Читателски коментари (за „Добрият ученик “ от Веселин Ханчев)

  • 1. Димитрина Тончева (28 декември 2009 в 00:45)

    Синът ми е в 12 клас. Като повечето ученици не му се чете.Повечето време прекарва пред компа и прочие. С изненада обаче разбрах, че си имал любимо стихотворение.То не било в учебниците му, не го бил срещал досега…Посочи ми този сайт и…."Добрият ученик" на Ханчев.Останах изумена!Това стихотворение си го спомням отчасти, учехме го навремето.Това би следвало да значи нещо.В момента обаче съм просто зашеметена и не ми се коментира.

  • 2. Гана Милева (30 март 2014 в 13:52), оценка: 6 от 6

    Чиста, вълнуваща поезия! Това, че стихът „Добрият ученик“ е влязъл в сърцето на един друг ученик — днес, означава, че Веселин Ханчев не е живял напразно! Дано има повече деца, които търсят стойностните публикации в интернет!

  • 3. Wallküre (30 март 2014 в 14:57)

    Подведох се по коментарите и взех, че го прочетох. Съжалявам, че го направих. Не съдя никой за вкуса му, но не мога да видя поезия в литературния вариант на един пропаганден плакат с послание от типа на: „Ты записался добровольцем?“ По-скоро ме наляга тъга за хора като лирическия герой, дотолкова доколкото те съществуват. Ако това са „отличниците“ — слушал и изпълнявал в училище, послушно загинал за Партията… по-добре да избера тройкаджиите. Айнщайн е бил тройкаджия и не се е втурнал сам в безсмислена смърт, но колко много е дал на човечеството… А един такъв „отличник“ с какво е полезен? С „геройската“ си смърт? Cui bono? Какъв е смисълът да загиват хора в угода на политическите лидери? За мен — никакъв. Тъй или иначе нищо не се променя по същество. Промените се правят с ум и с работа, не със срещи по квартири и с доброволно отиване на разстрел.

  • 4. Мармаладов (30 март 2014 в 19:43)

    По твоята логика Левски и Ботев са умрели напразно.

    • 5. Огнян (30 март 2014 в 22:27)

      Нека бъдем честни! Ботев, Левски и всички революционери са отдали живота си, но… каква е ползата за крайния резултат? Нима те са извоювали свободата? Били са твърде незначими в сравнение с големите геополитически събития, довели до война между империите, което в крайна сметка дава свободата на България. И с тях и без тях, резултатът щеше да бъде същият.

    • 6. нт (30 март 2014 в 22:35)

      Мармаладов,

      Комунистическата пропаганда не трябва да се бърка с национално-освободителното движение!

      Изненадвам се че Wallküre не е чела преди това извержение. Явно е доста млада и много от промиването на мозъци, което започваше още от детско-градинска възраст и е било спестено.

      На мен не ми беше. На 5 годишна възраст със сълзи в очите рецитирах: „Ех ти, Митя, Митя, октомвриец млад!“

      И още преди да знам всички букви се очакваше да обичам Партията повече от мама и да пиша мисли за Ленин — „локомотивът на историята“ старателно и по много пъти.

      Много деликатни и продължителни усилия на родителите ми и на самия мен успяха да неутрализират отровата на подобни балади за комуниста, добри ученици, петима от ремс и митко палаузовци, умело създадени от придворните шутове и целящи индоктринацията на децата от най-ранна възраст с цел избиване на всяка свободна мисъл и религиозна преданост към мракобесния им режим.

      Затваряйте си вмирисаните комунистически усти и дано по-бързо ви свършат рублите и откраднатите червени пари че да изчезнете.

  • 7. минувач (31 март 2014 в 04:54)

    Откровенна комунистическа пропаганда от първата до последната буква!

  • 8. Венци (1 април 2014 в 06:07)

    Доста плоска пропаганда. Който е запознат с историята на България знае за какво говоря.

    Дори погледнато извън политическия контекст е доста слабо произведение, изобщо неможе да се сравнява със Смирненски или Гео Милев например.

