Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
няма

Информация

Корекция и форматиране
Epsilon (2023)

Издание:

Автор: Никола Григоров

Заглавие: Зелен дом

Издание: първо

Издател: Авангард Прима

Година на издаване: 2018

Тип: научен текст

Националност: българска

Печатница: Печат БПС ООД

Редактор: Любка Григорова

ISBN: 978-619-239-063-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/15845

История

  1. — Добавяне

4.2. Стъпки за пускане на строителния продукт на пазара

Когато един производител пуска на пазара строителен продукт, той трябва да е сигурен, че продуктът е годен за конкретна употреба и е в съответствие с основните изисквания на разпоредбите и тяхното изпълнение. За целта строителните продукти следва да са придружени от декларация за експлоатационните показатели и да са маркирани със знака „СЕ“.

Стъпките за пускане на пазара на строителен продукт основно се свеждат до:

• процедура за продукт, обхванат от хармонизиран стандарт;

• процедура за продукт, който отговаря на европейска техническа оценка;

• процедура за разработване на европейски документ за оценяване;

• системи за оценка и проверка на постоянството на експлоатационните показатели и участието на различни нотифицирани органи;

• техническа документация;

• съдържание на декларацията за експлоатационни показатели и маркировката „СЕ“;

• възможни дерогации от задължението за издаване на декларация за експлоатационни показатели;

• облекчени процедури за издаване на декларация за експлоатационни показатели;

• последна проверка преди пускане на пазара.

Наличието на хармонизиран стандарт е основното и достатъчно условие за съставяне на декларация за експлоатационните показатели на продукта и за нанасяне на маркировката „СЕ“ върху него. но също и документите за европейско оценяване (ЕДО) и европейска техническа оценка (ЕТО) дават възможност за съставяне на декларация за експлоатационни показатели за иновационни продукти.

Стъпките за пускане на строителния продукт на пазара могат да бъдат представени и във вид на схема.

str_produkt.jpg

Строителен продукт

Има ли публикуван хармонизиран стандарт за моя продукт?

Производителят извършва проверка дали за неговия продукт има хармонизиран стандарт в полето на ЕС, и ако отговорът е „да“, според изискванията на Регламента, той трябва да издаде декларация за експлоатационните показатели (ДЕП) на своя продукт, преди да го пусне на пазара. В хармонизираните стандарти са описани методите и критериите за оценяване на продукта и за проверка постоянството на експлоатационните му показатели.

Списъкът на хармонизираните стандарти се публикува периодично от ЕК в „Официален вестник“ на Европейския съюз. Този списък може да бъде намерен и на следния електронен адрес: http://eur-lex.europa.eu/bg/index.htm.

Необходимо е да се знае, че с Регламента за строителните продукти от 1 юли 2013 г. е въведено следното правило: от началната дата на преходния период, хармонизираният стандарт може да се използва за оценяване на продукта и издаване на ДЕП. От крайната дата на преходния период, хармонизираният стандарт е единственото средство за оценяване на експлоатационните показатели на строителния продукт, обхванат от него и единственото средство за съставяне на декларация за експлоатационните показатели на строителния продукт. От тази дата всички други стандарти, които имат същото приложно поле, се считат за отменени.

За съдържанието на всеки един стандарт може да се консултирате и с българския институт за стандартизация. Ако вашият продукт е обхванат от хармонизиран стандарт, трябва да отворите приложение ZA на стандарта и да проверите коя система за оценяване и проверка на постоянството на експлоатационните показатели трябва да приложите за предвидената от вас употреба на продукта. Приложението ZA на хармонизираните стандарти е задължително.

Дали да направя европейска техническа оценка (ЕТО) на своя продукт?

При отсъствие на хармонизиран стандарт чл. 4 от Регламента за строителните продукти предвижда, че след 1 юли 2013 г., специфичен продукт, за който е издадена европейска техническа оценка (ЕТО), също трябва да се придружава от декларация за експлоатационните показатели и де е обозначен с маркировката „СЕ“.

ЕТО представлява документирана оценка на експлоатационните показатели на съществените характеристики на строителен продукт в съответствие с европейски документ за оценяване. Всяка ЕТО е обвързана с конкретен продукт на конкретен производител.

Производителят може да поиска да бъде издадена ЕТО в следните случаи:

• ако продуктът не е обхванат (или не е изцяло обхванат) от хармонизиран стандарт, или за съществени характеристики, които производителят иска да включи в декларацията за експлоатационните показатели, за които не е предвиден подходящ метод за оценяване в хармонизирания стандарт;

• европейски документ за оценяване (ЕДО) за такъв тип продукти вече е разработен и одобрен от организацията на органите за техническо оценяване (ЕОТА). В случай че за продукта няма публикуван хармонизиран стандарт (или частично не е обхванат от хармонизиран стандарт) и не е разработен европейски документ за оценяване, производителят, ако желае, може да се обърне към ЕОТА за разработване на ЕДО, на базата на който да му бъде издадена ЕТО, от всеки един от членовете на ЕОТА.

