Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
6 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
vax (2016 г.)
Разпознаване и корекция
vax (2016 г.)

Издание:

Автор: Хр. Пейчев; П. Божков; Д. Душков

Заглавие: Хижите в България

Издание: трето

Издател: ДИ „Медицина и физкултура“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1977

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: българска

Печатница: ДП „Тодор Димитров“ — София, кл. Лозенец

Излязла от печат: 28.VIII.1977

Редактор: Виолета Сезова

Художествен редактор: Димко Димчев

Технически редактор: Методи Андреев

Рецензент: Иван Панайотов; Александър Бакрачев; Грую Янков

Художник: Димко Димчев

Коректор: Стоянка Дамянова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6366

История

  1. — Добавяне

Витоша

Туристическа спалня Здравец в София

Намира се в малка градинка на ул. Клокотница 4, непосредствено до столичната митница, откъм северната страна на трамвайното депо. От централната гара отстои на 5–10 мин. път пеша. От центъра на столицата към нея се пътува с трамвай № 1, 7, 9, 2, 14.

Спалнята е построена от ГС на БТС и туристическото дружество „Урвич“ в София през 1969 г. Състои се от едноетажни дървени постройки, в които има стаи с по 3, 4 и 6 легла. Отворена е целогодишно. Има добре поддържан бюфет. Телефонът на спалнята е 31-60-32.

Стопанисва се от туристическо дружество „Урвич“ — София, бул. Хр. Ботев 157, тел. 31-61-02. Предварителни заявки за места се правят в дружеството, спалнята и в резервационната служба на бюро за туризъм „Пирин“ на телефон 88-10-79 и 87-05-79.

Туристическа спалня Юбилейна в София

Намира се в югозападната окрайнина на жилищния комплекс Красна поляна. До нея се пътува с трамвай № 4, като се слезе на спирка Трамвайно депо — Земляне, вдясно покрай канала за пет минути се отива до спалнята. На същото място и на същото разстояние спират и автобуси 77 и 83, пътуващи съответно за Овча купел и кв. Емил Марков.

Спалня Юбилейна е построена от тур. д-во „Черни връх“ — София, през 1975–1976 г. Състои се от две едноетажни дървени постройки и едноетажна, тухлена стопанска сграда. Има капацитет 100 легла в стаи с по 3, 4 и повече легла, дневна занималня, бюфет, собствена пералня, баня и други сервизни помещения. Районът й, който е част от нов парк, предоставя на гостите кътчета за отмора. Телефонът на спалнята е 22-92-38.

Стопанисва се от туристическо дружество „Черни връх“ — София, ул. Ц. Самуил 74, телефон 87-76-14. Предварителни заявки се правят както за спалнята Здравец.

Хижа Селимица

Намира се в местността Ленищата под вр. Селимица (2040 м) в югозападните склонове на Витоша сред широколистна и иглолистна гора на 1305 м н.в.

Изходно място — с. Кладница, Пернишки окръг, докъдето има автобус и нагоре 1 час пеша. От същото село до хижата има път. От Владая отстои на 2,30 ч, като се минава покрай каменните кариери. От Златните мостове, докъдето има автобусна линия, се отива за 2 ч, като се минава покрай Фон фон, х. Трендафила, Рудничар и развалините на х. Острица.

Построена е от пернишките туристи през 1930 г. Хижата има 70 места за нощуване в стаи с по 3, 4 и повече легла и общи помещения, обзаведени с нари. Има обзаведена туристическа кухня и столова с 60 места. Тя е електрифицирана и водоснабдена. В непосредствена близост до нея работи ресторант.

Околността на хижата е добре поддържан парк, в който са разположени много вили и почивни станции. Оттук се откриват великолепни гледки към Пернишко-Мошинската котловина. На около 3 часа път в южна посока през местностите Танчовица и Матница е изворът Живата вода, едно рядко природно явление. На 1,30–2 ч. път пеша в посока с. Кладница е живописният язовир Студена, който събира водите на Струма, Матница и Зла река. От хижата се предприемат излети и към китните селца Чуйпетлово — 3 ч, и Боснек — 4 ч.

Стопанисва се от тур. д-во „Кракра Пернишки“ — гр. Перник, ул. „Н. Цанов“ 36, тел. 34–50, от София авт. 076.

