Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Playing For Pizza, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,4 (× 18 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2017)
Разпознаване, корекция и форматиране
taliezin (2017)

Издание:

Автор: Джон Гришам

Заглавие: Да играеш за пица

Преводач: Веселин Лаптев

Година на превод: 2008

Език, от който е преведено: Английски

Издание: Първо

Издател: Обсидиан

Град на издателя: София

Година на издаване: 2008

Тип: Роман

Националност: Американска

Печатница: „Абагар“ АД", В. Търново

Редактор: Иван Чешанков

Технически редактор: Людмил Томов

Коректор: Петя Калевска

ISBN: 978-954-769-187-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3318

История

  1. — Добавяне

Бележка на автора

Събирайки материал за друга книга, се натъкнах на информация за американския футбол в Италия. В тази страна имат НФЛ, провеждат редовно първенство с истински играчи, дори се борят за свой „Супербоул“. Тази книга описва обстановката относително реално, въпреки че не съм се колебал да обогатявам някои събития и случки.

„Пантерите“ на Парма съществуват в действителност. Лично съм присъствал на мача им срещу „Делфините“ на Анкона, игран под проливен дъжд на Стадио Ланфранки. Треньорът им се казва Андрю Папоча (от университетския отбор на Илиной). Куотърбек е Майк Соуза (също от Илиной), краен нападател е Крейг Макинтайър (Източен Вашингтон), а координатор на отбраната е Дан Милстен (от Университета на Вашингтон). Всички изброени имена са от голямо значение. Когато нещата опираха до детайлите на футболната игра, тези американци ми оказаха неоценима помощ. А когато опираха до храната и виното, помощта им ставаше още по-ентусиазирана.

Собственик на „Пантерите“ е Ивано Тира — човек със златно сърце, който направи всичко възможно за приятния ми престой в Парма. Опознах този прекрасен град благодарение на Давид Монтарези, който ме разведе навсякъде. Организацията в клуба е поверена на Паоло Боркини и Уго Бонвичини — и двамата бивши играчи. „Пантерите“ са яки мъжаги, които играят от любов към спорта и за традиционната пица след всеки мач. След една тренировка бях поканен в „Полипо“, където се смях до сълзи.

Героите в тази книга са плод на творческото ми въображение. Правех всичко възможно да се държа далеч от живите хора. Всяка прилика с тях е абсолютно случайна.

Искам да благодаря на Беа Дзамбелони, Лука Патуели, Ед Приколо, Лиана Янг Смит и Брайс Милър. Специални благодарности на кмета на Парма Елвио Убалди. Имах честта да бъда гост в ложата му в Театро Реджио и да се насладя на „Отело“.

27 юни 2007 г.