Уилям Хюит
Автохипноза за по-добър живот (20) (Съзидателната сила на собствения ви глас)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Self-hypnosis for a Better Life, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 11 гласа)

Информация

Допълнителна корекция и форматиране
dragonfly_elf (2011)
Източник
www.maxima.bg

Издание:

Уилям Хюит. Автохипноза за по-добър живот

 

Превод: Славянка Мундрова, 1999

Лира Принт, 1999

 

Copyright 1997 by William W. Hewitt

Published by Llewellyn Publications

St. Paul, MN 55164 USA

История

  1. — Добавяне

20. Подобряване на самочувствието и паметта

С тоя запис ще усъвършенствате самочувствието и способността си да помните. Самохипнозата може да ви помогне да направите всичко, което наистина желаете, но не е в състояние да ви накара да правите неща, които всъщност не искате да правите.

Отначало слушайте записа веднъж на ден, в продължение на една седмица, а след това само по веднъж седмично, докато констатирате, че вече нямате нужда от него. Може да го слушате и по-често, ако искате. Колкото повече го използвате, толкова по-стабилни и по-бързи ще бъдат резултатите. Ако поради някаква причина нямате възможност да го слушате всеки ден, направете така, че да можете да работите по него поне веднъж седмично. Когато интервалът между сеансите е по-голям от една седмица, има опасност да не получите желания резултат, понеже постхипнотичното внушение отслабва след една-две седмици.

След като си изградите самочувствието и укрепите паметта си до такава степен, която ви задоволява, няма нужда повече да слушате записа. Въпреки това може да поискате да го слушате от време на време за припомняне и затвърдяване на постиженията.

Сценарий на записа, посветен на подобряването на самочувствието и паметта

Затворете очи и поемете дълбоко дъх, после издишайте до дъно, докато изпразните дробовете си. Изкарайте целия въздух. Повторете действието. Просто се отпуснете и издишайте въздуха. Направете го трети път, но сега задръжте дъх, след като сте напълнили дробовете си с чист, освежаващ и успокояващ въздух. Задръжте така. Не отваряйте очи. Издишайте полека и почувствайте как напълно се отпускате.

Съсредоточете вниманието си върху пръстите на краката и им позволете да се отпуснат изцяло. Всеки пръст е вцепенен и тежък. Оставете това вцепенение да завладее стъпалата, глезените, прасците, коленете. Почувствайте го как се качва към бедрата, хълбоците, кръста и нахлува в гърдите ви. Почувствайте как дишате по-леко и по-дълбоко, по-равномерно и по-релаксирано. Сега позволете на усещането за дълбока релаксация да тръгне по раменете ви, по ръцете, по китките и пръстите, а след това да се върне обратно към китките, по цялата дължина на ръцете и в раменете. Разлива се по шията, лицето, брадичката, бузите, дори ушите ви са релаксирани. Усетете как нахлува дълбоко в очите и клепачите ви. Клепачите ви са тежки и гладки. Влива се във веждите, потича по челото, отива към темето, слиза към врата ви.

Сега от пръстите на краката ви се надига нова тежка вълна. Два пъти по-тежка от първата. Представете си огромна тежест, окачена на всеки пръст от краката ви. Усетете тежестта дълбоко и още повече се отпуснете. Това дълбоко усещане за тежест навлиза в стъпалата, глезените, прасците, коленете, изкачва се по бедрата, хълбоците и талията. Влиза в гърдите ви, релаксира сърцето, белите дробове, прави дишането ви по-интензивно, по-равномерно и все по-релаксирано. Сега дълбокото усещане за тежест се влива в раменете си, прелива по цялата дължина на ръцете, в китките и пръстите. Връща се обратно по пръстите към китките, тече по цялата дължина на ръцете към раменете и врата. Потича по лицето, в очите, по веждите, челото, темето, стича се по долната част на главата и отива към тила.

Нова тежка вълна се надига от темето ви. Два пъти по-тежка от предишната. Два пъти по-тежка. Представете си огромна тежест на самото ви теме, нещо приятно, сковано и тежко. Почувствайте как тежко вцепенение потича по лицето и очите ви, по шията и раменете, стича се по гърдите, талията, хълбоците, бедрата, коленете, влива се в прасците, глезените, стъпалата и пръстите на краката. Вие сте изцяло релаксирани, отпуснати и се чувствате удобно от темето до върха на пръстите на краката.

Искам сега да си представите, че гледате една черна дъска. Представете си кръг на нея. В него ще написваме буквите от азбуката в обратен ред и след като напишете една буква в кръга, веднага трябва да я изтриете оттам и да се отпуснете още по-дълбоко и по-дълбоко.

