Виктор Суворов
Спецназ (1) (Тайната армия на Съветския съюз)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Спецназ, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
1,8 (× 4 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
Epsilon (2023)

Издание:

Автор: Виктор Суворов

Заглавие: Спецназ

Преводач: Иван Тотоманов

Година на превод: 2018

Език, от който е преведено: руски

Издание: първо

Издател: Факел експрес

Град на издателя: София

Година на издаване: 2018

Националност: руска

Редактор: Георги Борисов

Художник: Кирил Златков

Коректор: Мери Великова

ISBN: 978-619-7279-21-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/7445

История

  1. — Добавяне

На Наташа и Александър

Извадки

Когато в продължение на седем десетилетия скучните надзиратели на съветската литература говореха за социалния ред и положителния герой, не вярвайки си на нито една дума, дори не можеха да си представят, че може да се напише такова нещо. „Аквариумът“ на Виктор Суворов е изявление за любов от потомствен офицер на неговата армия. Посред днешния плач и стенания на чиновници и полицаи, депутати и генерали, че не им е било дадено нещо, но не са разрешили, тази весела и зла, издръжлива и енергична проза на смел човек прави огромно впечатление. И няма нужда да ровите по съседните рафтове и да питате: на кого прилича той? На никой. Само на себе си. Мъж със собствена школа.

Григорий Файман. Газета „Русская мысль“. 7–13 май 1993 г.

Суворов е ярък, за разлика от всеки друг писател. Той майсторски сменя сцената, изведнъж действието предприема неочаквана посока, понижава тона на историята и после рязко я довежда до гръмовно звучене в духа на най-добрите приключенски класики. Въпреки великолепието на стила, причините за бягството му остават загадка. В книгата тези причини не намериха ясно обяснение.

London Review of Books за книгата „Аквариум“. 19.12.1985 г.

Това, за което говори Суворов, не е измислица. Независимо дали авторът иска или не, книгата убедително доказва, че съветското разузнаване е най-доброто в света и не само най-доброто — не може да се сравни с никое разузнаване на други страни.

Анатолий Гладилин, писател. Вестник „Новое русское слово“. Ню Йорк, 24 юни 1986 г.

Страхотно. „Аквариумът“ ще очарова всички, които не са равнодушни към приключенията, шпионажа, сблъсъците на героите, мъжеството и храбростта.

Джон Барон. вестник The New York Times. 10 юни 1986 г.

За съжаление в „Аквариума“ няма нищо за живота на разузнавачите. Всички, които чакат увлекателна история, ще бъдат разочаровани от книгата на Суворов. „Аквариумът“ е досадно съчинение за кариерата му, той припомня факти от живота си, които не са интересни за никого, освен за самия него. Книгата може да предизвика отклик само в тези, които се интересуват от съветската бюрокрация и методите за избутване на свои хора в разузнаването или въпроса как съветските шпиони пият водка след изпълнение на задача. (Те пият чаши, опитвайки се да не разливат.)

Вестник The Jerusalem Post. Йерусалим, 27 септември 1986 г.

Артистичен по форма, но всъщност убедителен, разказът на Суворов е поразителен.

Вестник „Рабочая трибуна“. 17 декември 1991 г.

— Това ли е самият „Аквариум“, описан толкова подробно в едноименната книга на Виктор Суворов?

— Да, в тази сграда, където сега седите, нашият бивш резидент нарича „Аквариум“. Забелязахте ли, че е много остъклен? Всъщност той някога е бил построен като болница. Между другото, истинската фамилия на автора е Резун. Това е нашият полковник, който избяга в Англия преди 11–12 години.

Заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на СССР, началник на ГРУ, генерал от армията В. М. Михайлов. — Интервю с вестници „Комсомолская правда“. 23–31.08.1991 г.[1]

Биографията на капитан Резун беше безупречна, в работата и поведението му нямаше тревожни моменти. Резун, по време на обучението му в „Калининското суворовско военно училище“, „Киевското висше общовойсково командирско училище“ и във „Военно-дипломатическата академия на Съветската армия“, е имал само положителни характеристики, само от положителната страна се доказал в практическа работа в щаба на военния окръг и в разузнавателния апарат на ГРУ в Женева. Не са постъпили сигнали от 3-та дирекция на КГБ на СССР (военно контраразузнаване) и К-отдел на КГБ на СССР (контраразузнаване на ПСУ). Общувайки със своите другари и в обществения живот, той впечатлявал като архипатриот на родината и въоръжените сили, готов с гърди да се хвърли на амбразурата. Отношенията в службата се развивали благоприятно: малко преди изчезването му, той бил повишен в дипломатически ранг от аташе до 3-и секретар със съответно увеличение на заплатата, по изключение му удължили продължителността на престоя с още една година. В командировката Резун знаел, че използването му е планирано на ГРУ. На 27-годишни завършил две висши военни заведения и за него се е откривала обещаваща кариера в централния апарат на ГРУ. Отклонения в нормите на поведение, психика, крайни увлечения? Нищо подобно не е отбелязано: външно и вътрешно изглеждал като офицер, отдаден на родината и военния си дълг.

Капитан от 1-ви ранг Валери Калинин, началник на 3-та линия на Първа дирекция на ГРУ, временно изпълняващ функцията на жител на ГРУ в Женева. „Независим вестник“. 25 декември 1993 г.

Резун се държеше категорично безупречно, мнозина дори след бягството му дадоха положителна характеристика.

Генерал-полковник А. Павлов, първи заместник-началник на ГРУ. Червената звезда. 14 април 1993 г.

Пред нас е уродлива личност, за когото лъжата се превърнала в средство за съществуване.

А. Л. Дмитриев, доктор на техническите науки, за Виктор Суворов. „Военноисторически журнал.“ 1993. № 10

В окончателната му характеристика, в допълнение към основното съдържание, пише, че „той е най-младият във военната академия на Съветската армия. Познава военните дисциплини по-добре от своите колеги. Обича да събира книги на военна тематика.“ Резун всъщност е бил интелигентен човек и добър анализатор, работил в разузнавателния отдел на щаба на окръга. Той като цяло е изключителна личност и като писател не е лош.

Военен аташе в руското посолство в Украйна полковник В. Безрученко. Вестник „Време“ (Украйна). 12 май 2001 г.

Суворов не е историк. И не е писател. Той е дребнав политикан, от най-мръсната порода. Пешка в ГРУ, той бяга на Запад и без дори да може да продаде някоя от нашите тайни — просто не ги знаеше. Затова започна да си ги измисля за нуждите на клеветниците на Русия.

В. Карпов, лауреат на Държавната награда на СССР, бивш първи секретар на Съюза на писателите на СССР. Седмичен преглед на книгите. 9 май 1995 г.

Аквариумът беше интересен за четене. Пред нас се отваря свят мистериозно непознат и описан по пищен начин. Един от настоящите служители на ГРУ даде на книгата следното описание: „За всичко лъже, копелето, но много дръзко. Дори бих казал красиво.“

„Правда“. 18 февруари 1993 г.

Нискочелият, неграмотен беглец Резун-Суворов състави енциклопедия на умствената злоба.

Владимир Бушин за книгата „Аквариум“. Вестник „Съветска Русия“. 6 март 1993 г.

Суворов пише много добре — интересно, остроумно. Той заслужи пълната си слава.

Олег Гордиевски. „Литературен вестник“. 9 април 1997 г.

Най-голямото престъпление на държавата срещу ветераните от Втората световна и Великата отечествена война е разрешението за публикуване на книгите на г-н Резун „Аквариум“, „Ледоразбивачът“ и други подобни.

Александър Розенбаум. Интервю във вестник „Приазовский рабочий“. Февруари 1996 г.

Най-силните чувства на бившите му колеги предизвиква майор Владимир Резун, който избяга от Швейцария в Англия през 1978 г. Това се дължи не толкова на това, че за разлика от Пенковски и Поляков, той не можа да бъде изправен пред съд и разстрелян, колкото от публикуваните под псевдоним Виктор Суворов книга „Аквариум“.

„Известия“. 5 ноября 1998 г.