Как се изработва европейски документ за оценяване (ЕДО)?

Европейският документ за оценяване (ЕДО) е хармонизирана техническа спецификация, изработена от ЕОТА по желание на производител и с негово съдействие. Европейският документ за оценяване, съдържа най-малко общо описание на строителния продукт, списъка от съществени характеристики в зависимост от предвидената от производителя употреба, както и методи и критерии за оценяване на експлоатационните показатели на съответните съществени характеристики. ЕДО включва принципите за производствен контрол в зависимост от спецификата на производството на строителния продукт. В случаите, в които експлоатационните показатели на продукта или някои от тях могат да бъдат определени чрез методи, които вече са установени в хармонизирани стандарти или ръководства за европейско техническо одобрение (ETAG), разработени по време на действието на Директива 89/106/ЕИО, то тези методи също се включват в европейския документ за оценяване.

Процедурата при кандидатстване за европейски документ за оценяване подробно е описана в Приложение ІІ на Регламента за строителни продукти. По-важни са следните няколко ключови фази:

1. Производителят подава заявление до някои от органите за техническо оценяване (ОТО) за издаване на европейска техническа оценка. Сключва се договор за опазване на търговска тайна и конфиденциалност между производителя и ОТО. Производителят не заплаща разходите по разработването и одобряването на ЕДО.

2. ЕДО следва да бъде разработен и одобрен в период от 9 месеца.

3. ЕОТА публикува съдържанието на ЕДО на своята електронна страница, веднага след като продуктът получи правото на маркировка „СЕ“.

Как да оценя експлоатационните показатели на своя продукт?

Какъвто и да е редът, по който ще издадете декларация за експлоатационните показатели за вашия продукт (независимо дали за продукта има публикуван хармонизиран стандарт или е издадена ЕТО), Регламентът за строителните продукти предвижда пет системи за оценяване и проверка на експлоатационните показатели на съществените характеристики: 1+, 1, 2+, 3 и 4. Тези системи са описани в Приложение V на Регламента и по-късно заменени с Делегиран регламент (ЕС) №568/201410 на ЕК. Делегираният регламент не променя по същество предвидените системи. Той разписва по-пълно задачите на различните участници в процеса на оценяване.

Европейската комисия определя системата за оценяване на експлоатационните показатели на продуктите в зависимост от влиянието, което продуктът оказва върху безопасността на строежа. За продуктите и техните основни характеристики, които имат съществена роля за осигуряване на безопасността, се определя система 1+. Всяка система за оценяване и проверка на постоянството на експлоатационните показатели на продукта в зависимост от неговото предназначение в строежа може да се илюстрира чрез схемата:

Система 1+: Цимент за зидария (БДС EN 413-1:2011) Част 1: Състав, изисквания и критерии за съответствие. Системата се прилага за предвидената употреба за производство на разтвори за зидария от тухли и блокове.
Система 1: Топлоизолационни продукти за сгради (БДС EN 13162:2012) Продукти от минерална вада (MW), произведени в заводски условия. Изисквания. Системата е определена за случаите, в които се предвижда употреба, обект на регулация по отношение реакцията на огън на продукта, и в производствения процес на продукта има точно определен момент, в който се използва добавка или пък се ограничава количеството на органични вещества, с което се цели да се подобри характеристиката „реакция на огън“ от топлоизолационния продукт.
Система 2+: Сгъваеми хидроизолационни мушами. Битумни влагонепроницаеми мушами, включително битумни мушами за подземни части на сгради. Определения и характеристики (БДС EN 13696:2005/А1:2007) с предвидена употреба за ограничаване проникването на влага и пари.
Система 3: Врати и прозорци (БДС EN 14351-1:2006+А1:2010) Стандарт за продукт, технически характеристики. Част 1: Прозорци и външни врати без характеристики за устойчивост на огън и/или пропускане на дим.
Система 4: Декоративни стенни облицовки. Продукти под формата на рола и листове (БДС EN 15102:2007+А1:2011).

Системите за оценяване и проверка на постоянството на експлоатационните показатели се извършва от нотифициран орган. Единствено система 4 не предвижда участието на нотифициран орган. Система 3 изисква изпитанията да се проведат в нотифицирана лаборатория, а за системи 1+, 1 и 2+ нотифицираният орган провежда производствен контрол в завода.