Хижа Еделвайс

Намира се в местността Мачовото сред стара иглолистна гора на 1771 м н.в.

Изходно място — местността Златните мостове, докъдето има редовна автобусна линия от София (до хижата се отива за 1,30 ч); от Владая — пеша за 3 ч; от Княжево — за около 3.30–4 ч.

Старата сграда на хижата е построена през 1932–1934 г. от софийските туристи (клон „Еделвайс“ на БТС). През 1957 г. пожар унищожи хижата, но тя бе веднага възстановена от дружество „Еделвайс“. До нея бе построена и нова сграда. В старата са спалните, а в новата — туристическата кухня, столовата и две спални помещения. Общият й капацитет е 54 легла в стаи с по 5, 8 и повече легла.

Околността на хижата е великолепна иглолистна гора. Зиме тук има терени за ски-спорт, а лете — условия за излети: до х. Звездица — 6 мин.; до х. Кумата — 45 мин.; до х. Селимица — 1,30 ч; до Черни връх — 2,30 ч и др.

Стопанисва се от тур. д-во „Еделвайс“, ул. Асен Златарев 21, телефон 44-19-83.

Хижа Звездица

Разположена е в местността Марина поляна на 1850 м н.в. в обширна ливада, заобиколена от великолепни иглолистни гори.

Изходно място — Златните мостове, докъдето пътуват автобусите 61, и оттам до хижата се отива за 1,30 ч пеша. Удобен път за автомобили има до местността Офелиите.

Хижата е построена през 1964–1966 г. от М-во на правосъдието по инициатива ма туристическата секция. Тя е голяма триетажна сграда, електрифицирана и водоснабдена, с капацитет 72 легла, разположени в стаи с по 2 и 3 легла. За туристите има 2 общи спални с 23 легла. Разполага със столова за почиващите с 50 места, отделно туристическа кухня и столова с 60 места, занималия, стая на ПКСС, централно парно отопление и др.

Съседните обекти и забележителности са: х. Кумата — на 45 мин.; х. Еделвайс — 6 мин.; Черни връх — 2,30 ч; х. Селимица — 1,30–2 ч и др.

Стопанисва се от ЦС на БПС — район Банкя.

Хижа Кумата

Намира се в южния край на местността Боерица сред иглолистна гора, на 1725 м н.в.

Изходно място — местността Златни мостове, докъдето има редовна автобусна линия от София. Хижата отстои оттам на 1 час. Върви се по маркирана пътека през Ветровала. От Владая е на 2,30 ч път пеша; от Княжево — на 3,30 ч.

Хижата е била построена етапно от млади туристи от клон „Витоша“ на ЮТС в периода от 1926 до 1935 г. Има капацитет 80 легла в стаи с по 5, 7 и повече легла. Разполага с две кухни, столова с. 80 места, добре поддържан бюфет. Тя е електрифицирана, водоснабдена и канализирана.

Околността на хижата е с богата растителност, с диворастящи плодове и има чудесни кътчета за отмора. Зиме над хижата в местността Конярника има идеални условия за ски-спорт.

Възможностите за излети са: до хижите Боерица и Планинарска песен — 10 мин; до х. Еделвайс — 45 мин; до х. Селимица — 2 ч; до х. Септември — 45 мин.; до хижите Бор и Тинтява — 1 ч и до Черни връх — 2 ч.

Стопанисва се от тур. д-во „Черни връх“ — София, ул. Ц. Самуил 36, телефон 87-76-14.

Хижа Боерица

Намира се в местността Боерица, под вр. Черната скала, (1869 м) сред стара иглолистна гора на 1700 м н.в.

Изходно място — местността Златните мостове — 1 час пеша по маркирана пътека през Ветровала по посока х. Кумата и след това се отклонява вляво.

Построена е през 1956 г. по инициатива на туристите към секцията при СГНС. Тя е масивна двуетажна сграда с подпокривно помещение в алпийски стил. Капацитетът й е 35 места в стаи с по четири легла и две помещения, обзаведени с нари. В оригинална дървена постройка към нея има места за още 20 души. Хижата предоставя и голяма туристическа кухня, удобна битова столова. Тя е електрифицирана, водоснабдена и канализирана.

