Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Этногенез и биосфера Земли, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,9 (× 8 гласа)

Информация

Сканиране
sir_Ivanhoe (2010)
Разпознаване и корекция
NomaD (2010)
Допълнителна корекция
NomaD (2018)

Можете да закупите хартиеното издание на книгата от книжарница „Сталкер“.

 

 

Издание:

Лев Гумильов. Етногенезисът и биосферата на Земята

Руска. Първо издание

 

Превод от руски, предговор, бележки и показалци: Милан Асадуров, 2007

Корица и оформление: Сталкер ООД, 2007

Коректор: Маргарита Асадурова

 

Дадена за печат: април 2007

Излязла от печат: май 2007

Печатни коли: 42. Формат: 60×90/16

Печат: Вулкан-4

ИК „Сталкер“, Варна, 2007

ISBN 978-954-8196-20-1

 

Л. Н. Гумилев. Этногенез и биосфера Земли (1976, 1989)

Под ред. д.г.н. проф. В. С. Жекулина. 2 изд. испр. и доп. Л.: Изд-во ЛГУ. 1989.

 

Russian text of Lev Gumilevs Work Copyright 2005 by Margarita Novgorodova

The rights for the Bulgarian edition are acquired via FTM Agency. Ltd. Russia, 2007.

История

  1. — Добавяне
  2. — Допълнителна корекция

19. Филогенезис[1] или онтогенезис[2]?

Прогресът и еволюцията на човека

Съгласно общоприетата теория на еволюцията родът Homo се е появил в началото на квартернера (четвъртичния период) в няколко различни форми на семейството хоминиди, които може би са следвали една след друга, а може да са съществували и по едно и също време. Подобно на своя предполагаем предшественик австралопитека, хоминидите са били едри хищници, на които канибализмът не е бил чужд и следователно са заемали най-горната екологична ниша в биоценозата. Към края на последната ледникова епоха всички разклонения на този род са измрели с изключение на един вид — Homo sapiens, т.е. съвременния човек. Той обаче се разпространил по цялата суша на планетата, след това, в историческото време, овладял повърхността на хидросферата и променил така обитаемия свят, че днес цялата ландшафтна обвивка на Земята справедливо се нарича антропогенна. С изключение на полярните ледове няма област, в която да не се откриват археологически паметници от каменната и желязната епоха. Палеолитни селища откриваме в днешните пустини и джунглите, а неолитни — в съвременната тундра и тайгата. Те говорят, че някога тези райони са били заселени, а по-късно човекът ги е напуснал и днес отново ги усвоява с помощта на машините и другата съвременна техника. Разбира се, през изминалите 17–20 хилядолетия климатичните условия в различните райони са се променили, но си остава фактът, че видът Homo sapiens, за разлика от другите видове гръбначни животни, не се е ограничил с определен ареал, а е успял да се приспособи към разнообразните природни условия, което по право му отрежда особено място в екологията на гръбначните животни.

През XIX и началото на XX в. техническите достижения позволили безпощадно да се унищожават природните богатства и изглеждало, че това е пътят на прогреса. Днес вече не стига сладката вода за нуждите на промишлеността, флората е изтерзана, пясъчните бури в САЩ отмъщават за унищожаването на биоценозата на прерията, въздухът в големите градове е обеднял на кислород, през последните триста години от лицето на Земята са изчезнали 110 вида гръбначни животни и от такава участ са заплашени още 600 вида. Не много отдавна този процес беше наречен ноосфера и победа над природата. Сега стана ясно, че сме свидетели на съвсем друго (не социално) явление — повишената адаптивност и агресивност на вида Homo sapiens, един от съставните елементи на биосферата на планетата Земя.

И тук възниква първият въпрос: доколко това явление се вмества в рамките на еволюцията на гръбначните животни, към които принадлежи и самият вид Homo sapiens. А вторият, не по-малко важен въпрос, е: продължава ли човекът, след като е създал оръдията на труда и се научил да използва огъня, все още да остава в състава на биоценозата като върховно, крайно звено или той е преминал в някаква друга сфера на взаимоотношения с природата, като е въвлякъл там домашните животни и културните растения? Това е много съществено, защото съгласно закона за необратимостта на еволюцията животните и растенията, които под въздействието на човека са се изменили до неузнаваемост, не могат да се върнат към самостоятелен живот, тъй като с много малко изключения не биха издържали на конкуренцията на дивите форми [41, с. 300]. По този начин вътре в биосферата се е създала особено прослойка. Действат ли в нея принципите на естествения отбор?

