Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Шейн Скофийлд - Плашилото (5)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Scarecrow Returns, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,9 (× 27 гласа)

Информация

Сканиране
in82qh (2014)
Разпознаване и корекция
Еми (2014)
Допълнителна корекция и форматиране
hrUssI (2014)

Издание:

Матю Райли. Плашилото и Армията на крадците

Американска. Първо издание

ИК „Бард“, София, 2011

Редактор: Иван Тотоманов

ISBN: 978-954-655-267-9

История

  1. — Добавяне

„Толкова енергични са тези явления и толкова странно е поведението на мощните разряди, че често съм изпитвал страх, че самата атмосфера може да се запали…“

Никола Тесла, изобретател

„МОР: Какво ще направиш? Ще прокараш широк път през закона, за да гониш дявола ли?

РОПЪР: Бих погазил всеки закон в Англия, ако трябва!

МОР: Нима? И когато последният закон падне и дяволът се обърне срещу теб, къде ще се скриеш?“

Робърт Болт, „Човек на всички времена“

„Напоследък историята се развива твърде бързо, а добрите и лошите непрекъснато сменят местата си.“

Джеймс Бонд в „Казино Роял“ на Иън Флеминг

РАЗУЗНАВАТЕЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА

РАЗЯСНИТЕЛЕН ДОКЛАД

КЛАСИФИКАЦИЯ: СТРОГО СЕКРЕТНО/САМО ЗА ЧЕТЕНЕ

АВТОР: РЕТЕР, МАРИАН (D-6)

ОТНОСНО: „АРМИЯТА НА КРАДЦИТЕ“

ИНЦИДЕНТ 1: 9/9

БЯГСТВО ОТ ЧИЛИЙСКИ ЗАТВОР

Първият инцидент е от 9 септември и е свързан с масово бягство на сто затворници от строго охранявания военен затвор във Валпараисо, Чили.

Преди зазоряване малка група тежковъоръжени мъже атакувала затвора, използвайки военни тактики и оръжия със заглушител. Операцията продължила по-малко от тридесет минути. Цялата охрана на затвора била избита.

Сред избягалите затворници са дванайсет бивши високопоставени членове на Comando de Vengadores de los Martires, Отмъстителите на мъчениците, дясна паравоенна група, занимавала се с отвличания и убийства по времето на Пиночет.

Преди да се оттеглят, нападателите оставили послание на портата на затвора:

Знак на армията

Знакът бил нарисуван с кръвта на човек от охраната.

 

 

ИНЦИДЕНТ 2: 10/10

ОТВЛИЧАНЕ НА „ОХОТСК“

Един месец и един ден по-късно, на 10 октомври, руският товарен кораб „Охотск“ бил превзет от неизвестни лица край западния бряг на Африка.

Според товарителниците корабът е превозвал дървен материал, гориво и строителни материали за Зимбабве и първоначалното предположение било, че отвличането е дело на западноафрикански пирати. По-късно обаче руснаците изпратили половината си атлантически флот да търси кораба.

Нашето проучване показа, че „Охотск“ всъщност е превозвал голяма оръжейна пратка, предназначена за режимите на три страни, на които е наложено ембарго. Товарът включвал:

— 310 автомата АК-47;

— 4,5 милиона 7,62 мм муниции за въпросните автомати;

— 90 гранатомета РПГ-7;

— 9 самоходни амфибийни зенитноракетни комплекса „Стрела-1“, всеки с по четири ракети земя-въздух 9М31;

— 18 джипа с монтирани тежки картечници;

— 9 торпедни установки, всяка с по четири торпеда АПР-3Е;

— 2 миниатюрни подводници МИР-4 ДВСС (дълбоководен спасителен съд).

На борда на кораба имало десетчленен отряд от руските специални части Спецназ.

Присъствието на въпросния отряд прави много малко вероятно отвличането на „Охотск“ да е дело на африкански пирати. Последните обикновено са бедни рибари, които нападат товарни кораби с цел получаване на откуп, и неизменно бягат и при най-малкия признак за военно присъствие на борда.

За разлика от тях похитителите на „Охотск“ са знаели точно какво е имало в трюмовете му и са били достатъчно добре обучени, за да се справят с група опитни руски десантчици.

До момента местоположението на „Охотск“ остава неизвестно.

 

 

ИНЦИДЕНТ 3: 11/11

ОБИР В ГЪРЦИЯ

В малките часове на 11 ноември германски самолет „Гълфстрийм“ без означения, превозващ девет милиарда евро от Германия за Гърция, изчезнал от небето над Северна Гърция.