Възможностите за излети и разходки са: до вр. Черната скала — 25 мин.; до х. Кумата — 10 мин.; до ски плаца на Ветровала — 20 мин.; до х. Септември — 35 мин.; до хижите Бор и Тинтява — 1 ч; до Черни връх — 2 ч. В нейния район са хижите Планинарска песен и почивната станция на СГНС.

Хижата се стопанисва от съвета по туризма при СГНС, телефон 87-65-03.

Хижа Планинарска песен

Намира се в местността Боерица сред великолепна иглолистна гора на 1700 м н.в. непосредствено до х. Боерица.

Изходно място за хижата е също Златните мостове. От горната лифтна станция Копитото отстои на 1,30 ч.

Построена е през 1970 г. от ГС на БТС и от хор „Планинарска песен“. Всъщност това е един туристически комплекс от две хижи: Планинарска песен и Борова гора. Първата е нова и има капацитет 34 места, разположени в стан и занималия с по 4, 5, 6, 7 и 8 легла, отлично обзаведена столова с 30 места и занималия с 25 места, библиотека, телевизор, пиано и други музикални инструменти. Има и малка кухня, в която се сервират топли чорби, чай и кафе. Хижа Борова гора е преустроената и обновена двуетажна сграда на бившия горски дом. Има капацитет 30 места и разполага със столова с 25 места.

На амфитеатралния терен пред хижата са поставени пейки и през лятото тук често хор „Планинарска песен“ изнася концерти.

Възможностите за излети и преходи са както от х. Боерица, описани по-горе.

Стопанисва се от ГС на БТС — София, ул. Гр. Игнатиев 7 6, телефон 87-30-43 и 83-59-22.

Хижа Планинец

Намира се в местността Сврачар, в окрайнината на борова и брезова гора, на 1355 м н.в.

Изходно място. От горната лифтна станция на Копитото — 30 мин.; Златните мостове — 30–40 мин.; от Княжево — около 2 ч пеша.

Строена е през 1934–1935 г. от туристическа група „Явор“ при софийския клон „Алеко Константинов“ на БТС. Тя е двуетажна сграда с капацитет 68 легла в общи спални помещения. Има кухня, удобна столова със 100 места, в която е устроен кът за историята на партизанския отряд „Г. Бенковски“, образуван в тази хижа, за което напомня и паметна плоча.

Хижата има умивални, скиорна и други сервизни помещения.

Околността й е гора, а също и обширни поляни. Зиме има отлични ски терени. Възможностите за излети са: до х. Момина скала и ресторанта на поляната — 20 мин.; до х. Тинтява — 1 ч; до х. Септември — 20 мин.; до х. Планинарска песен — 1 ч; до Белите брези — 20 мин. От Владая отстои на 1,30–2 ч.

Стопанисва се от тур. д-во „Урвич“ — София, бул. Хр. Ботев 157, телефон 31-61-02.

Хижа Септември

Намира се в западната окрайнина на местността Балабана, на мястото на стария горски заслон Мандрата, на 1495 м н.в.

Изходно място — местността Златните мостове, докъдето има редовна автобусна линия — 30 мин. пеша по алеята за Момина скала; от горната лифтна станция Копитото — 45 мин.; от Княжево — 2,30 ч и от Владая — 2 ч.

Строена е през 1953–1955 г. от тогавашната доброволна спортна организация „Септември“. Тя е красива двуетажна сграда. Има 13 спални помещения със 100 места в стаи с по 3, 6, 7 и повече легла и помещения, обзаведени с нари. Има добре обзаведена битова столова със 100 места. В отделна стопанска сграда са отоплителната инсталация, скиорната и други сервизни помещения.

Има добри условия за ски-спорт и за предприемане на разнообразни излети: до х. Планинец — 20 мин.; до поляната пред х. Момина скала, където има магазин и ресторант — 15 мин.; до хижите Родина, Тинтява, Бор, Средец — 30–40 мин.; до х. Планинарска песен — 45 мин.; до Черни връх — около 3 ч. Пътеките са маркирани.

Стопанисва се от Централния кооперативен съюз — София, телефон 84–41 (589). Телефонът на хижата е 57-10-16.

Хижа Момина скала

Намира се в местността Стамболова ливада, непосредствено до Боянска река, на 1495 м. н.в.

Изходно място — местността Златни мостове — 30–40 мин.; от горната лифтна станция Копитото — 30 мин.; от Княжево — 2,30 ч, и от Бояна — 2,30 ч.

