Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
няма

Информация

Корекция и форматиране
Epsilon (2023)

Издание:

Автор: Никола Григоров

Заглавие: Зелен дом

Издание: първо

Издател: Авангард Прима

Година на издаване: 2018

Тип: научен текст

Националност: българска

Печатница: Печат БПС ООД

Редактор: Любка Григорова

ISBN: 978-619-239-063-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/15845

История

  1. — Добавяне

Терминологичен речник по Мартина Збашник Сенегачник (39)

Акумулатор на топлинаЕлемент, който може да натрупва в себе си топлина. Такива могат да бъдат например строителни елементи от материал с голяма топлинна стабилност (специфичен капацитет), както и водата, земната маса или камъните. Малките акумулатори на топлина могат да съхраняват енергия от няколко часа до няколко дни. Големите сезонни акумулатори на топлина могат да съхраняват топлинна енергия дълго време (така например топлината, натрупана през лятото, може да се използва за отопление на сградата през зимата).

Вентилация (проветряване) Механична замяна на отработения въздух с чист въздух в помещенията, както и пречистване на въздуха с цел повишаване на жилищния комфорт.

Високоефективен стъклопакет Стъкло за прозорци, съставено от два или три пласта стъкло с един или два нискоемисионни слоя и благороден газ или вакуум между повърхностите.

Въздухонепроницаемост Въздухонепроницаемостта със стойност за n50 обозначава общото количество въздух, което преминава през външната обвивка на сградата за един час при разлика в налягането от това на околната среда от 50 Pa (0,0005 бара). Измерва се в h-1.

Дифузно слънчево лъчение Слънчево лъчение, което се излъчва във всички посоки; дифузна слънчева светлина, която достига до земната повърхност през облаци или мъгли, отразява се от планините, сградите и т.н.

Коефициент на топлопреминаване U Характеристика, която указва обема на енергийния поток през 1 кв.м. от повърхността на строителния елемент при разлика от температурите от 1 К. Включва топлопроводимост, конвекция и лъчение. Колкото по-малка е стойността на коефициента, толкова по-добре е топлоизолацията. Измерва се във W/mK2.K.

Контролирана вентилация Вентилация, при която замяната на отвеждания отработен въздух с чист се постига с механични средства.

Кратност на въздухообмен Определя колко пъти за един час се сменя целият обем на въздуха в помещението. Ако няма допълнителни спецификации, кратността се изчислява като замяната на въздуха в помещението с външен въздух.

Нощно охлаждане Концепция за вентилация, при която по-студеният нощен въздух през летните месеци се използва за охлаждане на масивните строителни елементи (подове, стени, покриви), които през деня са събирали топлина. Така се намалява влиянието на горещия въздух и съдържаща традиционна отоплителна система с отоплителни тела.

Прозрачна топлоизолация Специален вид топлинна изолация, която изолира къщата, но същевременно допуска нейното загряване от енергията на слънцето. Монтира се като елемент на фасадата и се изработва обикновено от изкуствени материали, стъкло или картон.

Пряко слънчево лъчение Лъчение, което от слънцето попада направо върху колектор или друга повърхност. Прякото лъчение е по-малко от дифузното. През годината върху колекторите попадат приблизително еднакви количества пряко и дифузно слънчево лъчение.

Първична енергия Пълната енергия за функционирането на една сграда. В нея се включват както възобновяемите, така и невъзобновяемите източници на енергия. Общият разход на първична енергия включва енергията за отопление, за подгряване на вода и за електричество (включва се първичната енергия, необходима за производството на електроенергията, както и всички загуби от преработка и пренос). Разходът на първична енергия в пасивната къща е ограничен и не може да надвишава 120 kWh/m2 годишно.