В България Министърът на регионалното развитие и благоустройството оценява компетентността на нотифицираните органи. Оценката за компетентност се извършва по критериите, определени в Регламента на строителните продукти, въз основа на серията от стандарти EN 17000, Процедурата за оценяване на нотифицираните органи е публикувана на електронната страница на ЕК и на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Делегирани права за оценяване и проверка на експлоатационните показатели имат Научноизследователския институт за строителни материали, TÜV Rheeinland България, Булгарконтрола АД СЕ 1814 и др.

Декларацията за експлоатационните показатели на продукта производителят издава въз основа на техническа документация, която съдържа всички елементи и доказателства от приложената система за оценяване и проверка на постоянството на експлоатационните показатели.

Техническата документация трябва да се съхранява в продължение на период от десет години, считано от пускането на продукта на пазара. Тя се актуализира в случай на промени (на продукта или на хармонизирания стандарт) и при поискване трябва да се предостави на компетентните органи.

Какво е съдържанието на декларацията за експлоатационните показатели?

Образец на декларацията за експлоатационните показатели е даден в Приложение ІІІ на Регламента за строителни продукти и впоследствие заменен от приложението на делегиран регламент (ЕС) №574/2014.

В декларацията производителят посочва типа на продукта, приложената система за оценка и проверка на постоянството на експлоатационните показатели (1+, 1, 2+, 3 или 4), използваният за оценката хармонизиран стандарт (както и годината на неговото публикуване) или номера на европейската техническа оценка, издадена за оценяване съществените характеристики на продукта. В случай на приложена опростена процедура в декларацията се вписва номерът на изискваната специфична техническа документация.

В декларацията на експлоатационните показатели се вписва предвидената употреба на продукта и пълния списък от съществени характеристики, определени за тази употреба в хармонизирания стандарт. Производителят трябва да декларира експлоатационния показател на поне една съществена характеристика за декларираната употреба. Той трябва да вземе предвид и онези съществени характеристики, които се изискват за предвидената употреба на продукта в държавата-членка, на чийто пазар ще го предоставя.

Когато производителят не желае да декларира експлоатационния показател на някоя съществена характеристика, той може да впише NPD (№performance determined — експлоатационният показател не е определен), когато са налице едновременно следните две условия: първо — трябва вече да е декларирал експлоатационните показатели на поне една от определените съществени характеристики за предвидената употреба на продукта, и второ — когато за характеристиката не е определено изискване на деклариране от ЕК или държавата-членка, на чийто пазар ще се предостави продуктът.

За да отговори на изискванията на нормативните актове за опазване на здравето и безопасността и да предостави информация, лесноразбираема за ползвателите на продукта, декларацията за експлоатационните показатели трябва да е придружена от лист за безопасност с информация за съдържанието на вредни вещества, когато такава се изисква за продукта от чл. 31 и чл. 33 на Регламента REACH от 2006.

Декларацията за експлоатационни показатели е ключовото средство за всички участници в процеса на проектиране и изпълнение на строителството и в търговията на строителни продукти. За да се придобие визуална представа от нея, в Ръководството „Кое е новото при пускане на строителен продукт на пазара?“, е показан примерно попълнен образец на декларация за експлоатационни показатели (21).

Декларация за експлоатационни показатели

№001СРR 2013-07-14

8. уникален идентификационен код на типа продукт:

Геотекстил тип Геомат 300 нетъкан иглонабит от полиестерни щапелни влакна

9. Предвидена употреба/употреби:

Геотекстил за приложение в строителство на пътища и други транспортни площи с функции филтриране (F) и разделяне (S)

10. Производител:

Фирма ГеоКо ЕООД, ПК 21, София, България,

Пощенска кутия

Адрес на производителя

Tel. +35987654321

Fax: +359123456789

e-mail: [email protected]

11. Упълномощен представител:

Фирма,

пощенска кутия

Адрес на упълномощения представител

Tel. +35954321876

Fax: +359789123456

e-mail: [email protected]

12. Система/системи за оценяване и проверка на постоянството на експлоатационните показатели:

Система 2+

13. Хармонизиран стандарт: БДС EN 13249:2002

Нотифициран орган за сертифициране на производствения контрол в предприятието с идентификационен номер NB 5678

14. Декларирани експлоатационни показатели

Съществена характеристика Експлоатационен показател Хармонизирана техническа спецификация
Здравина на опън MD 12 kN/m (1- kN/m) CMD 24 kN/m (–0,8 kN/m) БДС EN 13249:2002
Относително удължение MD 80% (+-10%) CMD 80% (+-10%)
Устойчивост на статично пробиване 1.8 kN (–0,1 kN)
Устойчивост на динамично пробиване 8 mm (+1kN/m)
Характеристичен размер на отворите 100 1m (+- 20 +m)
Водопропускливост (перпендикулярно на равнината на геотекстила) 100.10–3 m/s (–15.103 m/s)
Дълготрайност Да се покрива в деня на полагане
Предвидена е дълготрайност за най-малко 25 години в естествени почви с 4 < рН < 9 и температура < 25оС
Опасни вещества: NPD

8. Линк към онлайн копие на декларацията за експлоатационните показатели www.geoco-ltd.bg/DoP-geomat300

Експлоатационните показатели на продукта, посочени по-горе, са в съответствие с декларираните експлоатационни показатели. Тази декларация се издава в съответствие в Регламент (ЕС) 305/2011, като отговорността за нея се носи изцяло от посочения по-горе производител.