Строена е през 1928–1932 г. от княжевските туристи — клон „Момина скала“ на ЮТС и БТС. Сегашната сграда е построена през 1949 г. и след това отново преустроена през 1957 г. Има капацитет 40 места в стаи с по 2, 3, 6 и 12 легла, туристическа кухня и удобна столова с 80 места. Тя е водоснабдена, електрифицирана и канализирана. Сервират се топли чорби, чай и кафе. На поляната пред хижата има ресторант и магазин за хранителни стоки, за плодове и зеленчуци.

Зиме има добри терени за ски. Възможностите за излети са много разнообразни: до съседните хижи Родина, Тинтява, Бор, Средец, Есперанто, Септември и Планинец се отива за 15–20 мин.; до Боянския водопад — 25–30 мин.

Стопанисва се от тур. д-во „Витоша“ — София, Кирковски район, бул. 9-ти септември 195, телефон 56-28-01.

Хижа Родина

Построена е сред иглолистна гора на десния бряг на Боянската река, северозападно от вр. Камен дел през 1937 г. от туристи железничари. През 1950 г. бе значително разширена. Надморската й височина е към 1590 м. Изходно, място — Княжево и Бояна — ма 2,30 мин.

Маркировката и пътеките алеи са много добре поддържани. До хижата води шосе от Златните мостове, докъдето ежедневно има честа автобусна връзка със София. От Златни мостове до хижата се отива за 40 мин. по пътеката, а по шосето е към 4 км. От Княжево до вр. Копитото има кабинков лифт. Оттам до хижата се отива за 40 мин.

Хижа Родина е една от най-големите и добре уредени витошки хижи. Има електрическо осветление, канализация, водопровод, парно отопление, баня, пералня, ски гардероб, модерна кухня и столова със 100 места, голям салон занималня, канцеларии, лекарски кабинет и постоянен лекар, обслужващ хижите Бор, Тинтява и Средец. Има 150 легла, разположени в стаи с по 2 и 3 легла и общи спални. 120 места от тях се използуват целогодишно за почивка на профсъюзни членове. Останалите места са на разположение за субсидиран краткотраен отдих и самодейни туристи. Има телефон: 56-30-65, дериват с х. Средец.

В околността има добри условия за ски-спорт. Близко над хижата има база на ПКСС с постоянни планински спасители и ски влек в местността Гьорева чешма.

Съседни хижи са: Момина скала — 15 мин.; Средец — 10 мин.; Тинтява — 5 мин.; Бор — 10 мин. До всички има маркировка. Хижа Родина се стопанисва от ЦС на БПС.

Хижа Средец

Разположена е в откритата и просторна местност Пашов кладенец на 1555 м н, в. Построена е от туристи на столичната община през 1941 г. Разширявана е през 1950 г.

Изходно място — Златни мостове, откъдето до хижата има шосе. До Златни мостове и вр. Копитото ежедневно има автобусна връзка със София. От Златни мостове и Копито го до хижата е 40 мин. Пеша от Княжево и Бояна до хижата се отива за около 2,30 ч. Пътеките са ясно очертани и маркирани.

Хижата е една от най-големите у нас. Има електрическо осветление, канализация, баня, пералня, парно отопление, ски гардероб, столова с 80 места за почиващите, модерна кухня, туристическа столова със 100 места. Разполага със 100 легла в стаи с по 2, 3 и 4 легла и в общи помещения. 80% от тях се използуват за целогодишна почивка на профсъюзни членове. Останалите легла се използуват за краткотраен отдих и масов туризъм. Има телефон 56-30-65 — дериват с х. Родина. Условията за ски-спорт са добри. На 10 мин. в местността Гьорева чешма има ски влек.

Съседни хижи са: Тинтява — 10 мин.; Бор — 15 мин.; Родина — 10 мин.; Момина скала — 15 мин.; Кикиш — 10 мин. Стопанисва се от ЦС на БПС.

Хижа Тинтява

Намира се в местността Тинтява на 1616 м н.в.

Изходно място — Златни мостове.

Построена е от туристическата секция при БНБ през 1935 г. Сградата е масивна, триетажна, електрифицирана, водоснабдена и канализирана. Има капацитет 83 легла в стаи с по 2, 4 и повече легла. На разположение на туристите има ресторант С 80 места, бюфет сладкарница, туристическа столова, занималия.