Фамилията на автора на „бестселърите“ „Аквариум“, „Ледоразбивач“, „Ден М“, „Освободител“ се носи из въздуха. Книгите му отново са по всички щандове, набиват ти се отвсякъде. Няма Пушкин, но Суворов — ето моля. Днес Резун изнася лекции за бъдещи английски офицери. За какво, не знам. Може би говори за нещо, което са му преподавали в съветската военна академия. Бог да му бъде съдия. И военния трибунал. И ако първият не изрази публично отношението си към изнесеното за разузнаването, то вторият беше конкретен, макар и задочно, го осъди в най-висока степен.

Полковник Н. Н. Поросков. „Красная звезда“. 27 април 1994 г.

Московски комсомолец посвети статията „Аквариумът има теч“ на годишнината на ГРУ. Думата „Аквариум“, заимствана от предателя В. Резун, който издаде книга под това заглавие, пълна с клевети срещу военното разузнаване, се повтаря около десет пъти в статията.

Генерал-майор И. Студеникин. „Красная звезда“. 18.11.1998 г.

Нашите читатели са потопени в „Аквариум“, смазани от „Ледоразбивач“. Днес в Русия се провежда безскрупулен експеримент над човека, в частност читателя. И тези романи са замесени в него. Създават им реклами, заставят ни да ги четем. Това е един вид сонда за определяне състоянието на нашето общество.

А. Афанасиев, писател. „Красная звезда“. 24 август 1996 г.

„Аквариумът“, след като се показа зад хълма, се превърна в химн на Самиздат на Съветската армия.

Александър Никишин. Алманах „Конец века“. 1991. № 2

Бележки

[1] Това е много забележително интервю: то като капка вода отразява състоянието на управляващия елит на Съветския съюз в първите дни след поражението на августовския преврат. Интервюто беше публикувано под подигравателната рубрика „ГРУ: променя ли се водата в Аквариума?“ Това беше първият случай в историята на ГРУ (и евентуално последният), когато ръководителят на тази организация отговори на въпроси на журналист в кабинета си в сградата на централата на ГРУ — в Аквариума. Членовете на ГКЧП току-що бяха арестувани, протестиращи московчани демонтираха паметника на Дзержински на пл. Лубянка, дейностите на КПСС бяха прекратени, а имуществото му стана държавна собственост на Русия. Изглежда, че лидерите на СССР са в шоково състояние. Интервюто е много подобно на разпит с пристрастие: журналистът, въобще не се смущава, задава на ръководителя на една от най-мощните разузнавателни организации в света такива въпроси, които преди месец изглеждаха немислими, но че сякаш прави извинения, усърдно им отговаря като непослушен ученик, опитващ се да угоди до учителя:

— Основните задачи на ГРУ?

— Имаме само военно разузнаване.

— Резервни части за „Стингерс“ — ваша работа ли са?

— Точно така. Наша работа.

— Откога сте на длъжността ръководител на ГРУ?

— Четири години. Не съм професионален разузнавач, аз съм чисто военен другар.

— И сега традиционният въпрос: какво направихте по време на преврата?

— На 19 август бях отзован от почивка. Пристигнах и съобщих, че съм тук. Между другото, на двадесети и двадесет и първи август, който прекарах на работа, не ходих никъде. Имахме спокойна атмосфера, както обикновено, бяхме ангажирани в разузнавателните ни дейности извън Съветския съюз, а не вътре в него — това не е наше задължение.

Владлен Михайлович Михайлов, който ръководи ГРУ от 1987 г., беше освободен от поста си като ръководител на ГРУ два месеца след като даде това интервю.

Литературният псевдоним „Суворов“ е взет от бившия майор Резун Владимир Богданович… Какъв човек е той? Една от атестациите е записано: най-младият в курса, но се справя по-добре от колегите си, събира книги на военна тематика за лична библиотека, има втори разряд за стрелба с автомат „Калашников“. Много неща в книгата му са измислени само за да бъдат вълнуващо интересни при външно запазване на правдоподобност.

Заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, началник на ГРУ генерал-полковник Е. Л. Тимохин. Червената звезда. 29 април 1992 г.