Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
6 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
vax (2016 г.)
Разпознаване и корекция
vax (2016 г.)

Издание:

Автор: Хр. Пейчев; П. Божков; Д. Душков

Заглавие: Хижите в България

Издание: трето

Издател: ДИ „Медицина и физкултура“

Град на издателя: София

Година на издаване: 1977

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: българска

Печатница: ДП „Тодор Димитров“ — София, кл. Лозенец

Излязла от печат: 28.VIII.1977

Редактор: Виолета Сезова

Художествен редактор: Димко Димчев

Технически редактор: Методи Андреев

Рецензент: Иван Панайотов; Александър Бакрачев; Грую Янков

Художник: Димко Димчев

Коректор: Стоянка Дамянова

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6366

История

  1. — Добавяне

Правилник за вътрешния ред в туристическите хижи, заслони, домове и спални

I. Основни положения

1. Туристическите хижи, заслони, домове и спални са обществена собственост.

2. Туристическа хижа е всяка сграда извън населените места или част от сграда, която се стопанисва и управлява:

а) от Българския туристически съюз;

б) от ЦС на ВПС или друга организация и ведомство, ако е предназначена при построяването й или е приспособена по-късно за краткотрайна почивка на трудещите се. Не се смятат за туристически хижи метеорологичните наблюдателници и станции, сградите на горските и ловните стопанства, на силовите станции, на ТКЗС и ДЗС, на мините и други промишлени предприятия в планините, постройките за охрана на вододайните зони и пътните кантони.

3. Туристически заслони са постройки във високите части на планините, стопанисвани от Българския туристически съюз, които дават подслон на туристи и алпинисти и се използуват на принципа на самообслужването.

4. Туристически домове и спални са сградите на Българския туристически съюз и на други организации или стопанисвани от тях, предназначени за подслон на туристи и алпинисти в населените места, изходни пунктове към туристически обекти, исторически и природни забележителности.

5. Туристическите хижи са отворени целогодишно през всяко време на денонощието. В туристическите домове и спални настаняването за нощуване става от 14 до 23 ч., а през останалото време на деня работи само регистрацията. В тях може да получи подслон всеки гражданин, след като представи редовен личен паспорт. Военнослужещите представят съответно документ, удостоверяващ тяхната самоличност.

8. В туристическите хижи, домове и спални се водят задължително следните книги:

а) за посетителите;

б) ревизионна;

в) касова книга;

г) за препоръки, похвали и оплаквания;

д) инвентарна;

е) за дадена медицинска помощ и изразходваните медикаменти и превързочни материали;

ж) за санитарното състояние на обекта.

9. Посетителите са длъжни:

а) да спазват този правилник и разпорежданията на длъжностните лица;

б) да заемат точно определените им места за нощуване;

в) да спазват изискванията за личната и обществената хигиена;

г) да съдействуват на домакина, на дежурния, както и на ПКСС при спасителни акции;

д) да бдят и предотвратяват всякаква опасност от пожари в горите и хижите, както и да взимат активно участие в потушаването им;

е) да съдействуват на горските власти и другите държавни органи за опазване на родната природа, пещерите и историческите забележителности;

ж) при ползване на заслони преди напускането на заслона и неговия инвентар същите да ги почистят и подредят, да приготвят дърва за печката и като заключат вратата, да оставят ключа на указаното място.

10. Посетителите записват своите впечатления и препоръки е книгата за похвали и оплаквания, без да влизат в саморазправа с длъжностните лица в хижата. Дежурният и домакинът са длъжни веднага да уведомят организацията, която стопанисва хижата, за всяко оплакване, а организацията трябва да вземе решение по него и в определения в Указа за жалбите срок да го съобщи на оплакващия се.

12. В предпразнични и празнични дни, а при нужда и през седмицата ОС на БТС и туристическите дружества осигуряват дежурни в хижите, които:

а) съдействуват за настаняване на посетителите и за поддържането на реда в хижата и района й;

б) следят за спазването на правилника за вътрешния ред от страна на посетителите и съобщават за оплакванията, похвалите и препоръките в организацията, която стопанисва хижата;

в) контролират как персоналът на хижата изпълнява задълженията си, без да се вмесват в служебните му права.

