Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Men Who Hate Women and Women Who Love Them, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Сюзън Форуърд, Джоан Торес. Мъжете, които мразят жени, и жените, които ги обичат. Трябва ли да страдаме, когато обичаме?

Американска. Първо издание

ИК „Сиела Софт енд Пъблишинг“, София, 2001

Редактор: Надя Калъчева

Технически редактор: Божидар Стоянов

Предпечатна подготовка: Таня Иванова

Художник: Любомир Бориславов Пенов

ISBN: 954-649-373-2

История

  1. — Добавяне

Глава шестнайсета
Да намерим себе си отново

Всяка жена, която е била в дълготрайна връзка с мизогинист, е трябвало да прави компромиси, за да запази мира. Може би е трябвало да се откажете или да оставите да се разклати обещаваща кариера, академична работа или други дейности и интереси, които вашият партньор не одобрява. Може би също така е трябвало да се откажете от хора, които са важни в живота ви, защото партньорът ви ревнува или се чувства заплашен от тях. Колко вълнуващо ще бъде за вас да разберете, че няма нищо, което да ви спира да си възвърнете тези ценни неща в живота си!

Възвърнете си това, което сте загубили

Това, което сте загубили, най-вероятно ще попадне в една от четирите основни категории, които съм изредила по-долу. Моля, направете ваш собствен списък на нещата, от които сте се отказали, за да запазите мира във вашата връзка.

След като Розалинд беше прекратила своята разрушителна връзка с Джим, тя започна да възстановява не само своя западащ бизнес и своята увереност в себе си, но също и други пренебрегнати дейности. Тя ми каза:

Имам много повече енергия и средства, достъпни за мен сега, когато той е вън от живота ми. Никога не съм осъзнавала колко много съм била ощетена. Аз не само възстановявам моя магазин, но успях и да се върна към рисуването, което не можех да си позволя да правя, докато Джим беше тук. Спомняш ли си, че ти бях казала, че съм отделила част от магазина ми за неговия бизнес по обновяване на мебели? Е, сега използвам това пространство за нова пещ и сушилня. Мога да седя в магазина и да си правя рисунките върху порцелан. Напредвам в тази област, така че реших да направя малък каталог само за китайски изделия. Това е добро допълнение към рекламата на изкуство, в което вече съм специализирана. Освободих едната страна на витрината само за китайските изделия. Започват да се продават и аз съм изключително развълнувана от успеха си.

Беше трогателно да се види гордостта, която Розалинд изпитваше от своите постижения и аз бях искрено развълнувана, когато тя ми подари една от прекрасно нарисуваните си китайски вази като знак за нейната оценка за трудната работа, която сме свършили заедно.

Връзките с мизогинист поглъщат огромно количество енергия. Няма нищо по-изтощително от напрежението и конфликтите, и нищо по-ободряващо и даващо енергия от посвещаването да бъдеш добър към себе си и да останеш верен на себе си. Много жени преживяват този вид възраждане, след като са започнали да внасят обратно в живота си нещата, на които някога са държали.

Част от значителното подобрение в брака на Каръл и Бен се появи, защото Каръл беше твърда в своята решимост да завърши обучението, което искаше, и да защити своята научна степен. За своя изненада Бен откри, че жената, в която тя се превърна беше много по-пленителна и вълнуваща, отколкото онази, в която той се беше опитвал да я превърне. На последния ни сеанс той ми каза:

Преди време, всичко, което исках, беше някой, който няма да ме напусне. Най-лошото нещо, което можех да измисля, беше, че ако тя може сама да се изправи на крака, може да си отиде. Но сега, когато съм с по-добро самочувствие, аз вече не се страхувам толкова. Тя завърши училище и има работа, и да ви кажа истината, аз съм много горд с нея. Вече не е зависимо малко момиченце. Тя е истинска личност. Самостоятелна е и знаете ли какво? Това ми харесва! Тя е по-забавна, жива и интересна. Казвам ви, аз съм по-влюбен в нея от когато и да било.

Беше чудесно да се види този двайсет и седем годишен брак да еволюира във връзка, която беше източник на такова щастие и преоткриване.

Джаки не се беше отказала от образователни или професионални цели, но беше изоставила много от приятелите си и малките удоволствия, които означаваха толкова много за нея. Едно от първите неща, които си върна, когато Марк напусна къщата, беше удоволствието да ходи на кино с приятели.

