Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Многополисна общност (2)
Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
6 (× 2 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
cattiva2511 (2022)

Издание:

Автор: Димитър Цолов-Доктора

Заглавие: Проклятието на Белиал

Издание: първо

Издател: GAIANA Book&Art Studio

Град на издателя: Русе

Година на издаване: 2017

Тип: роман

Националност: българска

Печатница: GAIANA Book&Art Studio

Редактор: Кети Илиева

Художник: Емилия Богданова

Художник на илюстрациите: Емилия Богданова

ISBN: 978-619-7354-32-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3005

История

  1. — Добавяне

Глава V
Въпроси без отговори

1

— Имам нужда от силно питие — рекох, когато най-накрая се тръснах върху канапето в дневната. — Нищо не обостря така жаждата, както преместването на изпаднали в безпомощно състояние човешки тела.

Извих очи към блиндирания панорамен прозорец зад гърба ми. Макар да бе още ранно утро, през него вече започваше да струи обилна светлина. Разкриваше се превъзходна гледка — обвитите във вечна зеленина хълмове на предпланината и накацалите по тях имения.

Баровски квартал, както с нотка на завист в гласа бе отбелязал шофьорът на пневмотаксито, докарал ме насам.

Вратът ми изпука, щом върнах поглед обратно в стаята. Плъзнах го по камината отсреща, извития като дъга бар с каменен плот, до който се беше изправила Малвина, любимия фотьойл на Григо, скърцащата табуретка край него, на която опъваше краката си, докато смучеше коктейли…

Почти нямаше промени в обстановката и не бих се учудил, ако не знаех колко много години са минали, откакто за последно съм надигал чаши тук.

Домакинята със сигурност бе предупредила охраната, че очаква посетител във вилата, защото белите елеци от караулката при входа мълчаливо ме бяха пропуснали навътре, без да ме проверяват, като обаче не забравиха да ме измерят с корави погледи. Ухилих им се в отговор и си отбелязах наум, че трябва да направя нещо по въпроса за сигурността на Малвина. Смъртта на Григо, видя се, бързо беше превърнала дъщеря му в уязвима мишена, а тези голобради момчета, вероятно невлизали в истински бой, при сблъсък с по-опитен противник, например аз, нямаха шанс.

Така или иначе не ме познаха.

Към черния спортен панталон бях добавил намачкано сако в същия цвят, спускащо се достатъчно свободно край тялото, за да не личат презраменните кобури под него. В единия кротко почиваше автоматичен пистолет с конвенционални муниции, а в другия — игломет висок клас. В страничните джобове имах резервни пълнители със съответните боеприпаси.

Рискът да се появя невъоръжен на погребението на Григо бе пренебрежимо малък — както споменах, едва ли някой щеше да се осмели да атакува траурна церемония. Оттам насетне обаче нямах намерение да съм лесна мишена и не мислех вече да се разделям с най-съществената част от съдържанието на пътното ми куфарче.

Елекът и маската бяха останали да правят компания на напоения като сюнгер Кара Танас в спалнята на хотелската ми стая. Преди да го метна дотам с пневмотакси, бях разчистил и фоайето, където пребих Динко. Надявах се, че към момента въпросният, увит в омазаните с кръв и повръщано черги, все още обитава кабинката на мъжката тоалетна, в която го наврях сгънат като ембрион.

— Ако щеш, вярвай — подсмихна се Малвина, докато смесваше съдържанието на различни бутилки в шейкъра, — но точно преди да навърша пълнолетие, татко ми разкри тайната на рецептата за любимия си коктейл.

— „Пиратка“! Не-е-е, ревнувам! — комично сбърчих вежди, ала под прикритието на гримасата си внимателно успях да я огледам.

На дневната светлина ми се видя още по-крехка. Все пак си личеше, че се е съвзела и е използвала двата часа, през които се занимавах с разнасяне на тела насам-натам, за да се освежи, да положи дискретен грим върху лицето си и да смени официалната рокля с друга, съвсем обикновена на вид, в бледозелен цвят.

