Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Предградията на рая (3)
Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
4,6 (× 7 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
bdimov (2021 г.)
Допълнителна редакция
Кънчо Кънчев (2020 г.)

Издание:

Автор: Кънчо Кънчев

Заглавие: Неизживяното минало на един богаташ

Издание: първо

Издател: ИК „Домино“

Град на издателя: Стара Загора

Година на издаване: 2006

Тип: роман

Националност: българска

Печатница: ИК „Жельо Учков“ — Ямбол

Излязла от печат: ноември 2006 г.

Художник: Янаки Кавръков

Коректор: Мария Димитрова

ISBN: 954-651-147-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/12007

История

  1. — Добавяне

Край на книга трета
Какво се случи извън нея

В партизанския лагер всички се бяха събрали край огъня за поредната порция политпросвета. Зам.-политрукът преразказваше с дървен патетичен глас съобщението на Центъра за успехите на Червената армия.

Командира слушаше с половин ухо и си мислеше, че идва зима, а все още нямат оръжие и муниции. От окръжния непрекъснато разправяха, че братушките ще ги снабдят — ще минават самолети и ще им хвърлят. Ще прелетят половината царство без да ги свалят и — готово. И къде ще им ги спуснат? Те не знаят къде се намират, оня ден ония двама идиоти от щаба пътя за бивака бяха объркали, на руснаците координати ще дават. И какво му донесоха? Позиви. „Ами аз защо вярвах на тия измислици? Какво очаквах? От небето да валят шмайзери и картечници ли? Що не и някоя минохвъргачка да падне. Ще ни доставят оръжие тия шарлатани. Само че не за тая зима, ами на куково лято. Сега, като ни подпукат наказателните роти, вместо гранати ще им хвърляме позиви и лозунги. А пък шмайзери ще си направим от папура край Караман гьол.“

На това място Командира сви зиморничаво рамене и по командирски въздъхна.

Бай Иван Шарлана — тъй де, Казака — слушаше с половин ухо и си мислеше, че се подлъга да дойде в тоя пущинак. За какво? За свободата. Че някой преди да не го беше вързал? Свобода. Нито се ядеше, нито се пиеше. Виж, пари да даваха после, щеше да е къде-къде по-добре. А те — властта ще вземат. Ще я вземат ония от окръжния комитет. И командирът може да се вреди, ако не го убият. А на него кой щеше да му даде власт. На бай Иван Шарлана — власт. Глупости. „Шъ опъвам пак каиша, ама… — помисли той и заразглежда левия си цървул. Беше се протрил вече. Как щеше да изкара зимата, не му беше ясно. Самолетите и да долетят, цървули нямаше да хвърлят. Прекарах ли се? Прекарах се“ — помисли бай Иван и въздъхна.

Шмиргела слушаше с половин ухо и си мислеше, че няма кой да прибере заемите, дето беше дал с такава добра лихва. Парите трябваха. Дъщеря му се ожени напролет и беше при свекъра и свекървата. Тъй, де, при мъжа си. Той беше едничък син. Богати бяха, нямаше какво да я мисли. Но синът му Тео още учеше. Беше последен клас в гимназията. Не биваше да го праща аргатин и да му провали живота. Толкова пари бяха пръснали. От залъка си бяха късали. И сега, дет се вика, кой ще сее, кой ще жъне. Какво им разказваше Аврам, какво стана. „Ще дойде, вика, и нашето царство. Ще размажем германците, ще избием фашистите и — край. Няма вече да ни преследват, няма да ни тормозят. Властта ще е наша. Англия ще е с нас. Америка ще е с нас. Съветска Русия ще е с нас. Каквото кажем, това ще става. И който е бил в Балкана, той ще коли, той ще беси. Властта като е твоя, имоти ще си купуваш, магазини ще отваряш, банка можеш да направиш.“ Как да не му повярва. Евреин му го казваше това, а не дядо поп да му обещаваше рая. Подлъга се той, подлъга. И дано да не беше хлътнал с двата крака в капана. Щото с единия вече беше. Уж руснаците напредваха, уж победата беше близко — въздъхна Моше. Само че те бая се забавиха, а победата хич не се виждаше. Наблизо беше само ротата на Черния капитан.

Анасонът или по-правилно Краснодар, слушаше с половин ухо и си мислеше, че дава мило и драго за едно бърдуче анасонлийка. У тях ракия много-много не се задържаше. То с какво друго да се утешиш от беднотията. Блъскаше от сутрин до мрак, само че за̀лудо. На другите вървеше, на него — не. Нямаше справедливост. Ей на — братовчед му, дето държеше пивницата, нова къща си направи. С чии пари? С неговите и на такива като него. А се прави на честен. Ама кръщаваше ли виното? Кръщаваше го. А той се опита да си скъта едно буренце анасонлийка, но бирникът му го набара. И го конфискува. Не си бил платил акциза. Комшията му и той не беше платил, но бутна на тоя изедник две каймета и — готово. Ето затова беше хванал гората. Да въздаде справедливост, да се замогне и той като хората. Хубаво обещаваше оня другар от окръжния. Ще победим, ще дойде новия живот. И после — пей сърце, пий анасонлийка. Колкото щеш. Само че нещата се закучиха. Уж бързо щяха да съборят властта, а пък на, вече колко време се крият и студуват из шумата. Да можеше да се прибере вкъщи, да извади от тайника в килера едно шише ракийца. Да си нареже краставички, да им сложи копърец… Можеше и малко кисело мляко — що да не е направо таратор. Ама истински, не бедняшкият с вода, чесън и оцет, дето най-често беше на трапезата му. Георги знаеше, че в казалнъшко има и една билка, самардала. С нея вече тараторът наистина ставаше най-доброто мезе за анасонлийката. Опитвал беше. Обаче неговите съселяни само с джибровица се наливаха. А той беше излязъл в балкана за тях кръв да лее. Ооф, оф — разочарован от собствената си глупост въздъхна Анасона. Само веднъж да свършеше това проклето партизанстване, щеше да изврънка другарите от окръжния да стане някакъв по-дребен началник в Казалнък. Ако не можеше в града, поне в някое по-голямо село около него. И люта анасонлийка щеше да си вари, и от най-доброто мезе щеше да има колкото му душа иска. Живот щеше да си живее.

Бай Георги Победоносеца надаваше по едно ухо, но на сърцето му беше друго. За кой ли път премисляше дали правилно постъпи, като скри от командира какво му каза ятакът им Златан от Голям Радован. Преди три дни беше останал да пренощува у тях. Пиха по една ракия… бе по три пиха, и се разприказваха. Златан започна с туй, че заповедта за настъпателни действия и завземане на територия е серсемлик. Заяви открито, че нямало да я изпълнява. И даже им тегли по една на ония от Окръжния. Не можеше така да постъпва. Дори да е грешна, заповедта си е заповед. „Щом така се заканва, значи не е наш човек. На Михо Карана му запалихме къщата само задето ни беше нарекъл разбойници, като обрахме мандрата в Карабунар. Ама аз казах ли на Командира? Не. Ми то ако му бях казал, като нищо можеше да му издадат присъдата. Пък той човекът деца има. Толкова пъти ме е приемал у тях. Хляба съм му ял. Ракията съм му пил.“ — въздъхна той и се загледа уж в докладчика. Но мислите му пак се завъртяха като чекрък в една и съща посока. Не можеше вече да отсее житото от плявата. Не можеше да отличи доброто от злото. В отряда всички смятаха, че старите принципи за добро и зло са измислица на някаква много проклета и безчовечна експлоататорска класа. Обаче новите пък не му харесваха. Ето, това го тормозеше.

Караджата въобще не слушаше. Незнайно откъде се появи разкървавеното лице на жена му. Преди седмица полицаите й бяха разбили зъбите. И тя му разправяше фъфлейки и през сълзи как бяха скачали отгоре й с ботуши, докато изгубила съзнание. Верчето — дъщеричката им — я бяха били с пръчка да каже кой е нощувал в плевнята. Леваневски беше нощувал. Как да го предаде? Който се е опитал да го направи, не е жив да разкаже. А пък детето, детето, то откъде да знае? Само да му паднеха в ръцете, щяха да видят те, тия зверове. Караджата напсува тихо със стиснати зъби и пак запротака лентата на тая раздираща душата му сцена.

Страхил слушаше внимателно и се стараеше на лицето му да е изписана поне задължителната съпричастност. Отдавна го мъчеха въпроси за всичко, което се случваше около него. Не успя да приеме насилието. То го отвращаваше още от оная далечна вечер, когато се върна от школото и завари майка си разплакана пред иконата в спалнята й. Баща му стоеше до нея и се мъчеше да я утеши. Тоя ден, при атентата в църквата Света Неделя, беше загинал вуйчо му. Дълго време се мъчеше да разбере какъв трябва да е човек, за да извършва такива зверства. Но ето че от доста време виждаше край себе си хора, които ги одобряваха и се готвеха дори за още по-големи подвизи. И междувременно вършеха множество по-дребни, но достатъчно отблъскващи и скверни. Опитваше се да ги оправдае, но колкото и да се упрекваше, че е размекнат християнин и не е отдаден до край за победата на „святото дело“ и останалите лозунги и тиради — накрая пред очите му заставаше разплаканата му майка. И цялото му желание да се присъедини към „партизанския юмрук“, както казваше Командира, се изпаряваше. Той досега успяваше да прикрие мислите си по препоръките на преподобния отец Малагрида. Само че напоследък май започваше да му личи, защото политкомисарят често го заглеждаше и клатеше глава като йезуит, който незнайно защо търпи простъпките на еретик, отдавна надхвърлил полагащите му според канона обичайни сто тояги на голо.

Лекцията свърши, думата взе Командира и заизброява отново и за кой ли път наказанията за личния състав на четата, ако пристъпят заповедите на партията и волята на щаба. Те започваха с мъмрене пред строя — ако прегрешението е сравнително малко. После следваше порицание, след това мъмрене с предупреждение, и стоенето с пълна раница и снаряжение два часа до огъня. Последната поправителна мярка беше партизанският разстрел. Но по преценка на командира или щаба можеше и да се попрескочат отделните степени.

— Това с огъня прилича на методите на инквизицията — чу се да казва Страхил. — Не е достойно човек да бъде подлаган на унижения.

— Тоя, който пристъпва клетвата си и не изпълнява заповедите на партията ли защитаваш? — озъби му се незабавно Командира.

— То така ще излезе, че и фашистите са хора — каза Шарлана.

— Другарят Страхил май се изказва като познавач на светото писание — обади се йезуитски от тъмното политкомисарят. — Само че тук ние всички сме атеисти и не вярваме в Бога, а в партията — натърти той.

— Нали имаме право да си кажем мнението, когато обсъждаме някаква тема? — попита уж плахо, но някак доста нахално цитираният другар.

— Това не е тема за обсъждане — отряза Командира.

Страхил само вдигна рамене и направи един от своите любими жестове — завъртя ръка пред устата си, като че ли я заключваше и окачи на лицето си извинителна физиономия. Така правеше баща му, когато майка му направеше забележка, че е казал не това, което тя очаква от него.

— Поведението на другаря Страхил може да стане тема за обсъждане — промърмори заканително политкомисарят.

— Не ме прекъсвайте повече — ядоса се Командира и тоя път другарят Краснодар вдигна примирително ръце.

След като подчерта още веднъж ролята на дисциплината за победата над фашисткия враг, Командира приключи събранието с лаконичното „Това е“ и добави изненадващо „Да останат другарите Краснодар и Страхил. Другите сте свободни до вечерната проверка.“

* * *

— Искам да обсъдим един важен въпрос — каза Командира, когато останалите се пръснаха в тъмнината. — В последните два месеца само се излежаваме. Не сме предприели нищо по-значимо срещу враговете. Преди десетина дни, като ходих в града, там ми предадоха недоволството на другарите от Центъра. Тогава им споменах, че имам план за по-мащабна акция, но те казаха, че нямат пълномощия да я разрешат. „Имат, само че се страхуват да мине през тях, защото подозират, че има предател“ — помисли Командира, но не им го каза. — Споразумяхме се да я предложа направо най-горе. Ако оттам разрешат, до няколко дни можем да нападнем Голям Радован. В кметството със сигурност има пет-шест пушки, патрони, а може и някоя граната да намерим. Ако имаме късмет, може да заловим и кметския наместник. Двама от стражарите също са народни врагове. Ще направим митинг на мегдана. На оня обесник Вълю сме му издали смъртна присъда, но ще оставим селяните да ги съдят и тримата. Те сигурно ще са милостиви, но ще им дадем последно предупреждение, после ще изгорим архива, и ти — той посочи Краснодар, — ще произнесеш реч. По пътя за връщане има мандра. Всеки ще вземе по една-две пити кашкавал. Ще вземем и няколко тенекии сирене. Трябва да измислим къде хубаво да ги скрием, че иначе цялата гора ще умиришем.

— Що не вземем да я запалим тая мандра? От нея може да се хранят и фашистите — каза Краснодар.

— А ние през зимата опинците си ли ще ядем?

— Прав си. По-добре е както ти казваш — съгласи се веднага опонентът му.

— Това е акцията. Сега трябва да я съгласуваме. Другарите подготвиха канал за връзка. Преди седмица уговорихме и среща в София. Затова предлагам Страхил да отиде дотам и да получи разрешение от щаба.

— Защо той? — каза недоволно Краснодар. — В четата има и по-подходящи.

— Защото той единствен има напълно редовно тескере.

— Че нали е нелегален като нас?