    • 9. Арута (1 април 2014 в 09:59)

      „Не“ и „Може“ са две отделни думи.От там нататък трябва да започне философстването кое е пропаганда , и кое не.

  • 10. маруся61 (23 май 2014 в 10:41), оценка: 6 от 6

    Едно от любимите ми стихотворения на един от любимите ми поети…преди много, много години го знаех цялото и при тържествени случаи го рецитирах. Стихотворението си беше моят запазен номер, когато класът трябваше да се представи при подходящ случай.. Все още го помня почти цялото, а са минали повече от 40 години…благодаря, че ми го припомнихте

    • 11. notman (23 май 2014 в 11:41)

      А не ви ли се стори ужасяващо, че някой родител е позволил детето му да бъде въвлечено в политическа и противодържавна дейност, въпреки, че е знаел какво е наказанието за това? Поне за миг не изпитахте ли ужас?

      И с това „…моят запазен номер“ волно или не извиквате циркови асоциацтивни образи. Аз например си Ви представих като мечка на мотоциклет.

      Дано знаете наизуст и други стихотворения, от други автори. Че иначе… лошо.

  • 12. notman (1 юни 2014 в 00:04)

    Предлагам на вашето внимание следните

    ПРАВИЛА

    за водене на дискусия с представител(и) на сектата „15/15“

    1. Не обръщайте внимание на правописните грешки, които допуска вашият събеседник. Никой не е длъжен да бъде грамотен — живеем в демократично общество, нали така?

    2. В хода на дискусията избягвайте да използвате думи като „семантичен“, „дискурс“, „реципрочен“ и така нататък — в „15/15“ гледат с лошо око на подобни прояви на начетеност.

    3. Изявленията на членовете на „15/15“ трябва да се считат за неоспорими факти, без да е необходимо да бъдат привеждани доказателства.

    4. Ако член на „15/15“ заяви, че е благоприличен, благочестив, благонравен, вървежен, честен, незаменим и така нататък — длъжни сте да му повярвате.

    5. Недопустимо е да вкарвате политически привкус, когато говорите за изкуство, особено за елитарно изкуство като поезията. Ако случайно ви се стори, че в някоя велика творба на великия поет Ханчев съзирате политически оттенък — абсолютно, ама абсолютно не сте прави и — както обикновено — грешите.

    6. Членовете на „15/15“ винаги са прави и казват най-смислените неща.

    7. Когато водите дискусия с член на „15/15“, грешите. Грешите, ви казвам ;)

  • 13. маруся61 (6 юни 2014 в 21:33), оценка: 6 от 6

    Боже!!!… Каква полемика!…Колко много лично засегнати хора от моите лични предпочитания!…Клеймят, обиждат, сочат с пръст — съвсем като по Оруел….Съвсем лично са приели факта, че аз харесвам поезията на Ханчев… Те не казват какво харесват те, не споделят мнение, само назидават с менторски тон, заслепени от собствената си значимост и чуващи само своя глас …И факта, че не съм на тяхното мнение ги вбесява, което между впрочем не е мнение, а осъждане, защото не прочетох нито дума за поезия и ако това стихотворение не им харесва, има и други, нека четат и коментират, но кой да чете ?… кой?… но „Чукча писатель, чукча не читатель“- както се казва в известния виц…

    И ако има нещо да кажеш като литературен коментар, то политиката е най-меко казано неуместна… Лепят се етикети — враг, комунист, лоша майка и т.н….Търсят правописни грешки, а не вникват в смисъла на написаното, вадят изречения от контекста и си правят заключения, сътворени в собствените им промити мозъци…Слагат едни хора на „тъмната страна“, а те са „ангели небесни“…. Не знаят, че когато открито оскърбяват, техните думи, постъпки и мнения замърсяват собствените им умове с емоционален боклук.

