Лилиан Глас
Той казва, тя казва (6) (Как да преодолеем пропастта в общуването между половете)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
He Says, She Says, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,3 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Лилиан Глас. Той казва, тя казва

Американска. Първо издание

ИК „Сиела“, София, 1999

Редактор: Катя Иванова

Технически редактор: Божидар Методиев

Художник: Любомир Бориславов Пенов

Предпечатна подготовка: Иво Петров

ISBN: 954-649-242-6

История

  1. — Добавяне

Пета глава

Как да преодолеете пропастта в общуването в интимните си взаимоотношения

Въз основа на изброените във втора глава 105 полово присъщи разлики в начина, по който общуват мъжете и жените, могат да бъдат обособени 30 такива особености, които са тясно свързани с любовния ви живот и чието неразбиране може да има разрушителен ефект върху интимните ви връзки. Много от тях са същите, за които вече говорихме в четвърта глава, но тук подходът към тях е различен, тъй като става дума за интимни взаимоотношения между половете.

1. Мъжете имат много по-малко развит усет за сигналите на несловесното общуване, поради което жените изглеждат по-чувствителни и по-интуитивни.

2. Мъжете докосват повече от жените. Затова пък са по-малко докосвани от тях.

3. Мъжете обикновено докосват по-грубо, отколкото жените.

4. Мъжете приближават повече до жените, в смисъл че навлизат в тяхното лично физическо пространство.

5. Жените осъществяват повече пряк визуален контакт, като гледат мъжете право в лицето. От своя страна, мъжете отбягват прекия визуален контакт и обикновено гледат събеседника си под ъгъл, с леко наклонена встрани глава. Тази разлика е особено очевидна при положителна ситуация на общуване.

6. Мъжете демонстрират много по-малко изражения на лицето по време на интимни контакти, отколкото жените.

7. Мъжете показват много по-малко емоционална топлота посредством оживление на лицето, отколкото жените.

8. Мъжете прекъсват по-често и рядко допускат да бъдат прекъсвани, за разлика от жените.

9. Мъжете мънкат повече и имат по-небрежно произношение, отколкото жените, като това често може да отблъсне партньорките им по време на интимен контакт.

10. Когато говорят, жените използват повече и по-разнообразни тонове на гласа, поради което звучат по-емоционално. Мъжете използват по-малко тонове, поради което звучат не толкова емоционално, по-недостъпно и по-рязко.

11. Мъжете разкриват по-малко лична информация за себе си, отколкото жените.

12. Мъжете и жените излагат исканията си по различен начин. Мъжете отправят повече преки команди, докато жените го правят по-завоалирано и си служат с повече нежни обръщения.

13. По време на затихване на разговора, мъжете обикновено запазват мълчание, докато жените вмъкват различни междуметия, посредством които поддържат общуването. По време на разговор мъжете предоставят по-малко сигнали за внимание, отколкото жените.

14. Мъжете използват по-малко психологически и емоционално заредени глаголи, отколкото жените.

15. Мъжете са склонни да отговарят едносрично на зададените им въпроси („аха“, „да“, „не“, „добре“, „става“) и използват по-малко прилагателни и описателни фрази, отколкото жените.

16. Мъжете използват по-малко наречия за възхищение („прелестно“, „възхитително“, „чудесно“, „страхотно“), отколкото жените.

17. Жените са по-тактични и по-дипломатични от мъжете.

18. Мъжете задават по-малко въпроси с цел да поддържат разговора, докато жените задават повече въпроси.

19. Мъжете използват повече жаргонни думи, ругатни и псувни, отколкото жените.

20. Мъжете са по-склонни да изнасят лекции и да се впускат в пространни монолози, за разлика от жените, които се стремят да водят диалог.

21. Мъжете правят много по-малко комплименти, отколкото жените.

22. Когато искат да засвидетелстват привързаност и нежност, мъжете използват повече саркастични забележки и закачки, докато жените проявяват добрите си чувства по-открито и непосредствено. Мъжете разказват и правят по-груби и сексуално ориентирани шеги.

23. Жените изглеждат надарени с по-голяма интуиция, защото обръщат повече внимание на подробностите, за разлика от мъжете, които ги пренебрегват и затова изглеждат не толкова чувствителни и интуитивни.

24. Мъжете изпитват по-големи затруднения при изразяване на интимни чувства и емоции, отколкото жените.

25. Жените цензурират по-малко собствените си мисли и ги изразяват по-непринудено, отколкото мъжете.

26. Мъжете и жените се различават по начина, по който спорят и се карат. Жените затаяват повече лоши чувства за по-дълго време и са склонни да измъкват на бял свят и да използват случки от миналото, докато мъжете таят по-малко неприязън и се придържат към настоящия проблем.

27. Мъжете са повече ориентирани към материалния свят и обикновено обсъждат неща, които са правили или ще правят, докато жените говорят повече за чувства и преживявания.

28. Мъжете и жените се извиняват по различен начин, като за мъжете това е по-трудно, отколкото за жените. Когато се извиняват, мъжете показват много по-малко емоция.

29. Жените говорят много повече за взаимоотношения, отколкото мъжете.

30. Мъжете се чувстват много по-неудобно, отколкото жените, когато слушат похвали за себе си.

След като сте прочели тези полово присъщи разлики в общуването, сигурно вече не се изненадвате от това, че мъжете и жените изпитват затруднения при общуването си в спалнята. За да разберете дали това се отнася и до вас, отговорете на следните въпроси.

Когато правите любов:

1. Винаги ли казвате на партньора/партньорката си какво бихте искали да направи?

2. Харесва ли ви партньорът/партньорката ви да ви говори мръсотийки?

3. Готови ли сте преди любовния акт да обсъждате въпросите за предаваните по полов път заболявания, СПИН и безопасния секс?

4. Чувствате ли се освободени от задръжки по отношение на нови сексуални пози и изживявания?

5. Давате ли по някакъв начин на партньора/партньорката си да разбере, че това, което правите, ви доставя удоволствие?

Ако сте отговорили с „не“ на някой от тези въпроси, знайте, че не сте единствените. Разговаряла съм със стотици хора, отговорили по същия начин.

Много двойки имат задръжки в общуването един с друг по време на любовния акт. Истински парадокс е фактът, че двама души могат да са в толкова голяма физическа близост, а при все това да не могат да се отпуснат и да говорят за тази своя близост.

Въпреки сексуалната революция от шейсетте и седемдесетте години, ние все още сме „комуникативно фригидни“ и „словесно импотентни“. Прочитането на тази глава ще ви помогне да изградите посредством общуването една нова сексуална интимност с партньора си.

Правене на любов посредством езика на лицето и на тялото

Помните ли старите филми за Джеймс Бонд, чиято роля изпълняваше Шон Конъри? Той сграбчваше страстно жената — обект на неговия любовен интерес, притискаше я до косматите си гърди, вглеждаше се дълбоко в очите й, протягаше чувствените си устни и я даряваше с най-главозамайващата целувка през живота й.

Какво караше кръвта ни да закипява и сърцата ни да бият до пръсване, докато гледахме господин Бонд в действие?

Неговите чар и увереност. Езикът на тялото и изразът на лицето на Шон Конъри ни даваше ясно и недвусмислено да усетим, че той е секси. И неслучайно преди няколко години сп. „Пийпъл“ обяви господин Конъри за „най-сексапилния мъж в света“, въпреки че тогава беше вече шейсетгодишен.

Но какво придава сексапил на Шон Конъри, а също и на още толкова много други от познатите ни актьори и актриси — нека споменем само Жерар Депардийо, Мики Рурк, Мел Гибсън, Катлин Търнър, Анди Макдоуъл, Ким Бейсинджър? Не толкова това, как самите те изглеждат, а по-скоро как гледат своите екранни любовници в интимните любовни сцени.

Вие също можете да притежавате тези качества, стига само да се научите да използвате полово присъщите особености и разлики в общуването по време на любовните сцени във вашия собствен живот — например да гледате любовника си право в очите, когато говорите или в интимните моменти на връзката ви. Необходимо е да проявявате открито и непосредствено нежността си — не само физически, но и словесно. Трябва да сте чувствителни не само към физическите нужди на любимия, но и към неговите емоционални изисквания.

Интимност посредством докосване

Физическата нежност е в основата на удовлетворителните интимни взаимоотношения. Свързаните в интимна двойка хора не бива да се притесняват да се държат за ръцете, да се докосват, да се прегръщат. Докосването е същностна част от интимността. А освен това и начин на общуване между мъжете и жените.

Проучванията показват, че мъжете докосват много по-често жените, отколкото жените докосват мъжете. Обикновено мъжът пръв посяга, за да прегърне жената, или протяга ръка, за да докосне нейната ръка.

Когато мъжът и жената са просто познати, на нея обикновено не й е приятно мъжът да я докосва. Вероятно това е така, защото жените усещат, че в подобни случаи мъжкото докосване не е особено искрено. Следователно, когато мъжът докосва някоя жена, той трябва да е искрен по отношение на собствените си намерения — дали наистина я харесва, или просто флиртува. Ако има намерение само да флиртува — по-добре е да си държи ръцете далеч от нея.

Освен това има наистина много жени, които са били напълно отблъснати от мъже с „рибешко ръкостискане“ или „рибешки докосвания“, както те самите описват усещанията си. В подобни случаи жените правят следните забележки по отношение на съответния мъж: „Тръпки ме побиват от него“, „Крайно неприятно усещане“ или „Ужасно лигаво докосване“. Когато един мъж се кани да докосне някоя жена, трябва да е сигурен, че докосването му ще бъде прието благосклонно. Ако жената потръпне или се дръпне, това означава, че не желае да бъде докосвана от съответния човек. Мъжете трябва да развият у себе си чувствителност относно тези и други подобни несловесни сигнали, особено ако се опитват да установят интимни взаимоотношения с дадена жена.

Даниела най-сетне излязла с един джентълмен, с когото мнозина от приятелите й държали да се запознае. Прекарали много приятно първата си среща и всичко се развивало чудесно до момента, когато господинът я изпратил до вратата на дома й. Когато я докоснал и пожелал да я целуне за лека нощ, тя изпитала твърде неприятно усещане, граничещо с отвращение. Ето как се изрази Даниела: „Тръпки ме побиха от него. Ужасно неприятно ми беше дори самото му докосване, камо ли пък да ме целуне. Така че реших изобщо да забравя за съществуването му“.

От друга страна, ако една жена проявява интерес към даден мъж, тя трябва да му го покаже, затова не бива да се бои или да се притеснява да протегне ръка и да го докосне.

Неотдавна поканих в дома си на вечеря двама мои приятели — мъж и жена, защото исках те да се запознаят. Още след първите пет минути стана ясно, че Синтия е привлечена от Гари. Тя му го показа, като непринудено го докосваше по ръката, докато му разказваше някаква забавна история. По време на вечерята Синтия продължаваше да поддържа общуването с него посредством докосвания. За щастие разбрах, че Гари също е привлечен от нея, защото и той й отвръщаше с докосвания. Вечерята определено имаше успех, а впоследствие двамата започнаха да излизат заедно.

Д-р Дейвид Гивънс, антрополог от Вашингтонския университет, има много интересни проучвания относно езика на тялото по време на ухажване. Той открива, че когато една жена проявява интерес към някой мъж, тя обикновено откликва на неговото докосване като също го докосва често и задържа дланта си върху ръката му, между китката и лакътя, докато му разказва някоя история, и по този начин му показва, че го харесва.

