Сали Пачолок, Джефри Стюарт
А дали не е B12? (13) (Епидемия от погрешни диагнози)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Could it be B12?, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 1 глас)

Информация

Корекция и форматиране
VeGan (2018)

Издание:

Автор: Сали Пачолок, д-р Джефри Стюарт

Заглавие: А дали не е B12?

Година на превод: 2016

Език, от който е преведено: Английски

Издател: Кибеа

Град на издателя: София

Година на издаване: 2016

Редактор: Светла Лазарова

Консултант: д-р Мария Папазова

ISBN: 954-474-743-5

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5835

История

  1. — Добавяне

Глава 9
Не можете да заченете? Как дефицитът на B12 допринася за стерилитета при мъжете и жените

Дефицитът на B12 се свързва с безплодие… възможно е да настъпи бременност в условията на дефицит на B12 но да е свързана с повтаряща се ранна загуба на плода.

д-р Майкъл Бенет

хематолог [1]

Дефицитът на B12 води до намаляване броя и подвижността на сперматозоидите.

д-р Джоузеф Пизорно

д-р Майкъл Мъри [2]

 

Всяка година милиони двойки с радост научават, че мечтата им за семейство е на път да стане реалност. За една от всеки осем двойки, които искат дете обаче, мечтата се превръща в кошмар от тъга и разочарования, защото месеците и годините минават, а тестовете за бременност са безмилостно отрицателни. Други преживяват трагедията на спонтанния аборт или още по-страшно — на повтарящите се спонтанни аборти.

За много от бездетните двойки животът се превръща в безкрайна поредица от скъпи и често неуспешни терапии. За двойките, които успяват да заченат, но претърпяват спонтанни аборти, следващите опити са изпълнени със страх, превръщащ иначе щастливото преживяване в изпълнено с тревоги изпитание, което често отново завършва с провал.

За безплодието при мъжа и жената има десетки причини — от ендометриоза, възпалителни заболявания на тазовите органи и поликистозни яйчници при жените до хормонални проблеми при мъжете или анти сперматозоидни антитела при някой от партньорите. Съществува обаче още един рисков фактор и при двата пола, който често се пренебрегва, дори от специалистите — дефицитът на B12.

Един спонтанен аборт е достатъчно тъжно събитие, но жената, описана от д-р Майкъл Бенет, е изгубила седем бебета преди първото си раждане. След дългогодишни страдания тя има късмета да открие д-р Бенет, хематолог (специалист по кръвни заболявания), който установява тежкия й дефицит на B12. Лекува я с инжекционна терапия и девет месеца по-късно тя ражда здраво бебе, а след това — и още две. [3]

Съществува един рисков фактор и при двата пола, оставащ често пренебрегнат, дори от специалистите — дефицитът на B12

Жената, чийто случай представя д-р Бенет, е една от четиринадесетте му пациентки в рамките на единадесет години, страдащи от безплодие или повтарящи се спонтанни аборти заради дефицит на B12. Десет от тях зачеват успешно след терапия с витамин B12, повечето в рамките на седмици. (Три от останалите вече се били отказали към момента на поставяне на диагнозата.)

Бенет отбелязва, че много от жените са били прегледани от гинеколози и лекувани с хормонални терапии, „но дефицитът на B12 е останал неустановен и едва много по-късно са били изпратени за консултация с хематолог“.

Такъв е и случаят с тридесет и три годишната жена, омъжена от седем години, която не спирала да се надява за бебе и постоянно се чудела защо не може да зачене. Едновременно с това се чувствала все поуморена, ходела трудно и забелязала, че вече не помни добре.

Лекарите й нямат представа какъв е проблемът, докато не откриват признаци на макроцитна анемия и я насочват към хематологична клиника. Там установяват дефицита й на B12 и започват инжекционна терапия.

През следващите три месеца пациентката се почувствала значително по-добре психически и походката й се нормализирала. След шест месеца забременяла. Дългите години на очакване приключили с раждането на здраво момиченце. [4]

Други лекари също съобщават за успешни бременности при жени с безплодие след терапия с витамин B12. За жалост, този дефицит често бива пренебрегван дори от специалистите, докато не минат месеци и дори години на безуспешни терапии. В резултат на това много двойки пропиляват десетки хиляди долари и преживяват разочарование след разочарование, при положение че проблемът би могъл да се реши с терапия с подходящ заместител на B12 и високи дози B12.

