Към текста

Метаданни

Данни

Година
(Обществено достояние)
Форма
Писмо
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 3 гласа)

Информация

Източник
Литературен клуб

История

  1. — Добавяне

Български революционен комитет

Букурещ

№ 30

 

                                                                                Букурещ, 1875

                                                                                Август 21

                                                                                № 2

 

 

Уважаемий ни войводо!

Филип Тотю

 

 

Вам трябва да е известно вече, че в България се приготовлява силно всеобщо възстание и че това възстание скоро ще да избухне.

Всичките революционни комитети в България бяха испроводили свои представители в Букурещ и на едно общо събрание се реши да ви поканем да доидете, за да земете командата на една огромна и добре организувана чета.

Ние вярваме във вашият патриотизъм и във вашата постоянна готовност да послужите на своето потъпкано и поробено отечество и затова испровождаме нарочно едного от членовете на тукашния революционен комитет, а именно г-на Христа Ботйова, с когото като се споразумейте, молиме да додите незабавно в Букурещ.

Сега е време да покаже секи своите достойнства и своята любов към отечеството си, сега е време да види и нашият народ бял свободен ден. Вие, уважаемий ни войводо, сте един от първите синове на България: Вие сте жертвували за нейната свобода и имот, и живот, Вие сте напълнили България с имято си и със своите подвиги — не оставяйте сега на дире от своите другари и приятели, покажете че у Вас не е угаснала любовта към отечеството си [Ви], а елате да нанесете страх и трепет на нашите тирани и да оставите името си вечно в българската нова история. Уверени във Вашият патриотизъм, чакаме да Ви прегърнем брътски и заедно с вази да извикаме: Да живее България! Да живеят нейните достойни синове!

 

 

Членове на комитета

Индж. Д. Шопов

Ив. Т. Драсов

Хр. Ботйов

Д-р Чобанов

Д. Ценов

Край
Читателите на „Писмо до Филип Тотю“ са прочели и: