Уилям Хюит
Автохипноза за по-добър живот (21) (Съзидателната сила на собствения ви глас)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Self-hypnosis for a Better Life, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 11 гласа)

Информация

Допълнителна корекция и форматиране
dragonfly_elf (2011)
Източник
www.maxima.bg

Издание:

Уилям Хюит. Автохипноза за по-добър живот

 

Превод: Славянка Мундрова, 1999

Лира Принт, 1999

 

Copyright 1997 by William W. Hewitt

Published by Llewellyn Publications

St. Paul, MN 55164 USA

История

  1. — Добавяне

21. Поддържане на добро здраве

Предназначението на записа е да ви помогне да укрепите здравето си, като използвате собствените си творчески възможности и способността си да се лекувате посредством самохипноза. Много хора са получили помощ от хипнозата и вие имате тази възможност.

Записът ще предизвика промяна в състоянието на съзнанието ви и ще можете да поддържате доброто си здраве, като си създавате образ на здрав човек, какъвто наистина искате да бъдете, и след това предприемете такива действия, които ще реализират този образ в материалния свят.

Препоръчвам да слушате записа най-малкото веднъж на две седмици, за да се поддържате в добро здраве, да не боледувате и да не бъдете отпаднали. По-добре би било да го слушате веднъж седмично или още по-често. Той не е за еднократна употреба, а представлява средство, което да използвате до края на живота си.

Ако се разболеете или нараните, използвайте записа съвместно с този от следващата глава (за самоизцеленето). Разбира се, трябва да се съобразите и със съветите на лекаря си. Защото записите не могат да заменят лекарската помощ.

Сценарий на записа, посветен на доброто здраве

Затворете очи и поемете дълбоко дъх, после издишайте до дъно, докато изпразните дробовете си. Изкарайте въздуха и повторете действието. Просто се отпуснете и издишайте целия въздух. Направете го трети път, но сега задръжте дъх, след като сте напълнили дробовете си с чист, освежаващ и успокояващ въздух. Задръжте така. Не отваряйте очи. Издишайте полека и почувствайте как напълно се отпускате.

Искам сега да си представите, че цялото ви напрежение, скованост и всичките ви страхове и притеснения се оттичат от вас през темето. Оставете ги да се стекат по лицето и по шията, да потекат по раменете, гърдите, талията, хълбоците, бедрата, коленете, прасците, глезените, стъпалата и да стигнат до пръстите на краката. Цялата ви напрегнатост, цялата скованост и всички ваши страхове и притеснения сега се отцеждат от върховете на пръстите на краката ви и вие все повече се отпускате.

Съсредоточете вниманието си върху пръстите на краката и ги оставете да се отпуснат изцяло. Всеки пръст е вцепенен и тежък. Сега позволете на това вцепенение да завладее стъпалата, глезените, прасците, коленете. Почувствайте го как се качва към бедрата, хълбоците, кръста и нахлува в гърдите ви. Почувствайте как дишате по-леко и по-дълбоко, по-равномерно и по-релаксирано. Сега позволете на усещането за дълбока релаксация да се плъзне по раменете ви, по целите ръце, по китките и пръстите, а след това да се върне обратно към китките, по цялата дължина на ръцете и в раменете. То се разлива по шията, лицето, брадичката, бузите, дори ушите ви са релаксирани. Усетете как нахлува дълбоко в очите и клепачите ви. Клепачите ви са тежки и гладки. Влива се във веждите, потича по челото, отива към темето, слиза към врата ви.

Нова тежка вълна се надига от темето ви. Два пъти по-тежка от предишната. Два пъти по-тежка. Представете си огромна тежест на самото ви теме, нещо приятно, вцепенено и тежко. Почувствайте как тежко вцепенение потича по лицето и очите ви, по шията и раменете, стича се по гърдите, талията, хълбоците, бедрата, коленете, влива се в прасците, глезените, стъпалата и пръстите на краката. Вие сте изцяло релаксирани, отпуснати и се чувствате удобно от темето до върха на пръстите на краката.

Искам сега да си представите, че гледате една черна дъска. Представете си един кръг на нея. В кръга ще написваме буквите от азбуката в обратен ред и след като напишете една буква, веднага я изтрийте и се отпуснете още по-дълбоко и по-дълбоко.