Д-р Гивънс посочва, че на обществени места, ако двама души се почувстват привлечени един от друг, те обикновено ще започнат да си разменят серии нежни жестове на принципа на „случайните докосвания“. Според неговите наблюдения в такива случаи мъжът би махнал някой косъм (реален или въображаем) от блузката на жената или би изразил възхищение от часовника й, като за целта хване китката й, уж за да го види по-добре. От своя страна, жената обикновено ще го докосва по ръката, докато говори, за да му покаже, че също го харесва и се интересува от него.

Следователно мъжът пръв докосва, а ако жената му отвърне също с докосване, това означава, че той я привлича.

Когато запознанството премине на един следващ етап и се установи по-интимна връзка, болшинството жени буквално умират за повече физическа близост. Вероятно това се дължи на факта, че като бебета и малки деца те са били докосвани и галени по-често и повече, отколкото момченцата. Ето защо мъжът трябва да не забравя често да докосва, прегръща и гушка жената. В действителност редица изследвания сочат, че от гушкането и нежните докосвания на мъжа жените изпитват толкова голямо удоволствие, колкото и от любовния акт. Такива са изводите и от една анкета по тези въпроси, проведена преди няколко години от журналистката Ан Ландърс.

Ако мъжът няма навика да докосва толкова, колкото й се иска на жената, тя трябва да му помогне да се научи, като нежно го подсеща и окуражава, казвайки му например: „Толкова сладко се чувствам, когато ме гушкаш и галиш!“. Освен това е много важно да покажете на партньора си как и къде бихте искали и ви е приятно да ви докосва, не само по време на любовния акт, но и когато се държите за ръце или се прегръщате. Хората харесват различни неща — някои предпочитат по-силното докосване, други — леките като с перце погалвания. Разковничето е да покажете на партньора си какво харесвате и непринудено, без притеснения, да изразите желанията си.

Партньори, които са отдавна заедно и имат стабилна интимна връзка, знаят много точно как да се докосват един друг. Много често движенията на телата им са в такова съзвучие, че всеки от тях може да усети какво чувства и мисли другият, дори само благодарение на специалния език на докосвания, който са си създали. Проучванията сочат, че интимни партньори, които се докосват повече и по-често, се радват на по-голяма сексуална близост в брака и съжителството, отколкото онези, които се докосват по-малко. Доказано е, че интимните партньори, които се докосват повече, са по-близки емоционално и проявяват повече чувствителност един спрямо друг. Редица проучвания разкриват, че брачните двойки, при които партньорите сядат по-близо един до друг и се докосват по-често, имат по-щастлив семеен живот, отколкото онези, които не го правят. Ето защо, ако желаете да имате по-близки, по-интимни и по-удовлетворителни взаимоотношения с партньора си, трябва да протегнете ръка и да го докоснете, като по такъв начин му дадете възможност да усети истинските ви чувства. Нека докосванията ви отразяват вашата вътрешна нагласа и намерения. Осезаемият (но не груб) маниер на докосване ще покаже на другия човек, че той ви интересува и вълнува и че се чувствате свързани с него.

Стойка на тялото, която привлича партньора

Освен начина на докосване, стойката на тялото и различните пози и движения също имат изключително голямо значение за установяване на сърдечни и удовлетворителни интимни взаимоотношения между партньорите. Ако нечия стойка и движения са сковани и неизразителни, „като на пън“, това решително може да отблъсне представителите на противоположния пол. Човек с естествена стойка и непринудени движения бива възприеман като вдъхващ повече сигурност, по-открит и по-топлосърдечен, което предполага, че той ще бъде такъв и в спалнята.

Ако желаете общуването ви с представители на противоположния пол да бъде по-чувствено и по-топло, първо трябва да се отпуснете и да омекотите всички сковани и резки движения на тялото си. Съзнателното отпускане ще ви помогне да се освободите и от всички евентуални страхове да докосвате и да бъдете докосвани от друг човек.

Интимни очи и уши

Страхотен любовник е онзи, който обръща толкова голямо внимание на нуждите на партньора си, че може да познае доколко той е напрегнат или притеснен дори само по израза на лицето му или по напрежението в плещите му. Тъй като е изключително чувствителен, отзивчив и готов да откликва на партньора си, такъв любовник често би започнал спонтанно да масажира раменете ви, дори без да сте го помолили за това. Обикновено жените са по-чувствителни и по-отзивчиви спрямо израженията на лицето на своите партньори, но мъжете също би трябвало да положат съзнателни усилия и съобразно познанията си за полово присъщите особености и разлики в общуването да се научат да разпознават и да откликват на сигналите от езика на тялото на своите партньорки.

Моята клиентка Дебра ми каза, че едно от нещата, които обича най-много у съпруга си, е това, че той е способен да долавя нуждите й по израза на лицето й и другите несловесни сигнали в поведението й.

Например, докато тя приготвяла вечерята след някой ужасен и крайно изтощителен работен ден, той съвсем непринудено заставал близо до нея и започвал да масажира плещите й, като внимателно размачквал всяко напрегнато възелче по врата й, което усетел. Това й действало дотолкова благотворно, че тя откликвала чувствено на жеста му и Дебра ми призна, че двамата често се радвали на невероятни сексуални сеанси в кухнята. Неговата неегоистична готовност да дава събуждала у нея желание да му се отблагодари чрез секс.

Ако искат да постигнат по-голяма близост със своите интимни партньорки, мъжете трябва да наблюдават и да откликват на реакциите на жената. Освен това трябва да се постараят да запомнят онези важни за партньорката им неща, които тя е споделила с тях — например че обича розови пъпки или дрехи на Дона Карън — което би им дало възможност да я изненадват приятно. Подобно внимание винаги е от изключително голямо значение за всяка жена и не остава невъзнаградено.

Интимен визуален контакт

Но нека кажем, че любовниците никога не биха могли да разчетат реакциите и израза на лицето на партньорите си, ако не поддържат пряк визуален контакт с тях.

И ако е истина, че „очите са огледало на душата“, трябва да гледате партньора си право в очите, ако искате да постигнете интимност в общуването си с него. Установяването и поддържането на пряк визуален контакт се отдава по-трудно на мъжете, отколкото на жените. И още нещо: мъже, знайте, че трябва да гледате партньорката си и когато влиза в стаята. Твърде често съм чувала жените да се оплакват, че партньорите им не ги удостояват дори с бегъл поглед, когато влизат в стаята, което ги карало да се чувстват подценени и като „нещо подразбиращо се“.

И знайте, че ако един мъж се провикне: „Здрасти, дойдох си“, когато се прибере след работа, а после захвърли чантата и обувките си и се отпусне в някое кресло да си чете вестника, без да си е направил труда да обиколи къщата, за да открие жена си, да я прегърне, да потопи поглед в очите й, да я целуне нежно, то в такъв случай той изобщо няма представа какво означава интимно общуване. Ето защо е изключително важно мъжете по-специално — независимо колко са заети или преуморени — да превърнат в своя първостепенна задача да поздравяват топло партньорката си всеки път, щом влязат в помещението, в което е и тя. Не е задължително винаги да се прегръщате и целувате, просто й дайте да почувства, че присъствието й ви радва, като й кажете нещичко с топъл глас, като й се усмихнете и установите с нея пряк визуален контакт.

Поддържането на визуалния контакт е изключително важно по време на любовния акт. Ако в такива моменти гледате партньора си в очите, това ще ви помогне да сринете отбранителните прегради между вас, тъй като ще покаже, че се доверявате и разчитате на любимия на едно по-дълбоко и изпълнено със страст ниво.

Всички сме виждали как във филмите любимите ни екранни любовници се вглеждат дълбоко един другиму в очите и тръпнат в очакване да превърнат романтичните си фантазии в чувствена реалност. Макар да не го осъзнаваме, но всички ние можем да научим много от „екранните любовници“, които ни показват как да постигнем повече интимност в общуването с нашите любовници от истинския живот.

За жената е крайно неприятно, а често и отблъскващо, да се люби с мъж, който не я гледа открито или изобщо не установява визуален контакт с нея.

Това се случило и на моята клиентка Брит, която забелязала, че годеникът й изобщо не я поглежда, когато правят любов. След като доста дълго преглъщала и потискала наранените си чувства, най-сетне се решила и му казала колко излишна и отчуждена се усеща поради навика му да не я гледа, докато се любят. Казала му, че това се отразява и върху способността й да му откликва сексуално, защото й се струвало, че той се интересува само и единствено от собственото си задоволяване, без изобщо да му пука за нея.

Годеникът й бил направо потресен, тъй като изобщо нямал представа, че поведението му предизвиква подобни чувства у нея. Но тъй като действително я обичал, той положил съзнателни усилия и започнал да я гледа, когато правели любов, и много скоро натрупаните у Брит отрицателни усещания се стопили. А това им позволило да се радват на още по-голяма интимна близост.

Гласът е вашият сексуален барометър

Всички сме чували за „любов от пръв поглед“, но какво ще кажете за „любов от първо чуване“? Редица проучвания сочат, че начинът, по който звучи даден човек, може да разпали или да потуши сексуалната чувственост по време на интимна близост.

Преди няколко години проведох проучване на общественото мнение, по повод едно мое участие в телевизионния канал на „Плейбой“, като анкетирах голям брой мъже и жени. Между другото им зададох и въпроса дали гласът на партньора им ги възбужда сексуално. Близо 95% от двойките, които интервюирах, отговориха положително.

В друго мое неотдавнашно проучване попитах голям брой мъже кой тип женски глас им звучи секси. И изобщо не се изненадах, че гласът на актрисата Катлин Търнър излезе на първо място. След проведена анкета, сп. „Ю Ес Ей Тудей“ определи гласа на госпожа Търнър като „най-секси звучащият глас в Холивуд“. Болшинството от хората — и мъже, и жени — са съгласни с това. Не можете да си представите колко много жени ми се обаждат в офиса и ме питат дали не мога да ги науча какво да правят, за да звучат като Катлин Търнър, Джейн Фонда или Дебра Уингър. Повечето от жените осъзнават, че дълбокият и мелодичен елегантен тон на гласа е изключително секси и силно привлекателен за мъжете. Жените трябва да внимават много за постановката на гласа си, тъй като особено в спалнята пискливите или носово звучащи гласове определено могат да отблъснат мъжа.

За да придобиете дълбоко звучащ чувствен глас, отпуснете мускулите в задната част на гърлото, разтворете челюстите и дишайте с помощта на коремните мускули, така тонът на гласа ви ще бъде по-дълбок и по-богат. Ако искате да звучите секси, когато говорите с интимния си партньор, следете да не повишавате тона на гласа си. За да му придадете по-нежно и по-топло звучене, поемете си глътка въздух през полуотворените устни, като се опитате да проследите и да усетите бавното му преминаване назад в гърлото и надолу в коремната област, а после още по-бавно го издишайте обратно по същия път, заедно с думите, които произнасяте. Старайте се да не замазвате гласните звукове, а да ги оформяте и произнасяте грижливо в нежни, тихи и плавни думи, особено когато говорите по време на любовен акт.

И не забравяйте, че изпълненият с емоции глас е секси. Това е особено валидно за мъжете, които често могат да бъдат обвинени, че говорят монотонно.

