Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
няма

Информация

Корекция и форматиране
Epsilon (2023)

Издание:

Автор: Никола Григоров

Заглавие: Зелен дом

Издание: първо

Издател: Авангард Прима

Година на издаване: 2018

Тип: научен текст

Националност: българска

Печатница: Печат БПС ООД

Редактор: Любка Григорова

ISBN: 978-619-239-063-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/15845

История

  1. — Добавяне

Основни термини (По лит. изт. 21)

„Строителен продукт“ означава всеки продукт или комплект, който е произведен и пуснат на пазара за трайно влагане в строежи или в части от тях и чиито експлоатационни показатели имат отражение върху експлоатационните характеристики на строежите по отношение на основните изисквания към строежите.

„Комплект“ означава строителен продукт, пуснат на пазара от един-единствен производител, под формата на набор от най-малко два отделни компонента, които трябва да бъдат сглобени, за да бъдат вложени в строежите.

„Съществени характеристики“ означава онези характеристики на строителния продукт, които имат отношение към основните изисквания към строежите.

„Експлоатационни показатели на строителния продукт“ означава експлоатационните показатели, свързани със съответните съществени характеристики, изразени като ниво, клас или в описание.

„Ниво“ означава резултатът от оценяването на експлоатационните показатели на строителен продукт по отношение на неговите съществени характеристики, изразен като числена стойност.

„Клас“ означава ограничен от минимална и максимална стойност, обхват от нива на експлоатационните показатели на строителен продукт.

„Гранично ниво“ означава минимално или максимално ниво на експлоатационен показател на съществена характеристика на строителен продукт.

„Хармонизирани технически спецификации“ означава хармонизирани стандарти и европейски документи за оценяване.

Хармонизиран стандарт означава стандарт, приет от един от европейските органи по стандартизация, изброени в приложение І към Директива 98/34/ЕО въз основа на издадено от комисията искане в съответствие с член 6 от посочената директива.

„Приложение ZA“ — приложение на хармонизиран стандарт, задължително за производителите, които ще пускат своя продукт на единния европейски пазар.

„Европейски документ за оценяване“ означава документ, приет от организацията на ОТО за целите на издаване на европейски технически оценки.

„Европейска техническа оценка“ означава документираната оценка на експлоатационните показатели на строителен продукт по отношение на неговите съществени характеристики съгласно съответния европейски документ за оценяване.

„Предвидена употреба“ означава предвидената употреба на строителния продукт, както е определена в приложимата хармонизирана техническа спецификация.

„Специфична техническа документация“ означава документация, която доказва, че методите в рамките на приложимата система за оценяване и проверка на постоянството на експлоатационните показатели са били заменени с други методи, при условие че резултатите, получени чрез въпросните други методи, са еквивалентни на резултатите, получени чрез методите за изпитване от съответния хармонизиран стандарт.

„Предоставяне на пазара“ означава всяка доставка на строителен продукт за дистрибуция или използване на пазара на Съюза в процеса на търговска дейност срещу заплащане или безплатно.

„Пускане на пазара“ означава предоставянето на строителен продукт на пазара на Съюза за първи път.

„Икономически оператор“ означава производител, вносител, дистрибутор или упълномощен представител.

„Производител“ означава всяко физическо или юридическо лице, което произвежда строителен продукт, или което възлага проектирането или производството на такъв продукт и предлага този продукт на пазара със своето име или търговска марка.

„Дистрибутор“ означава всяко физическо или юридическо лице във веригата на доставка, различно от производителя или вносителя, което предоставя строителен продукт на пазара.

„Вносител“ означава всяко физическо или юридическо лице, установено в Съюза, което пуска на пазара на Съюза строителен продукт от трета държава.

„Упълномощен представител“ означава всяко физическо или юридическо лице, установено в Съюза, което е упълномощено писмено от производител да действа от негово име във връзка с определени задачи.

„Производствен контрол в предприятието“ означава документираният постоянен вътрешен контрол на производството в предприятието, съгласно съответните хармонизирани технически спецификации.

„Микропредприятие“ означава микропредприятие, както е определено в препоръките на Комисията от 6 май 2003 г. относно определенията за микро-, малки и средни предприятия.