Много привърженици на еволюционната теория, включително и Чарлс Дарвин, смятат, че съвременният човек продължава да се подлага на същия естествен отбор, който е действал някога при неговите предшественици[3], други се съмняват в това, като изтъкват следните основания: „Постепенното отслабване на борбата за съществуване неминуемо водело до излизането на човека от състава на биоценозата. Този бавно протичащ процес довел до това, че естественият отбор при човека отначало отслабнал, а след това просто престанал да действа… Но липсата на естествен отбор всъщност означавала прекратяване на действието на един от факторите на еволюцията… и биологичната еволюция на човека трябвало да спре. Това станало преди около 50 хиляди години, когато се оформил кроманьонецът.“[4] [41, с. 299]

Яков Рогински и Максим Левин писаха в 1955 г., че в лицето на съвременния човек процесът на биологичната еволюция е създал притежател на такива свойства на вида, които са довели до затихване на еволюцията. [173] Следователно изглежда бихме могли да приемем, че еволюционното развитие на човека отдавна е спряло. Но тъй като модификациите вътре във вида продължават, то изучаваният предмет при такава постановка на въпроса не е изчерпан. Обаче, за да продължат изследванията, са необходими нов аспект и нова методика, защото само когато опишем особеностите на явлението, можем да се доближим до една или друга гледна точка.[5]

Регионалните мутации

Четири години след като се появява на бял свят монографията на Алексей Бистров, Георг Дебец публикува своята работа, в която се съдържат потресаващи изводи. Масивните в далечното минало кости на човешкия череп изтъняват, като тази промяна (наричана грацилизация) не става постепенно, а скокообразно, при това — не глобално, а по зони в определени географски ширини. [92] Така в субтропическата зона грацилизацията на черепа настъпва в VI хил.пр.Хр., а в планинската зона на ширините с умерен климат — в I хил.пр.Хр. Георг Дебец съпоставя тези данни с датите на прехода от стопанството, основано на лова и риболова, към земеделието, като при това според него „би могло да се предполага, че преходът към земеделие е довел до измененията в строежа на черепа“. Впрочем, точно толкова възможно е и изменението на човека да го е подтикнало към ново занятие. Затова напълно справедлива е другата му бележка, че „нито сравнителната анатомия, нито етнографията ни дават право да смятаме, че в рамките на вида Homo sapiens грацилните форми са по-съвършени“. Правилно! Обаче добре е известно, че изменението на един признак се отразява не само на анатомията на човека, но и на неговото поведение. Георг Дебец стига до извода, че „работата опира до изменения, които имат биологична същност“. Следователно в условията на историческото битие в човешките общности продължават да протичат биологични процеси, които стимулират дори изменението на скелета. Но тогава трябва да има и вариации с по-малък обхват, които се отразяват на физиологията и на поведението. Трудно е те да бъдат разкрити, но самото предположение, че ги има, е прецедент, който ни позволява да започнем да търсим фактора на човешката дейност, който действа наред с добре известните социални фактори. Може би това е вътрешновидовата еволюция, приела под въздействието на общественото начало своеобразна форма — разпространението на вида отвъд пределите на първоначалния ареал. А може да е нещо ново, което предстои да бъде изучено? Ще видим.

Палеонтологията ни дава основния материал за еволюционната теория, но трябва да помним, че все още твърде малко неща са открити и въпросът за произхода и измирането на видовете продължавала бъде дискусионен. Особени трудности предизвиква колебливата хронология, като при това допустимата неточност при определяне на датите на появата или изчезването на вида понякога надхвърля милион години. Аналогични трудности срещаме и при изучаването на някои соматични подразделения на вида Homo sapiens, а именно образуването на първичните раси — европоидната, монголоидната, австралоидната и негроидната; следователно чисто биологичният подход към проблема, дори когато е ограничен във времето, не ни дава никакви предимства. Освен това трябва да отбележим, че расовата принадлежност по никакъв начин не е свързана с повишените способности към адаптация, които са позволили на човека да измени облика на планетата; и накрая, големите раси са толкова неопределени общности, че в антропологията се срещат най-различни техни класификации по някои външни признаци — пигментация на кожата, строеж на черепа и т.н. А най-главното е, че предците на преобладаващото мнозинство от индивидите са представители на различни раси, ако не в чист, то поне в смесен вид, а следователно реално съществуващите и непосредствено наблюдаваните човешки общности винаги са хетерогенни. А нали именно те, дето са ни известни като народности или етноси, са колективните форми на съществуване на вида Homo sapiens, които си взаимодействат с ландшафтите в населяваните региони, т.е. те са елементарните екологични вътрешновидови таксоми.

