Миряна Башева

(автор и преводач)

Фейлетон

Мемоари/спомени

Очерк

Разказ

По-долу е показана статията за Миряна Башева от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Миряна Иванова Башева
Родена 11 февруари 1947 г. (1947-02-11) (72 г.)
Националност Флаг на България България
Жанр сценарий, стихотворение
Известни творби „Булевардът“, „Безнадежден случай“
Уебсайт

Миряна Иванова Башева (р. 1947 г.) е българска поетеса и журналистка, авторка на текстове на песни и на сценарии.

Биография

Родена е на 11 февруари 1947 г. в София. Дъщеря е на Иван Башев, външен министър на България в правителствата на Тодор Живков и Станко Тодоров (1962-1971). Учи в английска гимназия, след което следва английска филология в Софийския държавен университет, но не се дипломира.

Отдава се на журналистическа работа, с което се занимава и понастоящем. Продължително време работи в сп. „Отечество“, след това във в-к „24 часа“ и в-к „Сега“. Известно време работи и в Българската телевизия.

Творчество

Прописва стихове сравнително късно (23-24-годишна). Характерна особеност на нейните стихове е оригиналната мисъл и мелодичността. Ето защо не е случайно, че Миряна Башева става търсен автор на текстове на популярни песни. Автор е на текстове за песни по музика на Петър Чернев, Михаил Белчев, Стефан Димитров, Атанас Косев, Юри Ступел, Валди Тотев и др. Песните ѝ са изпълнявани от много звезди на българската естрада. Стиховете ѝ са преведени на много европейски езици.

През 1979 г. пише стиховете към филма „Войната на таралежите“ на Иванка Гръбчева. По покана на Рангел Вълчанов Башева пише сценария на игралния филм „Последни желания“ (1983 г.) и на няколко документални филма на същия режисьор.

Библиография

  • „Тежък характер“ (1976 г.)
  • „Малка зимна музика“ (1979 г.)
  • „Сто години суета“ (1992 г.)
  • „Ние сме безнадежден случай“ (1997 г.)

Източници

  • Йордан Василев, „Башева, Миряна Иванова“. – Речник по нова българска литература (1878-1992), София: Хемус, 1994, с.27-28.

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за