Група лондонски учени например съобщава за случая на тридесетгодишна жена с анамнеза за безплодие, дължащо се отчасти на заболяване на тръбите. Тя има два неуспешни опита за in vitro оплождане — скъпа и времеемка процедура — като вторият завършва с образуването на много по-малко ооцити (яйцеклетки) от първия. При следващ преглед, когато се оплакала от странни усещания в дланите, лекарят назначил кръвни изследвания, които показали ниски нива на витамин B12. Диагнозата: пернициозна анемия. След лечение с инжекционен B12 направила нов опит за in vitro оплождане, като този път отделила единадесет ооцита, но отново не забременяла. „В ретроспекиия, може би щеше да бъде разумно да изчакаме терапията с B12 да възстанови ендометриалната функция, преди да започнем следващия цикъл за in vitro оплождане“, пишат лекарите.

Авторите на текста отбелязват, че ановулация (липса на отделена яйцеклетка при месечния цикъл) се наблюдава при някои жени с дефицит на B12 вследствие на пернициозна анемия, както и че дефицитът води до аномалии в клетките на репродуктивната система (виж Глава 7), които могат да стигнат до маточната лигавица. Освен това дефицитът на кобаламин се свързва с абнормни нива на естроген, възпрепятстващи имплантацията на оплодената яйцеклетка.

Учудващо, медиците заключават: „Убедени сме, че връзката между дефицита на витамин B12 и безплодието се нуждае от допълнително проучване, преди серумния B12 да се включи в рутинните процедури при изследване на пациентки с безплодие за откриване на ранни случаи на дефицит“. [5] Не можем да се съгласим с това, тъй като изследването на серумен B12 струва приблизително 90 долара, а на ММК в урина (при необходимост) — 150 долара. И двете бледнеят в сравнение с десетките хиляди долари, които всяка двойка харчи за in vitro процедури, които могат да останат безуспешни, ако е налице дефицит на B12 — а при правилно лечение на евентуалния дефицит, могат да се окажат и излишни.

В медицинската литература е описан и случаят на тридесет и две годишна пациентка с безплодие, преминала четири процедури за изкуствено осеменяване без успех, преди лекарите да открият дефицит на желязо и на B12. Два месеца след началото на терапия с перорално желязо и инжекционен B12 жената забременява. Сега тя има две здрави деца, като второто е заченато без всякаква нужда от лечение. [6]

Учените все още не са сигурни защо дефицитът на B12 затруднява зачеването или износването на бебето до термин. Д-р Бенет и колегите му предполагат, че ниските нива на кобаламин възпрепятстват овулацията и нормалното клетъчно делене на оплодената яйцеклетка, както и че измененията в маточната лигавица пречат на имплантирането й. Високият хомоцистеин, предизвикан от ниския B12, може да доведе до смърт на плода поради тромбоза (неправилно кръвосъсирване), недостатъчно кръвоснабдяване на плацентата, прееклампсия (която може да причини конвулсии), преждевременно отделяне на плацентата или изоставане в развитието на плода.

Каквито и да са причините за връзката между B12 и стерилитета или спонтанните аборти, д-р Бенет и колегите му са на мнение, че броят на случаите в собствената им практика „илюстрира важното значение на оценката на нивата на B12… при всички пациентки, изследвани за безплодие или повтарящи се аборти“. Това е особено важно, подчертават те, в наши дни, когато жените в детеродна възраст получават големи количества фолиева киселина от добавки и обогатени храни, защото високите нива на фолиева киселина могат да маскират дефицита на B12.

