Лада Галина

(автор и преводач)

По-долу е показана статията за Лада Галина от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Лада Галина
Родена 8 февруари 1934 г.
Починала 31 март 2015 г. (81 г.)
Националност Флаг на България България
Жанр роман, разказ, пиеса
Съпруг Ефрем Каранфилов

Ла̀да Га̀лина е литературен псевдоним на българската писателка Ганка Славова Габровска-Каранфилова. Живее и твори в САЩ. Тя е вдовица на академик Ефрем Каранфилов.

През 1958 г. завършва специалност Славянска филология на Софийския държавен университет, след което работи като редактор на детски списания и като драматург в Държавния сатиричен театър. Издала е над 40 книги и е написала сценарии на два игрални филма. Починала след боледуване през 2015 г. във Вашингтон.

Библиография

Романи
  • „Цветът на изворите“ (1966)
  • „Кристали“ (1973)
  • „Пръстенът“ (1977)
  • „Искам да ти разкажа“ (1981)
Сборници с разкази
  • „Другият бряг на залива“ (1963)
  • „Аерогара“ (1966)
  • „Майска сесия“ (1968)
  • „Шосето не е космос“ (1971)
  • „Есен в дъбовите гори“ (1979)

Външни препратки