— Да. Обаче неговите документи всъщност са на брат му. Той е загинал в чужбина, но това властите не го знаят. При проверка ще бъде с името на брат си, а него не го издирват от дирекция на полицията.

— Не се ли различава на снимката?

— Покажи я — Командира посочи с пръст Страхил и той извади от вътрешния джоб на куртката си личната карта, загъната в парче избелял брезент.

Един поглед беше достатъчен, за да се види, че с брат му си приличаха като близнаци.

Политкомисарят каза само „Хъ“, но не си личеше дали е от удивление или от подозрение, че нелегалността на Страхил е номер на полицията.

— Нямаме още шифър. Затова ще занесеш съобщението устно. На явката ще те чака другаря Шапиро. Ще ти кажа кога и как ще го намериш, когато тръгваш. Това е всичко.

Преди да си прибере картата, Страхил погледна снимката на брат си. Бяха я направили в Борисовата градина, при един фотограф арменец, Хакимян. Помнеше го, защото като малки го дразнеха и му викаха „Армен-дуду кошничка“ и „Хаки маки барабаки, турския капаки“. Той все уж ги погваше, но само тропаше на едно място с крака и те умираха от смях. Когато отидоха да се фотографират, духът на щуротиите го беше полъхнал. Страхил беше боцнал брат си с палавото „дзяк“, той се захили тъкмо когато светна магнезия, и на първата снимка излезе като за цирков афиш. Сега за миг го полъхна онова чувство от детството и му се стори, че брат му е някъде съвсем наблизо. После тоя спомен се смени с неясна тревога.

— Да не се застояваме. Не искам да подхранваме подозрения — сепна го гласът на Командира.

— Аз ще отида да пусна една вода — намери си веднага работа политкомисарят.

* * *

Както се случваше обикновено през последните един-два месеца, вечерната проверка мина набързо и всички се отправиха към землянката. Още не беше завършена, но и така в нея беше доста по-топло отколкото на открито.

Страхил тръгна към огнището. Беше позагаснало. Седна на един от пъновете и се загледа в хилавите пламъчета. Помисли си, че приличат на остатъците от ентусиазма, с който дойде в четата. Не му се стоеше повече сред тия разбойници. Това, че ще се върне в София, можеше да е Божия знак. Можеше пък всичко да се промени, ако такава беше волята Му. Постоя така унесен в мечти, догадки и съмнения, после донесе наръч дърва, сложи три цепеници в огъня и се зави с одеялцето си. Беше се научил да заспива партизанската — за секунди, без да обръща внимание на горските шумове, но пък се будеше от звуци, издаващи човешко присъствие.

На разсъмване засънува брат си. Уж бяха малки и тичаха из Борисовата градина, а после изведнъж се оказаха пред църквата Свети Спас[1] Брат му посочи вратата и му каза: „Не влизай тук“. После изчезна. Но той влезе. В храма имаше един непознат, който го погледна и каза „Последна спирка, господине. Добре дошъл!“. Страхил кимна, подмина го и се спря пред иконата на Спасителя. И тогава видя ясно как върви през гората и го следват още двама — единият беше политкомисарят, а лицето на другия беше като тъмно петно. Уж вървяха по някаква пътека, но внезапно се намериха в някакво безкрайно поле, спътниците му се превърнаха в конници с шлемове и плетени брони, и по-близкият от тях отново имаше вместо лице къс тъмна мъгла. Имаха и червени щитове, изрисувани със странни знаци. Отнякъде знаеше, че са спахии и са дошли за него. Безликият извади ятаган, замахна, и в този момент Богомил се събуди. Някой го разтърсваше за рамото. Погледна го стреснато — беше Командира.

— Ставай, че ще изпуснеш влака.

Страхил се изправи, разтри лицето си и поразкърши рамене.

— Слушай внимателно. С никой друг няма да се срещаш. Дори на вашите няма да се обаждаш. Срещата ти е в единайсет часа. Ще познаеш Шапиро лесно: ще е със зелена тиролска шапка, а на левия ревер на сакото му ще има значка — малко медно лъвче. Ако вали, ще е с чадър, а значката ще е на шлифера. Паролата е „Имате ли да ми развалите сто лева, че нямам дребни за свещи“. Отговорът е „По-добре си купете «Заря». В рестото ще има“. Ще му разкажеш накратко за намеренията ни, така както ги чу снощи, и ще му дадеш тоя трамваен билет. Той също ще ти даде нещо. Прибери го на сигурно място. Ако срещата се провали, ще се срещнете пак там на другия ден в десет. Ако се наложи да нощуваш, може да си отидеш, но по тъмно. Огледай хубаво за подозрителни типове. Може да има засада. Не ми се вярва, но ти провери. Докато стане време да се прибираш, иди в някоя кръчма. Ето ти пари за билет. Има и две стотачки допълнително. Ще ти стигнат за чаша вино и някакво по-евтино мезе. И внимавай, ако загубиш това, което ти даде другарят Шапиро, ще провалиш акцията. Тогава лошо ти се пише — прошепна заплашително Командира. — Повтори сега плана на операцията и паролата.

Страхил изреди чинно всичко.

— Добре, тръгвай — махна с ръка Командира.

— Тръгвам — отвърна Страхил със свито гърло, поизтупа дрехите си и ги поприглади. Командира му подаде вълнено парцалче.

— Избърши си хубаво обувките, когато излезеш от гората. После да ми го върнеш. И внимавай.

— Ще внимавам — каза Страхил и заслиза по пътеката, но след няколко крачки се обърна и махна с ръка. И Командира му махна.

Лошото предчувствие го напусна чак когато след два часа излезе на междуселския път. Взе си билет без проблем и щом седна в купето, заспа. Събуди го лекото разтърсване на кондуктора.

— Последна спирка, господине. Добре дошъл.

Страхил го погледна сънено, раздвижи рамене и се изправи. Нещо го смути, но не разбра какво.

На перона изведнъж се сети. Кондукторът приличаше съвсем на онзи непознат мъж от съня му в храма. И пожеланието му беше същото.

* * *

С другаря от Центъра се разпознаха веднага. Казаха си паролите, поразходиха се по „Витоша“ до пресечката с „Алабин“, отбиха се в една сладкарница близо до ъгъла, поръчаха си боза и Страхил разказа стегнато за акцията. Накрая остави билета до чашата му. Другарят поклати глава и попита „Кои ще участват“. „Които каже командирът“, отговори Страхил. Събеседникът му отново кимна неопределено и каза „Има определен риск, но то без него няма победа“. После извади тефтерче, погледна в него, взе билета, погледна го и го прибра. След като помълча малко, Шапиро намери между страниците друг билет, сгъна го на две, остави го на масата, каза „Това е. Командира ще разбере решението ни. Изчакай пет минути след като изляза“ — каза той, плати сметката и тръгна.

Страхил така и не видя как другарят от Центъра след двайсетина метра влезе в магазин за обувки и заразглежда един чифт до витрината, като от време на време хвърляше по един поглед навън — може би да установи кои калеври са модерни за сезона. След малко пратеникът на четата излезе и тръгна без цел по улицата. Внезапно спря и се отправи в обратна посока. Краката му сякаш сами го отнесоха пред църквата Св. Спас. Мина му през ум съня му, но само за миг. Толкова отдавна му се искаше да влезе в Божи храм, че не успя да се сдържи и влезе. Не стоя вътре дълго, излезе някак си разстроен и пое към гарата.

Не се обади дори на баща си.

В това време другарят Шапиро или още Соломон Леви[8] се качи на трамвая и се отправи към покрайнините на София. Той слезе на Княжево, спря се до едно дърво уж за да си стегне връзките на обувките, погледна внимателно назад през рамо и се отправи нагоре в планината. По някое време се отклони по едва видима пътека и след малко излезе на закътана поляна. В горния й край имаше дънер от голямо дърво, на който седеше човек със сив туристически костюм, с мустаци, тъмни очила и тиролска шапка, която — виж ти — беше сива. Соломон се огледа разсеяно и се отправи към отдъхващия пътник. Като го наближи, той приповдигна учтиво тиролката си и самотният турист любезно отвърна. Двамата размениха няколко думи и отново, тоя път почти едновременно повдигнаха тиролките си за сбогуване.

След близо час, на спирка Красно село слезе господин със зелена тиролка. Той се помота по уличките и изненадващо се пъхна в малка невзрачна къща. Там отключи стаичката вляво, махна някаква едва видима тресчица от цепнатината между прага и вратата, влезе, заключи и се ослуша. Не се чуха обезпокоителни шумове и господинът седна на малкото миндерче до стената без дори да си свали шапката. Всичко дотук беше минало благополучно. Научи плановете на оня чвор, Командира, каза за готвената акция на когото трябва и сега можеше да изчака развръзката. Предстоеше обединяване на няколко чети с общо командване. Командир на бъдещия отряд трябваше да е негов човек и той имаше отдавна подходящ кандидат. Един ден, когато дойдеше победата, той щеше да е важен фактор в новия живот. Но за целта въпросният чвор трябваше най-напред да бъде отстранен. Вярно, можеше да загинат и други партизани от групата, която щеше да атакува Голям Радован. Но какво от това? На война не може без жертви. Тия гои нали искаха, като поета си, пожарът на решителната битка да им опърли крилцата. Той само щеше да им запали за тая възвишена цел едно малко опичащо огънче. Соломон Леви се подсмихна на мислите си. Комбинацията не беше проста, нито лесна, но той беше играч от класа, обръгнал в много битки. Господинът с безличната тиролка, на когото съобщи за предстоящото нападение, беше стар познат. Някога беше високопоставено ченге в Дирекция на полицията. Сега не работеше вече там, но то такива като него не стават бивши. Не искаше да се свързва с друг. Винаги имаше опасност да попадне на двоен агент[9]. „Като мен“ — помисли другарят Шапиро и извади от един долап шише ракия. Нямаше лошо: Талмудът му позволяваше, партията нямаше как да узнае, а и случаят беше подходящ. За да замете следите си, щеше да натопи тоя ахмак, който му поднесе на тепсия и ключовите сведения, необходими да се осъществи замисъла, и идеята как да спази еврейските традиции и да излезе сух от водата. Беше отишъл предвидливо по-рано и беше изчакал още по-мъдро след срещата. И го видя как влезе в храма Св. Спас. Можеше да изпрати хабер на Командира, че Страхил е влизал в църква и е разговарял с отец Стоян — знаеше, че така се казваше попчето. Това си беше смъртна присъда, даже две, но аджамиите като тия шабес гои са затова — да свършат неприятната част от работата. Е, имаше някакъв риск и за самия него, но какво друго да направи? В тоя хаос от лъжи, дезориентации, двойни игри и предателства нямаше голям избор. А и в общността, към която принадлежеше, имаше хора с много власт. Те знаеха и бая неща за него, които не бяха за пред публика. На която и от враждуващите страни да ги кажеха, все щеше да има защо да го гръмнат. Трябваше да следва техните планове. Нямаше мърдане. В пустинята оживява оня, у когото е водата[10].

Другарят Шапиро напълни пестеливо малка чаша, помириса я, и я гаврътна на екс. Прибра чашката и бутилката в долапа, излезе, пъхна кафявата тресчица на старото й място, заключи и тръгна нанякъде.

От следващия трамвай на оня, от който на Красно село слезе господинът със зелената тиролка, и тоя път в центъра, слезе пък господин със сива. Той запраши пешачката по Витошка, като на два пъти се спира — веднъж до будка с вестници, а после пред киноафиш, който напомняше на софиянци, че очакват страхотния филм „Окултни сили“. Господинът, кой знае защо, се подсмихна, после се огледа разсеяно и продължи пътя си. След няколко минути влезе в безлична сива триетажна къща на ул. „Аспарух“ 57. Отключи поовехтяла стилна врата на втория етаж и се намърда в доста просторен апартамент съвсем като у дома си. Влезе в стаята срещу входа, свали тиролката си и я окачи на закачалка рогатка до вратата. После изненадващо махна като фокусник мустаците си, прибра ги в един шкаф и седна на обикновен дървен стол зад възстаричко поолющено бюро. Постоя малко, после стана, отиде до друг шкаф със стъклена витринка, в която се виждаха доста бутилки с шарени етикети. Избра си една по-тумбеста, наля пестеливо в кристална чаша, седна зад бюрото и отпи замислено. Ако нещо го притесняваше, това беше информацията, която получи от човека със зелената тиролка.

