Фердинанд Липс
Конспирацията срещу златото (7) (Погледът на един частен швейцарски банкер зад кулисите на властта)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Die Gold-Verschwörung, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 2 гласа)

Информация

Издание:

Фердинанд Липс. Конспирацията срещу златото

 

Издателство „Дилок“, 2006 г.

ISBN: 9549994597

История

  1. — Добавяне

Пролог

„Златото е жив Бог“

П. Б. Шели[1]

๏ е египетският символ за Слънце и злато. Едновременно той е и символът за око. Без Слънцето и без окото човекът не би могъл да живее.

От самото начало на писаната история — отпреди 6000 години — златото упражнява върху хората дълбоко, силно влияние. То е било символ на благополучие, сила, красота и престиж. Историята ни учи, че винаги когато златото се е приемало и се е ценяло от дадена култура или общество, освен заетостта с работа идват и благополучието, културният напредък и политическата стабилност. Най-важно е, че златото е основа не само на просперитета и културата, но и на личната и политическата свобода.

„Златото е мащаб на големите цивилизации.“[2]

Преди 35 години в емблематичната си статия „Gold and Economic Freedom“ („Златото и икономическата свобода“) председателят на щатската емисионна банка (Federal Reserve System) Алан Грийнспан ни обясни същността на нещата:

„Златото и икономическата свобода са неделими. Без златен стандарт не съществува никаква възможност за защита на влоговете от инфалационна загуба. Символично, златото е защитник на правото на собственост. Политиката на социалните държави е тази, която не дава възможност на собственика да се защити. И точно това е изтърканата тайна, спотаена зад тирадите на привържениците на социалната държава, когато се дават аргументи срещу златото. Държавният дълг е само още една дума за «тайната» конфискация на имуществото. Златото препречва пътя на този тип действия и е единственият гарант за частната собственост и изобщо за правото на собственост.“[3]

Дж. С. Морил в една своя реч пред Щатския сенат на 28 януари 1878 г.:

„Подобно на свободата и златото не се задържа дълго там, където не го ценят.“[4]

Бележки

[1] P. B. Shelley, Queen Mab (1813) в H. L. Menken, Hrsg., A New Dictionary of Quotations on Historical Principles from Ancient and Modern Sources (New York: Alfred Knopf, 1985), S. 471.

[2] The American Federationist, 1896 (Официална публикация на American Federation of Labor).

[3] Alan Greenspan, „Gold and Economic Freedom“ в Capitalism: The Unknown Ideal, Ann Rand, Hrsg., New York: New American Library, 1966, S. 96, в Интернет на адрес http://www.gold-eagle.com/analysis/0003.html.

[4] J.S. Morill, U. S. Senate в H. L. Mencken, A New Dictionary of Quotations in Historical Principles from Ancient and Modern Sources (New York: Alfred Knopf, 1985), S. 471.