Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
няма

Информация

Корекция и форматиране
Epsilon (2023)

Издание:

Автор: Никола Григоров

Заглавие: Зелен дом

Издание: първо

Издател: Авангард Прима

Година на издаване: 2018

Тип: научен текст

Националност: българска

Печатница: Печат БПС ООД

Редактор: Любка Григорова

ISBN: 978-619-239-063-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/15845

История

  1. — Добавяне

4. Критерии и изисквания към експлоатационните показатели на строителните продукти и строежите

С цел хармонизиране на условията на предлаганото на пазара многообразие от строителни продукти Европейската комисия приема Регламент (ЕС) 305/2011 целящ усъвършенстване на съществуващото в тази област законодателство, регламентирано с Директива 89/106/ЕИО. Целта е да се постигне използването на общ браншови език от всички участници в строителния процес, да се хармонизират техническите спецификации за установяване на експлоатационните показатели на строителните продукти в зависимост от тяхната употреба, да се откроят експлоатационните показатели на иновативните продукти.

Регламент (ЕС) 305/2011 е публикуван на 4 април 2011, а допълнително някои негови членове и приложения са включени и влизат в сила от 1 юли 2013 г. Европейският регламент се приема от всички държави-членки, без да е необходимо неговото въвеждане във всяка една от тях. С оглед избягване на противоречиви разпоредби е необходимо българското законодателство също да се съобрази с новия Регламент.

Със старата законодателна рамка на Директивата от 1989 г. критериите и изискванията към крайния продукт са били поставянето на маркировка „СЕ“ да се извършва преди пускането на строителния продукт на пазара, но тези изисквания не са се отнасяли за продуктите, а за завършените строителни обекти. Настъпилата промяна в този подход се извършва през 2008 г., когато Европейският съюз чрез Лисабонския договор приема нова законодателна рамка „New Legal Fram work — NLF“ за пускане на продукти на вътрешния пазар. Целта на новата законодателна рамка е да осигури по-добро функциониране на вътрешния пазар, да премахне пречките за търговия между държавите-членки и да предотврати създаването на нови технически бариери.