В някакво си запиляно из балканите село, шумкарите щяха да проведат акция. В такива случаи те обикновено правеха маса поразии и почти сигурно щяха да утрепят някой селски полицай, а може би още някой и друг „чорбаджия и враг на народа“, както викаха на предприемчивите и работливи стопани, на които се крепеше царството. Те това правеха: унищожаваха архивите — паметта на държавата, обираха кметствата, палеха фабрики и мандри и взривяваха складове и влакове с храни, дрехи и суровини. Разбираше омразата им — на война, като на война.[15] Знаеше как звучи тоя израз и на оригиналния му език, защото го владееше перфектно. Само че касапница като тая не звучеше нито елегантно, нито по френски. А в нея той беше на страната на закона и реда. Или поне така мислеше доскоро. Беше дълбоко разочарован и отвратен от всичко, което се вършеше уж в името на царството от онези, които трябваше по идея да го защитават. Беше изучавал психология години наред не само от учебника за офицери. Не успя да си обясни кое отключва омразата и как нормални наглед хора озверяват, нито защо това се случва така масово из българско. Сигурно щото нямаше кой да им набива чемберите и да ги вкарва в правия път на Божиите закони. Беше се ядосвал, че църквата ни е нефелна, а властта не може да озапти две-три хиляди разбойника и им позволява да клатят царството. Само че не искаше вече да е сред черните капитани и биячи от Държавна сигурност. Не можеше да застане и на другата страна. Някога изпитваше необяснима симпатия към идеите й. Да, може би ония, който не харесват комунизма като млади, наистина нямат сърца. Но вече съвсем сигурно знаеше, че оня английски зевзек[16] е прав: ако после не прозрат злото в него, значи хептен нямат ум. И капчица съвест. Затова беше удивен как някой успяваше по тайнствен начин да видиоти хората до такава степен, че да приемат утопиите на комунистите. Но собственика на сивата тиролка беше прозрял отдавна какво се крие зад тия чифутски измислици. Съветската система го отвращаваше дори повече от ставащото в България, защото знаеше, да, знаеше много добре какви злини извършват болшевиките в името на уж възвишени цели. Ясни бяха и плановете им да завладеят света — уж да установят по-справедлив строй. Лесно беше да се съобрази какво ще стане, ако преминат отсам Дунава. Ама като имаше толкова русофили, дето да ги чакат с китки като едно време… Помисли си, че гащниците из балканите ни искат да докарат в царството именно техния уродлив режим, въздъхна и повдигна рамене. Какво трябваше да направи в такъв случай? Можеше веднага да съобщи на когото трябва. Тогава една рота войници щеше да устрои засада в това неизвестно на географите село и да провали празноглавата им шумкарска акция. Полицаите, кмета и някой и друг „чорбаджия“ — подхилкна се наум собственикът на тумбестата бутилка — щяха да отърват кожата. Само че отново щеше да има убити. И тези, които заловяха, не ги чакаше нищо хубаво. Това го знаеше от личен опит. Беше виждал пребити до смърт нелегални, партизани и ятаци. Както и снимки, на които сякаш бяха фотографирали пикници на людоеди. Беше потресен от садизма на хората, които уж защитаваха закона. Но… те и другите бяха същите злодеи. Стигаше само храма, дето го взривиха през двайсет и пета и избиха маса невинни хора. Ами показните им убийства? „Ако тия терористи вземат властта, жална ни майка. Те са същите изроди като нашите черни капитани. Вярно, че те колят и бесят — уж в името на негово величество и царството. Но са малцина. А онези, ако победят, ще станат сигурно десетки хиляди. Ще вършат ужасиите си и ще си вярват, че го правят в името на справедливостта и на доброто. От това май няма да има по-голямо зло. Хъ, ще става тя, каквато ще става, ами, дано Господ се смили да ни помогне. Само да не се е отчаял вече от нас“ — помисли непознатият без тиролка, после въздъхна, вдигна телефона и набра някакъв номер. Размениха си с другия абонат кратки фрази и тракна слушалката. Сипа си още малко от бутилката, изпи го на един дъх, после извади ключе и го заразглежда, сякаш мислеше дали с него може да отключи вратата към спасението. Но вместо това отключи горното чекмедже, измъкна пооръфана папка и зазаписва в нея някакви, може би исторически мисли.

Прекъсна го звънът на телефона. Отсреща му казаха нещо, човекът без тиролката промърмори „Добре, идвам веднага“, прибра папката, заключи чекмеджето, сложи си сив каскет, с който заприлича на председател на колхоз, и тръгна нанякъде.

След петнайсетина минути подобен господин влезе в представителна сграда[17] близо до Лъвов мост. Показа личната си карта на пропуска, полицаят каза „г-н Гешев ви очаква, г-н Амзел[18]“ и той, вече разпознат, се заизкачва по стълбите[19].

* * *

Богомил се прибра в лагера късно вечерта. Куцаше здравата, защото си изкълчи крака по пътя — преди да влезе в гората, се зазяпа в едно непознато шарено птиче и стъпи накриво. Едвам се довлече до бивака. Докладва на двамата началници и те сякаш останаха доволни. Беше изпълнил задачата без издънки и Командира му каза да отдъхва до сутринта. То и без друго вече беше посред нощ.

На другия ден партизанският лагер приличаше на разровен мравуняк. Щеше да е първата акция на четата от такъв мащаб. Всички искаха да участват, но щабът определи 13 човека. Ванката измърмори ни в клин, ни в ръкав, че 13 е фатално число, но Командира го изряза: „Аз съм роден на 13-ти“ — каза, без да посочи месеца, и кандидатът за партизански пророк млъкна виновно. Страхил не попадна в групата. Той толкова яко куцаше, че Командира си помисли дали да не го пратят при някой ятак да потърсят чекакчия[35]. Така щеше да е в тежест в нормална обстановка, камо ли в акция. Приготвяха се до късно. Разпределиха задачите и начинът за прибиране в лагера, ако отрядът се разпръсне от вража засада. Най-важно беше групата на Чакъра — Ванката, Крум и Альоша — да превземе участъка с дежурния полицай и пощата, за да не се притече на помощ някоя черна рота от съседните села. Втората важна задача беше да арестуват кметския наместник и бивш полицай Вълю, който сега беше в омразната на трудовия народ реквизиционна комисия. Той знаеше за присъдата си и се очакваше да има някаква охрана. Надяваха се да му приберат пищова и някоя и друга ръчна граната (според разузнаването, имаше две). Групата за тая задача беше най-многобройна и щеше да я води лично Командира. Горският, пъдарят и акцизният не представляваха сериозна заплаха. Щяха да ги арестуват след превземането на участъка и къщата на наместника и да вземат пушката на пъдаря (манлихера на горския го бяха забърсали отдавна). Ако някой се опиташе да избяга, щеше да го посрещне ариергарда, който оставаше да дебне в засада на единствения път към съседните села. Ако се сетеха да бягат през гората, щяха да отърват кожата, но те не бяха опасни. Командира провери всичко: оръжие, муниции, раници и дори неща, за които останалите не биха се сетили. На сутринта например, преди да тръгнат, шашна всички като ги накара да скачат. И когато Ванката се опита да се пошегува, че не е още време за ведрина, той го изряза: „Като не знаеш нещо, питай. Духовит ще ми се пише… Нали не искаш, ако се наложи да се промъкваме тихо покрай засада, да издрънчи някоя тенекийка в джоба или в раницата ти“ — така му каза, и Ванката само успя да промърмори „Прощавай, другарю командир. Въобще ни ми мина през ума.“

В три сутринта групата се изниза от лагера и пое по горските пътеки към Голям Радован. Командира изпрати напред трима, а пет минути след това останалите поеха в колона след тях.

Излязоха на две-триста метра преди селото. На това място пътят за селото се отклоняваше и тръгваше покрай река към един каменен мост, строен още през турско. Отрядът се раздели на три. Авангардът остана в засада, скрит в крайпътния храсталак. Четирима се отправиха към пощата. Останалите се насочиха към къщата на кметския наместник, но направо през реката.

Развиделяваше, когато я прецапаха. Брегът беше обрасъл с шубраци, сред които стърчаха двайсетина кавака. Преди да излязат от малката горичка, Командира спря отрядчето си с вдигната ръка и се ослуша. Не му харесваше тишината. По това време селяните вече се размърдваха. Слънцето скоро щеше да изгрее и по дворовете трябваше да има някой и друг ранобудник. Тук знаеха поговорките „ден година храни“ и „рано пиле рано пее“. Трябваше да се чува хлопане, дрънчене, скърцане или кашляне на ранобудните пушачи. А сега — нито звук. Само две кучета бяха лавнали. Първите къщи до реката изглеждаха безлюдни. Селото беше притихнало и безмълвно. Това можеше да е само…

— Слушайте всички — каза той с напрегнат глас. Това е капан. Изтеглете се безшумно, залегнете покрай реката зад онези дървета и се прикрийте. Ако греша и няма засада, нашите ще превземат пощата без пукотевица. Ако не бъркам, скоро ще се разчуе. За проверка ще стрелям в стената ей на оная къща отсреща. Ако е засада, полицаите ще изскочат. Ще дадем един залп и ако са не повече от десетина, ще поддържаме огъня, за да приковем силите им тук и да дадем възможност на нашите да се изтеглят. Повече ли са, няма да можем да издържим на огъня и ще се изтеглим. Ще дам команда. Аз ще ги накарам да залегнат и ще ви прикривам. После ще ви настигна. Ще ме чакате до кошарите.

— Ами Чакъра и останалите?

— Ако тук е ротата на Черния капитан, не можем да им помогнем. Само ще загинем всички.

Не чакаха дълго. Откъм селото изведнъж затрещяха изстрели.

Командира вдигна шмайзера и стреля на единичен.

Не минаха секунди и от къщите наизскачаха двайсетина полицаи и войници.

— Прицели се! Огън! — изкомандва Командира и шпагинът му затрещя.

Двама от враговете паднаха. Някой извика „Имат картечница“ и настана суматоха. Повечето затичаха към къщите, а двама-трима залегнаха.

— Изтегляйте се — изсъска Командира и отново изстреля кратък откос.

— Ще ни избият, г-н поручик — чу се оттатък. — Сами паднахме в капан.

— Млък, или аз ще те гръмна — отвърна някой и кресна: — Огън!

Вместо дружен залп изгърмяха само две пушки и почти веднага откъм пощата се чу как издумтя граната.

— Изтегли се — изкомандва същият глас.

Когато след петнайсетина минути пристигна камионът с подкрепление, малкият отряд на Командира вече се катереше из гъсталаците, подгонен от лошото чувство за провал и таен страх, че ротата на Черния капитан ще открие следите им. Вървяха половин ден в колона, като се отдалечаваха от лагера, и на две места посипаха следите си с лют червен пипер. После тръгнаха нагоре по вадата на едно дере и след две-триста метра газене завиха в правилната посока. Прибраха се в късния следобед.

Три дни чакаха да се върне групата на Чакъра. На четвъртия се върна само той. Страхил беше на пост и като го видя си помисли, че прилича на призрак, излязъл от плашещата част на германска приказка. Раздърпан, кален, изпосталял, с набола черна четина, с трескав поглед и сенки под очите.

— Слава богу — успя да въздъхне той вместо парола и се свлече на земята.

Въпреки болките от изкълчения крак, Страхил успя да го довлече в лагера.

Чакъра дойде на себе си едва на другия ден и разказа какво се бе случило.

Бяха убили Крум и ранили тежко Альошата с първия залп. Изстрелите дошли от прозорците на отсрещните къщи. Чакъра успял да вземе командирския парабелум, залегнал зад чинара с Ванката и Альошата и започнали да стрелят. Изглежда успели да улучат някого, защото отсреща се развикали „Гуснин капитан, раниха Тодор, помогнете“. Ванката решил да използва суматохата и да хвърли гранатата си, но като се изправил, веднага го уцелили и той се свлякъл. Тогава Чакъра я грабнал и я запокитил напосоки. За късмет успял да уцели прозореца на къщата, от която дошъл смъртоносния изстрел. Альошата успял само да му прошепне „Бягай, аз ще те прикривам, нали виждаш, че съм мъртвец“ и загубил съзнание. Чакъра гръмнал два пъти и хукнал, колкото му крака държат. Стреляли по него, но той криволичил с все сили и не успели да го улучат. От страх, че ще го хванат и ще издаде отряда, тръгнал към Покров. Вечерта бил там. Как е извървял трийсетте километра дотам, сам не знаеше. Опитал се да пренощува у Асенови, но ятакът му отказал. Вече се било разчуло как са ги изпотрепали при акцията в Голям Радован и той очаквал наказателната рота да търси спасили се из околните села. Знаеше се, че ако заловят някого, ще изгорят къщата, а може да избият и семейството, дало му подслон. Толкова бил уплашен, че дори хляб не му дал. Чакъра обикалял два дни из гората, да замете следите си. На третия не знаел къде се намира. Не бил ял нищо, освен неприкосновения запас. Вървял напосоки, докато излязъл на кайначето в Кравешко бърдо. Тогава разбрал, че се е спасил. Пийнал няколко глътки и със сетни сили успял да се дотътри до лагера.

Това беше разказът му. Бяха загубили почти четвърт от четата, заедно с оръжието.

Живка — жената на Альошата — плачеше, а останалите мълчаха.

„Май доста се одрямаха — помисли Страхил. — Дано са разбрали, че злото, което са сторили, сега се връща върху тях самите.“

— Браво, Чакър, постъпил си както трябва — прекъсна мислите му Командира. — Благодаря, че си спасил оръжието ми. Ще те предложа за награда на другарите от Окръжния. Изчака малко, въздъхна и добави: — На загиналите другари вечна слава. Да почетем паметта на Ванката, Крум и Альоша с едноминутно мълчание.

Като поизчака малко повече от положеното, Командира отново въздъхна, извади парабелума от кобура, погледна пълнителя и прибра оръжието в раницата си. После разпореди да дадат храна на Чакъра и да се усилят постовете и тръгнаха нанякъде с политкомисаря. Вечерта Краснодар замина за града.

* * *

Върна се надвечер след два дни. Изгледа Страхил с неприкрита неприязън и прошепна нещо на Командира. Той се обърна към него, поклати осъдително глава и двамата се отдалечиха в гората.

Когато се появи отново на поляната, Командира само го посочи, каза „вържете го“ и след малка пауза продължи с глух глас:

— След половин час свиквам събрание на четата. Още когато разбрах, че сме попаднали на засада си помислих, че между нас има предател. Няма как иначе врагът да ни е очаквал. Затова изпратих Краснодар в града — да потърси сведения от другарите в Окръжния. Когато изпращах Страхил за свръзка с Центъра, изрично му казах да не се среща с никого. Оказа се, че са го видели да влиза в църквата Свети Спас. На кого се е изповядал там? Вие ще прецените вината му и ще решите какво да правим с него.