    Поезията е изящна подредба от думи, с които автора нещо казва. Думите са си думи, но всеки ги натоварва със своите разбирания и вибрации, както всеки възприема една картина различно… Например в картината на Дьолакроа „Свободата води народа“ един ще се впечатли от майсторството на художника, друг от сюжета на картината, трети ще види разголена жена, четвърти ще обърне внимание на труповете, а пети — на детето с два пистолета…и всеки ще възприеме това произведение на изкуството съобразно собственото си разбиране… И не може да се каже това е правилно, а това не…защото хората са различни и всеки играе собствената си роля в собствения си филм… Гледната точка е нещо лично. Тази истина не е на някой друг, тя е лична за всеки …и ако вие ми се ядосвате, аз зная, че сте ме вкарали във вашия филм, където имате някакъв проблем със себе си. Аз съм само претекст да се ядосате. А вие се ядосвате, защото моите думи са докоснали вашите емоции или болни места.

    Аз не приемам лично обидите, можете до утре да си лепите етикети, но те минават край мен, защото имам своето усещане за собствена значимост и не ми е нужна оценка — знам къде съм и наблюдавам света около мен без осъждане и без чувство за вина, а с усмивка и с любопитство …

    • 14. Оня с коня (6 юни 2014 в 22:55)

      Поезията…

      "Поезията е мигновена метафизика. " (Гастон Башлар) Дори и да не е „изяшна реч“. Автентичната поезия води читателя/слушателя си към прозрение за вечността и човечността. „Добрият ученик“ на Ганчев обач е преднамерена подредба от думи с пропагандно-манипулативна цел — да вменява на поколения подрастващи „верността към Партията“ като фанатичен императивен модел за саможертвеност. Никаква идея за човечност, никаква обич към ближния, никаква визия за справедливост.. А само издигане в култ умирането, смъртта, небитието. В това стихотворение няма ботевска саможертва, само павликморозовска ненавист. Да, каква „изящна подредба от думи“ е това стихотворение.

  • 15. natispain (7 юни 2014 в 01:46)

    Ти очевидно си много болен щом се изразяваш така грозно и продължавай да вриш и кипиш в простотията ти, а Испания се фашизира в момента, вземи чети какво съм писала, че само се опиваш от простите ти излияния. Ама че тъпак.

  • 16. notman (7 юни 2014 в 11:48)

    нт, врял и кипял, Оня с коня… Защо си губите времето в полемика с хора, които мислят на плейбек?

  • 17. Wallküre (7 юни 2014 в 16:30)

    До всички почитатели на стихотворението:

    Не ви ли притеснява пропагандирането на идеята деца/ младежи да отиват на смърт заради политика? Мен не просто ме притеснява, а най-буквално ме ужасява.

  • 18. Wallküre (7 юни 2014 в 19:42)

    Всичко изчетох много внимателно и точно защото го разбрах, но не видях отговор на това, което ме интересува, зададох въпроса си. Не мисля, че Ханчев изобразява ужасите на някакъв терор. Напротив — съвсем ясно се вижда как той възхвалява поведението на „отличника“ и го дава за пример на всички останали. Флобер не дава мадам Бовари като пример за „отлична съпруга“, нито Шекспир внушава на читателите/ зрителите си да се уподобяват на Ромео и Жулиета. Критикувам стихотворението не от гледна точка на „сюжета“, а на идейното му послание — „бъди герой, умри за Партията“.

    • 20. notman (7 юни 2014 в 22:31)

      Ето ти две думи да четеш:

      http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4125317

      Това е вестникарска статия. Дали и доколко да вярваш на написаното — преценяваш сама. А ако ти се занимава — ей ги къде са Комисията по досиетата и Държавният архив.

      • 21. маруся61 (8 юни 2014 в 14:07)

        Че кой отрича какво са направили комунистите след 9.ІХ. 1944 г.? …Ти сам реши да ме причислиш към определена група, защото се имаш за голям класификатор на хора — толкова си убеден кои са добри и кои лоши, и кой, в коя група попада.. …Знам много добре какво е било — единият ми дядо също е пострадал заради политически убеждения..