Възможно е да казвате най-прекрасните и най-нежните думи на някоя жена, но ако го правите монотонно и неемоционално, има вероятност тя изобщо да не ги чуе. Та нима е възможно жената да повярва на един монотонен, досадно звучащ безличен глас, когато мъжът казва сякаш отегчено: „Обичам те“ или „Ти си най-красивата жена, която съм срещал“? Тя най-вероятно ще си помисли „Ама че лъжец“, понеже гласът няма да отразява скритите зад думите чувства.

За да звучите секси и искрено е необходимо да вложите в гласа си страст и емоция. Това е особено важно, когато говорите на партньора си по време на любовен акт. Ако, докато изричате „обичам те“, наблегнете върху водещия гласен звук в думата „обичам“, това би ви позволило да вложите повече страст, а изреченото от вас ще придобие по-дълбок смисъл. И не забравяйте, че скритите в сърцето чувства често проличават в гласа. Ако престанете да задържате емоциите си, когато говорите, ще започнете да изричате онова, което наистина чувствате, а това ще ви направи дори още по-привлекателни за жената.

Секси поставеният глас притежава такава сила, че може да ви възбужда всеки път, щом го чуете, както ми каза и наскоро омъжилата се моя клиентка Бевърли.

Тя сподели с мен, че чувствала сексуално вълнение всеки път, когато чуела дълбокия, с богати модулации, чувствен и изразителен глас на своя съпруг — независимо дали „на живо“, или по телефона. И тъй като той пътувал много, чувственият му глас поддържал огъня на любовта им по време на неговите чести отсъствия.

Говоренето по време на любовен акт може да разпали или да потуши страстите, в зависимост от това, какво и как казвате или не казвате. Също като хубавата музика, думите и тонът, с който са изречени, могат да събудят прекрасни емоции. С две думи, ако „напишете“ симфония със секси звуците на вашия глас, това ще окаже изключително силен еротичен ефект върху партньора ви.

 

 

Уязвимостта е секси

Няма нищо лошо в това да плачете

Мъжете просто не могат да разберат, че когато се покажат уязвими и чувствителни стават още по-привлекателни за жените.

Вероятно най-ярко потвърждение на това твърдение е героят на Силвестър Сталоун от филма „Роки“. Въпреки че Роки несъмнено е смел и решителен боец, в него има и някаква затрогваща чувствителност и нежност. Уязвимостта му проличава в начина, по който се отнася към приятелката си Ейдриън. Което привлича още повече сърцата на зрителите към него.

Въпреки това обаче, повечето мъже се страхуват да дадат израз на своята уязвимост посредством сълзите, което проличава и в списъка на полово присъщите особености и разлики в общуването. При една анкета, проведена от организацията „Луис Харис“, на 1000 мъже и жени бил зададен въпросът: „Каква е вероятността да заплачете, когато сте наистина ядосани или наскърбени?“. От резултатите става ясно, че едва 183-ма мъже ще го направят, докато 769 жени са отговорили утвърдително. Тази анкета ясно онагледява факта, че между мъжете и жените има огромна разлика в начина, по който изразяват емоциите си. При все това и за двата пола плачът и сълзите са страхотен начин за освобождаване от натрупаното напрежение. Когато интимните партньори споделят сълзите си, всякакви бариери между тях рухват и връзката между двамата става още по-здрава.

Моята клиентка Линда ми каза, че почувствала много по-голяма близост и топлота към своя интимен приятел, след като той веднъж плакал пред нея поради възникнал проблем във взаимоотношенията им. Лари бил обзет от ревност, тъй като Линда излязла да обядва с едно свое бивше гадже. Но не потънал в мълчание, а дал израз на страха си, че може да я изгуби, после не издържал и се разплакал. Линда сподели, че това я накарало да го възприеме в съвършено нова светлина, да погледне под друг ъгъл на тяхната връзка, което укрепило любовта им, а впоследствие довело и до сключване на брак.

Караници в интимни моменти

Веднъж гледах някаква програма по телевизията, в която мъж и жена с шейсетгодишен съвместен живот обясняваха как са съумели да запазят щастливите си взаимоотношения. Разковничето за успеха им било, че никога не си лягали скарани. След караница винаги се стараели да сложат край на спорния въпрос, като се целували и сдобрявали. От тези двама души можем да научим наистина много. Интимното общуване означава да не се затаява злост и неприязън, но също и да не се изпитва боязън от спорове и несъгласие. За жените е особено важно да помнят този полезен урок, тъй като според полово присъщите особености и разлики в общуването, те са много по-склонни от мъжете да затаяват лоши чувства, а при спор да измъкват от миналото и да натякват за стари прегрешения на партньорите си.

Според редица проучвания мъжете много по-лесно приключват и забравят скандала, отколкото жените. Мъжете обикновено подхождат към спорния въпрос като към задача, която трябва да бъде решена, а веднага след това забравена. Ето защо за тях не е проблем след караница с партньорката да проявяват нежност към нея и дори да изпитват желание за секс: имало е спор, той е приключил, няма затаени лоши чувства, всичко е наред.

За жалост не така стоят нещата при повечето жени, което се доказва и от много проучвания. Жените по принцип таят неприязън и обида много по-дълго, отколкото мъжете. И това е така, защото обикновено приемат споровете и караниците твърде лично. Повечето жени изобщо не могат да допуснат мисълта, че ще правят любов с мъж, с когото току-що са се карали.

Според д-р Х. Г. Уошингтън от Колорадския университет в Денвър жените не гледат на спора като на задача с начало и край. Те по-скоро възприемат недоразуменията като проблеми, които протичат и се развиват постоянно, в един по-дълъг период от време. В резултат на това свое разбиране повечето жени са убедени, че няма нищо лошо ако измъкнат и „натрият носа“ на партньора си с някое негово прегрешение от миналото — нещо, което може да е станало преди месец, но може да се е случило и преди десет години — като един вид амуниция, която би им помогнала да спечелят спора и да „го бият по точки“. Но повечето мъже се объркват и дразнят от напомнянето и използването на стари грехове. Именно този различен подход към караниците е една от най-сериозните полово присъщи разлики в общуването, която може да задълбочи още повече пропастта между мъжете и жените. Твърде често измъкването на някой стар проблем може да превърне един незначителен спор по повод нещо дребно във война на живот и смърт.

Когато някой мъж или жена започва спор, възможно е дори със самия този факт да иска да каже много повече, отколкото с конкретно изречените думи. Може по такъв начин да се опитва да сподели с партньора си нещо много по-дълбоко и по-сериозно от специфичната тема на спора.

Моята клиентка Кристи например ми каза, че съпругът й бил толкова „настроен на една и съща вълна“ с нея, че можел и без думи да долови какво действително я тревожи.

А после ми разказа следния случай. Кристи била страшно сърдита на мъжа си, защото се опитвал да я убеди, че не бива да играе тенис, понеже е бременна в петия месец. Но вместо да му каже направо защо му е сърдита, тя започнала да му се кара заради неговата разпиляност и да му натяква, че непрекъснато си разхвърлял дрехите из цялата спалня. Докато му се карала, Кристи се ядосвала все повече и повече, като си припомняла и му натяквала за всички случаи, за които можела да се сети, когато й се налагало да прибира след него и да подрежда нещата му. Най-сетне мъжът й не издържал, станал, приближил до нея, сграбчил я за раменете, за да я укроти, прегърнал я, притиснал я силно към гърдите си и й казал: „Миличко, не искам да се карам с теб, защото те обичам страшно много. Не искам да споря заради самия спор, нито пък да го печеля. Права си. Разпилян съм, признавам, но ми се струва, че си ядосана не от това, а от нещо друго. Хайде да поговорим за него, искаш ли?“.

Тя моментално омекнала, разплакала се и му признала, че е ядосана, защото си мислела, че като я убеждава да не играе тенис, той всъщност иска да я контролира, точно както правел и баща й, срещу когото тя години наред таяла яд и неприязън, понеже той непрекъснато й се бъркал и се опитвал да командва живота й.

После двамата седнали и вече спокойно обсъдили загрижеността на съпруга й, че по време на тенис някоя топка може да я удари лошо в корема с бебето. Той подчертал, че опасенията му били просто израз на голямата му обич към нея и към бъдещото им дете.

Както сами виждате, дори по време на спор е необходимо да се запитате дали наистина това, за което се карате, е истинският проблем. Замълчете за миг, поемете си дълбоко дъх, задръжте го за няколко секунди и си помислете за какво всъщност се карате. Много често е възможно да откриете, че предметът на спора всъщност е само повод, докато истинската причина е скрита някъде по-дълбоко.

Но независимо от всичко, когато избухне караница по повод някакви сексуални проблеми, старайте се да спорите честно. Бъдете чувствителни и не наранявайте достойнството на партньора си. Никога не го унижавайте с изявления от рода на: „Ти си луд“ или „Ама че тъпо от твоя страна“. Защото така не само ще го обидите, но и ще го накарате да се чувства неуверено и да заеме отбранителна позиция. И знайте, че във всички случаи е изключително важно да се придържате само и единствено към конкретния проблем. Никога не използвайте случки от миналото, за да критикувате партньора си.

 

 

Партньорът ви казва ли ви в леглото онова, което искате да чуете?

Нови резултати от проучването на общественото мнение, осъществено от „Галъп“

В едно проучване, което бях поръчала на „Галъп“ специално за тази книга, на 1013 мъже и жени над осемнайсетгодишна възраст от цялата страна бе зададен въпросът, какво е тяхното мнение за стила на общуване на партньора им в моментите на интимна близост.

Резултатите разкриха, че като цяло мъжете и жените са на доста сходни мнения. Тоест в почти равна пропорция и мъжете, и жените не са доволни от онова, което чуват в леглото. Само 34% от мъжете харесват онова, което чуват, и едва 27,5% от жените са доволни от разговорите в спалнята.

Практическият извод от тази анкета е направо потресаващ — доста малък процент от хората са доволни от онова, което чуват в най-интимните моменти от своя живот.

На въпроса дали партньорът им не им казва онова, което биха искали да чуят, повече жени (14,1%), отколкото мъже (10,4%), отговарят утвърдително.

И въпреки че повечето мъже и повечето жени бяха нито доволни, нито недоволни от онова, което чуват в леглото, болшинството от заявилите, че са доволни, бяха мъже.

Един от всеки шест запитани смята, че партньорът му говори твърде малко по време на любовния акт. На такова мнение са повече мъже (18,8%), отколкото жени (13,9%).

От всички запитани, 14% изразиха недоволство, че партньорът им не показва достатъчно емоционалност. В тази област се наблюдават някои расови различия. Липсата на очевидна „емоционалност“ при партньора мъж е по-забележима при цветнокожите жени. От запитаните цветнокожи жени 30%, (срещу 11% при белокожите) отговарят, че по време на любовен акт партньорите им не са много емоционални. Вероятно това се дължи на полово присъщата разлика в общуването, според която мъжете проявяват по-малко чувства и употребяват по-малко психологически и емоционално заредени глаголи.

Един малък процент мъже и жени смятат, че партньорите им не са достатъчно сериозни в леглото. От всички запитани мъже и жени само общо 7% твърдят, че партньорите им говорят прекалено много по време на любовен акт, като това се среща по-често при неженените двойки (10%), отколкото при женените (4%). И макар че според полово присъщите особености и разлики в общуването мъжете говорят повече от жените, интересното в резултатите от тази анкета е, че по-скоро младите мъже на възраст между осемнайсет и двайсет и четири години смятат, че партньорките им говорят прекалено много (19%). Докато същото не се наблюдава при младите жени (7%). Вероятно младите мъже все още не осъзнават, че доброто общуване е необходимо условие за добро любене.

