около 1 ч пеша през Фичоза и около 45 мин по пътеката покрай брега). Има черен път до хижата.

Строена е през 1970 г. от туристи ветерани и от ОС на БТС — Варна. Тя е едноетажна постройка е подпокривни помещения и стръмен покрив с капацитет 35 легла в общи помещения, столова с 15–20 места, хубава тераса. Водоснабдена е външно. Към нея има изградени пет нови дървени бунгала с по 3 легла, общо 15 легла. Поддържа се добре уреден бюфет.

Местността е великолепно съчетание на гора, поляни и чудесен плаж. Интерес за туристите представлява паметникът източно от кв. Аспарухово с барелеф на голяма лодка. Пеша около 1,30 ч. Оттук през 1920 г. Г. Димитров, В. Коларов, Хр Кабакчиев и д-р Максимов потеглили с обикновена рибарска лодка към СССР. Има автобус от Галата; съседна хижа е Черноморец — 1 ч пеша по маркирана пътека; на още 1 ч покрай брега се достига историческото Лашадере, където паметник напомня за слизането тук на В. Коларов, Б. Българанов и В. Каравасилев през 1923 г. Край нос Галата, близо до фара, има интересно заведение, от което се открива неповторима панорама към Варненския залив.

Хижата се стопанисва от ОС на БТС — Варна, ул. Н. Й. Вапцаров 46, телефон 2-50-37.

Хижа Черноморец

Намира се на 6 км южно от Галата. Разположена е на терасовидна площадка над морето сред широколистна гора на 30 м н.в.

Изходно място — Варна (с автобусите до Галата и оттам 1 ч пеша по маркирана пътека покрай морския бряг или по асфалтирания път до хижата). Може да се тръгне от местността Боровец край шосето за Бургас и оттам до хижата — 1 ч пеша.

Строена е през 1964–1967 г. от туристическо дружество „Родни балкани“ — Варна. Тя е масивна, съвременна триетажна хижа с капацитет 120 места в стаи с по 3, 5 и повече легла. Разполага с голяма кухня и столове със 100 места, отделно туристическа кухня, занималия с телевизор, вътрешни санитарни възли и бани е душове. Поддържа се добре уреден бюфет.

Съседна хижа по посока на Галата е Ветеран — 1 ч по маркирана пътека. На 1 ч югозападно е историческото Пашадере, където през 1923 г. са слезли тук от СССР партийните функционери В. Коларов, Б. Българанов и В. Каравасилев. Паметникът напомня за това събитие. Има маркировка.

Хижата се стопанисва от ОС на БТС — Варна, ул. Н. Й. Вапцаров 46, телефон 2-50-37.

Хижа Странджа

Намира се в парка Отманли — Бургаски окръг, в полите на Странджа планина сред поляни и млади горички, на 23 м н.в.

Изходно място — Бургас (16 им е автобусите, тръгващи от пл. Баба Ганка — през 30 мин).

Построена е от бургаските туристи през 1938 г. Старата хижа бе включена в новата голяма съвременна триетажна сграда, строена през 1968–1970 г. от ОС на БТС — Бургас.

Има капацитет 110 места в стаи с по 2, 5, 6, 8, 9 и повече легла, туристическа кухня, удобна столова със 100 места, занималия с два телевизора, методичен кабинет по ориентиране, туризъм и пещерно дело, вътрешни санитарни възли и бани с душове. В хижата има бюфет и се готви. В района й работят два ресторанта и павилиони и има няколко почивни дома и ведомствени хижи. Оформя се като великолепна зона за отдих.

Съседните обекти и забележителности са: наблизо удобен къмпинг; плажът на морето — 20–25 мин; вр. Исперец — 40 мин; историческият остров Болшевик с музея — 20 мин с катер на хижата, и много исторически и културни забележителности в окръжния център Бургас.

Стопанисва се от ОС ма БТС — Бургас, ул. Аспарух 16, телефони: 4-55-01 и 4-27-58.