Сега си представете черната дъска. Представете си кръга. Напишете в него буквата Я. Сега я изтрийте оттам и навлезте по-надълбоко. Напишете Ю в кръга, изтрийте и отидете по-надълбоко. Ь, изтривате и навлизате още по-надълбоко. Ъ, изтривате. Щ, изтривате. Ш, изтривате. Ч, изтривате. Ц, изтривате. Х, изтривате. Ф, изтривате. У, изтривате. Т, изтривате. С, изтривате. Р, изтривате. П, изтривате. О, изтривате. Н, изтривате. М, изтривате. Л, изтривате. К, изтривате. Й, изтривате. И, изтривате. З, изтривате. Ж, изтривате. Е, изтривате. Д, изтривате. Г, изтривате. В, изтривате. Б, изтривате. А, изтривате. Сега изтрийте кръга и забравете за черната дъска. Просто продължете да релаксирате още по-дълбоко. Почувствайте как потъвате в стола, как умът и тялото ви се носят все по-навътре в релаксацията, все по-надълбоко с всяко вдишване.

Докато вдишвате, си представете, че това е чиста и без никакъв мирис упойка. Тя се разлива из тялото ви. Усещате топлина, вцепенение, пощипване и колкото повече я вдишвате, толкова повече искате да я вдишвате, дишането ви става все по-дълбоко и ви донася още от това спокойно, отпускащо, релаксиращо усещане. От този момент нататък до края на сеанса ще се отпускате все повече и повече с всяко следващо вдишване.

Искам сега да си представите, че стоите на най-горното стъпало на солидно дървено стълбище. Усетете килима под краката си. Той може да е от всякакъв вид и цвят… измислете си го. Сега протегнете ръка и докоснете парапета. Почувствайте гладкото полирано дърво под пръстите си. Застанали сте на десет стъпки над етажа под вас. Стълбището слиза с лека извивка към долния етаж. Сега ще заслизаме по стълбите. С всяка стъпка надолу вие оставяте тялото си да се отпусне още повече. Когато стигнете долния етаж, ще се озовете още по-надълбоко, отколкото досега. Сега слезте една стъпка на деветото стъпало, леко и без усилие. Почувствайте как навлизате още по-надълбоко. Сега надолу към осмото стъпало, още по-надълбоко. Сега надолу към седмото… шестото… петото… четвъртото… третото… второто… първото. Вече сте на долния етаж. Пред вас има две врати. Едната е обозначена с номер 1 и има надпис „ЗДРАВЕ“. Отворете тази врата — вратата на здравето. От стаята през отворената врата избликва светлина. Влезте в стаята, в светлината през тази отворена врата. Сега сте в стаята. Огледайте се. Това е вашата стая, тя може да бъде всякаква. С каквато и да е големина, форма, цвят. Вътре може да има всичко, което поискате. Прибавяйте неща, размествайте, пренареждайте. Вътре може да има всякакви мебели, инсталации, картини, прозорци, килими или каквото искате, защото това е вашето място… вашето най-интимно скрито място и тук вие сте свободни. Свободни сте да творите, да бъдете това, което сте. Да правите всичко, което поискате, а светлината, която грее в тази стая, е вашата светлина. Вижте как светлината навсякъде около вас огрява красивите неща във вашата стая. Как грее върху вас. Почувствайте енергията в нея. Сега нека тази светлина да се разлее из цялото ви тяло. Да влезе и в най-малката пора на кожата ви. Да ви изпълни докрай. Да изгони всяко съмнение. Да премахне целия ви страх и напрежение. Да изтласка всички вредни вещества от тялото ви. Да изгони всички отрицателни мисли. Тази светлина ви изпълва. Вие сте чисти и блестящи, сияете от ярката светлина в стаята ви.

Тази стая ще придава сила на всички ваши мисли, думи и постъпки, които допринасят за здравето ви. Това, което правите в тази стая, ще ви помага да бъдете и останете здрави. И това е така. Защото това е вашето изключително и най-съкровено място и тук напълно контролирате съдбата си.

В тази стая ще установите правилата и моделите, които са необходими за доброто ви здраве. След това ще решите да ги прилагате като естествена част от всекидневието. Щом постъпвате така, ще бъдете винаги здрави.

Отделете няколко минути, за да внесете някои благотворни промени във вашата стая. Един душ, за да поддържате чисто тялото си. Велоергометър, за да правите физически упражнения. Някои книги за здравословното хранене. Шишенце с мултивитамини. Удобно кресло за почивка и медитация. Ще спра да говоря за 20 секунди, докато внасяте в стаята тези неща и всичко друго, което поискате.

ПАУЗА 20 СЕКУНДИ

Сега повторете следните пет твърдения за здравето точно така, както ги казвам аз.