Сега си представете черната дъска. Представете си кръга. Напишете буквата Я. Сега я изтрийте оттам и навлезте по-надълбоко. Напишете Ю в кръга, изтрийте и отидете по-надълбоко. Ь, изтривате и навлизате още по-надълбоко. Ъ, изтривате. Щ, изтривате. Ш, изтривате. Ч, изтривате. Ц, изтривате. Х, изтривате. Ф, изтривате. У, изтривате. Т, изтривате. С, изтривате. Р, изтривате. П, изтривате. О, изтривате. Н, изтривате. М, изтривате. Л, изтривате. К, изтривате. Й, изтривате. И, изтривате. З, изтривате. Ж, изтривате. Е, изтривате. Д, изтривате. Г, изтривате. В, изтривате. Б, изтривате. А, изтривате. Сега изтрийте кръга и забравете за черната дъска. Продължете да релаксирате още по-дълбоко. Почувствайте как потъвате в стола, как умът и тялото ви се носят все по-навътре в релаксацията, все по-надълбоко с всяко вдишване.

Сега искам да си представите как гледате ясно, синьо пролетно небе. Специално пригоден самолет изписва в това небе името ви с бели, пухкави, приличащи на облачета букви. Вижте как името ви се носи пухкаво, бяло, като облаче в ясното синьо небе. Сега го оставете да се разтвори. Нека вятърът разпилее името ви в синевата. Забравете за името си. Забравете дори, че имате име. Имената не са важни. Просто продължете да слушате гласа ми и се отпускайте все повече и повече.

Искам сега да си представите, че слагам на всяко от коленете ви по една тежка торба с пясък. Почувствайте как пясъкът притиска надолу коленете ви. Коленете ви стават по-тежки и повече се отпускат. В пясъка има вещество, което силно ви вцепенява, и сега цялото вцепенение се стича в коленете ви. Коленете ви се сковават още повече под тежестта на пясъка. А тежкото, вцепеняващо усещане се стича надолу по прасците, глезените, стъпалата и пръстите на краката. Всичко под коленете ви е сковано и още повече се вцепенява под тежестта на пясъка. Сега тежкото сковаващо усещане се надига към бедрата, нахлува в хълбоците, през талията навлиза в гърдите. Влива се в раменете ви, те се вцепеняват и натежават. Потича по цялата дължина на ръцете ви, по китките и пръстите. Връща се нагоре по цялата дължина на ръцете, към раменете и шията. Залива лицето, очите. Нахлува във веждите, челото, изкачва се към темето, слиза надолу към тила и врата.

Докато се носите плавно и леко, все по-дълбоко релаксирани с всяко вдишване, искам да съсредоточите своето внимание върху връхчето на носа си. Задръжте вниманието си умерено фокусирано върху него, докато в един момент цялото ви внимание бъде насочено към моя глас. Когато дойде този миг, забравете за носа си, просто слушайте гласа ми и все повече и по-дълбоко се отпускайте.

Докато държите вниманието си умерено съсредоточено върху носа си, искам да си представите, че стоите на сцена пред голяма зала, пълна с публика. Стотици хора са насядали в залата и всички са дошли да чуят лекцията ви. Приятно ви е, че сте тук, защото обичате да споделяте мислите и идеите си с хората. Вие сте релаксирани и спокойно гледате публиката. Започвате да говорите и виждате как хората внимателно ви слушат. Вашите думи им харесват. Един човек ви пита нещо. Бързо съобразявате какво да му отговорите, припомняте си най-подходящия цитат, който сте запомнили и който дава всъщност отговора. Цитирате толкова бързо по памет, че сякаш изказвате собствени мисли. Обичате да общувате с хора като тези тук, защото чувствате, че сте също толкова умни, колкото и всеки друг. Разбирате, че можете да говорите и да мислите също толкова умно, колкото и останалите, затова имате добро самочувствие във всички ситуации. В края на лекцията публиката спонтанно ви ръкопляска. Чувствате се смутени, но и ви е приятно, защото знаете, че сте приложили вроденото си умение да предизвиквате задоволство у хората и да ги обогатявате.

Искам сега да си представите, че учите за изпит. За да издържите изпита, трябва да кажете през коя година Колумб открива Америка. Вярната дата е написана на лист, от който четете. Вие сте релаксирани и спокойни, докато четете от листа. Чувствате огромен прилив на енергия и невероятно силна концентрация на мисълта. Умът ви е като мека, попиваща гъба и всичко, върху което се съсредоточавате, ще попие в него като в гъба. Когато поискате да си припомните наученото, ще изстискате ума си като гъба и ще си спомните всичко, което сте побрали в него.

Съсредоточете се върху листа пред вас. На него е написано, че Колумб открива Америка през 1492 година. Прочетете името „Колумб“ и датата „1492“. Когато поискате в бъдеще да си спомните това, просто погледнете пред себе си и се запитайте през коя година Колумб е открил Америка. Веднага ще видите или ще си спомните името „Колумб“ и датата „1492“. Направете го сега. Без да отваряте очи, просто се съсредоточете в пространството пред себе си и се запитайте през коя година Колумб е открил Америка. Представете си, че виждате името „Колумб“ и датата „1492“.

Изхвърлете листа. Вземете чист лист и напишете на него следното: „Колумб открива Америка през 1492 година.“ Преминали сте успешно теста и сте се научили как да се концентрирате и да си спомняте всичко, върху което сте се концентрирали.

