Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,5 (× 2 гласа)

Информация

Конвертиране от ePub и корекция
logixoul (2020 г.)
Източник
veren.bg

Издание:

Автор: Здравко Ненов

Заглавие: Непознатият Бог

Издание: второ (не е указано)

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Националност: българска

Художник: Издателство "Верен"

ISBN: 978-619-7015-01-0; 978-619-7015-24-9

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10499

История

  1. — Добавяне

Универсалната заповед

По-нататък апостолът казва какво всъщност иска Бог от хората:

„Бог, без да държи сметка за времената на невежеството, сега заповядва на всички хора навсякъде да се покаят, защото е назначил ден, когато ще съди света справедливо чрез Човека, когото е определил; за което е дал уверение на всички, като Го е възкресил от мъртвите.“

Съвременният човек никак не обича да му се заповядва. Това звучи доста стряскащо. Но съгласете се, ако Бог е върховният властелин на Вселената, Той има това право. Към Своя род, към Своите творения Той има изисквания и един ден всеки от нас ще се яви на съд. Това е обективен факт, независимо дали ни харесва, или не. И Бог не държи сметка за времето на нашето незнание. В един момент от живота си всеки човек получава някакво знание за Бога и е отговорен за това, как ще постъпи с него. Никой не може да каже: „Аз съм възпитан атеистично, възпитан съм при комунизма или при прехода, когато нищо не се знаеше. Нямаше литература, поповете бяха корумпирани, не се учеше вероучение в училище. Затова и оттук нататък тези работи не са за мене, аз не мога да повярвам. Някой друг може и да може, но аз не мога.“ Не разчитай на такива оправдания. Бог няма да ти държи сметка за това, което не си могъл да знаеш, а за това, което си могъл.

Много хора като аргумент против вярата обичат да задават следния въпрос: „Ами какво ще стане с диваците в джунглата, които никога не са чули за Христос?“ Със сигурност Бог ще постъпи справедливо с всеки човек. Никой няма да бъде съден за нещо, което не е могъл да чуе и разбере. Но това, което хората могат да разберат за Бога, е доста много. Вече говорихме за природата и нейното свидетелство за съществуването на Твореца. Не случайно на друго място в Библията се говори за така нареченото „вечно евангелие“. Евангелие е гръцка дума, която означава „добра новина“. И тази вечна добра новина е следната: „Бойте се от Бога и Му въздайте слава, защото часът на Неговия съд настана. Поклонете се на Този, който е направил небето и земята, и морето, и водните извори!“ Знанието, че има един всевишен Бог, Творец на всичко, и че на този Бог сме длъжни да се поклоним и да отдадем слава, е достъпно за всеки човек. И за така наречените „диваци в джунглата“. А ние, българите от 21-ви век, съвсем не можем да кажем, че не сме знаели за Христос и не сме могли да научим.

Все още „часът на Неговия съд“ не е настанал. Думите, които цитирах по-горе, са пророчество за бъдещето. Кога точно ще настане този всеобщ съд над света, никой не знае. В Библията изрично се казва, че точното време на Страшния съд не е открито на никой човек. Затова и всички предсказания за датата на края на света са чиста измислица и не бива да им се обръща внимание. Но че този съд един ден ще настъпи, няма никакво съмнение.

Е, какво тогава да направим? Бог не държи сметка за досегашното ти невежество, драги читателю, а сега, в този момент, ти заповядва да се покаеш. Какво означава това? Обърни се към Господ и му кажи с най-прости думи, че съжаляваш за злото в своя живот. Знам, че ти си добър човек, в това не се съмнявам. Но не ми казвай, че никога през живота си не си излъгал, не си завидял на никого, не си изпитал омраза към никого, не си харесал никоя чужда жена… да не говорим за по-тежки неща. Ние всички сме добри хора, но учудващо, доста точно знаем и помним злото, което съседът някога е извършил. Вероятно и той знае и помни нашето.

Покаянието не е просто съжаление за някакво минало зло. Колкото и да съжаляваш, ако продължаваш по същия начин, това няма да ти помогне. Да се покаеш за нещо, означава образно казано да направиш обратен завой — оттук нататък да заживееш по друг начин. Покаяние означава практическа промяна на живота.

Най-сериозното от всичките ни провинения е, че сме пренебрегвали Божия Син. Дори да сме били „набожни“, това никак няма да ни ползва. Бог ще ни държи отговорни за нашето лично отношение към Иисус Христос. Апостол Павел казва в речта си пред атиняните, че Бог е определил Иисус Христос за Съдия на целия свят, „за което е дал уверение на всички, като Го е възкресил от мъртвите“. Тук вече навлизаме в дълбоки води.