Страхил слушаше втрещен. Успя само да промълви: „Никого не съм предавал. Вярно е, влязох, но не съм се изповядвал. Само се поздравихме с отец Стоян. Не съм говорил с него. Бог ми е свидетел.“

— Не го слушайте — каза злобно политкомисарят, докато го връзваха. — Разбира се, че така ще каже. Нарушил ли е заповедта на командира? Нарушил е. Не се бил изповядвал. Стоял е четвърт час. Какво тогава е правил? Още от самото начало не ми харесваше. За Бога ще ми говори, тоя фашистки доносник.

— Чакъра и Живка да го заведат ей там, до трите бука, и да го пазят, докато започнем — каза Командира.

За Богомил събранието протече като лош сън. Докато слушаше вариантите за това как ги е предал, му просветна: „Оная нощ Камен се е опитвал да ме предупреди. Ето защо не е трябвало да влизам в храма.“ Но не го беше послушал. Затова сега слушаше тия заблудени и озлобени непрокопсаници — съдиите си: обиждаха го, ругаха го, подвикваха „подлец“, „изверг“ и „на Божи човек ще се преструва“. През това време Победоносеца напираше да си направи самокритика, но го прекъсваха след „Не проявих аз достатъчно бдителност, другари“. Към края започна да се чува само „заслужава смърт“ и „да се разстреля предателя“. Не му дадоха думата. Направи пак отчаян опит да се защити — че не е казвал никому нищо и че е невинен, но Краснодар го прекъсна: „Не го слушайте. Той няма да ни каже нищо друго от онова, което чухме одеве. Няма кой друг да ни е предал, освен него. Той може да ни заблуждава до утре. Те в семинарията на това ги учат — да лъжат трудовия народ.“ Това каза с омраза политкомисарят и събранието реши единодушно: разстрел.

— Има ли доброволец за изпълнението? — попита Командира.

— Аз — вдигна веднага ръка Шмиргела и добави кръвожадно: — А попа? И за него имам някой и друг куршум.

— Него другарите са го гръмнали вчера. Насред църквата. Сигурно вече се е възнесъл — каза Анасона и останалите се захилиха злобно.

— Добре, Краснодар ще те придружи — каза Командира и се поизвърна към Богомил. — Имаш ли някакво последно желание?

— Защо ще изпълняваме желания на тоя предател? — реагира веднага Шмиргела.

— Защото аз казвам така.

— Моля да предадете часовника ми на баща ми — каза Богомил.

— Добре. Дай го — протегна ръка Командира. — Водете го.

Богомил хвърли един последен поглед на лагера. Всичко това — огънят, насядалите партизани, трите хилави бука и притаената гора — след малко щеше да изчезне. Като и той самият. Помисли си, че Бог сега го чува и вижда и че скоро ще застане пред него. Може би Камен вече го чакаше. Въздъхна дълбоко и тръгна. Кракът още го болеше, но той си помисли, че Господ оправя всички болежки. Зашепна молитва и продължи да докуцва в горския полумрак оставащите му последни метри живот.

Шумът от стъпките скоро заглъхна. Сега, ако случаен пътник минеше край лагера отстрани, щеше да види догарящият огън сред притаената гора и неколцина, насядали около него. Можеше да си помисли, че са странна група от овчари, два-тримина горски, някакви поодърпани селяндури и един напет юнак с шмайзер, но едва ли щеше да открие нещо, което да напомня, че само допреди малко тук се е решавала човешка съдба. Каквото и да предположеше, надали би му минало през ум какво е било решението и как е било взето.

— Постовете да тръгват. Останалите сте свободни. Няма да има вечерна проверка — каза Командира и насядалите се размърдаха с нежелание. Сякаш се страхуваха от тъмнината. Или от нещо друго.

След минути вече се бяха разпръснали на групички из поляната.

Не мина много време и някъде отдолу, откъм „Равната усойна“ се чуха два изстрела.

Командира въздъхна, взе раницата на Страхил и седна до огъня. Краснодар я беше прегледал набързо и беше казал „няма нищо“. Така си беше — нямаше друго, освен чифт вълнени чорапи и пуловер, два чифта чисто долно бельо и неприкосновения запас. Той опипа чорапите и усети в единия нещо по-твърдо. Беше бая дебеличко тефтерче — същото, което видя на оная поляна. Почти цялото беше изписано със ситен калиграфски почерк. Едвам се четеше. Заразгръща го отзад напред и първото нещо, което прочете, беше последното, което бе написал Страхил.

* * *

„Бях на площада доста по-рано от часа на срещата — зачете Командира. — Пообиколих малко, но през цялото време докато се мотах, сякаш някой ме дърпаше да вляза в храма. Пък и аз от много време исках да се помоля. Затова, като се разделихме със свръзката, надникнах в Св. Спас. Дядо Дончо — клисарят, ме посрещна на входа. Нямаше как, влязох, и веднага видях отец Стоян. Не си беше свалил още епатрихила след службата. Прииска ми се да споделя всичко, което ми е натежало напоследък. Само че не се получи. Стоян ме погледна изненадано и попита с усмивчица «Блудният син се завръща, а?». Какво можех да му отговоря? Да беше казал «здравей, как си», просто да беше ме поканил да седна, може би щях да си излея душата. Поне можеше да го поразпитам за приятелите. Не му се сърдя. Господ ни учи да прощаваме. Казах му, че се връщам от Швейцария и искам да се помоля за брат ми. «Олтарът е в дъното — ми каза — нали не си забравил?» И се разделихме. Молих се дълго. Не зная дали Господ чу молбите ми.“

Това беше.

„Значи нищо не му е казал. Гледай ти. Излиза, че напразно го гръмнахме. Хъ. И попа също. Да. Станалото — станало. Сега не трябва да се разчува. Иначе лошо. Ама то в библията нали пише, че е човешко да се греши[36]. Тъй е. Лес рубят, щепки летят[37]. А и на него партизанският живот не му понасяше. Сигурно затова е влязъл в църквата — да търси Божията помощ. Може Господ да е чул молбите му… Но пък всяко зло — за добро. Сега поне вече знам кой е предателят.“ Командира въздъхна, отгърна напосоки и отново зачете.

„От всички разкази, дето слушах досега, може да се направи статистика:

Какво задължително имат партизаните: вяра в светлото бъдеще, кози крак — да им е под ръка при зулумите, лопата за окопи и картофи, командир, неприкосновен запас (ако не са го изяли), канчета, лъжици, казан и стенвестник. Да не пропусна предател.

Какво най-често нямат партизаните: оръжие, хляб, сланина, ракия, землянки, топли дрехи, карта на територията си, план за акциите, срам от хайдутлуците си.

Какво знаят партизаните: устава, партизански песни, имената на вождовете, къде е най-близката мандра, партизанските си псевдоними (клички), лозунга «Смърт на фашизма, свобода на народа», както и това, че ги чака затвор, а и нещо по-лошо.

Какво не знаят партизаните: имената на останалите, разписанието на влаковете, дето ще ги обират, десетте Божии заповеди, кой е предателят в четата, срам от това, което вършат.

Какво забравят партизаните: къде са заровили картофите, на коя борика са окачили брашното, къде се намира предишния им лагер и най-вече, че кражбата и убийството са грях.“

„При някаква акция унищожили метеорологичната станция на връх Юмрукчал, тия идиоти.“

Командира наплюнчи пръсти и отгърна следващите страници.

„Вчера имаше събрание, на което обсъждахме «заемането на територия».

Това ще е пълна катастрофа. Струва ми се, че и на Командира му е съвсем ясно. Каза, че това не е съобразено с реалността, но си личеше, че му се иска да каже далеч по-силни думи. Струва ми се, че е свестен човек. Какво тогава прави тук? Но то е така: някои разбират злото, други — не. Това, че ги пращат на заколение, за повечето от тях е особена награда. За тях Бог и отвъдното са измислица, но сляпо вярват в Ленин, Сталин и комунизма. Или поне се преструват. Като Шмиргела. Интересно в какво вярва, тоя чифутин.“

„Хъ. То си личеше от самото начало, че не се обичат… Виж ти. Можело е да сме приятели. Разбрал е как тия… интелигентчета от Окръжния ни преебаха[38]. Ама него как го е кръстил. Тоя чифутин.“ — подсмихна се Командира на някаква своя мисъл и пак се зачете.

„И как трябвало да се набират нови партизани? Ставаш шумкар от верност към партията. Не, да речем, за да защитаваш правдата, не заради това че искаш да се бориш за някаква — неясно каква — народна свобода. Не е и поне за да отмъстиш на местния стражар, дето те е набил при поредния ти зулум, или да накажеш бирника, щото не е взел рушвета, а ти е конфискувал бъчвата с ракия, дето не си успял да я скриеш като хората. Не. Ти ставаш партизанин заради верност към какво? Тая тяхна партия е пълна мъгла. Ония хаирсъзи в София, дето взривиха светия храм — те ли са партията? Или тия от Окръжния, дето ни пращат на заколение? Уж идеите им са като на ранните християни. Само че защо са завладени от тая жестокост? А партията им дава индулгенции за всички злини, които вършат. Но то и властта и разни Черни капитани им дават поводи. Като слушам какви отвратителни зверства вършат и те… Страх от Бога нямат ли? Защо го правят? Така развързват ръцете за ответни жестокости. И без друго цялото им учение е конспект от насилие и жестокост.

Дали ще има нещо да ги спре, ако вземат властта? Ще има да отмъщават… Какви ли злочестини ни чакат?

Господ да ни е на помощ.

Сетих се, че скоро питах Крум защо си е избрал това име. Много му харесвал разказа за това как ханът пил вино от изсушения череп на Никифор. «Наздраве, дружина, с Никифоровата кратуна». И в училище ни разправят такава диващина. Ама само тя ли е? Че и вкъщи ги слушаме час по час. Затова сме такива кръвожадни. Затова и рогатият толкоз лесно намира тук мющерии.

Случки:

При някаква акция прекъсват телефонните линии и с една от тях направили късо съединение и на линията за електрически ток. Оставили селото без връзка със света. После се оказва, че в суматохата идиотът, който се е катерил да реже жиците, си е изтървал ръчната граната. Откриват я край дирека пощенските работници, които я предават в селския полицейски участък. Следващия път нашите си я прибират.

Друга акция: организират кражба от складове на брашно край някакво село за снабдяване с храна. Понеже четата им още не е отряд (наброява двама души), вземат и един от местните селяни, техен съидейник. Селските полицаи ги сбарват, започва престрелка. Новият убива един от полицаите, баща на четири деца. Четата станала от трима. Това са акциите им: с кражби започват и с убийства свършват. А по средата купища лъжи за щастливия живот, дето ще го докарат по тоя хайдушки начин. Като дойдат на власт с тоя морал, какво ще стане с царството ни? Господ да ни е на помощ.

Тая вечер Командира пак разказва за простотиите им — някакво сърне излязло от гората, и право в ръцете на най-големия парцалан. Докато се занимавали с него (клали, драли и прочее), по пътеката се задал някакъв завалия. Като ги видял тия разбойници, веднага паднал на колене и ги заумолявал да не го трепят. Вместо да се засрамят от това, какви чувства извикват в простите хорица, те тръгват по тяхната логика: «Бе, дай да видим, аджеба, той тоя май гузен негонен бяга. Дали пък не е агент на Гешев?» Започнали да се съвещават и за малко да го гръмнат. Добре, че в това време се появил един техен ятак. Той им казал, че завалията е бедняк с три деца. Нищо чудно, че е примрял от страх, човекът. Прииска ми се да им кажа: Той е бил наясно за резултатите от вашето правосъдие. Вие ги наричате присъди. А те са си просто убийства. Затова сегашните закони в царството не са ви по сърце. По тях няма да простят престъпленията ви. Неслучайно и вие самите се наричате нелегални. Това, което е по-зле, вие не сте само извън, вие сте срещу закона. И въобще не разбирате за какво е той и кое е най-важното в него. Какво казва Иисус? Най-важното в закона са правосъдието, милостта и вярата.“

Страхил беше подчертал последното изречение и преди да продължи, Командира отклони замислено погледна си за миг, сякаш към някаква неясна точка от бъдещето. После отново зачете:

„… Но то вие Евангелието на Матея не сте го и отваряли. Вашият партизански съд е инструмент за узаконяване на престъпленията ви. За вас правосъдието е средство за безцеремонна разправа с враговете ви, средство за разчистване на сметки и оправдание за пладнешките ви обири и показни убийства. Заменили сте вярата в Бога с преклонение пред злите измислици на тоя сатанист Мордехай, а милост нямате и към своите. Опитвате се да раздавате правосъдие по митингите си. Те все още са малобройни, но ако дойдете на власт, скоро ще станат като в Колизеума. Там милостта не е част от закона, а прищявка на разбунената тълпа. Цялата ви «борба срещу фашизма» в действителност цели съсипването на държавата. Затова и в очите на повечето обикновени хора, вий изглеждате като изтървани от затворите. И понеже не можете да унищожите напълно съвестта си, час по час се самоубеждавате, че вашите безогледни престъпления били «в името на народа, в името на Доброто». Не може да се убива и да се краде в Негово име. Не може да се гради държава, в чиито темели са кражбите, убийствата и насилието. Всуе са и опитите ви да скриете престъпленията си зад лицемерните ви имитации на благородни лозунги. Представям си какъв ужас ще настане като започнете да убивате наред в името на добруването на народа. Накрая държавката ни неминуемо ще се превърне в арена на жестокост, завист и неудържимата ви от нищо селска алчност. Не вярвам да построите това царство на злото, но дори и да успеете, няма да издържите дълго. Накрая ще рухнете. Защото не само че плюете на Божиите закони, не само сте завистници и разбойници, ами сте и кръгли невежи. За вас знанието и мъдростта се изчерпват с глупостите и безчовечността на идолите ви. Затова никога няма да прочетете Льо Бон и Бердяев, да не говорим за Карл Менгер[39]. Поне Балзак да бяхте поотгърнали. Но вие не си правите труда да погледнете дори източниците на вашето учение. Иначе щяхте да знаете какво пише Шарл Фурие и откъде идват развратните ви представи за общата собственост на жените[40]. Невежеството, наред с останалите ви грехове, не е по-малко фатално. Затова рано или късно ще се провалите с гръм и трясък. Само че дотогава ще оскотите народа и ще съсипете царството ни. Ще научите хората да се избиват без задръжки, а кражбата ще ни стане основен поминък. Господ да ни е на помощ, ако дойдете на власт.“

Командира поклати глава, бавно накъса тефтерчето и го хвърли в огъня.[43]

После стана и се поразкърши. Денят беше тежък. Трябваше да поспи. Кой знае какво го чакаше утре. Но каквото и да се случеше, трябваше да гледа… да не попадне на жертвения олтар. Легна на няколко крачки от огнището и се загледа в небето. Когато пасеше овцете като малък, си беше избрал една червеникава звездичка. Не й знаеше името, но тя сега блестеше над него. Руснаците щяха да дойдат скоро. Дотогава трябваше да оцелее. Пък после… Страхил щеше да каже „каквото Господ даде“.