Конверсиите на биоценозата и сукцесиите

Вече споменахме, че реликтовите етноси не представляват заплаха нито за съседите, нито за ландшафтите. Нека сега се опичаме по-подробно да обясним на какво се дължи това. Ако етносът представлява най-висшето, крайно звено на геобиоценозата, то той влиза и в цикъла на нейната конверсия. Това понятие се нуждае от тълкуване.

Да опитаме. Английският биолог Томас Хъксли е формулирал следната теза: „Цикълът на конверсията е механизъм, който осигурява циркулацията на енергия сред растенията и животните в дадено обитавано място, с други думи, това е обмяната на вещества в екологичната съвкупност, присъща на дадено обитавано място. За да се запази обитаваното място, е нужно тази циркулация на енергия да се поддържа и усилва.“ [Цит. по 95, с. 350]

Последното твърдение е особено важно за нас. Естественият прираст на реликтовия етнос в миналото обикновено е бил ограничаван от високата детска смъртност, а най-големите струпвания на брачни двойки, достигащи старостта, обикновено са достатъчни само да се поддържа етносът в равновесие със средата и те се явяват до известна степен застраховка срещу екзогенните въздействия — войните, епидемиите и стихийните бедствия. Нормалните усилия на изолираната общност обикновено са насочени именно към преодоляване на тези постоянно възникващи трудности. Тя никога не е агресивна и не е способна да променя природата. Очевидно е, че такъв етнос не може да бъде причина за катаклизмите, които осакатяват природата в населявания от него регион.

Но често възникват други, диаметрално противоположни сблъсъци. Феърфийлд Озбърн написа в 1948 г.: „Историята на (американската — Л.Г.) нация през миналия (XIX — Л.Г.) век е безпримерна от гледна точка на използването на природните богатства… фактически това е историята на безразсъдната и безконтролната човешка енергия.“ [Цит. по 95, с. 45] Добре, но тя е такава и от гледна точка на междуетническите конфликти! Избиването на индианците, търговията с роби, завладяването на Тексас в 1836–1848 г., разправата с френско-индианските метиси в Канада в 1885 г., поглъщането на Калифорния и Аляска от златотърсачите — всички тези събития са ставали неорганизирано и безконтролно. След това правителствата на САЩ и Канада само санкционирали наличните факти и извличали изгода от тях.

Да, но на базата на същия този принцип станало и арабското проникване в Източна Африка и движението на холандските преселници в Капската област и по-нататък към Оранжевата река. По същия начин руските първооткриватели на нови земи завоювали Сибир, а китайците — земите на юг от Яндзъ. Гръцката колонизация на Средиземно море и походите на викингите по нищо не се отличавали от описаните явления. По всичко личи, че такива били и походите на келтите, и завладяването на Северна Индия от ариите. Следователно се натъкнахме на често повтарящо се явление на преход на етноса или на част от него в динамично състояние, когато в огромна степен нарастват неговата агресивност и адаптивните му способности, които му позволяват да се приспособява към нови, дотогава непривични, условия на съществуване.

Описаните и подобни на тях действия изискват от участниците колосална работа (във физическия смисъл) — колкото мускулна, толкова и интелектуална и емоционална. А всяка работа, за да бъде свършена, изисква да се изразходва съответната енергия, която трябва да се вземе от някъде. И каква е тази енергия, която явно не е електрическа, не е механична, не е топлинна, не е гравитационна? И откъде се вземат тези хора, готови да преодоляват смъртоносни опасности? А и за какво им е нужно това опасно забавление? И, ако те въпреки всичко изразходват тази енергия, като по-често загиват, а по-рядко побеждават, закономерно е да попитаме имат ли описаните явления някакво отношение към „фактора хикс“, който упорито издирваме? Може би. Но отначало да уточним постановката на проблема.