Слънчев (фототермичен) колектор Съставна част от слънчевите инсталации за подгряване на вода, която преобразува слънчевата енергия в топлина. Използва се най-вече за подгряване на вода, както и за помощна система за отопление на сградата. Слънчевият колектор се състои от прозрачно покритие и абсорбер. В абсорбера се помещава носителят на топлина, който поема абсорбираната топлина и я предава на системата (чрез топлообменника до акумулатора на топлина, където например се подгрява водата). Съществуват два типа колектори: плоски и вакуумно-тръбни колектори. В плоските колектори на слънчева енергия абсорберът се намира в плоска кутия с топлинна изолация от долната страна. Във вакуумно-тръбните колектори абсорберът е поместен във вакуум в стъклени тръби. Тъй като във вакуума няма конвекционни загуби, вакуумните колектори на слънчева енергия са много ефективни, макар и да са доста по-скъпи.

Слънчеви модули Фотоволтаичните клетки генерират сравнително малко електричество и затова се свързват серийно в по-големи единици, наречени слънчеви модули. Обикновено размерите на слънчевите модули са 1,2 х 1,0 м.

Слънчеви отоплителни системи Системи, които преобразуват слънчевата енергия в топлина и служат за подгряване на вода, както и за допълнително отопление на сградите. Състоят се от приемник за слънчева енергия, носител на топлина, акумулатор на топлина, приемник, тръбна разводка, циркулационна помпа и контролен панел.

Съотношение на проникване на пълното слънчево лъчение Частта от слънчевото лъчение (пълен спектър, късовълново и дълговълново слънчево лъчение), която преминава през прозореца и други прозрачни материали. В него влиза и вторичната топлинна печалба, дължаща се на загряването на стъклото.

Тест Blower Door Процедура за проверка на въздухонепроницаемостта на сградата. С помощта на вентилатор в сградата се създава високо и ниско налягане, като същевременно са замерва проникването на въздух. Определя се количеството на проникналия въздух за един час при разлика в налягането от 50 Ра. За резултат от теста се приема числовото съотношение между измерената стойност и общия обем на въздуха в сградата, което обозначава колко пъти на час се заменя целият въздух в сградата през процепите при разлика в налягането от 50 Ра.

Топлинен баланс Съотношението между топлинните загуби (трансмисионни и топлинни загуби от вентилация) и топлинните печалби в сградата (от слънчева енергия, от вътрешни източници, от отопление) за дълъг период от време, например една година.

Топлинен мост Място във външния слой на сградата с по-висока топлопроводимост поради изменения в материала, в неговата дебелина или в геометрията на конструкцията.

Топлинни загуби от вентилация Топлинни загуби, които се дължат на замяната през зимата на топлия въздух от помещенията със студен въздух отвън.

Топлинни загуби от топлопреминаване Топлинни загуби, дължащи се на преминаването на топлина през външната обвивка на сградата — стени, покрив и прозорци. Топлоизолацията намалява топлинните загуби от топлопреминаване.

Топлинни печалби от вътрешни източници Топлина, която се въвежда в отопляваното помещение или се произвежда в него, без да се дължи на отоплителната система (например от апарати, които работят на електричество и отделят топлина, или от хора, които също отделят топлина — всеки човек отделя по около 100 W).

Топлинни печалби от слънчева светлина (слънчеви печалби) Топлината, въведена в помещението от слънчевата светлина.

Топлоносител Течност или въздух, чиято задача е да транспортира топлината от колектора на слънчева енергия до акумулатора на топлина. В слънчевите инсталации за подгряване на вода като топлоносител се използва смесица от вода и антифриз. В противен случай колекторът може да замръзне през зимата и да повреди цялата инсталация.

Топлообменна серпентина Елемент в акумулатора на топлина, който пренася топлината от носителя на топлина към топлата вода. Носителят е отделен от водата.

Топлопроводимост Основна характеристика на материала, определяна при средна работна температура и влажност, която посочва колко топлина преминава през 1 кв. м от хомогенен слой от материала с дебелина 1 м при разлика в температурата 1 К (= 1oС). Колкото е по-малка топлопроводимостта, толкова по-добра е топлоизолацията на материала. Измерва се с W/mK К.

Трилитрова къща Енергоспестяваща сграда, която годишно потребява енергия за отопление в обем от 30 kWh/m2. Сградата има добре изолиран и въздухонепроницаем външен слой (n50 1 h-1), традиционна отоплителна система с отоплителни тела и поне едно от двете: слънчева инсталация за подгряване на вода или контролирана вентилация с възстановяване на топлината на отработения въздух.