„Аз предпочитам «каквото сабя покаже». Но и Господ като даде, няма да откажа“ — помисли в просъница Командира.

След малко вече сънуваше.

Когато на сутринта се събуди с изгрева, не успя да си спомни съня си. Сякаш се беше срещнал с някого, но с кого? Като че ли тоя някой му беше казал нещо. Но какво? Скоро командирското ежедневие го погълна, а какво бе сънувал, остана неизяснено.

Може би, ако се беше сетил, светът щеше да тръгне в съвсем друга посока. Само че на, не тръгна.

Отново край, само че тоя път по-окончателен.
Бележки

[1] Както пише в Уикипедията, църквата Свети Спас е полуразрушен православен български средновековен храм (може би не точно в тоя ред) и се е намирала в центъра на София, до площад Света Неделя. За това каква е историята на тази българска светиня, строена през XI в., как е оцелявала през столетията, как е била вградена през 1881 г. във великолепната трикорабна църква Св. Спас, кои прославени дърворезбари и зографи са създали иконостаса, стенописите и безценните й икони, както и кои прославени българи са погребани в нея, има маса статии в мрежата. Тая гордост на царството ни е разрушена[2] при съвършено мирни бомбардировки под командването на прославения англо-американски хуманист Харис Бомбардировача, по-известен на някои ширини и като Харис Касапина. Разбира се, зад всичко стои онзи еее… Чърчил[3] (забравих му първото име) и най-вече една определена управляваща света клика. Тя само е подбрала — чрез изпитани и на обикновени животни селективни методи — тоя влюбен в себе си, обичащ мащабното избиване циник, както и други международни деятели от неговата порода. По Божията воля след тази генерална репетиция на скромната ни балканска сценичка за премиерата на онова последно библейско представление, половината от древната църква оцелява и в нейните руини продължава да звучи Неговото слово. Но нашите славни куманисти (дума от речника на баба му на инж. Къбоков) довършват още по-славното дело на споменатите по-горе хуманисти и я съсипват окончателно, за да построят на нейно място друг храм — този на тачения от всички наши м’чета златен телец, под името Външнотърговска банка. По-късно тя се превръща в Булбанк[4], която пък най-накрая е закупена от Уникредит груп. По този начин на родна земя е осъществен замисълът на любимия дедо на инж. Къбоков. След време, въпреки заветите Му (Изх. 20:4–6), достъпът до тези ненужни останки от нашата печална история е прекратен, защото около тях е, тъй да се каже, апсидата на новото светилище на Мамона[5] — банковият трезор. С две думи — това, което не успяха да направят съюзническите бомбардировачи, го довършиха родните безбожници и съвсем онаглелите жреци на оня еврейски идол, комуто Иисус ни е заръчал да не се кланяме (Мат. 6:24), защото се кланяме на злото. Ясно е, че тогава нищо добро не ни чака. Но няма нищо обезпокоително — по един далечен замисъл на великите сили скоро историята ни тъй и тъй ще бъде прекратена.

[2] Подобен ефект, чрез своите пълномощни представители — нашите славни партизани — постигна и великият Съветски Съюз. Разбира се, това стана чрез една по-твърда и продължителна терапия, която, по мнение на специалисти, действа и до днес. Така може би окончателните ефекти са налице и можем само да се гордеем, че сме започнали поредния и тоя път може би последния от славните (абе май доста често я използва авторът тая дума) периоди в нашата история. Още по-радващо в случая е, че при описаните в тази кратка забележка събития, и официалната власт е дала възможност едва ли не на всички налични към момента български талибански сили да се изявят в този градителен, градитивен и даже град(б?)ителски процес. За наше разочарование, през последните 40–50 години от нестихващата за последното столетие мирна гражданска война, рязането на глави и публичното им представяне на обществеността е само в преносен смисъл, но за другите ужасии поддържаме добра кондиция и разгърната практика. Славните пъртизани също устремно проправят пъртина и въвеждат някои основни селскостопански и пролетарски инструменти (лопати, мотики, бойни чукове и прочее) при своите хуманни акции около 09.09, но в днешно време вече са предпочитани калашниците и ерпегетата, наричани галено базуки. Всичко това не е останало тайна за много от героите на великия К. К., което пък е… (цензурирано). Извинявам се за израза.

[3] На 30 март 1944 г. по заповед на Чърчил, над България, която не воюва с никой от съюзниците и е в нормални дипломатически отношения със СССР, започват масирани бомбардировки, чиято цел, по думите на нашия голям английски приятел, е да се изтрие държавката ни от картата на света — една отколешна твърда и без съмнение крайно хуманна позиция на повечето политици на Нейно Величество от 19 в. насам. В резултат са унищожени най-важните ни военни обекти:

• Народната библиотека и архивът на българското възраждане;

• Градската библиотека и 40 000 тома книги;

• библиотеката на Столичната Митрополия и всички стари книги там;

• средновековният храм „Св. Николай“, построен от севастократор Калоян през 1260 г.;

• внушителната църква „Св. Спас“ от XI век и вградената в нея българска светиня — останките на храма Възнесение Господне;

• болничните крила на най-голямата тогава в България Александровска болница (ударени са с пряко попадение от точните англо-американски пилоти);

• вражеското сиропиталище „Цар Борис I“;

Полуразрушени и сериозно повредени са:

• Синодалната палата (там изгаря ферманът на падишаха за създаването на Българската екзархия);

• Софийската митрополия;

• раннохристиянската катедрала „Света София“ от IV в., дала името на града. В нея е започнат и втория Вселенски събор;

• Най-старата напълно запазена сграда в София — черквата ротонда „Св. Георги“ от началото на IV в.;

• Духовната академия и Църковния исторически и археологически музей;

• Софийската духовната семинария;

• Университетът „Св. Климент Охридски“;

• Художествената академия;

• Не е пощадена и катедралата „Св. Александър Невски“ — там са разрушени всички мозаечни икони, повредени са непоправимо витражи и стенописи. Добре че, слава богу, катедралният ни храм няма съдбата на Frauenkirche в Дрезден — унищожена от победителите (не е ясно за чия слава).

• Да не пропуснем и сринатите маса училища и лицеи.

Тези добрини на тогавашните ни врагове и сегашни съюзници, са обосновани от ползваната от векове благородническа философия на херцога. Ето негова типична мисъл: „Аз познавам българите от 30 години. Те са грешен народ, който заслужава да бъде наказан.“ В нея се съдържа най-важното, дет се вика, зърното и най-вече чистата плява на политиката на кралството му спрямо татковината ни от Берлинския конгрес насам. На бившия премиер-министър на Нейно Величество са и бисерите на английското остроумие от типа „Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба (или където си честитят банята)[6]“. Но не бива да се обиждаме — това очевидно са си нормални шеги между джентълмени. Като повечето европейски държавници за последните сто години, тоя изтъкнат последовател на британското доброжелателство, в отговор на предложението на Рузвелт за спиране на бомбардировките над България, праща телеграма, препълнена със западен хуманизъм, скрит зад познатото ни английско остроумие: „След като лекарството е свършило толкова добра работа, нека да продължават да получават допълнителни дози от него.“ За пояснение, количеството на лечебните материали е толкова голямо, че за пренасянето им са били ангажирани около 2500 самолета. По-горе приведохме краткия списък с частични резултати от терапията. Можем да добавим и около десетина хиляди англофилофоби, за които лечението е завършило с летален изход, както и 12657 разчистени (ако използваме един от неговите въздействащи евфемизми) сгради. Всичко това вече не е на шега. На опразненото по такъв начин място, потомственият лендлорд възнамерявал — по негови думи — да направи обширна картофена плантация. Не, няма смисъл да се впрягаме. Това, както казва Божо, „си е само обикновена проява на прочутото английско чувство за хумор. Типично е за херцози и изтъкнатите демократи от класическата британска школа. За човеколюбивото си творчество — развива по-нататък мисълта си инж. Къбоков — (сред което са сриването на Хамбург, Мюнхен и най-вече на Дрезден и унищожаването там на няколкостотин хиляди германски войнолюбци, преструващи се на жени, деца и съмнителни старци) видният миротворец и хуманист е награден от еврейската клика с Нобелова премия. Безспорно му се полага, само че за какво да бъде? Да е за мир, някак си не върви. В науките милорд е съвсем бос. Затова — за литература. Кой може да отрече, че езикът му е образен, а и четивата му са силно въздействащи. Няколко реда от тях могат направо да издухат средно голям германски град или например българска столица. Няма как да не му дадат Нобелова след такива заслуги. Все едно да не дадат званието Герой на соцтруда на другаря Сталин. Но то и извън литературата нашият благодетел беше на ниво: той сам, с британския си размах и, бихме казали, англост[7] се присъединява към усилията на периодично гостуващите ни орди, родния башибозук, съветските освободители и вековната ни самосъсипия. В резултат успява да унищожи повечето от пощадените от предишни злосторници плачевни остатъци от духовната ни памет, както и средищата, които по чудо ги бяха съхранили през вековете. Няма как, за това трябва да му се отдаде заслуженото. Чудя се какво може да е то. Нищо не мога да измисля.“ Ние се разграничаваме.

[4] Без всяко основание Божо я нарича банка Антинари. Не изключваме да е казал, че е и на Тано Кариди. Но свободата на словото, прочутата четвърта поправка и не по-малко прочутият Дуейн Дъглас Джонсън, известен още и като Скалата, гарантират това негово право. Наше право пък е да опишем случващото се по тия места, наричани още от времето на Свобода Бъчварова „земя за прицел“.

[5] Понеже през цялото време се говори за нечисти сили, предлагаме за любознателните едно уточнение: Както ми обърна внимание Божидар, тук може би става дума не за Момона, който е обикновен еврейски бог на богатството и сребролюбието, а за главния шеф в пантеона на злото — Ваал или още Молох. Както е вече ясно от разтълкуването на израза „Скиния на Молох“, това словосъчетание е възникнало в резултат на грешка на преводачите в Септуагинтата, които в Амос 5:26 са разбрали името Сиккут като суккот („скиния“), а думата „цар“ (на еврейски мелех) — като Молох. Изразът „Сиккут, царя ваш“ в еврейския оригинал подразбира изображение на идол, комуто израилтяните са се покланяли в пустинята. Най-вероятно става дума за бога звезда — Саккут е вавилонското име на Сатурн. По Септуагинтата Стефан цитира пророк Амос в Деян. 7:43. Така правилния превод от „Не, вие носихте шатрата на Молох (скинията на Молох)“ става „Сиккут (= Сатурн = Сатаната) е ваш цар.“ Молох и Ваал се превръщат в други негови имената. Затова ние подозираме, че великият К. К. се е заблудил (може би съзнателно) и е укрил истинския бог, на който служат родните политически жреци, техният отколешен английски патрон и останалите им традиционни суверени.

[6] Това за банята си е чистата истина. Както свидетелстват много автори от Еразъм до Джеймс Клавел, по времето, когато в славния Албион прогресивната английска наука обявява, че миенето е вредно за здравето, а Хенри VIII забранява със специален указ баните, в София с нейните двайсетина хиляди жители е имало определено повече обществени къпални (или хамами, както казват едни други английски приятели и наши аркадаши) отколкото в милионен Лондон. В ония славни времена ние сме останали встрани от достиженията на водещите английски учени и определено сме се къпали доста по-често, отколкото прадедите на херцога. Очевидно по това време границата на банна Европа пак е минавала на същото място, само че те са били отвънка. Най-накрая, съгласно теориите на някои сънародници на тоя благородно роден, ние с него произхождаме от два клона на едно стадо непознаващи сапуна питекантропи. Само че на нашия клон сме се поочовечили. Обаче той пък е първият чърчилопитек, получил Нобелова премия. Ако проследим последвалата част от историята веднага ще установим, че далеч не е последният.