Зиме тук има отлични терени за ски-спорт и плац, съоръжен със ски влек. Възможностите за разходки и излети са най-разнообразни: до съседните хижи Бор, Родина, Средец, Камен дел и Момина скала се отива от 5 до 20 мин. пеша; до Кикиш — 40 мин.; до вр. Камен дел и заслон Ушите — 40 мин.; до х. Планинарска песен — 1 ч (през местността Балабана) и до х. Алеко — 1,30 ч. Зиме при лошо време този преход е опасен. Пътеката е добре маркирана.

Хижата се стопанисва от тур. д-во „Алеко“ — София, ул. Гурко 38а, тел. 88-09-35. Телефонът на хижата е 56-28-15.

Хижа Бор

Построена е на десния бряг на Боянска река сред иглолистна гора в местността Сигнала през 1943 г. от туристи в тогавашната Българска земеделска банка. По-късно е преустроена и разширена от ЦС на БПС. Надморската и височина е 1650. м.

Изходно място — Златните мостове — на около 1 ч. От горната лифтна станция Копитото е на около 1 ч пеша, от Княжево и Бояна е 2,30–3 ч. До хижата има шосеен път.

Хижата е масивна триетажна сграда, отлично обзаведена, електрифицирана, водоснабдена и канализирана. Има централно парно отопление, модерна кухня, столова за 80 души, бюфет, скиорна и други удобства. Капацитетът й е 70 места в стаи с по 2, 3, 4 и 7 легла и общо таванско помещение с 18 легла. Около 70% от леглата се използуват за организирана профсъюзна почивка и 30% са за краткотраен отдих и масов туризъм.

Има отлични терени за ски-спорт. На 5 мин. е ски плацът, съоръжен със ски влек.

Обектите за излети и разходки са: до хижите Тинтява, Родина, Средец и Момина скала от 5 до 25 мин. До хижа Алеко през Платото — 1,30 ч, а до х. Планинарска песен през местността Балабана — 1 ч.

Хижата се стопанисва от ЦС на БПС.

Хижа Есперанто

Разположена е в местността Каранова ливада, заобиколена от смесена иглолистна и широколистна гора, на 1410 м н.в.

Изходно място — Горната лифтна станция и крайната автобусна спирка на Копитото — 40 мин.; местността Златните мостове — 50 мин.; Бояна — 2 ч и Княжево — около 2,30 ч.

Построена е от членовете на туристическата секция „Есперанто“ при Българския есперантски съюз през 1959 г. Тя е кокетна двуетажна сграда с капацитет 20 легла. Хижата предоставя на туристите 20 легла в общи спални помещения, малка туристическа кухня и столова с 30 места. Сградата е водоснабдена и електрифицирана.

Възможности за разходки и екскурзии до: Боянския водопад — 25–30 мин.; до съседните хижи Момина скала, Родина, Тинтява, Средец и Камен дел се отива за 15–30 мин.; до Кикиш — 40 мин.

Стопанисва се от тур. д-во „Черни връх“ — София, ул. Ц. Самуил 74, тел. 87-76-14.

Хижа Камен дел

Намира се в местността Пожара сред смесена иглолистна и широколистна гора, на 1500 м н.в.

Изходно място — горната лифтна станция и крайната спирка на Копитото — около 1,15 ч пеша; Златните мостове — 1,30 ч: Бояна — 2 ч; Княжево — 3 ч пеша.

Построена е през 1931 г. от туристи от Красно село (клон „Черни връх“ на БТС). Преустройвана е през 1960 г. Има капацитет 53 легла в отлично обзаведени стаи с по 2, 3, 7 и повече легла. Предоставя на туристите кухня и уютна столова с 60 места. Бюфетът предлага топли чорби, чай и кафе. Сградата е електрифицирана, водоснабдена и канализирана.

Зиме се използуват за ски-спорт плацовете и ски влекът над Х. Средец.

Представляващите интерес съседни обекти и забележителности са: х. Средец — 15 мин.; хижите Тинтява, Бор, Родина, Момина скала — 30 мин.; х. Есперанто — 20 мин.; Боянски водопад — 40 мин.; Боянското езеро — 1,15 ч; х. Кикиш — 30 мин.; лифтът „Бай Кръстю“ — 1,30 ч и др.