— Погълнал съм тонове синт-као върху това канапе, преди баща ти да благоволи да ми каже съставките на „Пиратка“. А и винаги е заявявал, че направата на коктейли не е работа за момичета, ама-ха!

— Аз не съм обикновено момиче — стрелна ме тя с нова, по-дяволита усмивка. — Аз съм негова дъщеря.

Реших, че е дошъл моментът да подхвана сериозния разговор.

— Да, за добро или за лошо, ти си негова дъщеря, Малвина, и когато основният клон на Кукерите в Общността, тук, в Паралел, изпитва сътресения, това те поставя в една, хм, деликатна ситуация.

Блясъкът в очите и помръкна. Прехвърли съдържанието на шейкъра в две високи чаши и се приближи с едната към мен.

— Заповядай — думата прободе ушите ми като кристалче скреж.

— Виж — рекох след отпиването на продължителна глътка от спиртната смес. — Не исках да ставаш свидетел на онова във фоайето… Изпуснах си нервите…

Малвина избегна погледа ми, после се завъртя към камината, така че почти ми обърна гръб.

— Динко си го заслужи — бавно изрече с неутрален студен глас. — Макар че и аз може да съм му дала някакъв повод. Често се виждахме покрай посещенията на един от капитаните на баща ми — Лукан, в чието обкръжение беше. Флиртувахме. Нищо сериозно — погледи, размяна на шеги, лигави фрази. Е, мисля, че изпитвах леко привличане, харесваше ми с тоя негов белег… Каква глупачка съм била… Пресрещна ме там и ми се нахвърли, вонящ на пот и спирт…

Изправих се, оставяйки чашата си на масичката при канапето. Приближих се към нея и нежно положих длани на раменете й. Усетих, че трепери под тях.

— Нямаш вина, Малвина. Видяла си истинското му лице, преди да успее да те оплете докрай в мрежите си. Важното е, че не успя да те нарани.

Подозирах, че всичко покрай този флирт е било част от някакъв по-голям план, макар все още да не можех да го схвана. Със сигурност обаче поддалият се на животинския си нагон пиян кукер бе успял да прецака нещата. Подозирах още, че някой никак, ама никак няма да е доволен от този факт.

Например Лукан. Лукан Лукавия.

2

Инстинктивно не се харесахме още от деня, в който надянахме белите елеци. Всъщност никой новопостъпил в Кукерското братство тогава не ме хареса.

Аз бях Галеникът на съдбата, Талисманът на Григо, момчето, което освен задължителните тренировки по време на ежемесечните лагер-школи минаваше и специален курс на обучение при личния телохранител на главатаря — мистър Ренето.

Двете звънчета, пропели на кожения ми колан, получен заедно с елека, и удостоверяващи за извършените от ръката ми убийства, сякаш очертаваха една невидима бариера между мен и останалите младежи. Сега си мисля, че са били основната причина да не намеря приятел сред тях през годините, прекарани в Полис Паралел.

Двете звънчета обаче бяха и отговорност, задължаваща ме да се потя три пъти повече от всички млади братя седем дни в седмицата.

Но да се върнем на Лукан.

Сигурен съм, че именно двете звънчета накараха седемнадесетгодишния младеж със смешна къдрава рижа коса и очи, изпъкнали навън досущ като жабешки, да ме намрази в мига щом ме зърна. Макар че хора като него така или иначе щяха да си намерят каквото и да е основание за омразата си. Тези хора просто са родени да пръскат злоба, а завистта спрямо успехите на другите е основното им жизнено гориво. Аз, от своя страна, отвърнах с презрение, типично за възгордял се юноша, сметнал, че в обсега му е попаднал недостоен индивид…

3

— Страх ме е — изхлипа Малвина, след като я настаних във фотьойла и почти насила излях половината от съдържанието на коктейлната чаша в гърлото и. — През последните три години свикнах да се чувствам специална… обгрижена и в пълна безопасност. Когато дойдох при него, знаех, че ръцете му са изцапани с кръв, но никога не съм го съдила. Животът в Общността е суров — трябва да си хищник, за да не бъдеш изяден. А дори хищниците, както се убедих, изпитват привързаност и любов. Знаеш ли, че под външната му бруталност, открих и жизнерадостен хлапак, който често гледа света с учудени очи.