Искам сега да си представите себе си. Вижте се такива, каквито наистина искате да бъдете. Жизнени и енергични, изцяло под контрол, спокойни и със самочувствие, с прекрасна памет. Това сте вие. Това е истинската ви същност. Това е човекът, в когото наистина се превръщате. В този миг вие си давате обещание — обещавате си да станете своето истинско „АЗ“. Това обещание ще бъде с вас, все по-силно с всеки изминал ден. Отсега нататък ще бъдете все повече онази личност, която наистина искате да бъдете. Ще бъдете релаксирани и спокойни. Независимо какво става около вас, вие ще се справите спокойно и уверено, с чувство. Ще имате цялата енергия на света, която можете да използвате всеки ден. Ще ви бъде лесно да постигате успехите и щастието, които искате и които заслужавате. Защото вие сте творение на собствения си модел на мислене. Мислете за успеха и ще имате успех. Мислете за красотата и ще станете красива личност. Мислете за силата и ще станете силни. Мислете положително и градивно и животът ви ще стане положително и градивно преживяване. Тези елементи са вашият нов образ… новото ви „АЗ“… все по-силно с всеки изминал ден.

Сега вие се учите изцяло да контролирате всяка сфера от живота си. Винаги ще бъдете уверени и спокойни, ще се контролирате. Никога повече няма да позволите на други хора да упражняват контрол над вас. Вече никога няма да бъдете роб на нищо, на никоя личност и на никоя работа. Вие сте собственият си господар и напълно се контролирате.

След малко ще започна да броя в обратен ред от 10 до 1. Искам да броите на ум с мен. Мислете за всяко число и докато го изричам, позволете всяко число да ви отвежда още по-надълбоко.

10… 9… 8… 7… 6… 5… 4… 3… 2… 1. Сега сте дълбоко релаксирани. Можете да си дадете следващите внушения. Кажете на себе си думите точно така, както ги казвам аз.

„Винаги ще бъда релаксиран и спокоен, независимо какво става. Мога да се справя с всичко, което става, като проявявам чувствителност и зрялост.“

„Мисля само за настоящето и бъдещето.“

„Имам превъзходен ум и памет и всеки ден ги използвам все по-ефикасно.“

„Притежавам огромна и интензивна способност да се концентрирам във всичко, което правя, и по-ефективно запомнян всичко, върху което се съсредоточавам.“

„Мога да задействам паметта си, като просто насоча поглед напред и мислено се запитам за това, което искам да си припомня.“

„Чувствам енергия, импулс и желание да се изявявам пред хора и ще търся публичните изяви.“

„Уверен съм, че всичко в живота ми ще работи за мен. Харесвам себе си и посоката, в която сега върви животът ми.“

Всеки път, когато слушате този запис, ще се чувствате превъзходно. И всеки път напълно ще релаксирате. Ще навлизате толкова дълбоко, колкото сте навлезли сега. Точно колкото сте навлезли сега. И внушенията ще се вкореняват все по-силно в съзнанието ви. Ако си служите добре със записа, ще контролирате идеално живота си. Ще можете да разсеете всеки страх. Да премахвате всяко напрежение. Ще отстранявате всяка плахост или чувство за неадекватност. Ще правите нещата все по-добре, всеки ден ще се чувствате добре. Вие сте интелигентна и стойностна личност. Всеки ден отсега нататък все повече ще се превръщате в личността, която наистина искате да бъдете. Ще бъдете уверени, релаксирани, умерени, очарователни, оптимисти и твърди в решимостта си да правите това, което искате, за да бъдете щастливи.

Умът ви е винаги съсредоточен, бодър и ясен. Бързо и лесно запомняте всичко, което искате, в състояние сте бързо и лесно да си припомните всичко.

Имате пълна вяра в себе си, за да овладеете всяка ситуация, защото напълно контролирате целия си живот във всяко отношение.

Повторете си три пъти следното твърдение:

„Аз съм уверен и успял човек, изцяло контролирам живота си.“

„Аз съм уверен и успял човек, изцяло контролирам живота си.“

„Аз съм уверен и успял човек, изцяло контролирам живота си.“

Никога повече няма да позволите на никой човек, институция или ситуация да ви притесняват, защото се контролирате! Абсолютно сте уверени в способността си да вземате всички решения, които определят живота ви.

Следващия път, когато чуете гласа ми на записа, ще се отпуснете още по-пълно, отколкото сега. Внушенията, които ви давам, ще навлизат все по-дълбоко и по-дълбоко в ума ви.

След малко, когато се събуждате, ще се почувствате отпочинали и ще бъдете напълно освежени, жизнени, бодри и пълни с енергия и увереност. Ще се чувствате прекрасно. За да се събудите, трябва да броите с мен от 1 до 5 и на 5 да отворите очи, да се усетите релаксирани, освежени, бодри, в идеално настроение. Да бъдете наистина добре. 1… 2… 3… 4… 5.