Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Многополисна общност (2)
Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
6 (× 2 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
cattiva2511 (2022)

Издание:

Автор: Димитър Цолов-Доктора

Заглавие: Проклятието на Белиал

Издание: първо

Издател: GAIANA Book&Art Studio

Град на издателя: Русе

Година на издаване: 2017

Тип: роман

Националност: българска

Печатница: GAIANA Book&Art Studio

Редактор: Кети Илиева

Художник: Емилия Богданова

Художник на илюстрациите: Емилия Богданова

ISBN: 978-619-7354-32-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3005

История

  1. — Добавяне

Глава VI
Тътнежи на разсъмване

1

Силен гръм се разнесе отвън, разпилявайки всичко в главата ми, а блиндираното стъкло зад мен зажужа като разлютено стършелово гнездо.

Секунда по-късно, под влияние на тренирани почти до инстинкти рефлекси, се намерих на пода, взрян тъпо в единия крак на канапето, вътрешно убеден, че няма буря, която да започне с такъв тътнеж. Пък било то и посред разгара на лятото, когато в планината обичайно се вихрят подобни стихии.

Креснах на Малвина да залегне. Плъзнах се на лакти покрай канапето и се приближих към прозореца. Внимателно се надигнах до стената, за да хвърля бърз поглед навън.

Мазен черен пушек се виеше над мястото, където допреди половин час бе имало караулка и портал, а един тип с лицева домино маска, застанал до спрял на около петдесет метра надолу по пътя пневмобил, небрежно се поклащаше с гранатомет на рамо.

Различих поне три трупа, облечени в елеци, доскоро бели на цвят, сред отломките от караулката, преди отново да се приведа към пода. И да имаше някой оцелял младок, не направи опит да отвърне със стрелба. Толкова по въпроса за сигурността.

Случваше се онова, което подозирах, че може да се случи.

Доста по-рано от очакваното.

Остана ми само да се надявам, че след сполучливото първо попадение гранатометчикът няма да предприеме директен обстрел към вилата, защото стъклото на дневната, заемащо централната част от нея, макар и подсилено, не би издържало срещу такова оръжие. В резултат, онези наши деликатни анатомични части, разположени отзад, щяха да пламнат като стой, та гледай.

Нещо обаче ми подсказваше, че главорезите искат жива любезната ми домакиня.

Надигнах се за нов бърз оглед. От колата на мъжа с гранатомета бяха излезли още двама, скрили очите си зад черни маски, и се насочваха към разрушения портал със стегната крачка, стиснали къси автомати в ръце. Друг пневмобил спря зад първия и нова тройка маскирани типове се измъкна през вратите. Шофьорите останаха в работещите коли, за да осигурят бързото изтегляне на нападателите. Не се съмнявах, че поне един екип вече се е заел и със задния вход, вероятно е неутрализирал или в момента неутрализира охраната там и се кани да проникне във вилата.

Не разполагахме с много време.

— Малвина — подвикнах на изпадналото почти в ступор момиче. — Виждаш ли двете плочки от облицовката в основата на бар плота? Откъм моята страна. Пъхни пръсти в цепнатината между тях. Малвина!

Отначало май не успя да разбере какво и говоря. Когато обаче повторих инструкциите, налагайки си да произнасям думите достатъчно бавно, разумът започна да се връща в ококорените и очи. Изви глава към посоченото от мен място, опипа с ръка и бързо откри цепнатината, след което маскираният като плочка подвижен панел с глухо скърцане се плъзна встрани. В появилата се ниша проблесна метално лостче.

— Натисни го надолу — наредих й и когато изпълни командата ми, камината бавно започна да се отмества, разкривайки отвора на тунел.

Пуснах въздишка на облекчение, изпълнен с безмълвна благодарност към покойния главатар, който преди години ми бе разкрил тайната му. Знаех, че е проектиран и изграден още при строежа на вилата, понеже Григо не беше от хората, осланящи се на случайността, щом се касае за оцеляването на собствената им особа.

Изправих се и скокнах към плота, оглеждайки се за някакво хладно оръжие. В първата част от плана ми, съставен в движение, не влизаше стрелба.

Двадесетсантиметровото шило за лед с обла дървена дръжка, търкалящо се до шейкъра, ми се стори идеален избор. Мушнах го в десния джоб на сакото, върнах подвижния панел обратно и помогнах на Малвина да се изправи.

— Следвай ме — рекох й и прекрачих в тунела.

Броячът на изминалите минути тиктакаше в главата ми.