Предлагам ви обобщените резултати от това проучване на „Галъп“, при което на 497 мъже и на 489 жени бе зададен въпросът: „Коя от изброените характеристики е валидна за вашите сексуални взаимоотношения с партньора ви от противоположния пол?“.

В следващата таблица резултатите са обобщени по полова принадлежност на запитаните, които имат сексуален партньор от противоположния пол.

Въпрос:

Коя от изброените характеристики е валидна за вашите сексуални взаимоотношения с партньора ви от противоположния пол?

Общ брой запитани мъже и жени 497 489
Говори прекалено много 69 39
8,9% 4,7%
Говори прекалено малко 145 114
18,8% 13,9%
Не казва онова, което искам да чуя 81 116
10,4% 14,1%
Казва онова, което искам да чуя 264 227
34,1% 27,5%
Не е достатъчно сериозен 65 53
8,4% 6,4%
Не е достатъчно емоционален 108 111
14,0% 13,5%
Нищо от горепосочените 141 137
18,2% 16,6%
Не знам/отказ да отговори 105 159
13,6% 19,3%
Нямам/никога не съм имал сексуална връзка 17 40
2,1% 4,9%

В следващата таблица резултатите са обобщени по полова и расова принадлежност на запитаните, които имат сексуален партньор от противоположния пол.

Въпрос:

Коя от изброените характеристики е валидна за вашите сексуални взаимоотношения с партньора ви от противоположния пол?

Поведение на партньора Бял Цветнокож Бяла Цветнокожа
Общ брой запитани мъже и жени 436 53 427 52
Говори прекалено много 53 13 29 10
8,0% 14,0% 4,0% 9,8%
Говори прекалено малко 111 29 99 14
16,8% 30,7% 14,0% 13,9%
Не казва онова, което искам да чуя 70 11 98 17
10,5% 11,5% 13,9% 16,7%
Казва онова, което искам да чуя 224 36 205 21
33,8% 38,6% 28,9% 20,4%
Не е достатъчно сериозен 54 10 37 15
8,2% 11,1% 5,3% 14,9%
Не е достатъчно емоционален 95 22 80 31
12,8% 23,6% 11,3% 30,2%
Нищо от горепосочените 128 13 134 3
19,2% 13,8% 19,0% 2,6%
Не знам/отказ да отговори 89 7 141 8
13,3% 7,6% 20,0% 8,1%
Нямам/никога не съм имал сексуална връзка 15 2 34 7
2,3% 1,8% 4,7% 6,5%
За какво говорят жените в леглото и какво искат да чуват там

Сега, когато вече знаем, че мъжете и жените са недоволни от онова, което чуват по време на любовния акт, нека видим за какво всъщност говорят в леглото и какво наистина биха искали да чуват от партньорите си.

Преди няколко години, когато провеждах анкетно проучване за телевизионния канал на „Плейбой“, зададох на хората и въпроса, какво си говорят в леглото. Резултатите от тази анкета ми показаха, че жените като цяло се придържат към една стереотипна полово предопределена роля на „покорност“, като основната им грижа е да задоволят и да доставят удоволствие на сексуалния си партньор. В такива случаи жените изглежда изпитват непрестанна нужда от одобрение и вдъхване на увереност. На въпроса ми, какво все пак говорят на сексуалния си партньор по време на самия акт, типичните отговори бяха: „колко ми е добре с него“, „дали ме обича“, „добре ли му е с мен“ и „какво иска да направя, за да му е добре“.

На въпроса ми, за какво говорят със сексуалния си партньор след любовния акт, жените отново отговаряха доста по-различно от мъжете. И в тези моменти те са загрижени предимно да повдигат самочувствието на партньора си, като му казват колко са доволни, колко приятно им е било с него и че той ги е накарал да се почувстват великолепно. Тези отговори са напълно в съзвучие с полово присъщите особености и разлики в общуването: жените обикновено са по-ориентирани към поддържане на взаимоотношения (тоест загрижени са повече за чувствата на партньора си), а не към изпълняване на задачи (тоест не към конкретната физическа дейност, с която са заети в момента).

Нека сравним тези сведения с онова, което жените наистина искат да чуват от партньорите си в леглото. В друго проучване, което направих специално за тази книга, попитах 50 мъже и 50 жени на възраст между двайсет и пет и шейсет и две години, какво биха искали да чуват от партньорите си по време на любовния акт. Жените масово отговаряха: „Искам да чувам, че ме обича“, „че ме смята за хубава“, „че ме намира за красива“, „че харесва гърдите ми“, „че харесва краката ми“, „че имам хубаво и секси тяло“, „че му е много добре с мен“, но най-често, отново и отново, „че ме обича“. Накратко, съобразно полово присъщите особености и разлики в общуването, жените искат да получават комплименти. Искат да чуват нежни обръщения и положително звучащи описателни прилагателни за самите себе си.

Но освен всичко това, жените искат сексуалните им партньори да ги ценят и като личности. До подобни резултати стига проучването на Вирджиния Слимс от 1989 г. относно положението на американските жени. То показва, че от 3000 запитани жени 80% се дразнят и ядосват, когато мъжете се отнасят към тях като към сексуални обекти. С две думи, мъжът трябва да казва на жената колко я обича не само заради външността й, но и заради нейната душевност.

Така както имат предпочитания относно онова, което искат да чуват в леглото, жените имат и точно определено мнение какво искат да виждат в моментите на сексуална близост.

Онова, което категорично не искат да виждат, са списания със снимки на други голи жени. Това се потвърждава и от вече споменатото проучване на Вирджиния Слимс, при което на подобен въпрос 60% от жените отговарят по същия начин. За жената е необходимо да знае, че тя и само тя възбужда своя сексуален партньор. Жените често и масово роптаят, че са изложени на подобна форма на еротизъм.

Ако жената смята, че такива списания са неприемливи за нея, тя трябва да го каже на сексуалния си партньор, ясно и недвусмислено, но спокойно и не обвинително. Би могла да каже например: „Мили, наистина ме караш да се чувствам страхотно, когато не гледаш всички тези списания, за да се възбуждаш. Чувствам се много по-секси, когато не ги вкарваш в леглото при нас“ или „Скъпи, страшно приятно ми е да чувствам, че аз съм единствената жена, която те възбужда“.

За какво говорят мъжете в леглото

На същите въпроси мъжете отговарят доста по-различно от жените. Когато ги питах за какво говорят в леглото, ставаше ясно, че вниманието им е съсредоточено по-скоро към физическата страна на секса, а главната им грижа е да „владеят положението“. Типични примери за водените от тях разговори в леглото са отговори от рода на: „Казвам й, че ще я изхрускам“, „че ще я сграбча и ще й го… дам“. Тези резултати още веднъж потвърждават полово присъщите особености и разлики в общуването и разкриват, че мъжът действително е ориентиран по-скоро и предимно към физическата си дейност в момента. Освен това в леглото мъжете използват много малко нежни обръщения и емоционални прилагателни. Но пък си служат изобилно с жаргонни изрази, по-груби думи и цинизми (особено по отношение на половите органи), което е още една полово присъща разлика в общуването.

От дадените отговори става ясно, че след края на любовния акт мъжете обикновено се отдръпват от интимната близост и стават по-отчуждени. Те казват, че тогава говорят за храна, работа и спорт, което отново е полово присъща разлика, ясно показваща, че мъжете не са толкова емоционално открити, колкото жените.

Какво искат да чуват мъжете в леглото

В леглото мъжете искат да чуват доста по-различни неща от онези, които са предпочитани от жените. Те твърдят, че би им харесвало да чуват, че „аз съм най-добрият в леглото“, „че съм върхът“, „че й харесва как я любя“, „че й харесва онова, което й правя“, „че я задоволявам“, „че й е много гот с мен“ и „че никой никога не й е доставял повече удоволствие“. Както виждате, това са все неща, ориентирани към физически изяви, както го подсказват и полово присъщите особености и разлики в общуването.

Според собствената ми анкета, при която попитах петдесет мъже, какво биха искали да чуват от жените по време на любовен акт, типичните отговори включваха: партньорката им да говори по-откровено за онова, което би искала да получава в леглото, по-често да поема инициативата за секс, а и изобщо жените да не се боят да правят първата крачка.

Възможно е фактът, че мъжете като цяло искат да чуват от жените, че са „върхът“ и „най-страхотният“, да е свързан с възпитанието на малките момченца още в ранно детство. Още от най-ранна възраст те са приучавани да се стремят да бъдат „най-силните“, „най-успяващите“ и да вярват, че никой не може да се мери с тях. Ето защо вече като зрели хора мъжете искат да чуват тези неща и от сексуалните и интимните си партньорки.

Накратко, мъжете искат да чуват похвали за физическите си достойнства и качеството на физическите им изяви, докато жените искат да чуват колко са прекрасни и красиви, а също и че доставят удоволствие на своите партньори. За разлика от жените повечето мъже не само че нямат нищо против, но дори се радват да бъдат възприемани като сексуални обекти и да слушат описания на физическите им атрибути, докато жените желаят да бъдат възприемани най-вече и повече от всичко като „цялостни личности“.

Мръсни приказки

Това е друга основна тема, по която мненията на мъжете и на жените коренно се различават. Някои жени не само не одобряват, но могат и да бъдат окончателно отблъснати и отвратени от „грубостта“ на „мръсните приказки“, които партньорът им нашепва по време на любовния акт. Други пък се възбуждат от „мръсните приказки“ и употребата на нецензурни думи по време на акта. Според проведената от мен анкета 70% от жените се отвращават от „мръсните приказки“, докато едва 30% ги намират за възбуждащи.

От друга страна, 80% от мъжете обожават да говорят „мръсно“, но не и да чуват подобни думи от устата на партньорките си. Това изглежда потвърждава резултатите от проучването на „Галъп“, направено за книгата ми „Говори, за да победиш“, според което и мъжете, и жените в равна степен не обичат да чуват нецензурни и „мръсни“ думи.

Но все пак всичко зависи от личните предпочитания, както ми каза и моята клиентка Стефани. Както тя сподели, често й се случвало да бъде на границата на оргазма, но тогава съпругът й Ричард започвал да говори „мръсно“, което веднага я отблъсквало и охлаждало възбудата й. Попитах я дали му е казвала как й действат тези негови приказки, на което Стефани отвърна, че не, защото не искала „да му разваля момента“. Тогава й обясних, че по такъв начин, като не споделя с Ричард желанията си, тя всъщност разваля своя собствен „момент“. Посъветвах я да му каже с възможно най-мил тон: „Мили, знам, че двамата се възбуждаме страхотно един от друг, но за мен е още по-секси, когато казваш например «любене» вместо «чукане», което ми звучи ужасно грубо и неромантично“. След като Стефани последвала съвета ми и казала на Ричард какъв ефект оказват върху нея „мръсните му приказки“, той се съобразил с нежеланието й да чува подобни нецензурни думи, което й дало възможност да се наслаждава безпрепятствено на техните любовни игри.