        Но ако оставим на теб приятелю, ти също би създал подобни концлагери — помниш ли даже си ги създал в ума си — 4 реда бодлива тел и 3 реда акули..за да пратиш там всички, които не мислят като теб… но ти си млад и затова не можеш да оцениш какво значи свободно да можеш да изразиш това, което мислиш, готов си тази свобода на словото, която толкова хора жадуваха, пак да бъде отнета

        А , ако си почувствал втори план в стихотворението — за партията , то това е защото тая партия е в ума ти…в моя ум я няма и аз не я виждам…аз виждам само жертва на терор…

        • 22. notman (8 юни 2014 в 14:59)

          Не ме наричай приятел, *CENSORED*!

          Моите приятели не изпращат децата на смърт.

          • 23. plqsak (8 юни 2014 в 17:38)

            Това вече мина всяка граница — не само, че политизирахте темата, ама и елементарно възпитание загубихте. Подкрепям мнението ви, че мястото на децата не е по барикадите, но така агресивно изказано отвращава. Впрочем, не им е мястото по барикадите, но децата не живеят във вакум, и харесва ли ни или не, се влияят от мнението на родителите си, от средата в която не по собствено желание са се оказали. За жалост, има и ще има много деца по барикадите — у нас и в чужбина /да не се затваряме в собствения си малък свят/. За стихотворението — някои от нас са натоварени със спомени за комунистическото минало /минало ли е?/ и това откриват в него, но не и съвременните млади. Те не са обременени и не търсят под вола теле. Да, с пропагандна цел е написано стихотворението, така и ни го преподаваха, но трябва да си идиот, за да се откажеш от собственото си светоусещане и да възприемаш нещата както ти диктува някой. Вие така ли правехте? Ако не — защо смятате, че другите са идиоти? Впрочем има хора, които пишат просто за да става „интересно“ и лафа да върви, почвам да си мисля, че случаят е такъв.

            • 24. notman (8 юни 2014 в 18:40)

              Готов съм да бъда възприет като най-невъзпитаното същество на планетата, но няма да позволя такива като маруся61 да ме омерзяват с твърдението, че сме приятели или дори с намек за някаква близост между нас.

              Децата не живеят във вакуум, но намирам за недопустимо родителите да позволяват техните невръстни синове и дъщери да се омърсяват с политика и да се индоктринират по какъвто и да било начин и в каквото и да било направление. Нещо повече — те би трябвало точно в този аспект от живота да сложат дебел и непроницаем похлупак над подрастващите! В този ред на мисли Ханчев би трябвало да напише стихотворение на за „добрия ученик“, а за хората, които са позволили той да умре така нелепо. И не — нямам предвид физическите му убийци. Но, разбира се, на подобен светоглед по онова време се гледаше с лошо око. Още повече, че в случая „поетът“ не просто описва смъртта на детето в чуждата битка за власт — той я възхвалява и поощрява! И за съжаление е пълно с идиоти, чиито възгледи се формират (са формирани) точно под въздействието на подобна мерзка пропаганда. Казах го вече — това са хора, които мислят на плейбек. Вие ако не познавате такива, аз познавам… за мое съжаление.

              А ако утре някой като тая маруся61 се види с власт в България и поиска аз да хвърля моето дете в защита на някаква смахната идеология? Какво се очаква да направя? Вие как бихте постъпили?

              • 25. plqsak (8 юни 2014 в 19:37)

                Вие и аз сме длъжни да не позволим, някой да налага на децата ни каквото и да било. Ако това се случи ние сме се провалили /което само трябва да ни накара да удвоим усилия/. Само че трябва внимателно да преценяваме битките и средствата, с които ги водим. Ако позволите, ще кажа, че „сложихте“ доста думи и си направихте свободни изводи от казаното от Маруся61. И като сме минали в сферата на допустимото, кажете ми, ако един ден вашето вече поотраснало дете, знам ли, някак си изрази виждания различни от вашите /случва се, защото след семейството има и среда/, какво правим тогава? Заклеймяваме, че е чугунена глава, хвърляме на акулите… Всичко това го казвам, само за да ви напомня едно — с палене и агресивност най-лесно се отблъсква. Принципно избягвам коментари по такива теми, точно защото нещата винаги се израждат. Никой никого не слуша и не вниква в аргументите на другия — опира се до голото надвикване, обиждане… Откровено казано смятам, че трябва темата да „почива“ за известно време, поне аз това ще сторя.

