Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Mindfulness in Plain English, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
[Няма данни за преводача; помогнете за добавянето му], ???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 7 гласа)

Информация

Сканиране
thesould (2013 г.)
Разпознаване и корекция
Steis (2014 г.)

Издание:

Банте Хенепола Гунаратана. Осъзнатост на чист български

Американска. Първо издание

Издателство Х. Гунатарана Махатхера

История

  1. — Добавяне

Глава 6
Какво да правиш с тялото си

Практикуването на медитация се извършва от няколко хиляди години. Това е доста време за експериментиране и процедурата е била усъвършенствана много, много прецизно. В будистката практика винаги се е осъзнавала тясната връзка между ума и тялото и това че те взаимно си влияят. Затова има определени препоръчителни физически практики, които ще ти помогнат значително да подобриш уменията си. И тези практики трябва да се изпълняват. Не забравяй обаче, че тези пози са спомагателни средства за практиката. Не бъркай двете неща. Медитация не означава да се седи в позиция лотус. Тя е умствено умение. Може да се практикува навсякъде, където пожелаеш. Но тези пози ще ти помогнат да научиш това умение и ще ускорят напредъка и развитието ти. Затова ги използвай.

Общи правила

Смисълът от различните пози има три страни. На първо място те предоставят стабилно усещане в тялото. Това ти позволява да освободиш вниманието си от такива проблеми, като например баланса и мускулната умора, така че да можеш да насочиш концентрацията си към формалния обект на медитация. На второ място те спомагат за физическата неподвижност, която след това се предава като неподвижност на ума. Това създава дълбоко устойчива и необезпокоявана концентрация. На трето място те ти дават възможността да седиш дълъг период от време, без да се поддаваш на трите главни врага на медитатора — болка, мускулно напрежение и заспиване. Най-важното нещо е да седиш с изправен гръб. Гръбнакът трябва да бъде изправен, а прешлените да са подредени като купчина монети една върху друга. Трябва да държиш главата си в една линия с останалата част от гръбнака. Всичко това се прави по отпуснат начин. Без скованост. Ти не си дървено войниче и няма сержант, който да те следи. Не трябва да има никакво мускулно напрежение за задържане на гърба прав. Седни леко и удобно. Гръбнакът трябва да бъде като стабилно младо дърво, растящо от мека земя. Останалата част от тялото е просто като закачена на него по свободен, отпуснат начин. За това ще е нужно да експериментираш малко. Обикновено стоим в стегнати, предпазливи пози, когато вървим или говорим, и в отпуснати пози, когато почиваме. Никоя от тях няма да свърши работа. Но това са култивирани навици и те могат да бъдат научени наново. Целта ти е да постигнеш поза, в която ще можеш да седиш през цялата сесия, без изобщо да помръдваш. В началото вероятно ще се чувстваш малко странно да седиш с изправен гръб. Но ще свикнеш. Нужно е трениране, а изправената поза е много важна. Това е известно във физиологията като будна позиция, а с нея идва и умствена будност. Ако се отпуснеш и прегърбиш, даваш място на сънливостта. Върху какво седиш е също толкова важно. Ще ти е необходим стол или възглавница, в зависимост от позата, която избереш, а твърдостта на мястото за сядане трябва да се избере внимателно. Ако е прекалено меко, може веднага да те приспи. Ако е прекалено твърдо, ще предизвика болка.

Облекло

Дрехите, които носиш по време на медитация, трябва да са отпуснати и меки. Ако ограничават кръвния поток или притискат нервите, ще доведат до болка и/или онази изтръпнала вкочаненост, за която обикновено казваме, че „краката ни заспиват“. Ако носиш колан, го отпусни. Недей да носиш плътни панталони или такива, направени от твърда материя. Дългите поли са добър избор за жени. Широки панталони, направени от тънък и еластичен материал, са подходящи за всеки. Меките, диплещи се роби са традиционното облекло в Азия и съществува огромно разнообразие от стилове, като например саронги и кимона. Свали обувките си и, ако чорапите ти са дебели и стягащи, свали и тях.

Традиционни пози

Когато седиш на пода по традиционния за Азия начин, ти трябва възглавница, която да повдигне гръбнака ти. Избери такава, която е сравнително твърда и поне 7–8 сантиметра дебела, когато се натисне. Седни близо до предния ръб на възглавницата и постави кръстосаните си крака отпуснати на пода пред теб. Ако подът е с килим, това може да е достатъчно, за да защити пищялите и глезените ти от напрежението. Ако не е, вероятно ще имаш нужда от нещо като подплънка за краката. Едно сгънато одеяло ще свърши чудесна работа. Недей да сядаш съвсем назад върху възглавницата. При тази позиция предният ръб се натиска в долната страна на бедрата, което притиска нервите. Това ще причини болка в краката.

Има много начини, по които можеш да сгънеш краката си. Ще изброим четири във възходящ ред на предпочитание.

Американо-индийски стил. Дясното стъпало е пъхнато под лявото коляно, а лявото стапало е под дясното коляно.

Бирмански стил. И двата крака от коляното до стъпалото лежат на пода. Те са успоредни един на друг и единият е пред другия.

Полу-лотус. И двете колена докосват пода. Единият крак и стъпалото лежат поставени върху прасеца на другия крак.

Пълен лотус. И двете колена докосват пода, а краката се пресичат върху прасците. Лявото стъпало почива върху дясното бедро, а дясното стъпало върху лявото бедро. И двете пети сочат нагоре.

В тези пози ръцете са поставени една върху друга и почиват върху скута, като дланите са обърнати нагоре. Ръцете лежат точно под пъпа, като ставата на китката се притиска към бедрото. Това положение на ръцете дава здрава опора за горната част на тялото. Недей да стягаш мускулите на врата си. Отпусни ръцете си. Диафрагмата се поддържа отпусната, разширена максимално. Не позволявай в областта на стомаха да се създава напрежение. Брадичката е изправена. Очите ти може да са отворени или затворени. Ако ги държиш отворени, ги фиксирай върху върха на носа или някъде пред теб на средно разстояние. Не гледаш нищо определено. Просто насочваш очите си в някаква произволна посока, където няма нищо определено за гледане, така че да можеш да забравиш за зрението. Не се напрягай. Недей да се стягаш или да се сковаваш. Отпусни се. Остави тялото да бъде естествено и гъвкаво. Остави го да виси от изправения гръбнак като парцалена кукла.

Позициите полу- и пълен лотус са традиционните пози за медитация в Азия. А пълният лотус се приема за най-добрата. Досега това е най-стабилната поза. След като се заключиш в тази позиция, можеш да стоиш напълно неподвижен за много дълъг период от време. Тъй като за нея е нужна значителна гъвкавост на краката, не всеки може да я направи. Освен това, главният критерий, по който избираш поза за себе си, не е това, което казват другите за нея. Най-важен е собственият ти комфорт. Избери поза, която ти дава възможност да седиш възможно най-дълго без болка и без да се движиш. Експериментирай с различни пози. С течение на практиката сухожилията ще се отпуснат. И тогава можеш постепенно да работиш за достигане до пълен лотус.

Използване на стол

Седенето на пода може да не е осъществимо за теб поради болка или някаква друга причина. Няма проблем. Винаги можеш вместо това да използваш стол. Избери такъв с равна седалка, права облегалка и без подлакътници. Най-добре е да седиш по такъв начин, че гърбът да не се обляга на облегалката на стола. Предната част на седалката не трябва да се впива в долната страна на бедрата. Постави краката си един до друг, а стъпалата върху пода. Както и при традиционните пози, постави двете ръце в скута, обърнати нагоре и поставени една върху друга. Недей да напрягаш мускулите на врата или раменете и отпусни ръцете си. Очите ти може да са отворени или затворени.

 

 

Във всички горни пози трябва да помниш целите си. Трябва да постигнеш състояние на пълно физическо спокойствие, но все пак не трябва да заспиваш. Спомни си аналогията за мътната вода. Трябва да поддържаш напълно спокойно състояние на тялото, което ще породи съответното умствено утаяване. Също така трябва да си в състояние на физическа будност, което да предизвика яснотата на ума, която търсиш. Така че експериментирай. Тялото ти е инструмент за създаване на желаните умствени състояния. Използвай го благоразумно.