Връзката между дефицита на B12 и спонтанните аборти: много по-често срещана, отколкото лекарите смятат

На много места в медицинската литература се споменава, че дефицитът на B12 е сравнително рядка причина за неуспешната бременност. Реалността обаче говори друго. Неотдавнашно проучване например сравнява 36 пациентки, преживели нееднократна загуба на плода, с 40 жени, износили здрави бебета до термин. Учените откриват, че 31% от жените с няколко спонтанни аборта са с високи нива на хомоцистеин. (Повишеният хомоцистеин, както отбелязахме в Глава 5, се причинява от ниски нива на фолат, B12 и/или B6 и лесно се лекува с добавката на тези витамини.) Шестнадесет процента от жените с нееднократни спонтанни аборти са хомозиготни носители на мутантен алел на MTHFR гена, което води до наднормени нива на хомоцистеина, а три от жените имат сериозен дефицит на B12. [7]

 

 

Такива изследвания ще помогнат на много жени да забременеят и освен това ще предпазят много деца от пагубните вътреутробни ефекти на кобаламиновия дефицит. Както вече отбелязахме, недостигът на B12 е свързан със сериозни и потенциално фатални проблеми за развиващото се дете, включително дефекти на невралната тръба (виж Глава 6) и неврологични аномалии, които могат да доведат до умствено изоставане или аутизъм (виж глави 6 и 12).

През 2010 г. научихме за случая на жена, претърпяла операция за поставяне на стомашен байпас с цел отслабване през март 2003 г. Забременява през юли 2004 г., но изгубва плода. Има симптоми на дефицит на B12 и висок риск за това поради преживяната операция. През следващите две години признаците и симптомите на дефицит се влошават, но никой от лекарите не прави тази връзка.

Две години по-късно жената вече е с трайно неврологично увреждане, диагностицирано като „подостра комбинирана дегенерация на гръбначния мозък — вторична на тежък дефицит на витамин B12“ Терапията след операцията е щяла да предотврати трагедията, а може би и да спаси живота на бебето й.

Мъжкият стерилитет и дефицитът на B12

В около 40% от случаите неспособността на двойката да зачене се дължи на стерилитет при мъжа. Тук витамин B12 пак играе значителна роля и тя отново като цяло е пренебрегвана от медиците.

Връзката между мъжкия стерилитет и дефицита на B12 доби известност през 80-те години на XX век, когато бе съобщено за изследване, в което 27% от мъжете с брой на сперматозоидите под 20 млн. успяват да ги повишат до над 100 млн. след терапия с 1000 µg витамин B12 дневно. [8] Проучването е проведено в Япония от учени, публикували серия клинични и лабораторни изследвания, показващи благотворните ефекти на B12 върху броя на сперматозоидите. Ето какво установяват те:

• Група учени дава високи дози B12 перорално на мишки, на които предварително е приложен медикамент за понижаване броя на сперматозоидите. Десет седмици по-късно се отбелязва повишен брой и подвижност на сперматозоидите, както и процент на „добрите“ сперматозоиди при мишките, третирани с B12, в сравнение с контролната група. „Резултатите показват, че (B12) усилва функцията на тестисите — заключават авторите, — което води до повишено отделяне на зряла сперма“. [9]

• В друго изследване 57% от включените мъже с нисък брой на сперматозоидите показват повишаване след терапия с 6000 µg B12 дневно. [10]

• Трета група учени изследва ефектите на B12 Clomid (медикамент за лечение на безплодие при жени, но използвано понякога и при мъже) и комбинация от B12 и Clomid върху мъже със стерилитет. Установяват, че при мъжете с брой на сперматозоидите над 10 млн./ml комбинацията от B12 и Clomid води до повишаването му в 80% от случаите, а само B12 — в над 60%. [11] Друго проучване на същата група показва, че при лечение с B12 на 26 мъже със стерилитет в клинични условия концентрацията на сперматозоидите се повишава при 38% от участниците, общият брой на сперматозоидите — при почти 54%, подвижността — при 50%, и общият брой на нормокинетичните сперматозоиди — също при 50%.

