Към текста

Метаданни

Данни

Серия
История на бъдещето (24)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Time Enough For Love, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

Сканиране
Kikaha (2019 г.)
Разпознаване и начална корекция
NomaD (2019 г.)
Допълнителна корекция
sir_Ivanhoe (2020 г.)

Издание:

Автор: Робърт Хайнлайн

Заглавие: Достатъчно време за любов

Преводач: Васил Велчев

Година на превод: 2002

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Издателска къща „Квазар“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2002

Тип: роман (не е указано)

Националност: американска

Печатница: „Инвестпрес“ АД, София

Редактор: Валерия Полянова

Коректор: Ангелина Илиева

ISBN: 954-8826-33-X

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10507

История

  1. — Добавяне

Втора интермедия
Още от Дневниците на Лазарус Лонг

Винаги й казвай, че е красива, особено ако не е.

 

Ако живееш в общество, в което гласуват, прави го и ти. Може да се окаже, че няма кандидати, за които искаш да гласуваш, но винаги ще се намерят такива, против които ще пожелаеш да дадеш гласа си. Ако се съмняваш в нещо — гласувай против него. Това правило рядко ще те подведе.

Ако ситуацията изобщо не ти е ясна, посъветвай се с някой добронамерен глупак (наоколо винаги ще се намери поне един такъв), а после гласувай обратното на съвета му. Това ще ти позволи да бъдеш добър гражданин (ако желанието ти е такова), без да губиш излишно време за наистина разумно обосноваване на решението ти.

 

Главно условие за щастлив брак: плащай само с наличните си пари или изобщо не купувай нищо. Лихвите не само ще изядат домашния ти бюджет; съзнанието, че си длъжник руши семейното щастие.

 

Този, който отказва да поддържа и защитава държавата, няма право да иска защита от нея. Убийството на пацифист или анархист не бива да се счита за престъпление от правна гледна точка. В подобен случай трябва да се предяви обвинение от рода на „Използване на смъртоносно оръжие в пределите на града“, „Създаване на опасност за пътнотранспортно произшествие“, „Застрашаване сигурността на минувачите“ или друга подобна дреболия.

Обаче държавата може да забрани лова на тези екзотични асоциални животни, ако се появи опасност от тяхното изчезване. Истинските пацифисти се срещат много рядко извън Земята; съмнително е, че могат да оцелеят при многобройните опасности в колониите. Те са само за съжаление, тъй като са приматите с най-голяма уста и най-малко мозък.

Една разновидност на анархистите, с малки усти, се е разпространила из цялата Галактика с първата вълна на Диаспората. Няма необходимост от защитата им, но те често се защитават със стрелба.

 

Още едно условие за щастлив брак: на първо място в бюджета трябва да се предвидят разходите за луксозните предмети!

 

Още едно: направи така, че тя да има собствено бюро. И стой далеч от него!

 

И още едно: ако по време на семеен скандал установиш, че си прав, незабавно се извини!

 

„Господ се е разкъсал на множество части, за да има приятели“. Може и да не е вярно, но звучи добре — не е по-глупаво от който и да било друг пример, взет от теологията.

За да останеш млад, трябва непрекъснато да развиваш в себе си способността да се отучваш от стария фалш.

Нима историята е съхранила дори един случай, в който мнозинството да се е оказало право?

 

Когато те ухапе лисица — усмихвай се!

 

„Критикът“ е човек, който не създава нищо, но се чувства достатъчно компетентен, за да оценява труда на творците. В това има логика; той е непредубеден — мрази всички творци в еднаква степен.

Парите не лъжат. Ако един човек говори за своята чест, накарай го да плати в брой.

 

Никога не плаши малкия човек. Той ще те убие.

 

Само садистичните негодници — или глупаците — казват голата истина на обществото.

 

Това малко, тъжно гущерче ми каза, че произхожда от бронтозавър по майчина линия. Не се засмях; хората, които се хвалят с произхода си, често нямат много други неща, с които да се похвалят. Никакви усилия няма да ти струва да се отнесеш великодушно към тях и по този начин да увеличиш щастието в света — то не е никак много.

 

Когато си имаш работа с жилещи насекоми, движи се много бавно.

 

Да подхождаш към света делово, означава да попаднеш във фантазия, при това скучна. Истинският свят е странен и удивителен.

 

Разликата между науката и рошавите й следовници е в това, че науката се нуждае от разсъдък, а въпросните следовници — от научна степен.