1. Чистотата е важна за доброто ми здраве.

2. Физическите упражнения са важни за доброто ми здраве.

3. Правилното хранене е важно за доброто ми здраве.

4. Предпазването от злополуки и болести е важно за доброто ми здраве.

5. Положителната нагласа е важна за доброто ми здраве.

Сега идете в банята. След малко ще вземете освежителен душ, за да освободите тялото си от всякакви зарази. На това равнище на съзнанието една секунда се равнява на две минути действително време. Ще спра да говоря за пет секунди, докато вие вземате десетминутен душ. Започнете сега.

ПАУЗА 5 СЕКУНДИ

Сега се изсушете и се облечете. ПАУЗА 3 СЕКУНДИ Дайте пред себе си следното обещание точно така, както го казвам аз: „Ще поддържам тялото си чисто и свободно от всякакви замърсители, като се къпя всеки ден. Ще си мия редовно ръцете през деня, защото знам, че замърсителите влизат в контакт с тялото ми предимно чрез ръцете.“

Сега си обещахте да поддържате тялото си чисто. Това е първата важна стъпка към поддържането на здравето. Не ставайте фанатици на тема чистота. Просто поддържайте елементарна хигиена. Най-доброто правило е: „Всичко с мярка.“

Поемете дълбоко дъх и още повече се отпуснете.

Сега се качете на велоергометъра. След малко ще направите полезно 20-минутно упражнение. На това равнище на съзнанието една секунда се равнява на две минути действително време. Ще спра да говоря за десет секунди, докато вие правите 20-минутно упражнение. Започнете работа с велоергометъра.

ПАУЗА 10 СЕКУНДИ

Можете вече да спрете и да слезете от уреда. Вземете кърпа и изтрийте потта от лицето си.

ПАУЗА 3 СЕКУНДИ

Направете следното обещание пред себе си точно така, както го казвам аз: „Ще намеря начин да правя физически упражнения всяка седмица, за да поддържам тялото си в добра форма.“

Сега поехте обещание пред себе си да се поддържате в добра физическа форма чрез редовни упражнения. Това е втората съществена стъпка към доброто здраве. Не се престаравайте. Правете елементарно необходимото. Една разходка в бързо темпо е добро упражнение. Придържайте се към правилото: „Всичко с мярка.“

Поемете дълбоко дъх и още повече се отпуснете.

В стаята ви има маса със здравословна храна. Идете до масата и вижте храната. Пресни плодове. Пресни зеленчуци. Прясна риба. Зърнени храни. И други неща. Прибавете това, което смятате за необходимо. Няколко секунди наблюдавайте вкусната храна.

ПАУЗА 5 СЕКУНДИ

Дайте си следното обещание точно така, както го казвам аз: „Ще се стремя да се храня балансирано всеки ден.“

Сега поехте задължение пред себе си да поддържате здравето си, като се храните балансирано и здравословно. Това е третата важна стъпка към доброто здраве. Не се престаравайте. Правете само най-елементарното. Прочетете някои книги за здравословно хранене. Едно мъдро правило: „Всичко с мярка.“

Поемете дълбоко дъх и още повече се отпуснете.

В стаята ви има някои неща, които предпазват от злополуки и зарази. Идете до масата. На нея е предпазният колан за автомобилисти. Вземете го и го разгледайте.

ПАУЗА 5 СЕКУНДИ

Коланите могат да спасят живота ви при катастрофа или да ви предпазят от тежки наранявания. Дайте си обещание точно така, както го казвам аз: „Винаги ще слагам предпазен колан в колата и защитно облекло, когато върша потенциално опасна работа.“

На масата има и презерватив. Вземете го и го разгледайте.

ПАУЗА 5 СЕКУНДИ

Презервативът ви предпазва от смъртоносния СПИН, от сифилис, трипер и други венерически болести. Направете пред себе си следното обещание точно така, както го казвам аз: „Винаги ще настоявам да се използват презервативи, за да се пазя от венерически болести.“

Има безброй начини да си навредите или да се разболеете. Но във всички случаи трябва да сте били небрежни или да не сте се вслушвали в здравия разум. Предпазването от злополуки и болести е четвъртата важна стъпка към здравословния живот. Трябва винаги да мислите за това и във всеки миг да сте сигурни, че сте взели всякакви материални предпазни мерки. Затова си дайте следното обещание точно така, както го казвам аз: „Ще се придържам към здравия разум и винаги ще внимавам да се пазя от болести и рани.“

Поемете дълбоко дъх и още повече се отпуснете.