Стопанисва се от тур. д-во „Витоша“ в Кирковски район на столицата бул. 9-ти септември 195, тел. 56-28-01.

Хижа Кикиш

Намира се в едноименната местност, край бликащ студен извор на север под вр. Камен дел на 1430 м н.в.

Изходно място — горната лифтна станция в местността Бай Кръстю на 1 ч; Драгалевци — 1,45 ч.

Построена е първоначално като заслон през 1962 г. от членовете на туристическа секция „Кикиш“ при дружество „Планинец“ — София.

Представлява малка едноетажна сграда с подпокривно помещение, в което има 20 места на нари с пружини. На разположение на туристите има столова с 30 места и кухня. Предлагат се топли чорби, чай и кафе от хижния бюфет.

Хижата представлява важен пункт за отмора на идващите от лифта „Бай Кръстю“ и Драгалевци по посока на хижите Камен дел и Тинтява.

Зиме пътеката покрай местността Комините е лавиноопасна.

До х. Камен дел се отива за 30 мин, а до Тинтява — за около 1 ч.

Хижата се стопанисва от тур. д-во „Искър“ — София, ул. Драган Цанков 1.

Заслон Ушите

Разположен е под вр. Ушите в началото на прочутото Витошко плато край пътеката, свързваща хижите Алеко и Тинтява, на 1840 м н.в.

Изходно място — лифтната станция Голи връх — 30 мин.

Първоначално имаше дървен заслон, обръщан неколкократно от силните бури. През 1964 г. на негово място СП „Лесопаркове“ построи масивна каменна едноетажна сграда, състояща се от преддверие и помещение от 30 кв. м с пейки и огнище. Прозорците и капандурите са обковани с желязо така, че той представлява надежден приют за туристите срещу често бушуващите тук бури.

Заслонът отстои от хижа Алеко на 50 мин; от х. Тинтява — на 40 мин; от местността Комините — на 35 мин; от х. Преспа — на 30 мин; до върховете Ушите (1906 г) и Камен дел (1862 м) се отива за 15 мин. Пътеката към горепосочените хижи е маркирана с железни и дървени стълбчета. Отклоненията към маркираната вододайна зона са строго забранени.

Грижата за поддържането на заслона е предоставена на ПКСС — Софийски отряд. Членовете на този отряд дават тук дежурства в предпразнични и празнични дни. Телефонът на отряда е 88-36-90.

Планински дом на СТЗ „Васил Коларов“ — София

Разположен е на просторната поляна, над местността Железни врата, кран пътя за х. Алеко, на 1475 м н.в.

Изходно място — Драгалевци — 2 ч и Симеоново — 2 ч пеша; от лифтната станция в местността Бай Кръстю — 10–15 мин. До хижата има спирка на редовната автобусна линия от Хладилника до туристическия комплекс Щастливеца. Домът е строен през 1963–1965 г. от заводския колектив и туристите от СТЗ „Васил Коларов“ — София.

Той е масивна триетажна сграда, състояща се от хотелска и ресторантска част с тераси. Сградата е електрифицирана, водоснабдена и канализирана. Отоплява се чрез централно парно отопление. Има капацитет 190 места, разположени в стаи с по 2, 3, 4, 9 и повече легла. Около половината от тези легла се предоставят на туристи, а останалата част за почиващи от завода.

Домът е модерно обзаведен, разполага с голяма кухня и столова за почиващите. Отделно е обзаведена добре туристическа кухня и столова за 60–70 души. Има етажни санитарни възли и бани. Целогодишно работи бюфет.

Възможности има за разнообразни излети: до горския дом Брезовица — 15 мин; до Янчевска река и хижата на М-во на земеделието — 1 ч; до ТК Щастливеца и х. Алеко — 1 ч; до х. Сълзица — 1 ч; до Комините — 30 мин и до х. Кикиш — 1 ч.

Домът се ръководи от профкомитета при завода, тел. 83-81-41. Телефон на управителя — 67-11-10.

Хижа Погледец

Намира се в местността Катунище, в източните склонове на Витоша, на 1320 м н.в. сред хубава иглолистна гора.

Изходно място е лифтната станция в местността Бай Кръстю — 1,30 ч; Бистрица — 2 ч; Симеоново — 3 ч.