Не бях ходила на кино с години, защото Марк не желаеше. Беше доволен да седи и да гледа непрекъснато телевизия. Когато ходехме на кино, той се държеше така противно, че аз се отказах от това развлечение. Той обявяваше на висок глас, след като влизахме в залата: „Дано филмът да е добър“. И ако не беше, аз бях виновна, че съм го замъкнала там. Той създаваше у мен такова напрежение, че ми беше трудно да се насладя на филм с него. Но сега имам приятели, с които мога да отида на кино, включително нов мъж. Срещнах се с истински филмов запалянко. Беше толкова приятно да ходя на филми и да не се тревожа дали някой ще ме постави в неловко положение или затруднение, ако филмът не е добър.

Важно е да не се отхвърлят или омаловажават интересите и дейностите, които ви радват. Ако са важни за вас, те са част от това, което ви прави тази, която сте. „Да мога да ходя на кино спокойно“ може да не звучи като голямо постижение, но за Джаки то представляваше трудно извоювана промяна, която й даде възможност да прави това, което й доставя удоволствие, без да се интересува от одобрението на някой друг.

Привлекателността от това, да изградите други области от вашия живот

Много жени гледат на интимната връзка като на почти всичко за емоционалното си задоволяване. Капанът за жената с партньор мизогинист е, че това не само стеснява нейния свят, но може да я настрои да приема всякакво отношение, защото тя има толкова малка опора в собствения си живот. Когато Нанси се оженила за Джеф се лишила не само от своята кариера, но и от повечето си приятели. Веднъж възстановила много от своята самоувереност в резултат на терапията, тя поднови връзките си с голяма част от тези хора. Приятелите й също се нуждаеха от нея. Нанси беше забравила колко е забавно да се излиза с тях. Тя също откри, че след като завърши курса за пътуващи търговци и започна работа, беше много по-малко уязвима за враждебното поведение на Джеф. Разнообразието в живота й даде нова перспектива за нея самата и за брака й, и тя престана да претоварва връзката с твърде много емоционални изисквания, потребности и очаквания. По времето когато напусна терапията, Нанси беше все още раздвоена дали да остане с Джеф. Но тя знаеше, че е достатъчно уверена в себе си и не се страхува да вземе решението да го напусне, ако трябва, защото повече не гледаше на брака като нещо, което трябва да запълва целия й живот.

Много жени са искрено изненадани от увереността и вълнението, които са резултат от разширяването на техния хоризонт и от придобиването на по-голяма независимост. Една радиослушателка ми каза скоро:

Искам да споделя с вас и с вашите слушатели чудесната история за моя успех. Аз съм на петдесет и осем години и бях омъжена за емоционално потискащ ме мъж повече от четирийсет години. Не знам как го направих, но най-накрая събрах кураж да си отида. Никога не бях работила и не мислех, че някой ще ме наеме, но намерих работа в магазин за резервни части като отговорник на бюро за приемане на поръчките. Трябваше да се срещам с много хора всеки ден. Сега излизам навън, ходя на танци и животът ми е прекрасен.

Съществено е всяка жена да разбере, че колкото повече има свой собствен живот, отделен от партньора й, толкова по-добре ще се чувства и с по-малко паника ще приема големите промени в живота.

Естествено, тези твърдения не означават намаляване или обезценяване на удоволствията от съвместния живот. Ние всички имаме основни човешки желания да сме близки с други хора и да сме в семейна или интимна двойка. Но да си част от двойката не би трябвало да означава ограничаване на вашия свят или загубване на себе си.

Как децата ви могат да се възползват от вашата нова сила

Една от големите ползи от възвръщането към себе си е, че това ви дава възможност да обърнете много от отрицателните моделирания на ролите и посланията, които вашите деца може да са възприели. Жените често изразяват пред мен дълбокото си безпокойство, че синовете им ще станат мизогинисти, а дъщерите им — жертви, след като са прекарали толкова много години в семейства с баща мизогинист. Това, което казвам на тези майки е, че без значение колко са големи децата, веднъж след като този цикъл е разрушен и има драматична промяна в поведението на майката, много от това, което децата са научили за държанието на мъжете и жените може да бъде променено.

Куражът на жената да преустрои живота си и да върне в него тези неща, които я определят като личност, установява нов силен поведенчески модел за децата от двата пола. Синовете ще започнат да възприемат жените като ценни и заслужаващи уважение, докато дъщерите ще научат, че те са също ценни и имат право на уважение и добро отношение. Децата са забележително възприемчиви и гъвкави. Мисълта, че майката е щастлива и уверена в себе си, усилва усещането на детето за благополучие. Следователно най-великият учител в света за вашите деца е вашето ново, уверено поведение.

Предпазете се да не повторите грешките

По времето, когато Розалинд приключи терапията, тя беше много добре, виждаше надежда за себе си, за бизнеса си и за новите си постижения. Не я бях виждала около шест месеца, когато тя панически позвъни един следобед. Дойде в офиса на следващия ден, изключително развълнувана, и разговорът ни протече така:

Розалинд: Започнах всичко отново. Срещнах нов мъж на име Лес. Той е страхотен и вълнуващ, но започват да се случват същите неща, точно както с Джим. Защо е нужно да си го причинявам? Какво не е наред с мен?

Сюзън: Кажи ми какво се случи.

Розалинд: Лес и аз бяхме на екскурзия в планината. Аз наистина обичам да ходя с него на планина, но преди няколко дни катерехме един стръмен склон и аз не можех да го догоня. Борех се и се насилвах, но не успявах. Помолих го да забави ход, но той отказа. След това побесня и започна да ми крещи, че съм мързелива кучка и какъв е смисълът да се ходи, ако няма да се напрягам. Разбрах, че го забавям, затова прекратих катеренето. Върнах се обратно по пътеката и го изчаках в колата. Той се върна след два часа и беше бесен. Каза, че съм му провалила похода и че е трябвало по-добре да помисли, преди да взима стара жена като мен на туризъм. Аз започнах както обикновено да се извинявам и да обвинявам себе си, макар че бях много обидена. След това се замислих и се запитах: „Защо му се извинявам? Той е този, който се държа като идиот, не аз“. Тогава разбрах, че съм го направила отново. Намерила съм си друг малтретиращ партньор. Бях толкова разстроена от себе си, че трябваше да ви видя.

Сюзън: Първо, мисля, че ми разказваш славна история на успех. Това, което ще видиш, когато спреш да се бичуваш, е, че ти бързо си определила своите чувства и своя отговор, и че знаеш кога си била малтретирана.

Розалинд всъщност се беше погрижила добре за себе си. Тя се беше спряла при откритието, че се извинява. Разбрала бе, че не тя, а Лес се държи лошо и, най-важното!, когато открила, че Лес я кара да се самообвинява, тя се замислила. Нямаше нищо в нейната история, което да показва, че е обречена на живот с мъже, които да я малтретират.

Старото поведение не изчезва от днес за утре. Промените винаги включват две стъпки напред и една назад. Фактът, че Розалинд се е върнала назад (като се извинява), не означава, че е изгубила всичко, което е постигнала при терапията.

Освен това не е трябвало да се обвинява за избора на друг мъж, който упражнява психически тормоз. Всяка жена може да бъде привлечена от мизогинист. Да си привлечена от мизогинист не е проблем. Оставане и приемане на малтретирането за дълги периоди от време е проблем! Аз уверих Розалинд, че е много добре. Беше очевидно от това, което се е случило на похода, че тя повече не е склонна да търпи малтретирането, без значение колко харизматичен, вълнуващ и красив е мъжът.

Другите вълнуващи новини от историята на Розалинд бяха, че тя е станала уверена в себе си, а доверието в себе си, дори когато се правят грешки, е истинската основа на емоционалната сигурност.

Много жени, които са били с мизогинист, ме питат: „Как мога да се доверя отново на друг мъж?“. Аз им казвам, че не е важно да се притесняват за доверието към който и да е мъж. Важното е доверието да идва от съзнанието и чувството за сигурност, че можете да се справите с всичко, което ви подхвърли живота.

Въпреки лошия опит на Розалинд с Джим, тя не се затвори и не стана подозрителна. Но много жени наистина правят тази грешка. Те вярват, че ще бъдат в безопасност, ако затворят своя емоционален свят и избягват връзките изобщо. Но реалната сигурност идва от свободата да се прави избор, да се доверите на чувствата си и да знаете, че ще съумеете да се погрижите за себе си, ако нещата не вървят. Подозрителността и отказът от свързване с друг мъж могат да ви дадат илюзия за сигурност, но всъщност те ви държат емоционално затворени.