Подписано за и от името на производителя от:

(име, длъжност)

(място и дата на издаване) (подпис)

 

 

Допълнителна информация за маркировката „СЕ“

Маркировката „СЕ“ се поставя, преди строителният продукт да бъде пуснат на пазара по такъв начин, че тя да е видима, четлива и незаличима. Поставя се върху самия продукт или като етикет, прикрепен към него. Когато продуктът не позволява поставяне на маркировката „СЕ“ върху него, тя се поставя върху опаковката му или върху придружаващата го документация. Тя може да се придружава от пиктограма или от друга маркировка, която да сигнализира възможен риск или специфична употреба. Маркировката „СЕ“ се придружава от следната информация:

• номера на нотифицирания орган, взел участие в оценяването и проверката на постоянството на експлоатационните показатели. Напомняме, че за система 4 не се изисква участие на трета независима страна и в този случай номер не се поставя;

• последните две цифри на годината, в която е поставена за първи път;

• името и адреса на производителя — те се изписват дори, когато производителят не е уседнал на територията на Европейския съюз;

• номера на издадената за типа продукт декларация за експлоатационните показатели;

• номера на хармонизираната техническа спецификация. В случай че за продукта е издадена ЕТО, тук ще бъде изписан номерът на ЕДО;

• идентификационен код на типа продукт;

• предвидената употреба на продукта

• декларираните експлоатационни показатели, изразени чрез ниво (стойност), клас или описание;

• в долния край се поставя адресът на електронната страница, на която е публикувана издадената за продукта декларация за експлоатационните показатели.

Какви са възможните дерогации от задължението да се издава декларация за експлоатационни показатели и маркировка „СЕ“? (11)

Дори, когато един строителен продукт е обхванат от хармонизиран стандарт, когато не са налични разпоредби за деклариране на експлоатационните му показатели на ЕК и на държавите-членки, на територията на които продуктът се употребява, производителят може да се възползва от въведената с чл. 5 на Регламента за строителни продукти дерогация от задължението му да съставя декларация в три възможни случая.

1. строителният продукт е произведен индивидуално или по поръчка на клиент не чрез серийно производство, а по специфична заявка. Освен това този продукт ще се влага на един-единствен, точно определен строеж от самия производител, който отговаря за безопасното влагане на продукта в строежа, в съответствие с приложимите национални правила;

2. строителният продукт е произведен на самия строителен обект, за да бъде вложен в съответния строеж, под отговорността на онези, които отговарят за безопасното изпълнение на строежа, съгласно приложимите национални правила; или

3. строителният продукт е произведен по традиционен начин или за целите на опазването на културното наследство чрез непромишлен процес за подходящо обновяване на строежи, защитени поради специалната им архитектурна или историческа стойност, при спазване на приложимите национални правила.

Дерогацията дава възможност на производителя да не съставя декларация за експлоатационните показатели на своя продукт и да не полага маркировка „СЕ“.

Последна проверка преди пускане на пазара

• От 1 юли 2013 г. проверявайте най-напред дали Вашият продукт трябва да е придружен от декларация за експлоатационните показатели и маркировка „СЕ“, за да бъде пуснат на пазара. Това означава, че трябва да проверите дали продуктът Ви е обхванат от публикуван в ОВЕС хармонизиран стандарт.

• Създайте техническа документация.

• Сключете договор с нотифициран орган в зависимост от определената система за оценяване и проверка на постоянството на експлоатационните показатели.

• Когато сте изпълнили всичко, което системата за оценяване и проверка на постоянството на експлоатационните показатели изисква, и когато сте направили всичко необходимо, за да осигурите постоянството на експлоатационните показатели на всички продукти, които ще произвеждате, можете да съставите декларация за експлоатационните показатели и да поставите маркировка „СЕ“ върху Вашия продукт.

• Съхранявайте съставената техническа документация (в т.ч. подходящата или специфичната, ако са приложими) за период 10 години след пускане на продукта на пазара.

• Прибавете към документацията, която придружава продукта на пазара, указания за употреба и, ако се изисква, лист за безопасност, за да гарантирате правилното и безопасното му използване.