По-долу е показана статията за Йордан Хаджиев от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
Йордан Хаджиев
Йордан Хаджиев.jpg
Роден 23 август 1933


Йордан Тодоров Хаджиев е роден на 23 август 1933 г. в село Бяла Черква, Великотърновско. Завършва право в Софийски университет “Св. Климент Охридски” и дълги години се посвещава на юриспруденцията.

През годините на социализма общува със “заточените” в село Боженци писатели и поети Станислав Сивриев, Орлин Василев, Андрей Германов.

Член на СБП. Носител е на годишната награда за проза на СБП /2004/, както и пръв притежател на Априловата награда – изящна статуетка, изработка на габровския скулптор Адриан Новаков, за цялостно литературно творчество /2005/.

Библиография

  • “Характерни особености на габровския хумор” /1972, монография, в съавторство/,
  • “Апартамент “Мона Лиза” /1975, разкази/,
  • “Небето на дядо” /1981, разкази/,
  • “Наивна любов” /1985, разкази/,
  • “Семеен портрет” /1989, роман/,
  • “Почивка на море” /повест/,
  • “Смей се, Нушо!” /пиеса/,
  • “Нататък” /2008/,
  • “Из моя век” /2008/
Забележка: Последните две заглавия са на говорещи книги и за незрящи.
  • “Попътно” /2009/
Забележка: Произведението "Съдът на брадвата" не е от този автор. Има съвпадение на имената.

Източници