Антропогенните сукцесии

Не трябва да прехвърляме описаната особеност на някои исторически събития върху всички исторически явления. Това би било точно толкова погрешно, колкото да отнасяме всички прояви на човешката дейност до обществените начала. „Великото правило е… трябва да умеем да различаваме, а не да смесваме, защото намаляването на разнообразието все още не води до истината. За жалост обаче, посредствените умове предпочитат еднообразието. Та нали еднообразието е толкова удобно! То изкривява всичко и в края на краищата смело разрешава всички въпроси“, с тъга пише Огюстен Тиери. [201, с. 210] И колко е прав! Та нали е глупаво, да речем, да обявяваме Седемгодишната война или завоюването на Прусия от Наполеон за стихийни процеси. Събитията от този тип прекрасно се обясняват със съзнателните сметки на политиците, които са продиктувани от общественото съзнание, а не от инстинктите им. И това си е критерий за класификация, който е точно толкова ясен, колкото психологическото разделяне на постъпките на отделния човек на съзнателни и подсъзнателни. Индикатор тук е наличието на свобода на избора при вземане на решението, а следователно и морално-юридическата отговорност за постъпките. В практическата си дейност хората никога не смесват тези две линии на поведение. Така влюбването в юношеската възраст справедливо се смята за естествено, а хулиганството и проституцията се наказват като съзнателни волеизявления; упадането на косата и зъбите в преклонна възраст не се приписва като вина на човека, но старостта не оправдава, да речем, участието в служебни интриги, макар то до известна степен да се обяснява с наличието на склероза. Подобно разграничаване на различни по характер исторически явления можем да направим и в научния анализ. Веднъж вече изтъкнахме различния характер на придвижването на номадските народи в Евразия в зависимост от степента на влажност в степната зона. [71; 74] Сега просто отбелязваме, че по същия начин стоят нещата с целия вид Homo sapiens.

Преселването на народите в райони с привични за тях условия е стремеж да се съхрани етническата система и да се предпази от разрушаване изхранващият ландшафт. Антропогенната сукцесия, т.е. нахлуването в области, които невинаги е възможно и си заслужава да бъдат заселени, но които могат да бъдат завоювани, е миграция с обратен знак. И най-страшното е, че победителите страдат не по-малко от победените, защото, за да осъществят успехите си, те задължително се приспособяват към новите условия, а това означава коренно да прекроят собственото си естество. Ясно е, че подобно сътресение могат да преживеят само младите, най-пластичните и лабилните, т.е. неустойчивите. Но в началото на процеса (на сукцесия или на агресия — както ви харесва повече) тези елементи играят само подчинена роля. За водещите личности разгръщането на веригата от кървави събития е нецелесъобразно и нежелателно. Но тъй като антропогенните сукцесии така или иначе се случват, то очевидно причините за тях са отвъд пределите на това, което се контролира от човешкото съзнание. Но тогава динамиката и статиката на етногенезиса са в еднаква степен закономерни и в тях няма място за категориите вина и отговорност. Не! Не е така! Тази теза не води до опрощаване на всичко! Отделните хора, разбира се, са виновни за извършваните от тях престъпления, независимо от това, в коя фаза на етногенезиса са сторени те. Но етническите закономерности са на едно равнище по-високо и към тях са приложими както статистическият закон за големите числа, така и третият закон на Нютон — действието е равно на противодействието — в нашия случай победителите загиват заедно с победените или малко по-късно, но не в смисъл, че ги сполетява физическа гибел, а в смисъл на етническо преустройство. Етносите не са като змиите — те не си сменят кожата, а душата.

Бележки

[1] Филогенезис (гр.) — историческото развитие на организмите и на систематичните им групи. Б.пр.

[2] Онтогенезис (гр.) — индивидуалното развитие на организма от зараждането му до края на живота. Б.пр.

[3] Тук няма да разглеждаме концепциите на онези учени, които спорят с Дарвин — силата на инерцията на Лудвиг Дьодерлайн, ортогенезиса на Теодор Аймер, номогенезиса на Лев Берг и аристогенезиса на Хенри Озбърн, тъй като механичното пренасяне на природните закономерности от общ характер върху частния по отношение на цялата фауна случай ще доведе до грешки, най-малко просто заради несъразмерността на мащабите; детайлите, които имат отношение към изучаването на еволюцията като цяло при изучаването на един вид в ограничен отрязък от време се оказват или твърде важни, или нямат никакво отношение към предмета, в нашия случай — човечеството през последните пет хиляди години. Б.а.

[4] Хронологията на Алексей Бистров се нуждае от уточняване. Според по-новите данни, получени с помощта на C14, кроманьонският човек е живял в Европа преди 20 хиляди години, а Homo sapiens в Северна Америка — някъде преди 37 хиляди години. [Вж. 149, с.34[ Б.а.

[5] За да проследите историята на полемиката по този въпрос до 1957 г., вж. 41, с.277. Б.а.