Кимнах в мълчаливо съгласие. Григо наистина оказваше такъв ефект върху хората около себе си.

— Страх ме е, док — повтори момичето.

Усмихнах се тъжно.

— Сега трябва да вляза в ролята на чичкото с мъдрите фрази, който убедено заявява, че само глупаците не изпитват страх, нали?

Може би и алкохолът бе започнал да действа, но при думите ми момичето прихна.

— Ха-ха, чичко си, но съвсем не за изхвърляне.

Прихнах и аз.

— Ще приема, че не съм чул последното.

После отново станах сериозен.

— Има някаква причина Григо да ме призове в Паралел, след като повече от двадесет години беше изгубил връзка с мен. Представяш ли си, дори ме помоли. Смятам, че може би ти е разказал. От думите ти разбирам, че сте били доста близки.

Малвина ме прониза с онези сини очи и за миг си помислих, че стоя срещу баща й, както хиляди пъти се е случвало в тази дневна.

— Знам… и не знам — промълви.

И продължи да говори, а въпросите останаха без отговор.

4

Григо разбрал за неприятностите, стоварили се върху главата ми, малко след като се бях свързал с клона на Кукерите в Кръстовище, за да закупя оръжие. Знаел как действат вампирите и не се съмнявал, че за жена ми вече е късно, ала направил каквото било по силите му да спаси поне мен. Организацията от години имала сключено примирие с тях и явно това бе натежало в моя полза. Сигурен съм, че ако не беше убедил Сенчестия им водач Калигулас Нергал да ме остави жив, щях да свърша изсмукан в някоя кланица, вероятно дори костите ми щяха да бъдат смлени за трупно брашно.

Няма човек, няма проблем, нали така беше казал някакъв сатрап от древността.

Появата на втория Зъб на Архивампира и основоположник на расата Белиал, предполагаемия могъщ артефакт, който задвижил поредицата от кървави събития, обаче не давала мира на Григо.

В прекалено удобен момент се случила.

Вампирските кланове тъкмо отбелязвали Началото на поредната Кървава декада, предстояло им избиране на нов Сенчест водач, чиято власт, след като изборът стане факт и въпреки лишената от помпозност титла, е практически неограничена през следващото десетилетие. Две кандидатури се спрягали — досегашният Сенчест, Калигулас Нергал от Паралел, и старият ми познайник от Кръстовище — Гай Гришнак.

Както вече знам, първият, с всички правомощия, давани му от заемания пост, обявил, че укриването на артефакта е достатъчно тежко престъпление, за да издаде смъртна присъда на опонента си, и по този начин практически бетонирал избора си за още десет години.

А Григо никак, ама никак не вярвал в случайните съвпадения.

Наредил на трима от най-доверените си хора да следят кръволоците и скоро била засечена необичайна тяхна активност. Хрътките му прихванали среща на член от близкото обкръжение на Нергал с кукерски брат, гравитиращ около, дръжте се, Лукан.

Кукерът получил чанта, която впоследствие се оказала пълна със златни слитъци. За съжаление, при опита да го заловят, докато се качвал в пневмотакси, бил убит от снайперист, явно също наблюдавал срещата със задача да ликвидира куриера, ако нещо се обърка.

Малко след това здравословното състояние на Григо се влошило, наложило се да постъпи в болница, а тримата му довереници загинали един подир друг при странни стечения на обстоятелствата, наглед все нещастни случаи. Катастрофа, отравяне с газ…

— Мога ли да запаля? — попитах домакинята си, когато направи пауза, за да разкваси пресъхналата си уста.

Придърпах един пепелник след разрешението на Малвина, изпълних дробовете си с дим и се отдадох на трескави мисли.

За пореден път името на Лукан изникваше в хода на събития, пряко или косвено засягащи особата ми.

А аз, точно като Григо, никак, ама никак не вярвах в случайните съвпадения.