Строена е през 1959–1961 г. от туристическата секция при Търговската палата — София. Тя е масивна двуетажна сграда с хубава тераса на горния етаж. Водоснабдена е и е електрифицирана и канализирана. Има капацитет 20 места в общи спални, туристическа кухня и столова за 30 души.

Околността, включваща местностите Къркъма и Погледец, е много красива с чудесни гледки към Бистрица и Лозенската планина. Простират се китни поляни. Има диворастящи плодове и гъби.

Възможностите за разходки и излети са: до местността Пиперка — 30 мин; до х. Алеко и ТК Щастливеца — 1 ч; до Резньовете — 1,30 ч; до резервата Бистрица — 30 мин и др.

Отворена е целогодишно и приема туристи.

Стопанисва се от съвета по туризма при Търговската палата, бул. Стамболийски 11 а, София, тел. 87-26-31.

Хижа на МК Кремиковци

Намира се на около 300 м западно от местността Романски край шосето за ТК Щастливеца, в непосредствена близост до новия хотел „Простор“ на 1690 м н.в. Разположена е сред иглолистна гора.

Изходно място — Драгалевци, с двата последователни седалкови лифта до Голи връх и оттам — 30 мин пеша; с автобусна линия 66 от начална спирка Хладилника до спирка хотел Простор — 3 мин пеша вляво.

Построена е през 1967–1970 г. от МК Кремиковци по инициатива на профкомитета към комбината. Представлява красива двуетажна сграда с подпокривни помещения. Капацитетът й е 120 места в стаи с по 3, 4, 5 и повече легла със санитарен възел и баня в малките стаи, централно парно отопление, обзаведена кухня и битова столова с 60 места, салон занималня с телевизор, кът със забавни игри, скиорна, със ски и принадлежности за ски под наем, просторни фоайета, обширни тераси. Поддържа се уреден бюфет.

Гористата околност на хижата предоставя отлични условия за излети и за зимен спорт. В непосредствена близост е седалковият лифт Романски — Малкият Резен. По-нагоре в района на Алеко и Щастливеца има още един седалков лифт и няколко ски влека.

Съседните обекти и забележителности са: хижа Алеко и ТК Щастливеца — 15–20 мин; хотел Морени — 10 мин.; х. Сълзица — 20 мин; х. Преспа — 1 ч; Черни връх — 2 ч пеша и др.

Хижата се стопанисва от МК Кремиковци. Туристите се ползуват с намаление при нощуване. За сведение и справки към профкомитета на комбината. Телефонът на хижата е 66-88-70.

Хижа Сълзица

Намира се в местността Алековото кладенче на 250 м западно от шосето за ТК Щастливеца, в окрайнината на млада иглолистна гора, на 1750 м н.в.

Строена е през 1960–1962 г. от ЦДНА като база на туристическото д-во „Народна армия“ и спортистите на ЦСКА „Червено знаме“.

Изходно място — лифтът в местността Бай Кръстю — 1 ч; спирката при хотел „Простор“ на автобусната линия от Хладилника — 20 мин; от лифтната станция при Голи връх — 15 мин; от Драгалевци — 2,30 ч.

Хижа Сълзица е масивна двуетажна сграда с таванско помещение. Капацитетът й е 100 места в стаи с по 2, 3, 4 легла и общо помещение, обзаведено с пружинени нари. Разполага с уютен ресторантски салон с 80 места, битов кът с камина, занималия, малка туристическа кухня, скиорна и бани. Отоплява се с централно парно отопление.

Ресторантът и бюфетът са отворени целогодишно. В благоустроения район на хижата има спортна площадка, ски писта за ски бягане, ски плац, съоръжен с влек.

Възможностите за разходки и излети са: до х. Алеко и ТК Щастливеца — 20 мин; до хотелите Морени и Простор — 15 мин; до Голи връх — 20 мин; х. Преспа — 30–40 мин; до Резньовете и Черни връх — 2 ч и др.

Хижата се стопанисва от ЦСКА. Има телефон 66-88-82, и на д-во то — стадион „Народна армия“ — тел. 66-24-00 и 66-16-60.

Хижа Преспа

Разположена е в местността Капаклиевец близо до Комините, при изворите на Драгалевската река, на 1780 м н.в. Тя е сред млада мурова гора на 300–400 м от пътеката през платото, свързваща хижите Алеко и Тинтява.