Ако и двамата партньори се възбуждат от „мръсни приказки“, всичко е наред. Проблем възниква само когато единият харесва подобни нецензурни думи, а другият — не. Ето защо е необходимо още преди да се впуснете в любовни игри откровено да споделите един с друг дали обичате да говорите и да слушате „мръсни приказки“, така че да не отблъснете неволно партньора си точно в най-сладкия момент.

Шеги по време на интимност

Както става ясно и от полово присъщите особености и разлики в общуването, мъжете и жените дават израз на чувствата и емоциите си по различен начин що се отнася до хумора. Мъжете обикновено възприемат майтапите и дразненето като знак за привързаност и затова често ги прилагат спрямо приятелите си. Но макар този тип хумор „от мъжките съблекални“ да се възприема охотно в мъжки компании, той е нежелан в спалнята. Повечето жени реагират отрицателно и просто не оценяват закачки и дразнене по отношение на „бедра като извара“, „гърди като копчета“, „ханш като възглавница“ или други подобни.

Един мой клиент, четирийсет и две годишен брокер на недвижими имоти, се убедил в това посредством горчив личен опит. Една сутрин той ми се оплака, че вратът му бил схванат и го болял, защото спал на дивана в хола, тъй като жена му буквално го изритала от брачното ложе.

Когато го попитах какво е станало, той ми каза, че просто се бил пошегувал и закачил жена си по отношение на нейното „дупе“. Казал й, че то може да служи за прекрасна възглавница, понеже било „тооолкова“ голямо и меко. Бил убеден, че това звучи много „сладко и смешно“, едва се сдържал да не се разсмее на глас. Отговорих му, че напълно разбирам защо е бил изхвърлен да спи на дивана в хола. Подобна забележка определено е нещо, което никоя жена не би желала да чуе. Да беше го казал на някой от приятелите си, нямаше да има никакви проблеми. Повече от сигурно е, че са щели добре да се посмеят. Но да кажеш подобно нещо на жена не е никак смешно, тъй като тя обикновено го възприема твърде лично, като унижаващо я презрително отношение.

Смехът по време на секс е върховно изживяване. В действителност забавлението, радостта и удоволствието са сред най-интимните преживявания, които партньорите в двойката могат да си предават един на друг и да споделят. И все пак, мъже, помнете, че повечето жени не гледат с добро око и не възприемат благосклонно типичния за вас хумор „от мъжката съблекалня“, който обикновено се състои в дразнене и грубовати майтапи.

Когато споменатият по-горе мой клиент осъзна, че неволно е наранил чувствата на жена си със своята нетактичност, той разбра и защо тя го е изритала от спалнята им.

От друга страна обаче, не е било необходимо съпругата му да прибягва до толкова драстични мерки и да го наказва с прокуждане от удобното легло. По-удачно би било, ако подходи открито към проблема и му каже например: „Не намирам шегичките ти по отношение на дупето ми за особено смешни. Дори мога да кажа, че съм наранена от това, че смяташ част от тялото ми за непривлекателно“.

Необходимо е мъжете да осъзнаят и разберат, че когато е гола, жената е особено чувствителна относно впечатлението, което прави на партньора си. Едно проучване, осъществено от Стивън Финч и Мери Хигъри — то бе публикувано през 1991 година, в броя от юли-август на сп. „Хилт“ („Здраве“), в статия под заглавие „Да разделим момичетата от момчетата“ — разкрива, че само съвсем малка част от жените (22%) се харесват голи, докато болшинството от мъжете (68%) одобряват, дори много, голите си тела. Тъй като очевидно жените като цяло имат ниско самочувствие по отношение на телата си, лесно можем да разберем защо те възприемат като обиден и нежелан критицизъм закачките и майтапите на партньорите си в стил „мъжка съблекалня“.

Сега, когато вече знаем повече за това, какво предпочитат да чуват мъжете и жените в леглото, нека кажем, че от двамата партньори зависи да разкрият един на друг желанията си и да задълбочат познанията си в тази насока. Защото само така те ще могат да установят, да поддържат и да се радват на по-вълнуващи и по-дълбоко осмислени интимни взаимоотношения.

Човешките същества не четат мисли

Някои хора смятат, че партньорът им трябва автоматично и инстинктивно да се досеща какви са скритите им сексуални желания. Но за жалост трябва да кажем, че с подобни очаквания те се обричат на огромно разочарование. Никой не може да знае какво става в главата ви, ако вие самите не му го кажете. Следователно, както вече казахме и преди, наложително е да се разкриете и откровено да споделите с партньора си какво именно желаете и предпочитате по отношение на секса. И все пак някои хора се притесняват от подобна откровеност. Те просто не са били научени как да дават израз на интимните си нужди, желания и предпочитания.

Моята анкета сред петдесет мъже и петдесет жени разкри, че около 75% от запитаните чувстват неудобство да разкрият пред партньора си своите най-съкровени сексуални желания и фантазии. Близо 50% както от мъжете, така и от жените се чувстват в равна степен неудобно, когато става дума да разкрият откровено нуждите и предпочитанията си и да бъдат сто процента искрени със своите партньори.

Жените по-специално смятат, че „не е подходящо за една дама“ да бъде сексуално агресивна и затова имат задръжки по отношение на откровеното споделяне с партньора на личните им желания и предпочитания в секса. А както вече знаем и от полово присъщите особености и разлики в общуването, жените обикновено говорят и по-завоалирано и със заобикалки.

Ако мъжът забележи, че партньорката му изпитва затруднения да изкаже откровено сексуалните си желания, би било добре да й помогне с няколко въпроса, но зададени тактично, мило и с ласкав тон. Тази техника може да бъде използвана и от жените.

За повечето жени преките заповеди са крайно неприятни и отблъскващи. Ето защо е добре мъжете да се научат да използват повече нежни обръщения, когато говорят с партньорките си, например: „Слънчице, толкова приятно ми става, когато ме докосваш и докосваш там“. Изказаното по такъв начин желание гали женското ухо и вероятно ще бъде изпълнено. Затова, мъже, ако искате желанията ви да бъдат удовлетворени, не командвайте и не заповядвайте.

И за мъжете, и за жените е добре да кажат на партньора си, че биха искали да научат какво му е приятно и какво го възбужда. Ето защо задавайте повече въпроси от рода на: „Приятно ли ти е да те докосвам и галя тук или усещането е прекалено силно?“ или „Мислиш ли, че те докосвам твърде грубо или ти е добре така, както го правя?“. Освен това сигурно ще пожелаете партньорът ви да ви покаже къде и как точно му е приятно да го докосвате, като хване ръката ви и я насочва. От своя страна, вие също можете да хванете неговата ръка и да му покажете как той пък може да ви достави удоволствие.

Ако партньорът ви прави нещо, което не ви удовлетворява или не ви доставя удоволствие, вместо да го възпирате остро със забележки от рода на: „Не, недей“, „По-бавно“ или „По-бързо“, много по-добре е да кажете: „Миличко, не бързай, нека се насладим“ или „Слънчице, страхотно ми харесва, когато правиш еди-какво си“. Когато си служите с мили и обичливи думи, обрати на речта и маниери на общуване като цяло, вие показвате загриженост и внимание спрямо чувствата на партньора си, което ще ви предпази от евентуални недоразумения.

Проучване на интимността

С цел да ви помогна да постигнете по-голяма интимност в спалнята, съставих следния въпросник. Необходимо е двамата партньори да отговорят самостоятелно на поставените въпроси.

Проучване на интимността

1. Предпочитаната ми романтична фантазия е да…

2. Предпочитаната ми сексуална дейност е да…

3. Най-чувствителните части от тялото ми са…

4. Обичам, когато ти…

5. Ако трябва да опитам нещо ново в секса, искам да…

6. Когато ме докосваш, това ме кара да се чувствам…

7. Обичам да бъда докосван/а по…

8. Мръсните приказки по време на секс са…

9. По време на секс бих искал/а да…

10. Когато се целуваме ми харесва ти да…

11. Оралният секс (френската любов) е…

12. По време на акта ми харесва ти да…

13. Харесва ми да си облечен/а в…

14. Любимият ми одеколон за теб е…

15. Любимото ми място за секс с теб е…

16. Не ми харесва, когато ти…

17. Не ми харесва особено много да…

 

 

Най-много ми харесва партньорът/партньорката ми да гали, целува и докосва следните части на тялото ми:

Много Малко Изобщо не
1. Очи
2. Нос
3. Уши
4. Устни
5. Брадичка
6. Врат
7. Рамене
8. Подмишници
9. Ръце
10. Китки и длани
11. Пръсти
12. Гърди и гръд
13. Зърна на гърдите
14. Корем
15. Пъп
16. Областта под пъпа
17. Полови органи
18. Бедра
19. Дупе
20. Плещи
21. Долна част на гърба
22. Крака
23. Глезени и стъпала
24. Пръсти на краката
25. Теме
26. Чело
27. Коса
Изживейте фантазиите си

След като двамата с партньора ви попълните самостоятелно горния въпросник, може да си размените листчетата и да сравните отговорите си. Това би могло да ви помогне да проведете по-откровен разговор относно нещата, които наистина ви доставят удоволствие да правите и да ви правят. Освен това би могло да доведе и до някои благоприятни промени и да привнесе ново вълнение в любовните ви игри.

След като узнаете и разберете от какво всеки от вас има нужда и желае да получава, интимните ви фантазии наистина могат да станат реалност. Това ново, споделено познание за нещата, които действително бихте желали да получавате в леглото, ще ви помогне да увеличите интимността във взаимоотношенията с партньора ви.

Да правим любов или да не правим любов

Много често интимните партньори не споделят сексуалните си желания един с друг от страх, че могат да бъдат отхвърлени и отблъснати. Както вече знаем от полово присъщите особености и разлики в общуването, отхвърлянето е по-трудно поносимо за жените, тъй като те обикновено приемат словесното отхвърляне много по-лично, отколкото мъжете. Любовният акт несъмнено е най-силната проява на интимност, която двама души могат да споделят. Колко често двойката ще прави любов зависи от личните предпочитания и нужди на всеки от партньорите. И все пак, за да се радвате на удовлетворителна сексуална връзка, е изключително важно и мъжът, и жената да споделят сходни предпочитания и очаквания спрямо сексуалните взаимоотношения.

Според професор Стивън У. Дък от Университета в Айова, преподавател в катедрата по комуникативни науки, по-чувствителните хора обикновено са и по-способни да дават израз на желанието си за секс и да постигат по-добра сексуална интимност, тъй като имат по-ясно съзнание за собствената си емоционална нагласа. Или накратко, при тях има по-голяма вероятност да използват правилния подход в правилния момент. От друга страна, собствената им чувствителност им позволява да долавят по-ясно и емоционалната нагласа на партньора си, което им позволява да усещат кога не бива да му налагат нежелана от него сексуална близост.

Но нека предположим, че вие правите първата крачка за сексуален акт, а партньорът ви отказва. Ако това става твърде често и без необходимите дипломатичност, такт и чувствителност, то може да доведе до хронично сриване на общуването в двойката. Възможно е, разбира се, да отхвърлите предложението на партньора ви за секс, но трябва да го направите внимателно и ласкаво, както твърди и Антъни Пиетропинто в книгата си „Не тази нощ, скъпи — Как да разпалите отново сексуалното си желание“. В нея авторът дава някои предложения относно това, как да кажете „не“ без да нараните партньора си и без да го накарате да се почувства отхвърлен и пренебрегнат. Главното е да му обясните защо нямате желание за секс точно в този момент, а после да му предложите друго, по-подходящо за вас време за сексуална близост. Тогава обаче именно вие трябва да поемете отговорността и да проявите инициатива като направите първата крачка към сексуалния акт.