Не всички мъже са мизогинисти

Както е важно да можете да идентифицирате малтретирането, така е важно да не започнете да окачествявате като мизогинист всеки мъж, с когото сте нещастна. Розалинд представи ясно доказателство, че Лес се е проявил като мъж, който я обижда и малтретира. Обаче някои жени, в стремежа си да избегнат въвличането в подобна връзка, правят грешката да виждат всички мъже като мизогинисти.

Фактът, че може да се чувствате лошо в дадена връзка с мъж, не означава автоматично, че той ви малтретира. Някои мъже са въздържани, други са некомуникативни, трети не са нежни, а има и такива, които не са готови за връзка и могат да ви отхвърлят. Някои мъже са с изключително непостоянен характер, други лесно изпускат нервите си, трети обичат да се карат, а четвърти може силно да изразяват несъгласие с това, което вие казвате; но нито едно от тези поведения не определя мъжа като мизогинист. Помнете, мизогинистът е мъж, който се нуждае и прилага контрол над жените. Той го прави по агресивен начин, като използва заплахи и критика, като унижава, като пречупва увереността й в нея самата и като я държи извън равновесие чрез често променяне на настроенията — от нежност към ярост.

Не трябва да оставяте новите ви познания за мизогинисткото поведение и неговите ефекти да създават предубеждение срещу всички мъже.

Да намерим любовта отново

Има много чудесни, грижовни, чувствителни мъже, които харесват жените и които ценят тяхната компания и тяхната уникалност. Тези мъже не са заплашени от женската интелигентност, амбиция или компетентност, защото са сигурни и уверени в себе си. Те не трябва да „смилат“ жените, за да се чувстват добре.

Лаура намери точно такъв мъж две години след като престана да се вижда с Боб. Получих това чудесно писмо от нея заедно с покана за сватба.

Мила Сюзън,

Спомняш ли си колко разтревожена бях, че: (а) никога няма да се влюбя повече; (б) никога няма да преодолея еди-кой си; и (в) дните на любовта са си отишли? Е, пиша ти, за да ти кажа, че ти беше права, а аз грешах. Срещнах наистина страхотен мъж. Той не крещи, не изисква, не е собственически настроен и аз го обичам изцяло. Мисля, че пропусках мъже като него, защото смятах, че не са достатъчно блестящи и вълнуващи, но познай какво? Аз не забравям за секунда всички луди сцени с Боб. Мислех, че цялата тази борба е любов и страст. Но Ранди е нежен, говори спокойно и е два пъти по-вълнуващ от Боб. Просто е радост да бъдеш с него.

Толкова много искам да дойдеш на сватбата ни, така че да може да бъдеш част от този наистина изключителен ден за нас.

С любов и много, много благодарности,

Лаура

Много жени, които са с партньори мизогинисти, се притесняват, че любезният, почтителен мъж няма да е вълнуващ или романтичен, но Лаура откри, че може да има любовна връзка с мъж без хаоса, за който тя е вярвала, че е част от романтичната любов. Вълненията с мизогиниста идват от неспокойствието, напрежението и непредвидимостта в поведението на мъжа, а не толкова от любовта и страстта.

Да намерите вашето равновесие като жена

Много хора днес са объркани как да се държат и какво да очакват от една връзка. Стари, твърде стереотипни роли често се отхвърлят от интимните двойки, но те не са сигурни с какво да ги заместят. Жените не знаят как да отговорят на своята новооткрита свобода, без да бъдат груби или сурови. Мъжете се притесняват как да бъдат грижовни и чувствителни, без да изгубят мъжествеността си. И мъжете, и жените вероятно имат свои собствени амбиции и професионална кариера — често по избор, а често и поради икономическа нужда.

Нашата цел като съвременни жени е да се придържаме към онези качества, които ни правят уникални — нашата интуиция, нашата уравновесеност на чувствата и силните емоции, и нашата способност да възпитаваме тези чувства в себе си, като изоставим всички себеотричащи поведения, които не са ни помагали. Да си жена вече не значи да си пасивна, подчинена и самоунищожаваща се. Нито пък означава да станеш „почетен мъж“, имитирайки традиционното мъжко поведение. Няма противоречие между това да си любяща, даваща жена, да се грижиш за себе си и да отстояваш своите желания. Най-чудесният дар, който можете да дадете на себе си и на всеки мъж, с когото сте във връзка, е вашето чувство за собствена ценност и вашето очакване от него за любов и добро отношение.

Край