              • 34. маруся61 (25 септември 2020 в 16:23), оценка: 6 от 6

                Е, Notman, какво ще кажем днес, когато децата са на протести?…Правилно ли е това?… Прави ли са родителите им, че ги водят с тях за масовка?…Преди 6 години мнението ти беше: „А не ви ли се стори ужасяващо, че някой родител е позволил детето му да бъде въвлечено в политическа и противодържавна дейност, въпреки, че е знаел какво е наказанието за това?“…. Сега ужасяваш ли се, когато виждаш, че по площадите хората носят бомбички и водят децата си да свалят правителство и да нарушават закони, учат ги да скандират грозни лозунги, псувни и цинизми и им се радват за това?….Какво ще кажеш за собственика на Хиполенд, завел сина си на протест и после оплакващ се по медиите?….Виж колко е актуален Ханчев….Пиша това, защото искам да ти кажа, че има непреходни неща, като хубавия стих, които надживяват емоции и страсти, особено пък тези с политически окраска….

                • 36. notman (25 септември 2020 в 20:40)

                  Същото — абсолютно същото, казвам и днес, маруся. Не е редно децата да бъдат въвличани в политическа дейност. По никакъв начин не одобрявам действията на родители, които водят малки деца по протестите. 17-годишните като синът на собственика на оня магазин за играчки ТРЯБВА да бъдат на протестите — те не са деца, те са утрешните граждани на България, те ще заменят — трябва да заменят робите, набор 61, да прочистят кръвта на родината ни от робското колхозническо овчедушие. А това, дето ти намираш горната ханчева помия за непреходна поезия, си е твой проблем.

                  Край нямат българо-съветските мелези, които нагло драпат да ни обърнат пак към мужикистан.

          • 28. NomaD (13 юни 2014 в 22:53)

            notman, приятелю!

            Позволих си показно да ЦЕНЗУРИРАМ емоционалната ти реакция спрямо опонента, изразена като зооморфна квалификация.

            Ти си мъдър човек и съм сигурен, че ще акцептираш адекватно действията ми. Сигурен съм, че можеш да подхождаш също така мъдро към опонентите си, които са парадигматично различни от такива като теб. Приеми, че няма да отговорят на зададените от теб два въпроса, а ще реагират с фрази като „А вие що горите живи хора в Одеса!“! И ще контрапростестират. Подходи към ситуацията съобразно народната мъдрост с познатата ти зооморфна алегорика:

            „Разбира ти свиня от кладенчова вода.“

            Аз ще добавя и думите на Христос: „Не давайте свято нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите си пред свинете...“ (Матей, 7:6). Няма да те разберат, в отчаян опит за отговор само ще репродуцират нечленоразделни звуци, тъй характерни за тези животни.

            P.S. Сигурен съм, че няма да се засегнеш от обръщението „приятелю“.

            P.P.S. Постингът ми е единствено и само към notman. Няма да приема реплики от други, освен евентуално от НТ.

  • 19. Mars Lumograph (7 юни 2014 в 21:12)

    На практика България беше изнасилена от бесни псета с античовешки лозунги. Резултатът е налице: копелетата им цъфтят сред долнопробната антикултура на родитетелите си. А защо 25 години не разбраха, че са жертви, а предпочетоха да си ближат кървавите ръце и смеят да твърдят, че геноцидът не бил 45 години, а само няколко и не било геноцид, а народно вълнение ще остане загадка явно. Поне за част от жителите на РБ.