Ако ви се налага да отхвърлите сексуалните аванси на партньора си, определено трябва да отхвърлите именно „авансите“, а не самия него/нея. Освен това никога не отказвайте сексуална близост като един вид форма на наказание. Вместо това трябва да направите всичко възможно, за да изкажете и обсъдите с партньора си възникналите между вас търкания и проблеми, за да им попречите да се задълбочат, да разстроят или дори да унищожат окончателно сексуалния ви живот. Жените по-специално, както проличава от полово присъщите особености и разлики в общуването, са склонни да таят недоволство и неприязън по-дълго, отколкото мъжете. Ето защо, ако искат да имат и занапред добри сексуални взаимоотношения с партньора си, жените трябва открито да споделят с него какво ги е ядосало и от какво са неудовлетворени. Освен това те трябва да положат усилия да разрешат възникналия проблем и незабавно да се разтоварят от гнева си, а не да го затаяват и потискат.

Интимни тайни

Когато човек има пълно доверие на някого, той няма задръжки да се разкрие пред него и да му каже всичко за себе си. В такъв случай вероятно бихте споделили с него всичко, свързано с миналото, настоящето и бъдещето ви. Когато партньорът ви сподели с вас свои интимни тайни, изключително важно е никога да не си правите шеги с тях, нито впоследствие да му ги хвърляте обвинително в лицето, защото това е най-сигурният начин завинаги да разрушите връзката си и да провалите интимните си взаимоотношения. Мъжете по-специално трябва особено да внимават и да не си правят шегички и майтапи с интимната информация, която партньорката им е споделила с тях, независимо че е възможно по този начин те всъщност да искат да й засвидетелстват привързаност и нежност. Както вече знаем, според полово присъщите особености и разлики в общуването, при мъжете се наблюдава подобна склонност.

Интимното общуване предполага двамата партньори да споделят един с друг и най-лошите си страхове, и най-възвишените си мисли, и най-съкровените си тайни. Колкото по-често споделяте с партньора си своите грижи и радости, толкова по-близки ще ставате.

Въпреки че на книжния пазар съществуват безкрайно много книги, които ви съветват никога да не споделяте с партньора си своите най-съкровени мисли, аз съм категорично против подобно внушение. Дълбоко съм убедена, че въздържането от споделяне на информация — което е особено характерно за мъжете, както видяхме от полово присъщите особености и разлики в общуването — може непоправимо да отдалечи и отчужди партньорите в двойката. Докато споделянето на интимни сведения може само да ги сближи още повече. Доверените тайни могат да се превърнат в проблем единствено ако единият от партньорите ги използва като амуниции, с които да напада другия по време на спор, или ако си прави майтапи с тях. Това определено би бил „мръсен удар под кръста“, който може не само да нанесе грозни и незаличими белези на връзката ви, но и да я унищожи завинаги.

В момент на интимност Даяна споделила тайната на своя живот с младия си съпруг Ерик. Казала му, че още като била четиринайсетгодишна развила булимия, която в продължение на години била истински проблем за нея. Признала му също, че макар вече да има контрол над това си състояние, все още изпитва булимични желания, когато е крайно ядосана или потисната. Ерик също имал пълно доверие на Даяна, затова оценил високо нейната откровеност и на свой ред също споделил с нея една своя тайна, а именно че се напикавал в леглото чак докато навлязъл в пубертета. Няколко седмици по-късно Даяна купила за спалнята им нови светлосини сатенени чаршафи. Докато застилала с тях леглото, тя се позасмяла и като си мислела, че забележката й ще прозвучи „сладичко“, подхвърлила на съпруга си: „Виж сега, Ерик, тези чаршафи са много скъпи, затова внимавай да не подмокриш точно тях!“.

Но докато тя се заливала от смях, Ерик почувствал, че му прилошава и че стомахът му се свива на топка. Просто не можел да повярва на ушите си. Чувствал се така, сякаш Даяна го била зашлевила през лицето и едновременно с това го била ритнала в слънчевия сплит. Мълчал потресено. Не можел да възприеме факта, че Даяна е толкова нечувствителна и нетактична. След тази случка между тях зейнала дълбока пропаст, която така и не могли да преодолеят. На Ерик му се струвало, че никога повече не би могъл да сподели каквото и да било с Даяна от страх, че тя ще го използва срещу него. Постепенно осъзнал, че вече не изпитва никакво доверие към нея. А в крайна сметка му станало и пределно ясно, че при това положение на нещата не я иска за своя съпруга. За жалост този злощастен сценарий е твърде широко разпространен и често срещан. Знайте, че ако използвате срещу партньора си съкровените тайни, които той е споделил с вас, това повече от сигурно ще отрови завинаги интимните ви взаимоотношения.

Интимно споделяне между приятели

Както и подлото използване на споделени съкровени тайни срещу партньора, споделянето на интимни тайни между приятели също може да разруши близостта във взаимоотношенията им. Според полово присъщите особености и разлики в общуването, жените обикновено са по-откровени и разкриват повече лична информация за себе си. Освен това, за разлика от мъжете, те по-често споделят и тайни, вероятно защото така са постъпвали още от най-ранно детство. Малките момиченца си споделят тайна, за да бъдат приети и за да установят близки отношения с връстничките си. Много често това продължава и в младежките и в зрелите години, когато жените се сближават една с друга посредством споделяне на интимни тайни.

Понякога някоя споделена съкровена тайна може да създаде много по-голяма близост между две жени. От своя страна, мъжете не споделят тайни с други мъже, което личи и от полово присъщите особености и разлики в общуването. И това е така, защото споделянето на тайни не е пътят, по който се завързват и поддържат приятелствата между момчетата. Близостта между тях се създава посредством съвместни физически дейности. Ето защо мъжете не се занимават със споделяне на тайни, а се шегуват един с друг или участват заедно в спортни игри. Когато жената се разкрие и сподели някоя интимна подробност с партньора си, мъжът просто не разбира, че от него се очаква да отвърне със същото, като също й каже някоя своя тайна. А когато не го стори, жената обикновено се чувства предадена и се ядосва или натъжава от липсата на взаимност. В подобни случаи и мъжете, и жените просто не съзнават полово присъщите особености и разлики в общуването, породени от начина, по който малките момченца и малките момиченца са били приобщавани към обществото още от най-ранна детска възраст. Но ако мъжете осъзнаят, че жените очакват от тях ответно споделяне на тайни, възможно е да се отпуснат, да станат по-откровени, а следователно и да допринесат за пораждане на по-голяма интимна близост с партньорката.

Но все пак чувствам се длъжна да ви призная, че колкото по-дълго работя в областта на междуличностното общуване, толкова по-ясно осъзнавам, че е добре да споделяте най-сериозните и най-мъчителните си интимни проблеми първо с вашия лекар или психотерапевт. Защото в противен случай рискувате те да бъдат използвани срещу вас.

Любов — това означава да се извиниш

Друга полово присъща разлика в общуването може да бъде открита в начина, по който мъжете и жените се извиняват едни на други. Всички сме чували израза: „Любов — това означава никога да не трябва да се извиняваш“, който в началото на седемдесетте години стана изключително популярен благодарение на хитовия филм на десетилетието „Любовна история“. Но ето че днес вече, в края на деветдесетте години на века, ако обичате някого и споделяте с него наистина интимни взаимоотношения, „любов — това означава да се извиниш“. Когато обичате партньора си, трябва да му признаете допуснатата от вас грешка, като му обясните колко зле се чувствате и да му се извините, ако сте го наскърбили. Това е особено трудно за мъжете, както вече знаем от полово присъщите особености и разлики в общуването. Мъжете не са толкова склонни да се извиняват и не признават толкова охотно допуснатите грешки, колкото жените. Не мога да ви опиша колко често съм слушала объркани и потресени клиенти — най-вече жени, и най-вече съпруги — да ми казват: „Поне да беше ми се извинил и да ми беше показал колко ужасно се чувства поради това, което направи“.

За жалост проучванията показват, че в повечето случаи мъжете определено няма да направят първата крачка, за да се извинят. Дори е много по-вероятно да се опитат да замажат положението, така че да не им се налага да се обясняват с партньорката си, а следователно и да се извиняват.

Ситуацията се усложнява от факта — друга полово присъща разлика в общуването — че жените не са толкова склонни лесно да прощават, колкото мъжете. Думичката „прощавам“ е изключително важна при интимните взаимоотношения. Същностният й смисъл е „да оставиш да отмине“. Не „да забравиш“, а „да позволиш да отзвучи“.

Следователно, ако жената е имала някакъв спор или кавга с партньора си и той й е поднесъл искрените си извинения за станалото, тя трябва да позволи на гнева си да отзвучи, а не да затаява яд и неприязън, както става обикновено. Жените трябва да се научат да приемат извиненията също толкова охотно, колкото самите те се извиняват, особено ако тези извинения са искрени и чистосърдечни.

Да кажем онова, което трудно може да бъде казано

През изминалите няколко десетилетия сексуалното общуване с повече от един партньор се разпространи изключително много, но деветдесетте години са времето, когато вече ни се налага да обсъждаме крайно интимни и деликатни въпроси.

Понастоящем широкото разпространение на буквално хиляди предавани по полов път заболявания означава, че в това отношение всички ние — и мъже, и жени — трябва да бъдем пределно открити и откровени, искрени и честни един към друг.

Вие ли трябва да повдигнете въпроса за СПИН, предаваните по полов път заболявания и безопасния секс?

Като част от проучването, което поръчах на „Галъп“ специално за тази книга, бях включила и въпрос към анкетираните мъже и жени дали смятат, че партньорът им пръв ще повдигне въпроса за безопасния секс и за необходимостта от тестуване за СПИН. В проучването бяха включени 1018 мъже и жени от цялата страна, като представителната подборка бе направена съобразно данните, предоставени от Националното статистическо бюро, за числеността на населението в Съединените щати.

И на мъжете, и на жените, всички над осемнайсетгодишна възраст, бе зададен въпросът: „В началото на интимна връзка вие ли пръв/първа ще подхванете темата за безопасния секс и за необходимостта двамата с партньора ви да се тестувате за СПИН или смятате, че партньорът ви от противоположния пол би трябвало да го направи?“.

Резултатите показаха, че макар и с не голяма разлика, но е по-вероятно жените (69%), а не мъжете (62%), първи да повдигнат темата за безопасния секс и тестуването за СПИН. Освен това при мъжете е по-висок процентът на онези, които очакват партньорката им първа да заговори по тези деликатни въпроси.

Резултатите потвърждават онова, което вече знаем относно полово присъщите особености и разлики в общуването — жените проявяват по-голяма склонност и готовност да подхождат открито и откровено към проблемите. Те потвърждават и сведенията, получени от други изследвания, а именно че в интимните взаимоотношения жените по-често и по-непосредствено дават словесен изказ на мислите и на чувствата си, отколкото мъжете.

При едно проучване на общественото мнение, проведено през 1990 г. от организацията „Роупър“ по поръчка на Центъра за статистически данни в областта на здравеопазването, на 11 000 мъже и жени над двайсет и една годишна възраст бил зададен въпросът, дали изобщо някога са обсъждали темата за СПИН с някой приятел или роднина. Резултатите от тази анкета показват, че само 64% от жените и 58% от мъжете са обсъждали тази тема с някого. Те потвърждават и изводите от проучването на „Галъп“, а именно че жените са по-откровени и непосредствени при повдигане темата за СПИН, което пък от своя страна за пореден път потвърждава разглежданите в тази книга полово присъщи особености и разлики в общуването.