Парите в брой на борда на самолета били последният транш от финансовата помощ за страната.

Останките от машината били открити на следващата сутрин. Един от членовете на екипажа е изчезнал безследно; останалите трима били застреляни от упор в главата.

Парите липсвали.

Върху вътрешните стени на самолета бил открит символът, открит на портата на чилийския затвор — кръг с вписана в него буква А с думите: „АРМИЯТА НА КРАДЦИТЕ БЕШЕ ТУК!“.

 

 

ИНЦИДЕНТ 4: 12/12

АТАКА СРЕЩУ БАЗА НА МОРСКИ ПЕХОТИНЦИ В ПРОВИНЦИЯ ХЕЛМАНД, АФГАНИСТАН

В малките часове на 12 декември голям отряд от над сто тежковъоръжени мъже атакувал отдалечена междинна и снабдителна база на американски морски пехотинци в Южен Афганистан.

Атаката била проведена прецизно, умело и със смазващо превъзходство; всички двадесет и двама инженери и техници в изолираната база били убити.

Изглежда, целта на нападателите не е била избиването на американски военен персонал, а намиращата се в базата летателна техника.

Нападателите отвлекли четири щурмови хеликоптера АХ-1 „Кобра“ и два В-22 „Оспрей Уорбърд“ на Морската пехота (единият бил натоварен с осем контейнера арктическа/планинска екипировка, предназначена за бойни действия в зимни условия в Афганистан).

Върху стените на една от палатките нападателите изрисували познатия символ над думите „ВЕСЕЛА КОЛЕДА ОТ АРМИЯТА НА КРАДЦИТЕ, АМЕРИКАНСКИ БОКЛУЦИ!“.

 

 

ИНЦИДЕНТ 5: 1/1

ВТОРО БЯГСТВО ОТ ЗАТВОРА (ДАРФУР)

Малко след полунощ на 1 януари временен затворнически лагер на ООН в района Дарфур в Судан бил нападнат от въоръжени маскирани мъже.

Сто и двама затворници, описвани като „революционни бойци, ислямистки активисти и нарконаемници“ от няколко африкански страни, били освободени и изведени от затвора. Цялата охрана, с изключение на двама души била избита.

Двамата оцелели съобщили, че атакуващите използвали различни руски оръжия и два американски щурмови хеликоптера „Кобра“. Нападателите евакуирали многобройните бежанци с два В-22 „Оспрей“ с маркировка на Морската пехота на САЩ.

Преди да заминат, те изписали със спрей върху стената на затвора „АРМИЯТА НА КРАДЦИТЕ ТОКУ-ЩО СТАНА ОЩЕ ПО-СИЛНА…“.

 

 

ИНЦИДЕНТ 6: 2/2

БОМБЕН АТЕНТАТ В МОСКВА

Зрелищното унищожаване на луксозен двайсет и два етажен жилищен блок в Москва на 2 февруари беше добре отразено от журналистите.

Медиите обаче останаха в неведение за графитите, открити на всяка стена на паркинга до разрушената сграда — стотици вписани в кръгове А, изрисувани със спрей.

 

 

ИНЦИДЕНТ 7: 3/3

ИЗТЕЗАВАНЕ НА АМЕРИКАНСКИ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ

Малко след полунощ на 3 март малка група неидентифицирани лица нахлула в дома на бившия министър на отбраната в Джорджтаун, убила двамата му бодигарда и отвлякла възрастния мъж.

Министърът бил открит полумъртъв от двама ранобудни туристи в парка Рок Крийк, завързан за устройство за мъчения.

Бил е давен.

Следният символ бил открит изрязан на гърдите му:

Знак на армията

По време на разследването министърът показал симптоми на силен шок и непрекъснато крещял: „Пазете се от Армията на крадците! Пазете се от Армията на крадците!“.

 

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Седемте представени по-горе инцидента очертават в мрачни детайли появата на нова, необвързана с конкретна държава организация, наричаща се Армия на крадците.

Не е известно къде е седалището й и какви хора членуват в нея.

Знаем следното: това е организация на военно обучени индивиди, сдобила се през последните седем месеца със значително количество оръжие, човешка сила и финанси.

Засега организацията не е показала някакви религиозни или културни мотиви за агресивните си действия. Все още не знаем каква е движещата сила зад тази „армия“.

Тя обаче иска да бъде забелязана.

Организацията е изпълнявала по една операция месечно през последните седем месеца, като числото от месеца съвпада с неговия номер. Несъмнено целта е да забележим този модел и трябва да го имаме предвид, тъй като утре е 4 април…

База на остров Дракон