[7] В духа на нобеловите литературни материи, предлагаме един неологизъм, който по скромното мнение на някои специалисти от АЕЦ, сред които Гелето, Метаксаки и др., включва типичната за представителите на Great Britain изтънчена аристократична бруталност, високомерен колониален цинизъм, нагло грандоманско лицемерие, традиционния пиратски подход в отношенията с останалия свят и всички други ценни качества, които те демонстрират през последните два века — все едно дали към негрите, бурите, индианците, ирландците, аржентинците или към нищо не означаващите за тях жителите на оная забутана държавка, дето производството на шкембе чорба е основен поминък, и всеки уважаващ себе си ресторант я включва в менюто си. По скалата за наглост, англостта на обикновения човек е около 3 пико чърчила (3.10–12 Ch), където 1 чърч (1 Ch) е англостта на титуляря на мерната единица. По изчисления на Метаксаки, сумата на тая величина за 6.109 човека (без англоговорящите) била от порядъка на 18 мили чърчила. С други думи тоя виден държавник с благородната си проклетия може да уравновеси сам-самичък това присъщо на всеки от нас качество на 50-тина планети като нашата. Ето колко мощен е този водач на гордия Албион.

P. S. Вместо да си губите времето с празни разсъждения за бедите, които са ни докарали нашите текущи брадъри, на този адрес може да намерите заведенията с най-хубавата шкембе чорба. Ако знаете някъде да има подобна, но да е с наше чесънче, а не с оня китайски боклук, драснете един мейл.

Матей веднъж казал следното: По размерите на зверствата си и престъпленията, извършени над мирни граждани през Втората световна (и в още десетки случаи), нашите сегашни съюзници се различавали от Фюрера, само по това, че са били от страната на победителите.

Ако аз бях цар, щях веднага да прекъсна дипломатически отношения с Кралството, да изгоня дипломатите му и всички останали, които не са ангажирани с прибиране на реколта, метене на улиците, сортиране на отпадъци и други полезни дейности и да информирам Негово превъзходителство английския посланик, че ще подновя дипломатическите ни отношения, след като обезвъзмездят всички пострадали институции и семействата на избитите граждани съгласно международните стандарти. Разбира се, ведно с дължимите лихви.

[8] Странно, но така се казва и Сюлейман паша — оня юнак, на когото нашите от ДПС искаха да направят паметник на Шипка — най-вероятно за големите му заслуги към старозагорци. Дали пък не са роднини?

[9] Така си беше — то в България открай време не се знае кой за кого работи, кой на кого е „ухо“ и кой — солташак. Впрочем, повечето солташаци са известни или поне лесно се откриват.

[10] Тук мъдрият Соломон има предвид еврейската притча (бариата[11]) за двамата пътници в пустинята, единият от които имал вода, а другият нямал. Съдържанието на мехчето можело да стигне да оцелее само един. Според юдейските принципи, трябва да оживее оня, у когото е скъпоценната течност. Заблудените християни препоръчват друго — да си разделят водата. Това, както на всеки е ясно, е еднакво безполезно и за двамата. Шаманобудистите (може би и шамандуристите?) биха добавили: Ако животът е само един. Защото ако има следващи, нещата стават неясни.

[11] Бариата е равинско (фарисейско) тълкуване на Мишна. Тези притчи са събрани в „Барайтот“ — основна част от Талмуда. В мрежата има достатъчно информация за това, какво представлява тоя — според някои — катехизис по приложен расизъм, наръчник по всекидневна омраза и най-древно практическо ръководство за употреба на безчовечни принципи, насочени срещу всички неевреи (гои).[12] Според инж. Къбоков, учението на Мордохай е заразило всички негови последователи с подобна омраза, в техните държави вече няма да има единение и те ще бъдат разрушени. Освен ако Бог не реши друго.

[12] За нас, както пояснихме в заб. — 10 от книга I, има цял куп епитети, един от друг по-унижаващи и обидни. Те изглеждат подчинени единствено на една, меко казано, крайно неконструктивна омраза. Но така ли е наистина? Божо веднъж прозорливо отбелязал: „Може би тъкмо това най-силно консолидиращо една общност чувство ражда двуполюсния модел, към който се стреми сякаш от само себе си всяко общество. Изглежда това е закономерност и на най-ниско ниво. Както е известно, досега не е известно — подхилкнал се той по своя типичен начин — някой да е виждал магнитен монопол. Винаги е дипол, колкото и да дробим магнита. Затова не е правилно да говорим, да речем, за американски монополизъм. Трябва да се казва диполизъм.[13] Но както и да го наричаме, ние сме винаги на неправилния полюс. А новите ни големи бели братя са на правилния. Хъ — подхилкнал се отново инж. Къбоков — виж как почнахме от евреите, а стигнахме до американците. Може би… Не, сигурно е случайно.“ — казал и млъкнал. Защото съм бил влязъл аз.

[13] В един друг регистриран (по-точно санкциониран) разговор инж. Къбоков твърди, че биполярният модел е следствие от заложени от Създателя кибернетични принципи за управление и особеностите на нелинейните системи, чиито състояния не могат да се предскажат точно, като тая точност намалява катастрофално с увеличаването на срока, в който се опитваме да прогнозираме последствията от някакво управленско смущение. Затова при обикновените хора (вътъкът на системата) винаги действал основен феномен: когато някой предложи управленска хипотеза, друг веднага формулира нейното отрицание, независимо от това, че почти винаги няма понятие от проблема (то и с първата страна най-често е така). По този начин винаги се създава двуполюсен модел. Защо ли? Защото дори на прав път воланът се въртял (че това кой не го знае?), макар и едва забележимо ту наляво, ту надясно, за да можем да сме по средата и да не изхвърчим в хендека. Това бил единствено правилния начин на управление. Той веднага дал за пример система, в която — поради изключване на обратната връзка и даже заклеймяване на кибернетиката като буржоазна (с натъртване) наука няма двуполюсен модел — се стига до умопомрачителна катастрофа с изразходване на огромно и невъзстановимо количество обществена енергия. Това бил… сещате се. Абе аз да си го кажа, това бил социализмът. Той много го мразеше[14]. Ние обаче си го обичаме. И, честно казано, ни липсва. Но той и на Божо му липсва, нищо че толкова го плюе. Казвал ми го е.

[14] Според неназоваем източник, инж. Къбоков бил в някаква компания, в която наперен представител на БСП твърдял, че тяхната партия води най-социалната политика. „Кой ви е дал право да окупирате понятието социален и да го свързвате с партията си? — озъбил му се Божо. — Откъде следва, че вашата политика въобще е социална? Да не би в партийните ядки да ви раздават социалномери?“ Всички се засмели и представителят малко се стреснал, но все пак се опитал да му опонира. В смисъл че социалистите се грижат за работниците и селяните, които са преобладаващата част от социума. Нашият го прекъснал посред дума и оня останал с отворена уста. „Нали при соца уж благоденствието на трудещите се беше най-важната ви задача. Религията обявихте за опиум, частната собственост провъзгласихте за основно зло. Изритахте законните собственици от фабриките им, селяните насилихте да влизат в текезета ви. Това беше безплатно, онова беше безплатно. Един от вашите вождове искаше въобще да махне парите. Всичко уж беше все в името на светлото бъдеще. На най-социалния социализъм. Един куп организации се грижеха за благоденствието ни с държавни пари. И какво постигнахте след половин век гръмки закани, размахване на байраци и хвалипръцковщина? Оказахме се в батака с двата крака. Всичко рухна. Само вие си останахте на власт с безбройните си отлюспени партии — все ваши демократични мимикрии. Сега как изчислявате последствията от плиткоумните си предложения, които непрекъснато ръсите по медиите? Социална ви била политиката. Наясно ли сте, че обществото е нелинейна система? Какво ли питам. Ако беше така, нямаше да се биете в гърдите, че тъпотиите, дето ги съчинявахте, са най-висшата еманация на истината. Щяхте да знаете, че това, което сега изглежда социално, след петдесет-сто цикъла може да доведе обществото до пълна разруха. Както се случи навсякъде под мъдрото ви ръководство. Тогава какво й е социалното на тъпата ви партия? То не може да се дефинира на панаирджийските ви конгреси. Теорията на такива системи като обществото е разработена от повече от половин век. Защо не четете? Книги по кибернетика в България има още от шейсетте. Как се описва социума в теория на игрите стана ясно още по времето на Джон Наш. Академик Стойчо Панчев издаде «Теория на хаоса» в началото на деветдесетте. Там за икономиката специална глава има. На български език. Само че в тея книги повечето ваши лидери няма да могат да прочетат и заглавията. Поне «Фондацията» на Айзък Азимов да бяха поотгърнали. Там всичко е обяснено разбираемо и за бавноразвиващи се. Вашите главатари от Девети насам изглежда ги подбират със специални тестове за липса на морал, на управленски качества и поне на средна интелигентност. Иначе нямаше да се занимават с такива простотии като социализъма. В моята държава (коя е?) използването на понятието социален и производните му от такива като вас щеше да води до алинея от наказателния кодекс. От статията за мошеничества и подвеждащи лъжи с особено тежки последствия. Вие подмамвате неуките и посредствените, каквито са и повечето от вас, и ги водите от една катастрофа към друга. Невежеството винаги води до лош край. А при вас то е съчетано и с омраза, завист, тирания и всички останали атрибути на злото. И проклетата ви партия е водеща негова сила. Затова развивай другаде тъпите си теории. И гледай да не ми се мяркаш много-много. Аз в Атомната бях в бригада за ударен социалистически труд. Седми разряд имам. Най-високия.“

Така му казал, и онзи набързо се измазулил. Много добре разбрал за каква бригада става дума.

[15] Изглежда тоя израз е популярен в България, защото се среща много често — вече за втори път.

[16] Дълго се чудихме кого има предвид господинът със сивата тиролка. Според последните проучвания, това е Бърнард Шоу. Изглежда негов е първият вариант на прочутата дефинираща идиотограма: „Човек, който до двайсет и пет не е комунист, няма сърце; който и след това продължава да бъде, няма ум (идиот е).“

[17] На снимки от онова време там се вижда и само една представителна сграда — Дирекция на полицията. Наоколо по улиците има доста опърпани тогавашни софийски селяндури, но се виждат и военни, както и костюмари, по моста трополят каруци, минава трамваят, а тук-там се мяркат и луксозни бензинови возила[20].

[18] От горната забележка излиза, че този Амзел (да не се бърка с Амшел, Мамзел или Мадмоазел) е всъщност Петър Амзел, учителя на неясно защо[21] превърнатия от комунистите в легендарен супер полицай Никола Гешев. Тоя неизвестен на народните маси поручик е най-разностранният разузнавач от онова време — работи за всички световноизвестни шпионски държави: Германия, Италия, Франция, Англия, САЩ и СССР (някои предполагат още Мароко, Северна Корея, Сенегал и Коста Рика), а през свободното си време — кво да прави човекът, няма да скучай, я — и за България. Осъден (то е ясно) от Народния съд на смърт като служител в РД–2, но има загадъчни сведения с характер на градски легенди, че не е убит през 45-та, а заради полезни за народната власт знания и качества е изведен тайно от затвора и е продължил да изпълнява разузнаваческия си дълг някъде из забутаните кьошета на нашата несъстояла се отвсякъде втора родина.

[19] Тук вече сякаш всичко е ясно. Но не е така — например защо си слага каскет е пълна загадка. И някак си дълго се колеба господинът. Разбираме, разяждали са го типични за епохата съмнения, през кратките паузи на радост от изпълнения воински дълг сигурно е изпитвал неясни, почти интелигентски, бихме казали, угризения. И се е изправял пред вечните дилеми, които поставя съдът на съвестта. Няма как да го попитаме: Затова ли отиде при Гешев — да намери отговорите? При Гешев. При тоя партизански изедник. И после, когато го арестуват комунистите, за да го изправят пред нашия съд, какво ли си е помислил? Както казва инж. Къбоков, „Те ти, булка, Спасов ден“, а? Да, може би точно това си е помислил, само че с друго основно чувство о.з. поручик Петър Амзел, преди да попадне в месомелачката. Защото тя отсъжда еднакво и на тези, които са изтезавали и убивали без съд, без закон и без съвест, и на онези, които нямат не само такава, а въобще — както би повторил скандалният писател Христо Стоянов — никаква вина по съществуващите човешки закони нямат. Известно е, че той е осъден на смърт заедно с още 2729 обвиняеми[22]. Самият „процес“[23] отприщва несвършващи десетилетия беззакония и жестоки екс-цеси. Според Матей, в тях новата „народна“ власт далеч, ама много далеч надминава по мащаби на екстремните прояви[24] на зверства онова, което са извършвали в царска България полицаи и военни от Дирекция на полицията и черните роти[25], забравили човещина, закон, чест и пагон. Може би времето на това зловещо изпитание е било последното, отпуснато на поручика, за да изясни съмненията и угризенията, които са го измъчвали. Дали е успял да го направи? Не знаем[26].

[20] Според Божо, в исторически аспект и сега било същото, само че костюмите са сменени с гъзарски дрешки; потурите, елеците и калпаците са се превърнали в евтина конфекция, а вместо каруците, джарат трошките, домъкнати от автоморгите на Европата от днешните софийски селяндури. Имало и една разлика: тогава на Лъвов мост е било мъгливо през есенните дни, а сега от смога, произведен от същите тия евробракми, си е така целогодишно. Но това, че тогава е царувал Борис III, скрит под болшевишкото си име монархофашизъм, а сега (2011) царува демократичният бойковизъм, напълно компенсирало вредните емисии. На всичко отгоре наличието им, както и постепенно установяващата се за равновесие пълна липса на перспектива (това пък от къде на къде), щяло да стимулира развитието на науката и активността на някаква алчна и мързелива, вечно оплакваща се пасмина, известна под името електорат. Той дори, по аналогия с онези дни, отново очаквал неуспешно въстание като онова през 23-та година: отново финансирано от великия Съветски Съюз и под ръководството на българската компартия и нейния вече съвсем легално нелегален централен комитет. Но ние се отплеснахме и затова бързаме да се саморазграничим.