Как да кажете онова, което трудно може да бъде казано

Въпрос:

Кой пръв ще заговори за безопасен секс и СПИН?

Резултати от проучването на общественото мнение, осъществено от „Галъп“, за безопасен секс и тестуване за СПИН

Мъж Жена
Общ брой запитани мъже и жени 509 509
По-скоро аз 495 600
62,2% 69,4%
По-скоро моят партньор 94 52
11,8% 6,0%
Нямам сексуален партньор 22 40
2,7% 4,7%
Не мога да преценя/Не знам 185 172
23,3% 19,9%

Тъй като повдигането и обсъждането на темата за СПИН може действително да ви затруднява, предоставям ви един примерен разговор, който би могъл да ви помогне да заговорите по-непосредствено по тези въпроси:

Саманта: Какво ще кажеш, ако ти предложа да се тестуваме за СПИН?

Том: О, не мисля, че има някакъв проблем. Аз лично не съм болен от СПИН, изобщо не спя с хомосексуалисти.

Саманта: На мен пък ми се струва, че всеки, който започва сексуална връзка с нов партньор, трябва преди това да си направи този тест.

Том: Е, аз пък не мисля, че ние с теб имаме нужда от него — няма защо да се тревожим.

Саманта: Том, високо оценявам твоето доверие, но все пак бих искала да съм сигурна. Та в края на краищата, дори Меджик Джонсън, тази суперзвезда в баскетбола, прихвана вируса на СПИН, следователно никой не е имунизиран и в безопасност, всеки може да се зарази. В действителност аз си направих тест за СПИН преди три месеца и резултатът беше отрицателен. Наистина те харесвам страшно много и искрено съм загрижена за здравето ти — толкова, колкото и за моето собствено. И затова мисля, че ако и двамата искаме да продължим връзката си на едно по-интимно ниво, в наш общ интерес е да се тестуваме за СПИН, така че да нямаме никакви притеснения и страхове и да можем да се наслаждаваме спокойно на близостта си.

Том: Начинът, по който поставяш въпроса, ме кара да се позамисля и, знаеш ли, съгласен съм с теб.

Тъй като Саманта не напада Том нито словесно, нито с тона на гласа си, а откровено и непосредствено споделя с него собствените си страхове, като освен това му казва, че искрено се притеснява и за неговото здраве, Том не заема отбранителна позиция, което му позволява да осъзнае, от една страна, че тя действително държи на него, а от друга — че за нея е наистина важно и двамата да си направят теста за СПИН. Като му показва собствените си уязвимост и нежност, Саманта всъщност проправя пътя за бъдещата им интимност и по-голяма близост.

Как да кажете на партньора си онова, което той може би не желае да чуе

Как да кажете на партньора си, че има лош дъх в устата, неприятен мирис на тялото или нещо друго, което е неприятно за него, но така, че да не го обидите, унижите или принудите да заеме отбранителна позиция? Разковничето е в това да бъдете тактични и дипломатични.

Веднъж моята клиентка Тифани пристигна в офиса ми ужасно разстроена. Каза ми, че току-що била скъсала с приятеля си Джошуа, с когото през последните три години били неразделни. Когато я попитах какво точно е станало, тя сподели следното.

Джошуа й казал: „Знаеш ли, напоследък изобщо не ме възбуждаш сексуално, защото направо вониш долу“.

Тифани беше буквално съсипана от тази негова забележка, като ми каза, че винаги е полагала старателни грижи за „женската“ си хигиена, както и за мириса на тялото си. Освен това сподели, че била силно засегната не толкова от това, че приятелят й казал, че има някакъв проблем там, долу, а от начина, по който го казал. Бил студен и обидно нетактичен, което за жалост е нещо обикновено за мъжете, както можем да видим и от полово присъщите особености и разлики в общуването. От тях става ясно, че мъжете са много по-нетактични и не толкова дипломатични, колкото жените.

Ако Джошуа беше казал: „Миличко, знаеш, че за нищо на света не искам да те обидя, но трябва да ти кажа, че половата ти област мирише доста необичайно. Може би е добре да се посъветваш с гинеколог. Вероятно това се дължи на някаква инфекция или на нещо друго, защото никога преди не съм го усещал и сега се притеснявам за теб“.

Ако приятелят й беше казал нещата по такъв по-дипломатичен начин, не само щеше да позволи на Тифани да запази лично достойнство, но и щеше да й спести обидата и унижението, които той й бе нанесъл със своята нетактичност и нечувствителност. Мъжете трябва да са особено внимателни в това отношение.

Най-важното, което винаги трябва да имате предвид, когато се готвите да съобщите някому вероятно неприятни за него неща, е да го направите внимателно и тактично, като щадите самолюбието на човека. По такъв начин вие ще му позволите да запази лично достойнство, така че да не се притесни до такава степен, че да ви отхвърли безвъзвратно, след като реши проблема си.

Необходимо е да проявите тактичност и когато искате да кажете някому, че има лош дъх. Всички сме гледали всъщност твърде смешните телевизионни реклами, при които един човек се опитва да каже на друг, че има лош дъх. В рекламните филмчета той или припада, след като го е лъхнал дъхът на другия, или му дава ментово бонбонче и му казва да си парфюмира дъха, за да не „парфюмира цялата стая“. Но в действителност подобни реакции са забавни само когато се отнасят до някой друг. Когато вие сте потърпевшото лице, подобни сценарии вече не ви се струват чак толкова смешни.

Често е трудно, а понякога и невъзможно, да прецените сами дали носещият се от устата или от тялото ви мирис е лош, или не. Така че, когато вашият партньор ви предупреди за нещо подобно, той всъщност ви прави огромна услуга. Изключително важно е обаче как именно ще ви каже, че имате такъв проблем, тъй като това неминуемо ще се отрази по един или друг начин върху взаимоотношенията ви.

Ако кажете на човека с лош дъх или с неприятна телесна миризма нещо от рода на: „Къде е трупът?“ или „От теб се носи аромат на умрели лебеди“, той определено ще реагира крайно отрицателно, независимо че на вас това може да ви се струва удачна шега и да си въобразявате, че сте забавни — нещо, което за жалост мъжете са твърде склонни да правят, както видяхме и от полово присъщите особености и разлики в общуването. Тактичната дипломатичност, а не саркастичният хумор, е подходящият начин, по който да поднесете неприятните вести. Бихте могли да кажете примерно: „Миличка, вероятно днес си яла нещо, което се е отразило зле на дъха ти“ или „Да не би нещо със стомаха ти да не е наред, защото днес дъхът ти ми се струва малко по-остър? Може би ако си измиеш зъбите или си изплакнеш устата с ментова вода нещата ще се оправят“. Така няма да нараните самолюбието на партньора си и ще му помогнете да запази лично достойнство.

Мъжете по-специално трябва да осъзнаят, че ако направят критичните си забележки загрижено, тактично и мило, партньорките им ще ги възприемат с благодарност и няма да се почувстват обидени и унижени.

Всичко това е валидно и за случаите, когато партньорът ви има неприятен мирис на тялото. Трябва да проявите тактичност и дипломатично да попитате например, дали не е имал особено тежък и изнервящ ден, който да е предизвикал емоционалния стрес и обилното изпотяване. Бихте могли да предложите с деликатен и обичлив тон да се изкъпете заедно, така че и двамата да се отпуснете и освежите. Това дори би могло да послужи за прелюдия към секса. И нека пак повторим, най-важното е да проявите тактичност, така че да позволите на партньора си да съхрани личното си достойнство.

Как да сложите край на интимна връзка

Никой не обича да бъде отхвърлян и на никой не му е приятно, когато се наложи да отхвърли някого. И все пак, ако взаимоотношенията в интимната ви връзка не могат да се оправят, неминуемо ще ви се наложи да я прекъснете. И тук също е изключително важно да пощадите самолюбието на партньора си и да му позволите да запази лично достойнство.

Ако сте решили да сложите край на интимната си връзка, съобщете го на партньора си колкото е възможно по-спокойно. В повечето случаи прилагането на дихателната техника за отпускане ще ви помогне да запазите самообладание. Първо, в продължение на две секунди си поемете въздух на тънка струйка през устата. Задръжте го в дробовете си за няколко секунди, после съвсем бавно го издишайте. Това ще ви помогне да се успокоите. Второ, по време на целия разговор поддържайте визуален контакт лице в лице с партньора си. Трето, говорете направо и без заобикалки, като кажете на партньора си как се чувствате, как са ви се отразили влошените ви взаимоотношения и какво сте желали и очаквали, но не сте получили от интимната ви връзка. Не обвинявайте и не унижавайте партньора си. Така ще му помогнете да запази лично достойнство.

Ако не вие, а партньорът ви иска да прекъсне интимната ви връзка, опитайте се да го изслушате спокойно. Това ще ви позволи да се поучите от евентуалните си грешки. Когато нещата не вървят, по-вероятно е жената да направи първата стъпка към раздяла, а не мъжът. Според нашите правила за полово присъщи особености и разлики в общуването жените са по-склонни да подхождат директно към неприятните и проблемни ситуации, отколкото мъжете. Същите правила показват, че в случай на нужда жените охотно ще помолят за помощ и ще приемат да им се помогне, докато мъжете обикновено се опитват да се справят с проблемите самостоятелно. И тъй като жените по принцип са по-тактични и дипломатични, а освен това са готови по-открито и непосредствено да обсъждат проблемите и да изясняват чувствата си — което личи от правилата за полово присъщи особености и разлики в общуването — на тях им се отдава много по-добре, отколкото на мъжете, да слагат край на интимните връзки. При това в повечето случаи те щадят самолюбието на партньора си и му позволяват да запази лично достойнство.

Какво трябва да правят мъжете, за да имат по-добри интимни взаимоотношения с жените

1. Мъжете трябва да проявяват по-голяма чувствителност и наблюдателност по отношение на несловесните сигнали на жената. От друга страна, те трябва да внимават и колко близо сядат до нея, както и какво физическо пространство заемат при установяване на интимни взаимоотношения.

2. Мъжете трябва да се научат да говорят и да изслушват жената, като си служат с по-разнообразни мимики на лицето, а също и да дават повече сигнали за внимание, усмивки и кимане в знак на съгласие.

3. Мъжете трябва да използват повече визуалния контакт, особено по време на любовния акт. Нищо не може да наскърби и да отблъсне една жена повече от това да се люби с мъж, който изобщо не я поглежда. Според редица проучвания, повечето жени искат партньорът им да ги гледа в тези най-интимни моменти.

4. Мъжете трябва да се научат да бъдат по-добри слушатели — наистина да слушат какво им говори жената, а не постоянно да я прекъсват или да сменят темата на разговора. Това ще им помогне да съхранят интимността с партньорката си.

5. Мъжете трябва да се научат да разнообразяват модулациите на гласа си и интонациите на словото си — нещо, което жените тълкуват като израз на повече обич и интерес. Тоест, когато казва „обичам те“, мъжът трябва да го изрече страстно или поне развълнувано. Много по-добре е да си замълчите, отколкото онова, което казвате, да прозвучи монотонно и сякаш отегчено, защото по този начин посланието ви може да смути и да обиди партньорката ви или да предизвика недоразумения между вас.

