Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Търсачи на талисмани (13)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Last Portal, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Еми (2013)
Допълнителна корекция и форматиране
Xesiona (2013)

Издание:

Ейми Трий. Последният портал

Английска. Първо издание

ИК „Ентусиаст“, София, 2010

Редактор: Мария Чунчева

Илюстрации: Гуен Милард

Коректор: Александра Худякова

ISBN: 978-954-8657-59-4

История

  1. — Добавяне

Първа глава

Една съботна вечер, малко преди рождения си ден, Сезам седеше у дома с баба си Лоси. Двете гледаха телевизия. Сезам беше запленена от предаването, което разказваше за осиновяването на бебета орангутани по някаква специална програма. Момичето гледаше как орангутанчетата си играят с гледачите в резервата и беше във възторг от тях.

poslednijat_portal_sezam_i_losi.png

— Бих искала и аз да мога да се грижа за някой малък орангутан — каза Сезам и изведнъж в съзнанието й изникна образът на Фиг.

poslednijat_portal_fig_i_hob.png

Той беше бебе-тунганора и търсачката го беше спасила при първото си гостуване в Каризма. За последен път Сезам беше видяла Фиг и майка му Хоб на Празника на откраднатия бокал[1] и за миг се зачуди къде ли са двете тунганори сега.

Лоси се вгледа във внучката си, седнала на дивана и гушнала двете котета Чипс и Пинс. Знаеше колко много Сезам обича животните и предаването за орангутаните я наведе на една идея. „Когато Сезам си легне, ще вляза в интернет и ще потърся повече информация за осиновяването на орангутани“ — помисли си Лоси. После побърза да смени темата.

— Дано Джоуди и Ник прекарат добре тази вечер — предпазливо отбеляза тя.

— Аха! — отвърна Сезам. Звучеше ентусиазирано. — Татко каза, че ще предложи на Джоуди да се омъжи за него. Купил й е пръстен, вчера го видях. Прекрасен е!

poslednijat_portal_prysten.png

Лоси се усмихна. Попи, майката на Сезам, беше починала, когато момичето беше още бебе. През изминалата година обаче Лоси беше забелязала как се задълбочава връзката между внучката й и нейната инструкторка по езда Джоуди Лък. Наскоро Ник беше попитал Сезам как би се почувствала, ако Джоуди стане нейна втора майка, и момичето без колебание беше отвърнало:

— Бих се почувствала прекрасно!

* * *

На следващия ден Сезам, Лоси и Ник се заеха да обсъдят организацията на партито за рождения ден на Сезам. До него оставаха още само две седмици! Падаше се на тринайсети, петък, точно в междусрочната ваканция.

— Може ли да има дискотека с истински диджей? — попита Сезам.

— Звучи ми супер — отвърна Ник.

— Ами шумът? — обади се Лоси. — Нали не искате да разстроим съседката, госпожа Адамс?

— Сигурен съм, че ако я предупредим навреме, тя ще разбере — каза Ник. — Познавам един страшен диджей, казва се Спинър Шайндигс! В двора ще опънем голяма шатра над масите и дансинга.

Благодаря, татко! — отговори Сезам, а очите й грейнаха от радост. — Искам да поканя толкова много приятели. Ще бъде най-страхотното парти на всички времена! Не се тревожи, бабо. Аз ще говоря с госпожа Адамс. Тя е готина. Може дори да поканя и нея!

Чипс и Пинс усетиха колко радостна и развълнувана е Сезам, заразиха се от настроението й и започнаха да се гонят около мебелите.

— Добре, добре! — каза им Сезам. — И вас ще поканя!

Момичето побърза да се залови с подготовката. Първо състави списък с гостите (доста дълъг!), а след това написа и разпечата специални покани.

poslednijat_portal_pokani.png

Рано сутринта в понеделник, в двора на училището, Сезам се зае да раздаде поканите. Даде по една на близките си приятелки — Мади Уеб (най-добрата й приятелка!), Джема Грийн и Лиз Робинсън. Специално покани и Хейли — новото момиче в класа им.

— Благодаря ти — каза Хейли, а ясносините й очи блеснаха. Тя носеше светлорусата си коса вързана на опашка с панделка — точно като Сезам. — Много обичам танците!

poslednijat_portal_sezam_i_hejli.png

Сезам и Мади седяха до Хейли в клас и я бяха харесали още от първия ден. Докато си бъбреха през междучасието, Хейли им разказа повече за себе си: у дома имаше кученце на кафяви и бели петна на име Снупи, свиреше на флейта и колекционираше бижута. Като чуха за бижутата, Сезам и Мади се спогледаха: само ако Хейли знаеше, че те колекционираха вълшебни талисмани!

„Може би — помисли Сезам — един ден ще приемем и Хейли в клуба на търсачките!“

Преди да се усети Сезам се оказа заобиколена от много момичета, които бъбреха безспир за рождения ден и за това, какво смятат да облекат за партито.

Тогава се приближи Оливия Пайк и Сезам изненада всички, като даде и на нея една покана. Цялото училище знаеше, че Сезам и Оливия изобщо не са приятелки! Но след инцидента в конюшните на Джоуди, когато понито на Оливия избяга, а Сезам го спаси, нещата се бяха променили: двете момичета вече изпитваха добри чувства една към друга. Когато Сезам подаде поканата на Оливия, Мади направо зяпна:

— Какво… — започна тя.

— Всичко е наред — прошепна й Сезам. — Ще ти обясня по-късно.

Оливия беше поласкана от поканата.

— Благодаря ти, Сез — каза тя. — Дискотека с истински диджей? Леле! Ще бъде страхотно!

Бележки

[1] Специална церемония, провеждана от грибълите, при която те отпиват силна билкова отвара от специален бокал, за който се твърди, че е откраднат от драконката Агапого. — Б.пр.