Ново изследване хвърля светлина върху връзката между B12 и мъжката фертилност, като показва, че ниските нива на витамина се отразяват на здравето на гонадите и спермата. Учените лишават плъхове от B12 и установяват последваща атрофия на семенните каналчета (в които се произвеждат сперматозоидите), както и непълноценно образуване на сперма. [13]

Налице са и данни, че добавките с B12 могат да помогнат на мъже с безплодие вследствие на други причини, различни от кобаламинов дефицит. Изследвания на гризачи с дисфункция на тестисите, предизвикана от рентгеново облъчване, показват, че високите дози от витамина могат да повишат диаметъра на семенните каналчета и броя на сперматозоидите. [14]

Лечение на безплодието: най-напред най-важното

Всяка година американците харчат милиони долари за медикаменти за лечение на безплодие, за изкуствено осеменяване и оплождане in vitro. Всички те имат своето място в решаването на проблема, но едва след като бъдат изчерпани други — елементарни, безопасни и евтини мерки.

В челните места на списъка стои изследването на статуса на B12, включително серумен B12, ММК в урина и хомоцистеин (виж Глави 1, 10 и 11). Ако се назначават рутинно на всички двойки с фертилни затруднения, тези прости изследвания могат да спестят страданията от безплодието, спонтанните аборти и мъртво ражданията на десетки хиляди мъже и жени.

Проф. Ралф Грасбек и Олга Имерслунд (знаменитите откриватели на наследствения дефицит на кубилин (CUBN) с кобаламинов дефицит) пишат, че дефицитът на B12 и фолат може да причини стерилитет. „Към всеки случай на безплодие първичната здравна грижа трябва да подходи с пробно лечение с микронутриенти, преди консултацията с репродуктивни специалисти“, предлага Грасбек.

Проблемите с пикочния мехур и мъжката сексуалност

Притеснявате ли се дали ще стигнете навреме до тоалетната? Вземате ли Viagra или Cialis? Ако да, трябва да се изследвате за дефицит на B12. Причината — дефицитът може да порази т.нар. автономна нервна система. При липса на лечение увреждането може да доведе до импотентност при мъжете, хиперактивен пикочен мехур при мъжете и жените и уринарна или фекална инконтиненция при двата пола.

Ние не контролираме нервите на автономната си нервна система. Те се намират в стомаха, пикочния мехур, чревния тракт и гениталиите, като дефицита на B12 може да порази всеки един от тези органи.

Едно от нервните увреждания на стомаха в резултат от недостига на B12 е гастропарезата. Тя пречи на стомаха да се изпразва правилно и води до симптоми като подуване, киселини, гастроезофагеален рефлукс, гадене, повръщане и констипация.

Нелекуваният дефицит причинява и проблеми с пикочния мехур, като уврежда намиращите се в него нерви и човек не може да разбере кога мехурът му е пълен. Това води до чести инфекции и постоянна задръжка на урина.

Кобаламиновият дефицит може да причини и импотентност и еректилна дисфункция при мъжете вследствие на увреждането на нервите на пениса, поради което постигането или задържането на ерекцията стават невъзможни.

Редовно виждаме общопрактикуващи лекари, интернисти и уролози да предписват лекарства на пациенти с еректилна дисфункция. Виждаме и как отдават проблема на други болестни процеси като диабет, импотентност или инконтиненция. Обикновено не се сещат, че причината или една от причините може да е дефицит на B12. Това е огромна и трагична грешка, защото този дефицит се среща все по-често с напредване на възрастта, особено ако мъжът страда от еректилна дисфункция.

При диабетиците има още по-голяма вероятност да станат жертва на погрешна диагноза, защото лекарите автоматично приемат, че еректилната им дисфункция се дължи на периферна невропатия в резултат на диабета. (Периферната невропатия, често срещана при диабетиците, е следствие, от увреждане на нервите, пренасящи информация към и от главния и гръбначния мозък. Сред симптомите на периферната невропатия са болка, загуба на чувствителност, неспособност за контролиране на мускулите.)

Дефицитът на B12 може да причини импотентност и еректилна дисфункция при мъжете.

Лекарите, които автоматично приписват периферната невропатия на вече диагностициран диабет, без да проверят други възможни причини за нея, явно забравят, че дефицитът на B12 също е често срещана причина за увреждане на автономната нервна система. И няма как да определят дали неврологичното увреждане, довело до еректилна дисфункция, е следствие от диабет или от дефицит на B12, освен ако не назначат съответните изследвания. Казано на прост език, диабетната — невропатия наподобява невропатията в резултат на кобаламинов дефицит.