2

Придвижването не беше приятно. Поне за едър индивид като мен, защото се налагаше да го върша сгънат почти надве. Дребничката Малвина отзад, предполагам, се справяше по-добре с упражнението.

В нишата на вътрешния лост, връщащ камината в изходно положение, открих факла и кибрит. Насмолените парцали пламнаха за миг още с първата клечка, разкривайки стени от трамбована пръст. Белезникави паяжинни мрежи се загърчиха, когато върхът на факлата ги докосна, а тлъстите им стопани тупнаха на пода, омесвайки се с мокрици, дребни охлювчета и червеи сред колонии от жълтеникави гъби, обвити в лепкава слуз.

— Гледай в средата на гърба ми, без да сваляш поглед надолу — наредих на Малвина.

Последното, което исках в момента, бяха истерични момичешки писъци. Дъщерята на Григо измърмори нещо неясно в отговор — явно още не се беше отърсила напълно от шока — но се молех да ме е разбрала.

Въздухът имаше тежък гнилостен дъх, а задухът и влагата накараха тялото ми бързо да плувне в пот.

Успокоявах се обаче с това, че разстоянието, което трябва да изминем, не е много дълго — по груба преценка около шестдесет метра.

3

Натиках изгасената факла заедно с кибритената кутийка в ръцете на Малвина.

Бяхме стигнали участъка с трите забити в стената метални клина, маркиращи първия изход от тунела.

Учудващо е колко неща може да си спомни човек, когато е поставен в безизходна ситуация. Поздравих се, че паметта не ме е излъгала.

Изходът бе хитроумно маскиран като улична шахта. Огледах металния капак и опипах халките му със свободната си ръка. Личеше, че Григо е поддържал мястото през годините, защото върху главата ми не се посипаха люспици ръжда.

— Отгоре може би ще стане доста шумно след малко — рекох на момичето, — но не изпадай в паника. Когато изляза, започни да отмерваш секундите наум. Ето така — двадесет и едно, двадесет и две, двадесет и три… Не те ли повикам до пет минути, продължи напред в тъмното. Преброй до деветдесет, после запалѝ факлата. Другият изход е и край на тунела, който ще те изведе в планината. Наметни сакото ми. Леко облечена си, а горе ще е студено, макар да е лято. После — импровизирай. Важното е да оцелееш!

Плъзнах внимателно капака встрани. Въпреки солидния му външен вид бе изработен от някаква олекотена сплав и извърших операцията без особено усилие. Стържещият звук се изгуби в гъгнивото свистене на двата пневмобила, оставени на работен режим. Със сигурност се намираха в близост до фалшивата шахта — точно както бях преценил при бързия оглед през прозореца на дневната преди сякаш векове. Мисловният часовник в главата ми отчете началото на четвъртата минута от влизането ни в тунела.

Поседях още миг така, заслушан в околните шумове. Сега идваше най-рисковият момент. Моментът на истината, така да се каже. Ако стрелецът с гранатомета все още стърчеше на улицата или ако проникналите във вилата убийци бяха успели да я претърсят по-бързо, отколкото предполагах, и вече се насочваха насам, всичко щеше да иде по дяволите.

Предпазливо подадох глава, бързо я завъртях и се ухилих. За лайтмотив на живота ми спокойно можеше да се приеме следната мъдрост: Късметът обича смелите.

Бях се озовал в гръб на вече обърналите и изтеглени по-надолу на пътя коли. Откъм вилата все още не се забелязваше движение. Онзи с тежкото пушкало не се виждаше никакъв — вероятно бе влязъл в единия от пневмобилите, след като беше приключил кървавата си задача.

Молех се да е в предната кола, докато се приплъзвах по асфалта към задния пневмобил.

Късметът обича смелите, късметът обича смелите, нали така.

От момента на експлозията, предизвикана от гранатомета, до пристигането на патрул на Стражата от най-близкия участък, за да провери какво се случва в този поначало тих квартал, нападателите разполагаха с около десет минути за действие. Предостатъчно време за добре обучени професионалисти, каквито смятах, че са маскираните мъже. След това трябваше да се измъкнат възможно най-бързо и поради тази причина не бяха гасили превозните средства.

Наистина всичко беше изпипано от тактическа гледна точка, но факторът случайност се бе намесил, за да обърка идеалния им план.

Защото не бяха допуснали, че освен домакинята и младоците от охраната, унищожени безмилостно още с първата атака, във вилата може да е отседнал и хищник като тях.

Хищник, който току-що беше излязъл на лов, ядосан не на шега.