Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,5 (× 2 гласа)

Информация

Конвертиране от ePub и корекция
logixoul (2020 г.)
Източник
veren.bg

Издание:

Автор: Здравко Ненов

Заглавие: Непознатият Бог

Издание: второ (не е указано)

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Националност: българска

Художник: Издателство "Верен"

ISBN: 978-619-7015-01-0; 978-619-7015-24-9

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10499

История

  1. — Добавяне

Писано е…

И така, Бог е дал на хората една книга. В нея пише всичко, което човек може и трябва да разбере за Бога. Излагането на информация в нея е уникално. Това даже не е една цяла книга, а сборник от различни книги, някои дълги, някои съвсем късички. Някои от тези „книги“ са исторически летописи, други са сборници със закони, има песни, има поговорки, има лични писма, има дори предсказания за бъдещето. Тези различни части са писани от различни хора, и то на различни места и по различно време. От написването на най-старите до написването на последните са минали цели 1600 години! Но през всички тези векове хората ясно са разбирали, че тези писания имат божествен произход, и грижливо са ги пазили, преписвали и предавали на следващите поколения. Така се е събрала цялата колекция, която започнала да се нарича „Библия“.

Общото във всички писания, които съставляват Библията, е, че те описват отношенията на Бога с хората — как Той се отнася с тях, какво иска от тях, как реагира на техните действия, и също така как различни хора са се отнасяли към Него. Много често Бог е говорил пряко на дадени хора и те са записали думите Му. Понякога дори самите те не са разбирали съвсем точно какво записват, защото това са били пророчества за бъдещи събития. Ние днес имаме щастието да живеем 2000 години след написването на последните книги на Библията и огромна част от тези пророчества вече са се сбъднали. Така че можем още по-лесно да се убедим, че Библията е истина. Изключително интересно е да се проследят някои от тези пророчества и тяхното изпълнение стотици години след като са били записани. Също така в Библията са разказани много поучителни истории за междучовешки отношения и за отношения на хората с Бога. От тези случки могат да се видят определени схеми на действие, които важат и днес по същия начин. Така Библията е неизчерпаем източник на практическа мъдрост за ежедневния живот. Тази мъдрост е удивително актуална, независимо, че времената са се променили. Ако човек вземе на сериозно напътствията на Библията и започне да се съобразява с тях, в живота му настъпва голяма промяна. Това е нещо като практически тест за истинността на Библията. Най-добре е човек да пробва сам. Тя е написана така, че може да бъде разбрана от всеки човек. Е, разбира се, има места, които са по-трудни за разбиране, изискват известни предварителни знания. Има и места, които отначало няма да са ни интересни, например родословни дървета или напътствия за богослужението в древния еврейски храм. Но тези части могат спокойно да се пропуснат и да четем нататък. Понякога може да е добре човек да получи известна помощ при четенето и разбирането на Библията. Има хора, които са я чели вече доста години и могат да помогнат. Има също така и книги, които помагат на начинаещия читател. Но в никакъв случай не бива да мислим, че само някаква институция като например църквата или някакъв друг посредник може да ни тълкува Библията. Тя е писана от обикновени хора и е предназначена за обикновени хора. Основното й послание е съвсем ясно и разбираемо. Човек трябва да си отдели време и да е готов малко да се напъне да размисли. Освен това има и един трик, който действа желязно. Вземи си Библията, отвори я и кажи: „Господи, ако Теб Те има наистина и ако Ти говориш на хората чрез тази книга, моля Те, помогни ми да я разбирам. Ти ми говори, когато чета.“ Разбира се, това действа само ако е искрено. Бог чува и разбира идеално, когато Му кажеш нещо. Освен това Той вижда и вътре в сърцето ти и знае дали си искрен.

Бог се открива на хората само ако те наистина искат това. Иначе би могъл естествено да се яви като ослепителна светлина, да ни изплаши, да не остави никакво място за съмнение и да принуди всички хора да паднат на колене пред Него. Но това би било насилие и диктатура. На такава основа не може да се гради взаимоотношение на любов. Ако обичаш някого, трябва да му дадеш свобода, а не да го насилваш. Тогава и неговата любов към теб наистина ще означава нещо. Точно това иска Бог. Затова ни е дал природата, която на всяка крачка свидетелства за Него, дал ни е и Словото Си — Библията — от която всеки е свободен да се поинтересува доброволно. И ако искрено поискаш от Бога помощ, за да разбереш Словото Му, със сигурност ще я получиш. Естествено Той няма да ти налее информацията в главата с фуния, ще трябва сам да се потрудиш да почетеш. За това вече говорихме.

Малко се отклоних от основния разказ за Атина, но нека накрая ви разкажа само още една кратка случка, която показва как може да се разбира Библията. Веднъж един християнин попаднал в едно затънтено село високо в планините на Непал. То било напълно откъснато от света. С огромно учудване пътешественикът установил, че всички в селото са вярващи християни. Дотам никога не били стигали мисионери, нито пък хора от селото били ходили в „цивилизацията“. Оказало се, че преди много години там попаднал един пътник, който умрял в селото. В багажа му имало Библия. Хората започнали да я четат заедно и полека-лека разбрали посланието на Бога. Всички му повярвали и започнали да живеят според него, без дори да знаят, че това се нарича „християнство“.