Изходно място — лифтната станция при Голи връх — 25 мин; ТК Щастливеца, докъдето има редовни автобуси — 40 мин; Драгалевци — 3 ч. Зиме пътеката през местността Комините е лавиноопасна.

Хижата е строена през 1964–1965 г. от ДСП Деспред като ведомствена туристическа хижа. Тя е масивна, красива двуетажна сграда, водоснабдена, електрифицирана и канализирана. Капацитетът й е 30 места в стаи с по 3, 6 и 8 легла. Има туристическа кухня и столова с 30 места, занималия.

Околността е гориста, има диворастящи плодове. На юг и на запад се простира огромното тревисто плато. Зиме по посока на Черни връх има отлични терени за ски.

Възможностите за излети са най-разнообразни: до Голи връх (1837 м) — 25 мин; до х. Алеко — 30–40 мин; до Черни връх — 1,30–2 ч; до вр. Ушите — 40 мин; до х. Тинтява — 1 ч; до х. Сълзица — 35 мин.

Хижата е отворена целогодишно и приема туристи.

Стопанисва се от ДСП Деспред — София, ул. Леге 2. За справки телефон 87-60-15.

Хижа Алеко

Разположена е в долната част на известния ски плац Стената, на 1810 м н.в. сред хубава смърчова гора.

Изходно място — Драгалевци — пеша 3 ч; чрез двата седалкови лифта до Голи връх и оттам — 20 мин пеша; с автобус от Хладилника до крайната спирка до хижата; от Симеоново и от Бистрица е на 3 ч път пеша.

Тя е една от най-старите хижи в България. Строена е през 1922–1924 г. от тур. д-во „Алеко Константинов“ — София. След това е преустройвана и разширявана неколкократно. Хижата е масивна триетажна сграда с приземно и таванско помещение. Капацитетът й е 203 места в стаи с по 2, 8, 9 и повече легла. Хижата е електрифицирана, водоснабдена и канализирана. Има централно парно отопление. Целогодишно работи бюфет и ресторант със 100 места. Отделно има туристическа кухня и столова със 100 места, скиорна, баня пералня и др.

Хижа Алеко с отличните си ски плацове е преди всичко голям ски център и главен изходен пункт от изток за изкачване на витошкия първенец Черни връх (2290 м). В последните години тук бяха изградени последователно хотелите Щастливеца, Морени и Простор. Тук има два седалкови лифта и няколко ски влека, които са на разположение на скиорите и туристите. До хижата е и главната база на ПКСС на Витоша.

Околността предоставя великолепни условия за предприемане на разнообразни излети пеша и с помощта на лифтовете: до Меча поляна на изток — 10 мин; до Погледец и Къркъма в същата посока — 30 мин; до резервата Бистрица — 1 ч; х. Академик — 2,30 ч; вр. Скопарника — 2,30 ч; Резньовете (пеша) — 1 ч; Черни връх — 1,30 ч; х. Преспа — 40 мин; х. Тинтява — 1,30 ч; Комините — 1 ч; х. Сълзица — 20 мин и др.

Хижата се стопанисва от ГС на БТС — София, ул. „Гр. Игнатиев“ 7 б, тел. 87-30-43. Телефон на хижата — 65-10-40.

Туристически подкрепителен пункт на Черни връх

Помещава се в сградата на метеорологичната станция на Черни връх (2290 м), която е построена през 1935 г. от Централния метеорологичен институт, тур. д-во „Алеко“, мини Перник и столичната община. Подкрепителният пункт, създаден преди 14 години, е обзаведен с маси, пейки и столове за 20–30 души, преддверие, кухня, стая за обслужващия домакин, склад.

В пункта се предлага чай, значки, сувенири. Отворен е целогодишно. Условия за нощуване няма.

Изходните места за него са: на запад хижите Кумата и Еделвайс — 2,30 ч; на север — хижите Преспа и Сълзица — 2 ч; на североизток — х. Алеко и ТК Щастливеца — 1,30 ч; горната лифтна станция на седалковата линия Романски — 20–30 мин.

До него има постоянна база на ПКСС. Стопанисва се от ЦС на БТС — София, бул. Толбухин 18, тел. 87-26-12. Телефон на пункта — 22-93-38.