  • 26. natispain (8 юни 2014 в 20:17)

    Май някои от даващите мнения тук са точно наследниците на мракобесниците, все едно комунисти, фашисти или псевдодемократи. Обидите, изпращането в Северна Корея, зад бодлива тел и т.н., както и чугунените глави са точно изразни средства на тия, които уж защиват младото поколение от мракобесието на комунизма. Абсолютното недопускане на мнения, различни от техните, злобните нападки очевидно са характерни за тия псевдодемократи и псевдозащитници на децата. Представям си новия фашизъм, ако те дойдат на власт, или може би точно те са на власт и затова са така безпардонни, нагли, груби и невъзпитани.

  • 27. Wallküre (12 юни 2014 в 00:05)

    Човече, напълни ми душата! Страхотен коментар! Особено това за „Способния ученик“… Мисля си точно същите неща, но някак си не мога да ги формулирам толкова ясно:)

    • 31. Искам на Маруся (27 май 2016 в 15:00)

      Едва сега забелязах, че коментарът ми, на който си отговорила,, Wallküre , е изтрит.. Явно, за някого от модераторите съжденията ми за принципната тъждественост между комунизма и нацизма се квалифицира като „обидни и груби нападки към другите“. Или пък разголването на манипулативната същност на „Добрия ученик“ се смята, че не е „в контекста на произведението“.? Нейсе… Все пак ще си позволя да приведа отново коментара ми от преди близо две години.

      * * *

      Прекрасно стихотворение, няма що…

      „Добрият ученик“ е манипулативен текст, блестящо илюстриращ пропагандните принципи на Гьобелс по отношение на „промиването на мозъци“ на децата и в резултат на идеологическата зомбификация — превръщането им в слепи „камикадзета на революцията“: така, както Гьобелс и Хитлер пратиха десетки хиляди фанатично индоктринирани деца през пролетта на 1945 г. да умрат с оръжие в ръка за фюрера и Партията (националСОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА).

      Комунягите винаги са изпитвали възхита от „постиженията“ и методите на нацистите в тяхната „технология на злото“. Но иначе врещят срещу уж „настъпващия фашизъм“ и НАТО като оправдание за омразата им към демокрацията.

      А никмеймът ми — това е ироничен цитат — стар рефрен от някогашно руско (сАвеЦко) филмче — „Марусина карусель“. Ама комунягите такива сюжети не могат да смелят — друго си е да четеш истории за „добри ученици“ като Павлик Морозов. :D „Ученик за пример“, „Способен ученик“, както назовава Стивън Кинг известната си новела за стария нацист и неговия млад ученик…

  • 29. т п (23 юни 2014 в 15:03)

    Средна ръка стихотворение, в миналото ненужно възхвалявано, сега ненужно оплювано. Страсти човешки, познати до болка.

    • 30. малко по-различна (23 юни 2014 в 23:41)

      Нищо особенно. Прекалено много страсти за този ученик.

  • 32. lora201 (27 май 2016 в 19:24), оценка: 5 от 6

    Хареса ми! Добре е човек да бъде верен на разбиранията си! Проблемът идва тогава когато те са пагубни, сещам се за т.нар камикадзета, които също натискайки бутона се взривяват в името на нещо си. А кой решава коя жертва е за добро? И кое е добро реално? Толкова въпросителни….

  • 33. д г (30 май 2016 в 08:30)

    Уф, жертвата на ученика е принос в съпротивата срещу фашизма и нацизма. Толкова трудно ли е да се разбере това? А според декларацията на Чърчил и Рузвелт в Казабланка, всички участници в тази съпротива се приемат за част от съюзническите армии, т.е. част от американската, британската, съветската, френската, китайската и другите. Затова е пратен при българските партизани и майор Томпсън, на чията памет носи името малка гара до София. Ако това не ви харесва, то помислете в какъв свят щяхте да живеете ако я нямаше тази съпротива и борба на тези армии, срещу които се биха други младежи вярващи в своето право да управляват света. Свят, в който често се налага да избираме не най-доброто, а по-малката злина, избор от който не можем да избягаме и горчива чаша, която не можем да откажем.

  • 35. Stefka P (25 септември 2020 в 17:20)

    Всяко поколение има право на свой възход и падение………

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.