[21] Неясно е само на автора. Ние другарите си знаем защо. Бой, бой, бой… Така идва уважението. После кого да обявиш за суперполицай, ако не оня, когото най-много уважаваш?

[22] Още 6870 са осъдени на уж по-леки присъди: до живот, 20, 15, 10 години и т.н. (опитайте се, ако намерите разкази на оцелелите, да си представите само един ден в комунистически затвор). Но тези тъй наречени присъди[27], произнесени по време на тъй наречения процес, са само преамбюл на организираните от комунистите перманентни Вартоломеевите нощи в продължение на десетина от най-кошмарните години в българската история. Това, според инж. Димитраки Маринов (има свидетелски показания), е основният резултат от дейността на тъй наречения народен съд, това е тръненият венец за хиляди невинни, който измайсториха едни от най-злите, отмъстителни и тъпи управници на България. Само ще припомним, че в Нюрнберг срещу определените от международен трибунал главни виновници за най-кошмарната досега война са издадени 12 (дванайсет) смъртни присъди[28]. Избиването на първите сто и петдесет жертви от елита на тогавашното ни общество е на 1-ви срещу 2-ри февруари 1945 — веднага след прочитането на „присъдите“. Избити[29] са 3 регенти, 22 министри, 67 депутати, 47 генерали и висши офицери, осем царски съветници и един княз. От изправящите косите обстоятелства, които съпътстват екзекуцията, ще споменем само, че преди нея, в присъствие на жертвите, партийният секретар (!!!) на групата от убийци, баш джелатина Кольо Петров — Моряка (любимо пролетарско прозвище), провежда партийно събрание (не ми стигнат удивителните знаци). На него той и останалите „оратори“ обясняват на нещастниците, сбрани за заколение, как ще ги избият като скотове. От главатарите на комунистите, на тая кървава вакханалия — като почетни гости — присъстват Цола Драгойчева[30], Фердинанд Козовски и Изидор Леви — Бачи Зеев (само им вижте имената). Разбира се, садистът и комунистът (според Матей, естествена рима и по същество, и по форма) Лев Главинчев също не е пропуснал да се развихри в практическата част. За невъобразимите мерзостите на тия професионални убийци четете в мрежата — например тук, а ако имате особено здрави нерви — и тук. Аз нямам сили да ги опиша. Най-накрая тук можете да намерите документални фотографии на неописуемите зверства, които са вършили техните учители — в случая на чекистите от лениновата ГубЧК в Харков. Тази област не е с нищо по-специална от другите. Според Божо, „Навсякъде болшевишката измет е вършила същото. Не зная дали Бачи Зеев, Главинчев, Леви и останалите комунистически катили са надминали учителите си. Във всеки случай, ако някой от представителите на тая вече изчезваща смрад ви заизброява като оправдание зверствата на противниците им, попитайте тоя двуличник: той какво е очаквал от враговете им — нали те по дефиниция бяха злата сила. А комунистите нали се пъчеха, че са носители на Доброто и Човечността? Това ли са образците от хуманизма им?“ — пита неназовимия си събеседник инж. Къбоков. Няма да се спираме на мащабите. И за всеки случай внимавайте: събеседникът ви може да е някой от потомците. Току-виж ви приложил някоя от любимите фамилни техники.

Да. А народът? Какво прави народът, докато трае тоя най-кървав курбан в новата ни история? Какво прави ли? Тук ще си позволя да изкажа и мое мнение: Има доста фотографии от онова време. На тях може да го видим, развилнян по митингите: размахва юмруци сред гора от лозунги с кръвожадни призиви и иска смърт. Горките видиотени хорица. Давали ли са си сметка в какво стават съпричастни? Нима са искали техните озверени тълпи да са оправданието пред останалия свят за касапницата, в която комунистите превръщат България? И в която са избити с патологична жестокост десетки хиляди[31] от най-достойните българи. Християни били българите. Това ли е било желанието им — животът на десетки хиляди техни сънародници да бъде превърнат в кървава каша от страдания, унижения и безнадеждност? Това ли са били мечтите им — да живеят в царството на недосегаеми за закона брутални престъпници? Не им ли е минавало през ум, че кръвта на жертвите остава по челата на онези, които ги пращат на дръвника. Какво хленчат сега, че загиваме от най-различни фактори? Suum cuique, както първи в тая книга цитира знаменития оратор един от чичовците (дядовците?) на инж. Къбоков.

[23] Защо слагаме „народен съд“ в кавички? В един разговор Божо се заял с някакъв защитник на тоя (не и според нас, ние се разграничаваме) невиждан позор в историята ни. Дрънкал нашият за това, че крайните преценки са неверни, че не всички избити са ангели небесни, споменал за фашистки палачи… и т.н. „Виж какво, юнак — започнал Божо с леко стиснати зъби. — За да има легитимен съд, най-напред той трябва да е институиран съгласно действащата конституция. Освен това трябва да има приетите от целия цивилизован свят компетентни и независими съдии, прокурори и адвокати. Прокурорът трябва да предяви обвинението и да връчи обвинителния акт, съдът да постанови мярка за неотклонение и да насрочи дата за изслушване на свидетелите на обвинението и защитата. Това означава предоставяне време на адвокатите да организират защитата, да посочат и подготвят своите свидетели, да съберат контра материали, които оневиняват подсъдимите и т.н. и т.н. Това е съдебният процес в легитимен справедлив съд. Как стоят нещата с тая гавра с правосъдието «народен съд»? Съгласно действащата Конституция на България, такъв съд не може да се ситуира и следователно той е незаконен — натъртил Божо. — А още по-малко е народен, защото решенията му са «в името на Н.В. Цар Симеон II». С това всичко приключва. Няма да се спираме на гаврите с «правата на подсъдимите», с връчването на присъди без право на обжалване или след изтичането на срока му, както и всички останали издевателства — все едно над какви — над виновни или над невинни. Те са си все издевателства. И не става дума за виновни и невинни, а за незаконна саморазправа — вече доста заплашително се озъбил Божидар — на шепата комуняги с елита на България. При това под диктата на съветската подлога Димитров и по заръките на другаря Сталин. Сигурно си чувал за съдията Линч. Това, което защитаваш с лицемерна фразеология за обективност и помирение, е съд като неговия. Само че с кръвожадност, злоба и последствия в мащаби, за които негово бесещо превъзходителство не е мечтал и в най-садистичните си сънища. Теб да те съди такъв съд. На теб да ти се иска да са те гръмнали в тила, заедно с останалите, докато някой пиян надзирател ти троши костите в лагера за трудово превъзпитание. Междувременно се пази — аз случайно да не раздам правосъдие следващия път, когато те чуя отново да сквернословиш.“

[24] Говорим за екстремни прояви на жестокост, а не за як пердах. Защото, както се е запитвал неведнъж Матей, какво е жестокост? Кога пердахът преминава границите на, така да се каже, нормалното респектиране и се превръща в побой и въодушевяващо малтретиране? Кога пък той може да достигне до садистичните изпълнения от репертоара на най-добрите мъчители от двата лагера? Ясно е, че имаме работа с размити множества. Няма и точна апаратура (жестокомер), както няма кръвожадно-партизанометри и черно-капитаномери, чрез които да очертае по-ясно границите по основните параметри. Но пък всеки знае, че не в царската полиция, а в народната милиция биеха най-здравата. И определено най-масово, защото такава е същността на социализма — масова. Начи… Какво начи? Искаме да кажем следователно.

[25] Колцина са те? Неколцина. И далеч, далеч не са десетки хиляди, колкото озверелите болшевишки комунисти. А разликата в броя на жертвите, жестокостта и размерът на катастрофалните последици са толкова по-големи, че в такива слабохарактерни хора като мен убиват вярата в доброто, а както е писал един поет, и в човека. Според Божо тези сравнения показват, че зверствата, които са наша национална черта от Крумово време, получават покрай Девети отчайващо голям, парализиращ и последните остатъци от доброто размах и отприщват истинското, смразяващо кръвта зло, което изглежда е стаено в езичните и в богохулните народи. Или поне в оная тяхна част, която в такива случаи винаги се трансформира в някакъв вид злодейска, носеща неизчислими беди и разрушаваща самата човешка същност пасмина. Като комунистите.

Ние се разграничаваме.

[26] Не знаел бил, тоя автор. Ми той нещо знае ли? И ако знае, кво от това? Бе, на кого му пука, бе?

[27] Този кошмар е режисиран от другаря Г. Д. (както казва Матей, — ние се разграничаваме литературно — изпедепцан пияница, женкар и верен ученик на най-прочутия масов убиец) и неговите лишени от милост и изобщо от човещина съратници. Но дали последното е вярно? Ако питаш техните хранени хора, които хич не са малко, комунистите са благодетели на човечеството. Къде е тогава истината? Може би инж. Къбоков щеше да предложи да се направи специален прибор за измерване на човещината и злодейството. Но той може би не е нужен, след като Господ в един момент така и така ще ги мери.

[28] Излиза, че ние сме родили тая световна напаст, у нас е епицентърът на проклетия нацизъм, тук е окото на тайфуна на световното зло. Още повече че в Нюрнберг се осъжда САМО германския фашизъм. Начи… българският е най-як. Както веднъж каза Божо, „Тия тъпанари плюеха злобно царя, но когато им отърва лицемерно забравят, че той не е начело на фашистка република, а на монархия. Проблемът е, че фашистки монархии не са известни и на тяхната мракобесна «историческа наука», единайсет пъти в кавички. Само едно не е ясно: на какви възглавници са спали тия злодеи, които съчиниха «народния съд» и ни заливаха с всички останали злобарски простотии в течение на три четвърти от един несвършващ век. И донесоха най-злощастната съдба на стотици хиляди и най-големия позор за хилавото ни царство през последните десетина столетия.“ Но какво ли се чудим. Както казва Матей, „те от страданията и проклятията на десетките хиляди жертви си направиха червени ордени и геройски звезди. А техните мамини синчета, дъщерички и унучета, които сърбаха с голямата лъжица от соцкурбана, вече пораснали и изучили от извора всички мръсни номера и удари под пояса, продължават да тровят живота ни с типичната комунистическа наглост и проклетия.“ Какво чудно? Те вината си, както се изрази един техен устат наследник, ги поемали само с мезета. Нека Господ да им прости цинизма. И злодействата им, ако може.

[29] Пак само за сравнение, на Нюрнбергския процес са осъдени на смърт за престъпления срещу човечеството съответно двама министри, четирима маршали и генерали, двама съветници на фюрера, трима губернатори и протектори и един издател на антиеврейски вестник (по понятни причини). Депутатите въобще са ги пропуснали. В замяна на това нашите… на нашите… (цензурирано).

[30] Наскоро (2016) попаднах случайно в блога на някакъв инфантилен драскач, който заявява, че животът на другарката Драгойчева (по народному баба Цола) бил на моменти изключително осмислен. Ето какво каза по тоя случай Божо: „Еми, прав е. Ние току-що изживяхме поредния епизод от тоя продължил половин век сериал. За нас, размекнатите интелигенти със слаби стомаси, началните двайсетина години може да са кървава баня, от която ни настръхват косите, а по-кекавичките могат дори си изповръщат червата, но за другарите и останалите професионални убийци това са си моменти на кондензирана себереализация. Кое да е по-славно от нищо не ограничаващото полета на духа избиване, но не на някакви си сто и петдесет, а, да речем, на сто и петдесет хиляди… такова де, неприемащи (гои, може би)? Още Йосиф Висарионович е отбелязал, че няма по-сладко от отмъщението. Неслучайно първият такъв изключително осмислен момент на другарката Цола е участието й в кланицата в Света Неделя. Замислена, финансирана и режисирана от елитните убийци от Коминтерна и великия Съветски Съюз, тази кървава баня само показва какво очаква природонаселението, ако комунистите се докопат до властта. Бум — и сто и петдесетина човешки същества незабавно отлитат разпарчетосани на небето. Не е ли велико? Найс, а? Като се вземат предвид безбройните злини, които тая проклета терористка е причинила на нещастното ни царство, вдъхновяващите моменти, от които се възхищава другарят от споменатия блог, ще стигнат за много и много неосмислени животи. Като ония на гръмнатите в тила в нощта на 1 срещу 2 февруари четиридесет и пета. Тоя откровен садист декларира също, че е привърженик на световна революция и че вярва само в най-доброто. Може би един ден и той, като славния Моряк, ще държи в отрудените си от писане на мерзости ръце не някаква пиклива химикалка, а истински болшевишки маузер, с който ще гърми до насита в тила на враговете. Винаги има достатъчно противници на вашите светли идеи, които заслужават дупка в главата, другарю. Но защо с пищов, може и с кирка, чук или права лопата. При такъв афинитет към садогероичното, и ти може да осмислиш живота си като кумирите ти от оня отряд. Може мазетата на «Славянска беседа», в «Дома на слепите» или на «Московска» 5 отново да се напълнят с предсмъртни писъци.“

Другарю, ей тук са посочени методи и техники, подходящи средства, както и по-закътани местенца за задоволяване на революционната страст. Предай нататък по веригата. Материал за себереализация има колкото искаш. Най-добре да започнеш с трепането на контрите в семейството ти, както учи Павлик Морозов. Вгледай се по-внимателно и сигурно ще намериш не един добре притаил се враг. Изпраскай му кирката в тиквата. Дерзай, другарю.