 

В своята същност съвкуплението е духовен процес… или просто физическо упражнение, осъществявано от приятели. Ако се замислим, можем да задраскаме думата „просто“. В съвкуплението няма нищо просто, дори когато то е само приятно прекарване на времето на двама непознати. Но съвкуплението е много по-ценно заради духовния си аспект, отколкото в чисто физически план.

Най-тъжното в хомосексуализма е не това, че е „греховен“ или „неправилен“, дори не и фактът, че по този начин не могат да се раждат деца, а че при него е по-трудно да се постигне духовна връзка. Не че е невъзможно, но шансовете са нищожни.

Но още по-тъжно е, че много от хората не достигат до духовно единство дори при връзките между мъже и жени, и са обречени на самота.

 

Осезанието е най-фундаменталното чувство. То е познато на бебето още преди раждането, дълго преди да се научи да вижда, да слуша и да усеща вкуса. Няма човек, който да не се нуждае от докосването. По-добре децата ти да не получават джобни пари, отколкото да ги лишиш от прегръдката си.

 

С появата на секретност започва тиранията.

 

Човешкият егоизъм е най-великата производствена сила.

 

Внимавай със силните напитки. Те могат да те накарат да стреляш в данъчния чиновник… и да не улучиш.

 

Професията на шамана има множество предимства: тя предлага висок обществен статус, безопасност, осигуреност; отпада необходимостта от тежък и скучен труд. В повечето случаи шаманът притежава легални привилегии и имунитет, който не е гарантиран за останалите хора. Обаче е необяснимо как човек, получил мандата си от Всевишния, за да разнесе вестта за щастието сред цялото човечество, може да събира волни пожертвования, за да си получи заплатата. Подобни факти ни карат да подозираме, че на морално равнище шаманът ни най-малко не превъзхожда обикновения човек.

Обаче работата е привлекателна, стига да ти понася.

 

Проститутките трябва да бъдат оценявани по същите критерии, по които се съди и за останалите професионалисти: зъболекари, адвокати, фризьори, лекарите, водопроводчиците и така нататък. Тя компетентна ли е в професията си? Доставя ли удоволствие на клиентите си? Честна ли е с тях?

Не е изключено да се окаже, че сред проститутките има повече компетентни и честни, отколкото сред водопроводчиците, и значително повече, отколкото сред адвокатите. И многократно повече, отколкото сред професорите.

 

Учи се на по-икономични движения, докато не започнеш да действаш като автомат. По този начин ще можеш да вършиш двойно повече неща и ще ти се отвори свободно време, през което да се радваш на пеперудите, котенцата и дъгата.

 

Забеляза ли колко приличат те на орхидеи? Очарователни са!

 

Експертът в една област рядко разбира нещо от останалите сфери. Обаче самите експерти не мислят така. Колкото по-тясна е областта на техните познания, толкова по-голяма е вероятността да се смятат за специалисти по всичко.

 

Никога не се опитвай да превъзпитаваш котка.

 

Борбата с вятърни мелници ще ти навреди много повече, отколкото самите мелници.

 

Отдай се на изкушението. Не е изключено подобна възможност да не се появи отново в живота ти.

 

Да будиш човек без необходимост, не е углавно престъпление, стига да ти е за първи път.

 

„Върви по дяволите!“ — очаквай да получиш подобен отговор на всеки нахален въпрос.

 

В изречението, започващо с думите „Това не е моя работа, но…“ точката трябва да се постави след „но“. Недейте обаче да използвате сила, за да сложите точка и на малоумника, от когото сте чули тези думи. Да му прережете гърлото ще е мимолетно удоволствие, но вие ще влезете в хорските клюки.

 

Мъжът не търси физическата красота у жената, която го е въодушевила. След известно време той открива, че тя е красива, но просто не го е забелязал веднага.

 

По-добре да дружиш със скункс, отколкото с човек, който се гордее със своята откровеност.

 

„Във войната и любовта всичко е позволено…“ — каква жалка лъжа!

 

Пази се от погрешните разсъждения. Дедуктивната логика е тавтологична; с нейна помощ не може да се достигне до нови истини, тя манипулира лъжливите утвърждения със същата лекота, с която оперира с истинните твърдения. Ако го забравиш, тя може да ти изиграе всякакъв номер, при това — напълно логичен. Конструкторите на първите компютри са наричали подобно нещо „боклук на входа, боклук на изхода“.

Индуктивната логика е значително по-сложна, но тя може да те доведе до нови истини.

 

Практикуващият шут заслужава награда за остроумието си в зависимост от качеството на шегата — като се започне от удари по петата, мине се през закачване за кила, и се стигне до заравяне в мравуняк — за най-остроумните.

 

Природните закони са безмилостни.

 

На планетата Транкуил, въртяща се около звездата KM 849 (G-O), живее малко животинче, наречено „кнафн“. То е тревоядно и няма естествени врагове. Позволява на човека да го доближи и да го погали. Прилича на шестокрако кученце, покрито с люспички. Много му е приятно да бъде галено, извива се от удоволствие и излъчва еуфория на честота, която може да бъде уловена от човека. В това се състои клопката.

Ще дойде ден, в който някой умник ще открие как да записва тези излъчвания, а после друг гений ще предложи изобретението си на някой комерсиален агент и не след дълго то ще бъде на пазара.

Фалшифицирах името на звездата и номера й в каталога; тази планета се намира на няколко хиляди светлинни години от мястото, обозначено в справочниците. Егоистично от моя страна…

 

Свободата започва когато кажеш на Госпожа Пуританка да си гледа работата.

 

Грижи се за яйцата, пиленцата сами ще се погрижат за себе си. Опитай се да намериш пари и за обратния път, но не стигай чак до фанатизъм.

 

Ако нещо „всички го знаят“, можеш да заложиш десет хиляди към едно, че е вярно обратното.

 

Политическите етикети, като монархист, комунист, демократ, популист, фашист, либерал, консерватор и така нататък, никога не са основен критерий. В политическо отношение човешката раса се дели на две групи — такива, които искат хората да бъдат управлявани, и такива, които нямат подобно желание. Първите са идеалисти, ръководени от възвишени стремежи за процъфтяване на масите. Вторите са кисели сърдитковци, подозрителни и лишени от алтруизъм. Но те са по-приятни за съседи отколкото другият вид.

 

Котките съвсем не са сиви след полунощ. Цветовете им са безкрайно разнообразни…

 

Грях е да причиняваш болка на хората без причина. Всички останали „грехове“ са измишльотина. (Да причиняваш болка на самия себе си е не грях, а просто глупост.)

 

Благородството е вродена черта, а алтруизмът — перверзна измислица на учените. Двете нямат нищо общо помежду си…

 

Не е възможно мъжът да обича жена си от цялото си сърце, без в известна степен да обича всички останали жени. Предполагам, че за жената важи противоположното.

 

Когато си прекалено скептичен, правиш същата грешка, както когато си твърде доверчив.

 

Формалната вежливост в отношенията между съпруга и съпругата е дори по-важна, отколкото в отношенията между непознати.

 

Стойността на всяка свобода е това, което си заплатил за нея.

 

Не съхранявай чесъна заедно с останалите продукти.

 

Това, което очакваме, е климат, а това, което получаваме — метеорологични условия.

 

Песимист по линия на поведение, оптимист по темперамент… възможно е да бъдеш и двете неща. Как? Никога не поемай излишни рискове и минимизирай тези, които не можеш да избегнеш. Това ще ти позволи да играеш играта с удоволствие, без да се притесняваш за изхода й.

Не трябва да се смесва „дългът“ с това, което очакват хората от теб; двете неща са абсолютно различни. Дългът е задължение, което ти самият си поел пред себе си, доброволно. Можеш да изплатиш дълга си по различни начини: с години търпелив труд или с готовност във всеки момент да умреш. Сигурно ще ти е трудно, но самоуважението ти е твоята награда.

А за това, което другите хора очакват да направиш, няма да получиш награда и изпълнението му ще е не трудно, а направо невъзможно. По-лесно е да си имаш работа с разбойници, отколкото с лепка, която те моли: „само няколко минутки от времето ти, моля те — няма да ти отнема много“. Времето е целият ти капитал, минутите на твоя живот са печално малко на брой. Ако си позволиш да изпълняваш подобни молби, те бързо ще се превърнат в снежна лавина и паразитите ще отнемат сто процента от времето ти и ще питат за още!

Затова се научи да казваш „не“ и когато се наложи, бъди груб.

Иначе няма да имаш време да изпълняваш задълженията си, да вършиш работата си и, естествено — няма да ти остане време за любов и щастие. Термитите ще изгризат живота ти и няма да оставят нищичко за теб.

(Това правило не означава, че не трябва да правиш услуги на приятели или дори на непознати. Но нека изборът да бъде твой. Не прави нищо само защото някой го очаква от теб.)

 

Дойдох, видях — тя победи. (В оригиналната версия на латински, изглежда, е допусната грешка.)

 

Комитетът е форма на живот с шест или повече крака и без мозък.

 

Ако напъхат в тясно пространство много животни, те ще полудеят. Homo sapiens е единственото разумно същество, което доброволно се съгласява на подобно нещо.

 

Не се стреми последната дума да бъде твоя. Може да ти я дадат.