6. Мъжете трябва да бъдат по-нежни, когато докосват и галят жената. Освен това трябва повече и по-често да я прегръщат и гушкат.

7. Мъжете трябва да се стараят да говорят по-ясно и по-отчетливо, а не да предъвкват думите. Жената иска да чува всяка ваша дума — дайте й тази възможност, не само по време на любовния акт, но и всеки път, когато говорите с нея.

8. Произнасяйте думите по-плавно и се постарайте да смекчите тона на гласа си. Ако тонът на мъжа е твърде остър, той може да изглежда по-труднодостъпен. Освен това жените могат да си помислят, че е враждебно настроен, ядосан или нетърпелив. Ако мъжът използва по-плавен, по-задушевен тон, има по-голяма вероятност жената да го слуша с охота.

9. За да подчертаете някоя своя мисъл, служете си с ударения, а не с викове. Ако чувствате необходимост да наблегнете върху нещо, което казвате, особено в интимни моменти, не повишавайте тон. Например, ако искате да подчертаете силата на любовта си, не крещете „обичам те“, а по-скоро наблегнете върху „обичам“, като си послужите със съвсем леко възходяща интонация при втората сричка, което ще придаде повече смисъл и дълбочина на казаното. А когато в интимни моменти говорите на партньорката си, нека гласът ви бъде задушевен, пълнозвучен, секси, приглушен.

10. Не се бойте да се разкриете емоционално, особено в леглото. Не се притеснявайте да споделяте мислите и чувствата си, особено ако те са свързани с интимните взаимоотношения с партньорката ви. Не цензурирайте мислите си, освободете се от задръжките си и спокойно изречете всичко, което ви е на ума и на сърцето.

11. Не си служете със заповеден тон и заповедни термини, никога не командвайте. В противен случай е повече от сигурно, че ще обидите партньорката си. Използвайте повече нежни обръщения и учтиви думи и обрати на речта, ако искате тя да откликне положително на исканията ви. Командният тон и заповедите само биха я отчуждили от вас.

12. В интимни моменти и особено по време на любовния акт, когато сте съгласни с някоя молба или желание на партньорката си, вместо да кажете сухо „да“, „добре“ или „дадено“, по-скоро кажете гърлено „хммм“, тъй като това звучи много по-чувствено и създава по-задушевна атмосфера.

13. Мъжете трябва да свикнат да правят повече комплименти, като си служат с по-описателни прилагателни за това как изглежда, как ухае, как звучи и как усещат при докосване партньорката си, особено в интимни моменти и по време на любовния акт. Използвайте повече подсилващи наречия и прилагателни, примерно във фрази от рода на: „Ти си толкова прекрасна“, „Ти си невероятно красива“, „Толкова си сладка“ или „Ухаеш страхотно хубаво“.

14. Подсилете емоционалната обагреност на думите си, като кажете примерно: „Наистина желая…“, „Наистина се надявам…“ или „Чувствам, че…“. По такъв начин ще накарате партньорката си да почувства още по-голяма близост с вас, защото всъщност ще говорите на нейния език, което ще намали до минимум опасността да я отчуждите.

15. Не отговаряйте на въпросите й едносрично с „да“, „не“, „аха“. Постарайте се да използвате различни тонове на гласа и разширете отговорите си, като кажете например: „Да, прекрасно би било“ или „Не, не ми се иска“. Отпуснете се и дайте словесен израз на същността си не само в леглото, а и винаги, когато говорите с партньорката си.

16. Когато говорите интимно на някоя жена, използвайте повече прилагателни, които изразяват възхита и обожание. Редица проучвания доказват, че жените като цяло са приучени от най-ранно детство — а следователно именно това и очакват от вас — да чуват колко са красиви и желани, колко са обичани и обожавани.

17. Използвайте повече нежни и ласкави обръщения — „миличко“, „слънчице“, „съкровище“, „любима“, „любов моя“ и т.н. Те ще скрепят изключително силно близостта между вас и партньорката ви.

18. Не говорете „мръсни приказки“ и не използвайте цинизми, освен ако предварително не сте получили изрично уверение, че те не биха притеснили или обидили партньорката ви. Редица проучвания сочат, че жените като цяло не обичат да чуват цинизми в леглото. Може би е добре двамата да си измислите някои ваши си термини, с които да обозначавате по-специалните части на телата си. Откритото и непосредствено общуване най-добре ще ви разкрие какво възбужда и какво отблъсква всеки от вас.

19. Нека не ви се свидят комплиментите, особено по време на любовния акт. Но бъдете искрени в онова, което казвате, защото фалшът се долавя много лесно и отблъсква. Освен това не правете комплименти на жената само и единствено за външния вид и физическите й достойнства. Хвалете също така и нейната интелигентност, характер, топлота и други човешки качества. И използвайте всичките си сетива, за да изразите по-живописно чувствата, които изпитвате към жената.

20. Никога не изразявайте обичта и привързаността си посредством саркастичен хумор и никога не дразнете и не закачайте жената на лични теми и неща, към които е особено чувствителна.

21. Не се бойте и не се притеснявайте да плачете, когато се чувствате наранени, отчаяни или ядосани. Повечето жени ще ви почувстват още по-близки, ако разкриете сърцето си и плачете пред тях, особено в емоционално наситени и интимни моменти.

22. Не се бойте и не се притеснявайте да повдигате и да обсъждате лични теми. Не бягайте от проблема. По-добре подходете към него открито, искрено, непосредствено и, разбира се, тактично. Ако някоя жена ви попита какво има или какво не е наред, не й отговаряйте сухо „Нищо“. Просто й кажете какво става.

23. Не се бойте и не се притеснявайте да повдигате и да обсъждате въпроса за безопасния секс, предаваните по полов път заболявания и СПИН.

24. Не се бойте и не се притеснявайте да кажете „извинявай“ или „съжалявам“. Когато сте сгрешили — признайте го и се извинете. Когато се извинявате, влагайте повече чувство в гласа си и използвайте по-богато модулиран тон, така че да проличи, че сте искрени.

25. Когато говорите с жена, използвайте по-задушевен и по-чувствен тон на гласа, особено при обсъждане на интимни аспекти от взаимоотношенията.

26. Не се бойте и не се притеснявайте да изказвате по-интимни желания. Но използвайте повече нежни обръщения, когато искате нещо в леглото. Не излайвайте заповедно: „Я ме яхни“. По-скоро оформете желанието си като въпрос, украсете го с ласкаво обръщение и учтив обрат на речта, например: „Съкровище, прекрасно ще е да те усетя върху мен, не ти ли се иска и на теб да опитаме по този начин?“.

27. Когато говорите на жена в леглото, тя трябва да разбере, че е желана. Трябва да й кажете и да я накарате да почувства, че е секси, женствена, искана и обичана, което ще я направи много по-отзивчива на ласките ви.

28. Не се бойте и не се притеснявайте да изказвате на глас емоциите и чувствата си, особено по време на любовния акт. Отпуснете се, усещайте, чувствайте и давайте словесен израз на усещанията и на чувствата си с богато нюансиран и задушевен тон на гласа. Ако гласът ви е скован, монотонен и неизразителен, ще звучите сухо и снизходително, което ще попречи на жената да долови истинската ви същност и вероятно ще я накара да си изгради погрешна и неблагоприятна представа за вас.

29. Не изреждайте само сухите факти, когато говорите с жена. Постарайте се да навлизате в повече подробности, особено при интимно общуване, защото жените са особено чувствителни спрямо детайлите и нюансите.

30. Не прекъсвайте говорещата жена и не се опитвайте да доизказвате мислите й и да довършвате изреченията й вместо нея, особено преди, по време на и след любовния акт.

31. Когато се карате, спорите или сте на различни мнения, не ставайте саркастични и не си служете с майтапи. Придържайте се към темата на спора, не я сменяйте произволно, защото това ще отчужди партньорката ви от вас.

32. Когато ви се наложи да кажете онова, което „трудно може да бъде казано“, направете го внимателно и тактично, така че да не нараните самолюбието на партньорката си.

33. Ако нещо ви тревожи и жената попита: „Какво не е наред?“ не й отговаряйте „Нищо“. Споделете с нея чувствата и мислите си.

34. Свикнете да не се притеснявате и да приемате непосредствено похвалите и комплиментите, които жената ви отправя по отношение на ваши интимни качества и достойнства.

Какво трябва да правят жените, за да имат по-добри интимни взаимоотношения с мъжете

1. Не очаквайте от мъжа да чете мислите ви. Кажете му какво желаете с непосредствен и обичлив тон, като използвате много ласкави и нежни обръщения.

2. Не се бойте и не се притеснявайте първи да докоснете интимно партньора си и да направите първата крачка към сексуална близост. Редица проучвания сочат, че повечето мъже оценяват високо и се радват на подобен жест.

3. Никога не разпространявайте интимна тайна, която някой мъж е споделил с вас. Това повече от сигурно ще сложи край на връзката ви — особено ако той разбере, че сте я казали на трети човек.

4. По време на любовния акт не се бойте и не се притеснявайте да се смеете и кикотите. Бъдете кокетни и игриви, тъй като това обикновено кара мъжа да се чувства по-уверено и по-спокойно.

5. Не се бойте и не се притеснявайте да заговорите за нещата, които бихте желали партньорът ви да направи за вас в леглото. Поддържайте с него обратна връзка, като казвате, примерно: „Това е толкова прекрасно“ или „Да, точно там“, за да може той да разбере какво ви носи наслада.

6. При спор не припомняйте и не натяквайте за лоши моменти от миналото. Това може да смути и отчужди партньора ви, тъй като мъжете не спорят по такъв начин. Придържайте се към настоящия проблем.

7. Не цензурирайте мислите си, нека потокът на съзнанието ви тече непосредствено, особено що се отнася до интимните ви фантазии, защото това често води до установяване на още по-голяма близост с партньора.

8. След като сте поставили пред партньора си някакъв проблем, не се извинявайте. Бъдете тактични естествено, но не се извинявайте, освен ако грешката наистина не е ваша.

9. Не се опитвайте да се състезавате с партньора си по отношение на неприятностите. Ако той ви чувства интимно близки и сподели с вас свое затруднение, не отвръщайте веднага, че и вие също имате някакъв проблем. По-добре е да го изслушате и да покажете съпричастност, така че да го уверите, че има вашата пълна подкрепа и разбиране.

10. Ако нямате желание за секс, бъдете тактични и се постарайте да уверите партньора си, че нежеланието ви не е свързано лично с него. Никога не лишавайте партньора си от секс като един вид наказание за това, че ви е ядосал или че е предизвикал недоволството ви. Поставете открито и обсъдете възникналия проблем, преди да си легнете.

11. Не натяквайте на мъжа за това, че е затворен и необщителен. По-скоро му дайте ясно да разбере, че винаги сте на негово разположение, когато пожелае да говори с вас по каквито и да било въпроси. Много често проявените от ваша страна чувствителност и нежност ще накарат мъжа да се разкрие, тъй като той постепенно ще осъзнае, че при вас е в безопасност.

 

 

Ако и мъжете, и жените включат в интимните си взаимоотношения правилата, посочени в този и в предходния раздели, ще открият, че връзката им ще стане не само много по-смислена, но и много по-чувствена и по-нежна.