13. На посетителите се определят места за нощуване по реда на пристигането им в хижата, дома или спалнята. В предпразнични дни спалните помещения в хижите се отварят два часа преди определеното за лягане време. За майки с деца, бременни жени, активни борци против фашизма и капитализма, лица с напреднала възраст се запазват 10 на сто от местата до един час преди времето за сън, след което тези места се разпределят на общо основание. Когато броят на посетителите надвишава възможностите за настаняване, опазва се следният ред: най-напред се настаняват майките с малки деца, бременните, децата до 14-годишна възраст, болните и възрастните туристи, активните борци против фашизма и капитализма и героите на социалистическия труд.

14. При предварително запазване на места, включително и за организирани прояви, не се разрешава запълването на повече от 70% от капацитета в хижата, дома, спалнята. ЦС на БТС може да изменя този процент при особени случаи, конкретно за всеки обект.

16. Посетителите ползват помещенията и инвентара на туристическите хижи, домове и спални срещу заплащане. Всеки редовно отчетен член на Българския туристически съюз, децата до 14-годишна възраст, срочнослужещите в Народната армия и Строителните войски и организираните групи от ученици и студенти заплащат в хижите и заслоните.

 

 

III кат. II кат. I кат.

на легло 0,50 лв. 0,60 лв. 0,70 лв.

на нари 0,30 лв. 0,40 лв. 0,50 лв.

 

 

В туристическите домове и спални

на легло 0,60 лв. 0,70 лв. 0,80 лв.

на нари 0,40 лв. 0,50 лв. 0,50 лв.

 

 

Всички останали посетители заплащат в хижите и заслоните

на легло 1,00 лв. 1,20 лв. 1,40 лв.

на нари 0,60 лв. 0,80 лв. 0,80 лв.

 

 

В туристическите домове и спални

на легло 1,20 лв. 1,40 лв. 1,60 лв.

на нари 0,80 лв. 1,00 лв. 1,00 лв.

 

 

Таксите включват ползването на одеяло, долен и горен чаршаф и калъфка.

За някои туристически домове и хижи, които по архитектурно изграждане, обзавеждане и обслужване стоят над изискванията за I категория, ЦС на БТС съгласувано с Министерството на финансите може да определи по-високи цени.

За деца под 7 години, които спят на едно легло с родителите си, не се заплащат такси; когато опят на нар, те се таксуват като децата до 14 години.

Когато двама души нощуват на едно легло, заплащат такса и половина.

Когато в хижите и домовете се ползват стаи е едно и 2 легла, включително се заплаща допълнителна такса от 0,20 лева, а за стаи с 3 и 4 легла — но 0,10 лева на легло. Тази такса се отнася до всички посетители, независимо дали са организирани в БТС или не.

Незарегистриралите се до 12 часа се смятат за освободили местата си.

Категоризацията на туристическите хижи, домове и спални по отношение на таксите се определя от ЦС на БТС и Секретариата на ЦС на БПС.

Посетители, ненощуващи в хижите, могат да използуват легла и нари за почивка през деня. Те заплащат половината от определените такси за нощуване и ползват местата си до 17 часа в същия ден.

За ползване на електрическа ютия и котлон се заплаща 0,20 лева.

За отопление се заплаща 0,20 лева на човек.

За ползване на баня се заплаща 0,30 лева.

За ползване на салони в туристическите имоти за семинари и други мероприятия се заплащат отделни такси, определени от Стопанисващите организации.

Таксите за съхраняване на ски и раници в ски-гардеробите са: 0,10 лева за чифт ски или раница за еднократно внасяне и 0,20 лева за оставяне за едно денонощие.

17. За всяка нощувка, отопление и всички други услуги се издават квитанции или фактури от заверен и подпечатан от БТС кочан. Квитанциите следва да имат датен печат и трябва да се пазят от посетителите през целия им престой в хижата.

18. Никой не може да заеме място за нощуване и почивка, преди да е предал документите си за самоличност и преди да му е посочено определеното място.

19. Определените такси са единни за цялата страна и се отнасят до всички туристически хижи, заслони, домове и спални; стопанисвани от БТС, ЦС на БПС и други организации и ведомства.

20. Не плащат такси:

а) герои на НРБ, герои на социалистическия труд, заслужи ли деятели на БТС, заслужили майстори и майсторки на спорта по туризъм, ориентиране и алпинизъм в размер на 3 поредни нощувки в дадена хижа или дом;

б) отличници на БТС, заслужил хижар и заслужил природозащитник: — по една нощувка;

в) дежурните по хижа, длъжностните лица от ПКСС и лицата, натоварени да ревизират хижата. За това те представят служебни писма, издадени от ПКСС, дружествата и организациите, които стопанисват хижата или дома.