Същото важи и за пациенти с алкохолизъм, СПИН, рак и други нарушения, които биха могли да причинят увреждане на автономната нервна система. Приписването на периферната невропатия, на което и да е от тези състояния, без да се разгледа възможността да произтичат от дефицит на B12, е проява на немарливост.

Когато симптоми като еректилна дисфункция или инконтиненция се дължат на дефицит на B12, от решаващо значение е ранната терапия. Колкото по-дълго продължава проблемът, толкова по-трудно ще е лечението, а е възможно и увреждането да остане трайно. Въпреки това дори на късен етап терапията може да даде забележителни резултати.

Няколко примера за периферната невропатия

Периферната невропатия е често срещано нарушение, като има различни форми и може да се дължи на разнородни причини. Засяга около 20 млн. души в Съединените щати и от състоянието страдат почти 60% от диабетиците. Симптомите зависят от типа на засегнатия нерв.

Трите основни типа нерви са сетивни (пренасящите сетивните усещания), моторни (контролиращите мускулите) и автономни (тези, които пренасят информацията до органите и жлезите). Невропатията може да засегне всеки от трите типа нерви или комбинация от тях. Симптомите също така зависят от това дали състоянието обхваща цялото тяло, или само един нерв (както при травма).

Автономните нерви контролират неволевите и полуволевите функции като работата на вътрешните органи и кръвното налягане. Увреждането на автономните нерви се отразява на отделителните и репродуктивните органи, като води до широк кръг проблеми, сред които:

• затруднено начало на уринирането (т.нар. колебливо уриниране);

• чувство за непълно изпразване на мехура;

• импотентност;

• уринна инконтиненция;

• чревна инконтиненция;

• забавено изпразване на стомаха, водещо до гадене, подуване, повръщане и запек.

Както видяхме в Глава 3, нелекуваният дефицит на B12 води до подостра комбинирана дегенерация на гръбначния мозък (ПКАГМ). През 2008 г. група учени изследват проблемите с уринирането при 8 пациенти (шестима мъже и две жени) с ПКАГМ. Всички те са със затруднения с ходенето, двама се придвижват с инвалидна количка, четирима са приковани към легло. „Уринарните симптоми включват задръжка на урина при четирима, колебливо уриниране при двама, неотложни позиви при четирима, инконтиненция при позиви при двама, повишена честота на уриниране при трима, слаба струя при четирима и усещане за непълно изпразване на мехура при трима от пациентите — описват авторите. — Едновременно с уринната инконтиненция двама от пациентите имат и фекална, петима — констипация, шестима — еректилна дисфункция, а един — атрофични изменения в краката.“

Пациентите са лекувани с ежедневни мускулни инжекции с B12 и са проследени в течение на 6 месеца. В края на периода уринарните проблеми са решени при трима, частично решени при четирима, а един показва минимално подобрение.

Учените заключават, че ПКАГМ е свързана с дисфункция на пикочния мехур при 113 от пациентите с умерени до тежки симптоми и може да се подобри чрез терапия с витамин B12. [16]

Очевидно, не всички хора с еректилна дисфункция или проблеми с пикочния мехур или червата страдат от дефицит на B12. Ние не знаем реалната честота на дефицита при тези състояния и е налице наболяла необходимост от задълбочени изследвания.

Знаем обаче, че дефицита на B12 е често срещана и лесно лечима причина за тези нарушения. Изследването на B12 при всички пациенти с подобни симптоми може да спаси десетки хиляди от инвалидизация и лошо качество на живота. Освен това може да спести на мнозина честите и понякога тежки странични ефекти от употребата на медикаменти като Viagra и Cialis.

И накрая, откриването и лечението на периферна невропатия, причинена от недостиг на B12, може да спести на застрахователите, държавата и потребителите на медицински услуги огромни финансови средства. През 2010 г. например Cialis по 5 mg дневно струва 137 долара месечно, или 1644 долара годишно, а само едно хапче Viagra излиза 20,92 долара. Лекарите, предписващи подобни лекарства, без предварително да изключат дефицит на B12, не просто вредят на много пациенти, а допринасят и за увеличението на медицинските разходи.

