Читателски коментари (за „Добрият ученик “ от Веселин Ханчев)

  • 1. Искам на Маруся (27 май 2016 в 15:00)

    Едва сега забелязах, че коментарът ми, на който си отговорила,, Wallküre , е изтрит.. Явно, за някого от модераторите съжденията ми за принципната тъждественост между комунизма и нацизма се квалифицира като „обидни и груби нападки към другите“. Или пък разголването на манипулативната същност на „Добрия ученик“ се смята, че не е „в контекста на произведението“.? Нейсе… Все пак ще си позволя да приведа отново коментара ми от преди близо две години.

    * * *

    Прекрасно стихотворение, няма що…

    „Добрият ученик“ е манипулативен текст, блестящо илюстриращ пропагандните принципи на Гьобелс по отношение на „промиването на мозъци“ на децата и в резултат на идеологическата зомбификация — превръщането им в слепи „камикадзета на революцията“: така, както Гьобелс и Хитлер пратиха десетки хиляди фанатично индоктринирани деца през пролетта на 1945 г. да умрат с оръжие в ръка за фюрера и Партията (националСОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА).

    Комунягите винаги са изпитвали възхита от „постиженията“ и методите на нацистите в тяхната „технология на злото“. Но иначе врещят срещу уж „настъпващия фашизъм“ и НАТО като оправдание за омразата им към демокрацията.

    А никмеймът ми — това е ироничен цитат — стар рефрен от някогашно руско (сАвеЦко) филмче — „Марусина карусель“. Ама комунягите такива сюжети не могат да смелят — друго си е да четеш истории за „добри ученици“ като Павлик Морозов. :D „Ученик за пример“, „Способен ученик“, както назовава Стивън Кинг известната си новела за стария нацист и неговия млад ученик…

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.