[31] Броят на убитите партизани, които според законите на правовите държави по света, са класифицирани терористи, е точно установен от „народната власт“ — 3055. Те бяха обявени за герои, а близките им се ползваха от най-високите привилегии в нашия свят — те бяха членове на най-доходоносния, недостижим за простосмъртните, отварящ всички обществени врати към хранилките за мана клуб на АБПФК. Никой обаче не знае колко са жертвите на червения терор в България. В повечето случаи дори близките само гадаят как и къде са изтрепани — по затвори, мазета, оврази и закътани кории. От няколко години се говори, че са десетки хиляди и се открехват вратите на кошмарните им последни дни и часове — избити са без съд, без присъда, след неописуеми[32] мъчения и немислими по зверството си прийоми и средства. При това са надминати всички отвратителни образци на неколцината черни капитани и техните наказателни роти, защото в несвършващата кървава вакханалия се включват хиляди и хиляди разчистващи лични сметки озверени убийци от лумпените на примитивното ни общество. Дори в случаите, когато „ликвидирането на жертвите“[33] е след пародийните процеси на „народния съд“[34], с които комунистите особено се гордеят, кланицата е същата. По процент на успеваемост, нашите партизанстващи садисти са достигнали ония дегенерати болшевиките от най-кошмарните години на терора им. Така се е установила проклетата „народна власт“. А тя, както е известно, идва уж в името на човешкото щастие. Еми, ощастливили са ни. Божидар бил казал пред свои приятели (предавам думите им дословно): „Аз се срамувам, че страната ми е дала на света най-отвратителната профанация и зловеща имитация на правораздавателен процес, най-безмилостно и зловонно подобие на съд от кошмарен кафкиянски сън, в което палачите и сатрапите са облечени в смъртоносно червени магистратски тоги, ушити по класическата чифутска кройка. Само че не можеш да се събудиш и зверствата и изстрелите в тила са истински.“

P. S. След повече от двайсет години в позорно мълчание, най-после с решение от 19 януари 2011 г. българското правителство (с министър-председател героят/предателят — ненужното да се зачеркне при публикация — Бойко Борисов), обяви първи февруари за „Ден на почит към жертвите на комунистическия режим“. Бог да ги прости. Ние се разграничаваме.

P’. S’. 2019 г. Излезе книгата „Погубената България“ на проф. Вили Лилков и Христо Христов. В нея можете да откриете смразяващи описания на онова, което тия злодеи вършеха десетилетия. Ето откъс за размисъл.

[32] Повечето поразглезени от хилавата демокрация граждани се оплакват, че ги измъчва кашлица, безпаричие, някоя по-серт тъща, недоспал си данъчен, комшията от горния етаж или съвсем безобиден чиновник терорист от общината. Те нямат и представа от необозримите кошмари на истинските мъчения, изобретени от човешката жестокост за последните няколко хилядолетия. Съоръженията за изтезаване от древността са известни, макар и от оскъдни описания, а образци на средновековните техники са изложени тук-таме из замъци и музеи. Но и това е повече от достатъчно, за да изпитаме едно особено гадене под лъжичката, само докато четем как действа или разглеждаме отдалеч някой от ония прибори за зверски мъчения. Обаче липсват, съвсем липсват дори кратки справки за „изобретенията“ и „техниките“ на специалистите от „органите“ на „народната власт“. Няма ги инструментите, няма ги и свидетелите и потърпевшите. Как без тях човек да получи някаква, макар и мнооого отдалечена от реалността представа за „човеколюбивия й“ (и тук, както на много подобни места не е ясно колко пъти в кавички) характер? Без нея основната част от най-новата ни история за нас става само нещо доста неприятно, което се е случвало на другите хора. Както показват теорията, практиката, живият живот, както и самият инж. Къбоков, забравянето на уроците от такова минало обикновено завършва с фатален край. Така оставяме отворени врати за онзи, когото Григорий Климов нарича „Княз мира сего“, както и за неговите безбройни легиони от ятаци и помагачи. А те — не се заблуждавайте лекомислено — те се спотайват сред нас и само чакат злото да ги събуди. Тогава… тогава Господ да ни е на помощ! Онези от вас, които имат здрави, ама наистина здрави нерви, могат да намерят и да изгледат тук един сравнително подробен и… то не може да се каже безпристрастен — как да е такъв, но поне доколкото е възможно сдържан разказ за ужасите на тая най-безчовечна от известните ни системи.

[33] В своя литературен анализ на революционния език от ония времена, Матей обобщава: „Това е най-често срещаният израз от сленга на тия професионални убийци. Използват се също «ликвидирахме тая гад», «очистихме ги», както и разнообразни форми на «изтребвам», «премахвам» и прочее специално подбрани смъртоносно въздействащи глаголи. Съгласно заветите на главния идеолог и водещ практик на човекомразието, обезателно отново в съчетание с любимата им инсектицидна форма.

Сред доброволните джелати особено дейно са се представили и по-(и)дейни представители на еврейската задруга. Неслучайно сме ги спасили. Те изглежда не пропускат да се отблагодарят по един от своите характерни начини.“ (Това последното да се махне в израелското издание.)

[34] Ето за десерт един отговор на Матей на статията „За народния съд…“ спокойно ли беше, трезво ли беше — нещо такова, от някакъв прикрит комуняга. Бе той даже не се и прикрива.

„За да има легитимен съд — пише Матей, — най-напред той трябва да е конструиран съгласно действащата Конституция. Освен това трябва да има приетите от целия цивилизован свят компетентни и независими съдии, прокурори и адвокати. Прокурорът трябва да предяви обвинението и да връчи обвинителния акт, съдът да постанови мярка за неотклонение и да насрочи дата за изслушване на свидетелите на обвинението и защитата. Това означава предоставяне време на адвокатите да организират защитата, да посочат и подготвят своите свидетели, да съберат контра материали, които оневиняват подсъдимите и т.н. и т.н. Това е съдебният процес в легитимен съд. Как стоят нещата с «народния съд»? Съгласно действащата Конституция на България, такъв съд не може да се ситуира и следователно той е НЕЗАКОНЕН. Не може да си толкова тъп, че да не съобразиш: той още по-малко е «народен» — всички негови присъди са «в името на Н. Ц. В. Симеон II». Няма да се спирам на това кой и как подбира съдиите и прокурорите, нито на гаврите с «правата на подсъдимите» и връчването на присъдите след изтичане на срока за обжалване, нито на заплахите със съдбоносни последствия към адвокатите на подсъдимите, нито на диктата на съветската подлога Димитров и лично на другаря Сталин за това колко да са избитите (с присъди на «легитимния независим съд», триста седемдесет и четири пъти в кавички), както и всички останали издевателства. Все едно над какви — виновни или невинни — те са си все издевателства. И въобще не става дума за виновни и невинни, А ЗА НЕЗАКОННА И ЗВЕРСКА САМОРАЗПРАВА на шепата комуняги с елита на нещастното ни царство. Няма начин да не си чувал — обръща се Матей към своя опонент — за съдията Линч. Това, което защитаваш, скрит за лицемерна фразеология за обективност и смирение, е съд като неговия. Само че с кръвожадност, злоба и последствия в мащаби, за които негово превъзходителство не е мечтал дори съвсем плахо. Теб да те съдят така.“

С това пожелание Матей приключва задочната полемика. Случайно ни дойде наум да сравня тая статия с онова, което знаем, че е казал пред свидетели инж. Къбоков. Амче те почти изцяло се повтарят, на повечето места дословно. А сега, де. Когато го казах на Матей, той се подсмихна: „Ще използвам случая да добавя — вика, — че пожелавам и на всички, които продължават да защитават — прикрити зад лицемерна цинична фразеология — едно от най-срамните петна в историята ни, тоя позор за правосъдието и трудно достижим връх на аморалност, т.нар. «народен съд», скорошна среща с един друг съдия.“

Ние се разграничаваме.

[35] Чекакчия, чекъкчия — „костоправ“ (диал.). Много по-популярно е съвсем неправилното „чекръкчия“. Но то от народните маси се използва повсеместно и безмозъчното „натурален акт“. Както казва Матей, „Да не говорим, че по същия начин, без капчица мисъл, средностатистическите граждани и селяни използват понятия от разни подвеждащи илюминатски лозунги. Те щяха да предизвикват само частично нецензурни прояви на непочтително отношение, ако не бяха блели през прозореца в часовете по математика и бяха понаучили някои елементарни понятия от тая наука над обема, необходим да не ги «минат» с рестото.“ Ако се огледаме, ще открием изненадващо много примери на народно празноглавие — като се почне от търкането на лотарийни билетчета, мине се през демократичното избиране на местния депутатин, дето не става и за селски кмет, и се стигне до дивотията цялата нация вечер да следи циркаджийските номера на два файтона побеснели ултраси от сектор В, решени да свалят правителството по класическите партизански методи. Както казва инж. Къбоков, това внушават на тълпата фалшивите принципи на демокрацията: и идиотите могат да вземат решение накъде да върви царството, стига да имат кворум. Ние се солидаризираме.

[36] Тук другарят Цочоолу се заблуждава. Фразата е от афоризма „Човешко е да се греши, божествено е да се прощава“ и принадлежи на Александър Поуп (1688–1744). Интересно е, че Командира използва подобни мисли. Все пак те са на буржоазен автор. Матей Проданов веднъж сподели с мен, че може би тук се крие някакво предчувствие за бъдещото яко обуржоазяване на партизанското съсловие. Според нас в това няма нищо лошо. То и хубаво няма кой знае колко.

[37] Това пък, както вече знаят другарите, прочели първата книга, е не по-малко забележителен и далеч по-действен любим афоризъм на другаря Йосиф Висарионович. Той го е използвал доста често. На практика не е преставал, докато го ограничили чрез утрепване верните му съратници. Само че това — както отбелязва подмолната конспиративна историография — вече става под друг, още по-действен поразяващ девиз.

[38] Понеже това са мисли на виден партизански командир, съгласно разпореждане от най-високо място, те не са цензурирани.

[39] Карл Менгер (1840–1921) — създател на теорията за „пределната полезност“ и основоположник на австрийската икономическа школа. В книгата си „Принципи на икономиката“ (Grundsetze der Volkwirdschaftslehre, 1871), той показва несъстоятелността на „трудовата теория“ за стойността на Мордохай Леви. Менгер пръв посочва, че стойността не е нещо вродено в стоката, а обществен феномен. А какво е казвал често Божо? „Стойността е въображаема, виртуална величина. За разлика от простотиите на марксистите, тя не отразява някакъв си безсмислен и безсъдържателен за икономиката труд. Ако нещо има висока стойност, то е само защото достатъчно много хора смятат, че това е така. Колко си се трудил не интересува никого на пазара. Зад икономическия смисъл на парите стои единствено съгласието на обществото за употребата им — като числен израз на негови определени статистически оценки. Те не са мярка на нещо, което реално съществува. Затова няма нужда от златен или какъвто и да е друг техен материален еталон и носител.[41] Стойността или цената е число. То просто може да се помни — записано на хартия или в паметта на компютъра. А колко имаш ти се определя като притежаваното от теб пъхнеш мислено в статистическия механизъм на пазарната оценка. Разбира се, най-сладко е, ако можеш направо да си печаташ ония специални, приети от всички многоцветни хартии с написаните на тях такива числа. Невероятна е силата на тая напълно измислена измислица. Това пръв е разбрал дедо Амшел — най-големият гений на човечеството.“ Оказва се, че Божидар (също такъв феномен) е преоткрил тая теория от друга гледна точка и също може да се смята за основоположник на антимарксизма, макар и със значително по-късна дата. И наистина: в периода, когато са писани „Предградията“, авторът, по понятни причини, не е бил запознат с въпросната шармантна теория, която бръква в еее… в здравето на марксизма, маккартизма и маразма на маскаризма. Следователно ако инж. Къбоков е измислена личност, спокойно можем да приемем, че той пък е измислил теорията си. Ако е реална личност, верността на твърдението за авторство е очевидна. Странно е, че в онова доста неясно минало и Страхил се е вълнувал от тази теория[42]. Въобще, както по-късно ще констатира Матей, нещата са феноменоанални.

[40] Отново само за сведение — тоя път за зажаднелите за реванш привърженици на социдеите: най-ценното от прозренията на Шарл Фурие е неговият възглед за края на моногамията при най-прогресивната обществена формация и възможността на новия хомо социалистикус (може накратко и само хомо) да се занимава активно със секс през 5/6 от времето си. На автора обаче не е ясно защо е това дразнещо ограничение. Ама че идиот.

[41] Затова — казва апостолът на Божидаровото учение Матей — преди хората да разберат какво е стойността, за да натрупат пари, копаели злато. Сега си копаят направо биткойни. При това виртуално, без физически усилия, защото изкопните работи са напълно автоматизирани.

[42] Само за сведение: авторът, от своя страна, се запозна с тая теория, когато вече почти беше забравил, че е писал тоя лишен от икономически драматизъм роман. При това съвсем случайно, както едва ли не всичко, описано в тая обсебила доста от дните му, нахална до безочие книга.

[43] Това е доста подозрително: откъде тогава авторът знае съдържанието на този дневник? Нали е изгорял? Веднъж изразих съмненията си пред Матей. Той веднага ми отговори: „Така е само на пръв поглед. Известно е от авторитетен източник, че ръкописите не горят. Създателят така е устроил универсума: всичко да се помни — и доброто, и лошото. Докато свят светува.“ За известно време тоя отговор ме поуспокои. Но после пак нещо ме зачовърка.

Край