Глава 9 — Бележки

1. Bennett., М. Vitamin B12 deficiency, infertility and recurrent fetal loss. Journal of Reproductive Medicine 2001, 46(3):209-12.

2. Pizzomo, J., Murray, M. „Male Infertility“ in Textbook of Natural Medicine Bastyr University, 1993 (online), http://www.healty.net/library/books/textbook/Section6/MALEIN.PDF

3. Bennett, M. Vitamin B12 deficiency, infertility and recurrent fetal loss. Journal of Reproductive Medicine, 2001, 46(3):209-12.

4. Menachem, Y., Cohen, A.M., Mittelman, M. Cobalamin deficiency and infertility. American Journal of Hematology 1994, 46(2):152.

5. El-Nemr, A., Sabatini, L., Wilson, C., Lower, A.M., Al-Shawaf, T., Grudzinska, J.G. Vitamin B deficiency and IVF. Journal of Obstetrics and Gynecology 1998, 18(2):192-3.

6. SanfilippoJ., Liu, Y. Vitamin B deficiency and infertility: Report of a case. International Journal of Fertility 1991, 36(1):36-8.

7. Raziel, A., Kornberg, Y., Friedler, S., Schachter, M., Sela, B.A., Ron-El, R. Hypercoaguble thrombophilic defects and hyperhomocysteinemia in patients with recurrent pregnancy lost. American Journal of Reproductive Immunology 2001, 45(2):65-71.

8. Sandler, B., Faragher, B. Treatment of oligospermia with vitamin B12. Infertility 1984, 7:133-8. Цит. в: Pizzomo, J., Murray, M. „Male Infertility“ in Textbook of Natural Medicine Bastyr University, 1993 (online), http://www.healthy.net/library/books/textbook.Section6/MALEIN.PDF

9. Oshio, S., Ozaki, S., Ohkawa, I., Tajima, T., Kaneko, S., Mohri, H. Mecobalamin promotes mouse sperm maturation. Andrologia 1989, 21(2):167-73.

10. Kumamoto, Y., et al. Clinical efficacy of mecobalamin in treatment of oligospermia. Results of a double-blind comparative clinical study. Acta Urological Japan 1988, 34:1109-32, цит. в: Pizzomo, J., Murray, M. „Male Infertility“ in Textbook of Natural Medicine Bastyr University, 1993 (online), http://healthy.net/library/books/textbook.Section6/MALEIN.PDF

11. Isoyama, R., Baba, Y., Harada, H., Kawai, S., Shimizu, Y., Fujii, M., Fujisawa, S., Takihara, H., Koshido, Y., Sakatoku, J. Clinical experience of metyhylcobalamin (CH3-B12)/clomiphene citrate combined treatment in male infertility. Hinyokika Kiyo 1986, 32(8):1177-83.

12. Isoyama, R., Kawai, S., Shimizu, Y., Harada, H., Takihara, H., Baba, Y., Sakatoku, J. Clinical experience with methylcobalamin (CH3-B12) for male infertility. Hinyokika Kiyo 1984, 30(4):581-6.

13. Kawata, T., Tamiki, A., Tashiro, A., Suga, K., Kamioka, S., Yamada, K., Wada, M., Tanaka, N., Tadakoro, T., Maekawa, A. Effect of vitamin B12 deficiency on testicular tissue in rats fed by pair-feeding. International Journal of Vitamin and Nutrition Research 1997, 67(1):17-21.

14. Oshio, S., Yazaki, T., Umeda, T., Ozaki, S., Ohkawa, I., Tajima, T., Yamada, T., Mohri, H. Effects of mecobalamin on testicular dysfunction induced by X ray irradiation in mice. Nippon Yakutigaku Zasshi 1991, 98(6):483-90.

15. Grasbeck, R. Infertility-folate, cobalamin and other micronutrients (evaluation). Rondel, 2002, 10. www.rondellen.net

16. Misra, U.K., et al. Bladder dysfunction in subacute combined degeneration: a clinical, MRI and urodynamic study. J. Neurol Dec. 2008, 255(12):1881-8.