Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Очерк
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,7 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране
strasharko (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
trooper (2012 г.)

Издание:

Богдан Николов. Борован

 

Автор: Богдан Николов

Редактор: Асен Кискимов

Художник на корицата: Росен Цонев

Рисунки и художествено оформление: Емилия Върбанова Пенева

Изд.: Читалище „Цани Иванов“, с. Борован

Враца, 1995

 

Отпред на корицата: Паметникът на Септемврийци в центъра на Борован, скулптор Владимир Цветков, открит на 1 юни 1972 г. Отзад на корицата: Паметникът на загиналите борованчани в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, открит на 22 май 1937 г., скулптор Марко Марков. Издава читалище „Цани Иванов“ с. Борован. Разпространява се безплатно.

История

  1. — Добавяне

Учебно и църковно дело в Борован

Установено е с документ[1], че учебното дело в Борован е започнало, вероятно след дълго прекъсване, през 1820 г. Тогава в Борован е съществувало килийно училище. Но има и една друга версия. Щом като в османския документ от 1614 г. са вписани имената на петима боровански свещеници, то е близко до ума да се предположи, че в Борован е имало килийно училище за подготовка на свещеници и учители в килийните училища още през първата половина на XVII в. и дори още по-рано. Такива училища е имало в по-будните селища още преди осемнадесети век (вж. Орловски, Ст. История на учебното дело във Врачанско. — Сп. Училищен преглед, С., 1904, кн. 7). Тези сведения за български училища в първите векове на робството са записани в някоя църковна книга при други някакви случаи. В османските архиви няма да ги намерим. Изследванията за първите и по-сетнешните учители в борованското училище не са завършени. Наскоро открихме една приписка върху църковна книга в църквата на с. Галиче. Написана е от ръката на учителя Георги Петков Кършигорски (1820–1913 г.) от с. Долна Кремена. За него се знае, че е учителствал в борованското училище, но не е уточнена годината. Приписката е следната: „Село Галиче, енорийски свещеник Георги Петков рукоположен на 1858 годин 17 мая хиляда осемстотин и петдесет и осма годин седамнайсети мая. Подписах аз свещеник Георги Петков Крашигорски“ Какво следва от приписката и от нашите проучвания, анкети с негови наследници и летописни книги на училища. Георги Петков се е учил в родното си село, в Черепишкия манастир и във Враца. Учителствал е няколко години в различни села и през 1847 г. първенци от с. Малорът го поканили да открие училище в селото. Той приема и е първият учител в с. Малорът в 1847 г.[2] Георги Петков учителства в Малорът до Гергьовден на 1848 г. и на тази дата е спазарен за учител в с. Борован, където е оставил добри спомени. На връх Гергьовден 1851 г. той се уславя да открие училище в село Липница, Ореховско.[3] От всичко това следва, че Георги Петков Кършигорски е учителствувал в Борованското училище от месец май 1848 г. до Гергьовден на 1851 г. Според приетите тогава правила учебната година е започвала и завършвала на празника на Свети Георги Победоносец. Лятна ваканция за учениците не е имало. В с. Липница Георги Петков учителства до Гергьовден на 1854 г., след който празник става учител в с. Галиче. На 17 май 1858 г. приема свещенически сан в Галиче и служи до своята смърт. През 1913 г. в Галиче избухва холерна епидемия и всеки ден умират по няколко човека. Деветдесет и три годишния свещеник Георги Петков ги опява. Но се заразява от холера и умира. От приписката, която ни е оставил, знаем вече с точност кога е стоял учител в Борован. Ако се появят още нови документи ще бъде изградена пълна и точна хронология на учителите в борованското училище. До сега имаше точна дата за учителя Цено Иванов, който в 1872 г. е обучавал 50 момчета в две отделения.[4]

srebyrna_torkwa.pngОбр. 7. Сребърна торква с гравирани орнаменти от Блъсната могила. Торквата е служила за украшение на шията на боеца. Датира от преди 2200 години.

Няма и следа от старата средновековна църква на Борован от 1614 г. Стари хора си спомняха, че някакви градежи е имало на височинката източно от днешната община, но камъните са отдавна разграбени. Може би там да е била средновековната борованска църква, която са ограбили и разрушили кърджалийските банди в края на XVIII в. През 1834 г. борованчени построяват нова църква, която нарекли „Света Параскева“ Тя е била изградена върху основите на по-стара църква.[5] Но тя скоро рухнала и в 1872 г. срещаме документ за борованската църква „Свети Никола“, в която са служили двамата свещеници поп Цветко и поп Иван Лилов.[6]

Бележки

[1] Статистика за училищата в Княжество България през учебната 1895/96 г. част II, основни училища. Подробности по общини и населени места. Издава Дирекция на статистиката. — С. 1898, с. 545 и 547.

[2] Илчев, Иван. История на учебното дело в Ореховска околия. — Орехово, 1926, с. 12; Георгиев. Ст. и Икономов, Т. Пътеводител за Ореховската околия. — Издава Ореховско туристическо дружество „Дунавски турист“, Свищов, печатница на А. Н. Данков, 1904.

[3] Николов, Б. Липница. — Враца, 1979, с. 25.

[4] Младенов, Тома. Статистическо описание на Ореховското окръжие от Врачанската епархия в народно-черковно и училищно отношение през 1871 и 1872 г. — В: Летоструй или къщний календар за 1873 година, пета годишнина. Издава Хр. Г. Данов, печатница в гр. Виена, 1873, с. 58 и 59

[5] Геров, Найден. Списък на църквите и манастирите, намиращи се в епископия Враца, 16 юли 1860 г. — Документи за българската история, т. I, 1931. — Архив на Найден Геров, с. 153.

[6] Младенов, Т. Цит. съч., с. 59.