Грях и спасение (Sin and Salvation)

Сваляне на всички:

Сноупс (Snopes)

Повест

Сваляне на всички:

Разказ

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Уилям Фокнър от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Уилям Фокнър
William Cuthbert Faulkner
Уилям Фокнър през 1954 г.
Уилям Фокнър през 1954 г.
Роден 25 септември 1897 г.(1897-09-25)
Починал 6 юли 1962 г. (на 64 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1919 – 1962
Жанр роман, разказ, сценарий
Направление модернизъм
Награди Нобелова награда (1949)
Пулицър (1955, 1963)
Съпруга Естеле Олдъм
Подпис Faulkner signature.png
Уебсайт
Уилям Фокнър в Общомедия

Уилям Кътбърт Фокнър (William Cuthbert Faulkner) е американски писател-романист от щата Мисисипи, който е носител на Нобелова награда. Два пъти награждаван с „Пулицър“, той е смятан за един от най-влиятелните белетристи на Америка.

Стил

Фокнър е известен с използването на дълги, витиевати изречения и педантично избран речник в ярък контраст с минималисткия стил на неговия съвременник, Ърнест Хемингуей. Някои смятат Фокнър за единствения истински американски белетрист-модернист на 1930-те, следвайки експерименталната традиция на европейски писатели като Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Марсел Пруст и Томас Ман. Работите му са известни с литературни похвати като поток на мисълта, многобройни описания и гледни точки, както и с измествания във времето на разказа.

Значение

Заедно с Марк Твен и може би Тенеси Уилямс, Фокнър е един от най-важните „писатели на Юга.“ Преди получаването на Нобелова награда за литература през 1949 г. все още не е широко известен. [1]

Библиография

  • 1926: Soldiers Pay
  • 1927: Mosquitoes
  • 1929: Sartoris
  • 1929: The Sound and the Fury / Врява и безумство, София: Народна култура, 1988
  • 1930: As I Lay Dying
  • 1931: Sanctuary / Светилището, Пловдив: Хр. Г. Данов, 1985
  • 1932: Light in August / Светлина през август, София: Народна култура, 1963
  • 1935: Pylon
  • 1936: Absalom, Absalom! / Авесаломе, Авесаломе!, София: Прозорец, 2001
  • 1938: The Unvanquished
  • 1939: The Wild Palms (If I Forget Thee Jerusalem)
  • 1940: The Hamlet / Селцето, София: Народна култура, 1967
  • 1942: Go Down, Moses [7 stories]
  • 1948: Intruder in the Dust
  • 1951: Requiem for a Nun
  • 1954: A Fable
  • 1957: The Town / Селцето, Градът, София: Народна култура, 1980
  • 1959: The Mansion / Дворецът, София: Народна култура, 1980
  • 1962: The Reivers
  • 1973: Flags in the Dust (postum)

Източници

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за