Сега отидете до креслото си и седнете в него. Време е да медитирате върху петата важна стъпка към поддържането на добро здраве. Тя е може би най-важната от всички, защото е свързана с психическото ви здраве. Вие сте това, което мислите, че сте. Като направите положителната нагласа неотделима част от своето всекидневие, си създавате положително настроен живот. Това означава здравословен живот.

Искам да медитирате над всички хубави неща във вашия живот. Ще престана да говоря за една минута, докато вие медитирате. Започнете.

ПАУЗА 60 СЕКУНДИ

Сега направете пред себе си следното обещание точно така, както го казвам аз: „Всеки ден ще насочвам мислите си към добрите, положителните аспекти от моя живот.“

Ще престана да говоря за една минута, докато вие медитирате над имената и лицата на хората, на които искате да изпратите любовта си. Започнете сега.

ПАУЗА 60 СЕКУНДИ

Направете пред себе си следното обещание точно така, както го казвам аз: „Ще се стремя всеки ден да се изпълвам с още повече любов и да изразявам обичта и приятелството си.“

За финалната медитация ще престана да говоря за една минута, докато вие медитирате с положителна нагласа върху който и да е аспект от вашия живот. Започнете сега.

ПАУЗА 60 СЕКУНДИ

Направете пред себе си следното обещание точно така, както го казвам аз: „Ще бъда възможно най-добрият, като поддържам положителна нагласа към себе си и към живота като цяло.“

Поемете дълбоко дъх и още повече се отпуснете.

Току-що направихте преглед на петте най-важни стъпки към поддържането на добро здраве и си обещахте да ги следвате: да поддържате чистотата си, да правите физически упражнения, да се храните здравословно, да се пазите от злополуки и болести и да имате положителна умствена нагласа.

Докато стоите така под светлината на вашата стая, искам да си представите една картина. Да си представите себе си, каквито наистина искате да бъдете. Не каквито някой друг иска да бъдете, а това, което самите вие искате да бъдете. Вижте своя образ как стои пред вас под светлината. Вижте израза на спокойна увереност на лицето на вашия образ. Забележете здравото му тяло. Ще спра да говоря за една минута, докато вие давате на образа си всичките качества и свойства, които искате да притежава.

ПАУЗА 60 СЕКУНДИ

Погледнете за последен път своя образ. Това сте вие. Това е истинската ви същност. Приближете се до своя образ. Сега влезте в него. Слейте тялото си с него. Вашето най-добро „АЗ“ сега е жива част от вас. Все по-силна с всеки изминал ден.

Отсега нататък ще бъдете все повече онази здрава личност, която наистина искате да бъдете. Ще бъдете релаксирани и спокойни. Независимо какво става около вас, вие ще се справите спокойно и като проявявате чувствителност. И ще се чувствате добре. Ще имате цялата енергия на света, която можете да използвате всеки ден. Лесно ще оставате в добра физическа форма във всеки аспект от живота си. Все по-добре се научавате да контролирате всички аспекти на собствения си живот. Много лесно ще ви бъде да прогоните всеки страх, тревога, съмнение и притеснение. Вие изцяло се контролирате. И това е така.

Сега огледайте за последен път своята стая. Няма граници за това, което ще правите в стаята си. Няма граници.

Току-що променихте състоянието на съзнанието си и навлязохте дълбоко в себе си, във вътрешното, заредено със сила и творчество място, което можете да използвате, за да поддържате доброто си здраве. Получихте това ценно средство, с което да усъвършенствате живота си. Използвайте го всеки ден и създавайте собственото си добро здраве. Само вие можете да изберете дали да го направите или не. Защото сега се контролирате. Каквото и да поискате, можете да го направите. Ще имате абсолютен успех и ще му се радвате. Ще се радвате и че всеки ден сте здрави и енергични.

Следващия път, когато чуете гласа ми на записа, ще се отпуснете десет пъти по-дълбоко отсега. Внушенията, които ви давам, ще влязат десет пъти по-надълбоко в съзнанието ви.

След малко, когато се събуждате, ще се почувствате освободени, отпочинали и ще бъдете напълно освежени, жизнени, бодри и пълни с енергия и увереност. Ще се чувствате прекрасно. За да се събудите, трябва да броите с мен от 1 до 5 и на 5 да отворите очи, да се усетите релаксирани, освежени, бодри и в прекрасно настроение. Да се почувствате наистина добре. 1… 2… 3… 4… 5. Отворете очи, напълно будни, чувствате се добре, по-добре отпреди. И това е така!