Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
2,7 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
А.Б. (2010)
Допълнителна корекция и форматиране
Karel (2018)

Издание:

Емил Коралов. Хората на бъдещето

Печатница „Добринов“, София, 1943 г.

Тая книга е премия на в. „Весела дружина“, одобрена и препоръчана от Мин. на нар. просвещение с окр. № 2480 от 9.IV.1943 г.

История

  1. — Добавяне
  2. — Допълнителна корекция; добавяне на изображения

Глава шеста
Едно необикновено пътешествие

От няколко дни вече с мрежи в ръце мъжете от острова пазеха по брега, за да открият момичето и да го хванат. Те пускаха ту въдици във водата, ту мрежи, но момичето все не се появяваше. Веднъж, когато Жег с другарите си беше на брега, внезапно — не от водата, а от небесата — се чу лек шум и пред смаяните рибари, точно пред Жег като при приятел, кацна непознатата.

— Жееееее, Жееее — пропя тя с нежния си глас и пак сложи ръка на главата му, и пак хвана ръката му.

— Ли — прошепна той, — бягай, Ли, нашите хора искат да те хванат.

Тя не разбра тревогата в очите му и го гледаше учудено защо той й показва небесата.

Но в същата минута ловците, които се криеха зад скалите, се спуснаха отгоре й и хвърлиха мрежата върху нея.

— Не! Не! — извика Жег. — Оставете я, тя нищо лошо не ви е направила! — и той почна да се бори с тях, искаше да я освободи, но те го хванаха, те бяха повече от него и му надвиха.

Вътре от мрежата Ли гледаше всичко. Тя изглежда разбра какво става, защото се усмихна на Жег, когото двама души държаха здраво за ръцете и искаха да отведат настрана.

— Жееее — пропя му тя с глас, — Жеее…

Той я гледаше жално и викаше на другарите си да не й правят нищо лошо.

— Ще я отведем в града — каза един от тях, — ще я затворим хубаво, мъжете, които казвате, че сте видели, ще дойдат да я търсят, ще хванем и тях и така ще разберем кои са и от къде са дошли.

Като си говореха това, те поведоха пленницата, която беше хубаво заплетена в мрежата.

Но пленницата като че ли никак не се тревожеше, че е вътре, тя се усмихваше, разглеждаше ги, сякаш ги изучаваше и викаше отвътре с пеещ глас:

— Жееее, Жеееее…

Като наближиха кметството, дето искаха да я затворят, тя бръкна в джоба си, извади някаква кутийка, взе малко прах и го пръсна наоколо си.

Веднага пазачите нападаха на земята

Веднага пазачите — замаяни, като че приспани от внезапен сън — нападаха на земята.

Тогава Ли извади едно острие, разряза мрежата и излезе от нея. Жег заедно с другите беше също паднал омаян. Тя се доближи до него, стисна му силно ръката, като че му благодареше за защитата и като се усмихна, завъртя винта на гърдите на дрехата си, крилата й израснаха и тя леко се понесе във въздуха.

След една-две минутки всички се свестиха, изправиха се, завикаха, но пленницата им хвъркаше вече високо и им махаше с крила за сбогом.

Всички стояха смаяни. Това нежно момиче беше по-силно от тях, то знаеше всякакви чудеса, то можа да ги победи и да се освободи така бързо от тях. И сега всички я гледаха с почитание, но и с яд и закана да я хванат пак.

А Жег, щастлив и унесен, следеше как тя се носи високо към облаците и сърцето му примираше от радост.

Същата вечер Жег пак излезе при залива, дето тя хвана въдицата им и за пръв път му заговори. Нещо му подсказваше, че тук някъде ще може да я види пак. Но тая вечер тя не се яви. Чак на другия ден сутринта чу шум и видя откъм планината да се носи из въздуха чудното момиче. Тя правеше леки кръгове с ръцете си, на които имаше крила, спускаше се и се издигаше като че търсеше някого. И като зърна Жег, тя се спусна право към него. Сърцето му заби. Той разбра, че тя го беше търсила. Тя кацна до него и нежно стисна ръката му.

— Жееееее…

— Ли — промълви й той.

После тя показа към града, от който беше Жег, и направи едно движение с лице. Той разбра. Тя му казваше, че неговите съотечественици не са добри хора, защото искаха да й отнемат свободата, а тя нищо лошо не им беше направила.

Той наведе глава, но тя пак докосна страните му и той разбра, че тя не му се сърди. Тогава той се реши и за пръв път се докосна с пръсти до нейната чудна дреха, с която тя така леко слизаше и във водата, а като я надуеше, хвъркаше във въздуха. Тя позволи той да разгледа дрехата й. После го попита нещо, но той не можа да разбере какво му казваше тя. Тогава тя изведнъж го остави, като му посочи мястото, дето бяха, сякаш искаше да му каже да я чака тук, и отлетя към морето. Тя се загуби на хоризонта, но скоро се върна и смаяният Жег видя, че носи на ръка същата дреха, каквато имаше и тя.

Тя му показа дрехата и изпя нещо. Дали той вярно разбра? Не казваше ли му тя да я облече? Той се бавеше, но Ли сама почна да му я облича и той побърза да я надене. В дрехата той заприлича на нея. Като я облече, тя завъртя едно копче, което беше на гърдите му, гънките на дрехата се изправиха, всички места, където въздухът можеше да се събира, се обтегнаха така, че той целият се намери вътре в дрехата. После гънките, които приличаха на крила, се изопнаха и Жег неочаквано се усети тъй лек, че веднага разбра: само да замахне с тия крила и ще може да литне във въздуха. Ли му кимна с глава и развълнуван, без да се бави повече, Жег размаха след нея ръце и усети как се дига от земята, как краката му се откъсват от твърдата почва, където цял живот беше стоял, и той неусетно, като в сънищата си, почна да се издига и да лети.

Той летеше. В това вече нямаше никакво съмнение. Все по-високо и по-високо се издигаше във въздуха. Той цял беше обгърнат от пълната с въздух дреха, пълните с въздух крила му позволяваха да се чувствува съвсем леко над земята. Без да се учи, той можеше да управлява крилата. Ако искаше да свърне наляво, замахваше с едното крило, а надясно — с другото. Заливът оставаше все по-ниско под него, слънцето все по-ярко гореше в очите му, ето долу градът потъва все по-далече… и хората, всичко остава долу на земята, и гори, и поля, а той, той лети заедно с най-прекрасното момиче на света, лети в простора като волна птица, главата му се мае, струва му се, че ще падне, но той не пада, крилата му са чудесни.

Той не знаеше по-красив час в живота си от този. Беше като волен орел, можеше да лети, накъдето иска. Ли летеше малко пред него, понякога се обръщаше и му се усмихваше, а след това отново полетяваше напред и с пеещ глас го питаше нещо. Може би тя му казваше:

— Хубаво ли е, Жее?

И той й отговаряше:

— Ли, никога не ще забравя тоя час в живота си…

Те летяха над океана, после се спуснаха на една голяма скала сред водата. Там отпуснаха крилата си, като изкараха с електрическото бутонче въздуха и пак станаха обикновени хора. Двамата седнаха на скалата. Ли гледаше безкрайните води, усмихваше се и после каза нещо, като посочи високо към небето.

Жег почваше да разбира. Тя постоянно му сочи към небето. Нима тя е дошла от там? Не, не може да бъде. Как може да слезе от горе? Може би тя е жителка на някоя звезда? Жег все повече мислеше, че тя и ония мъже наистина са жители на някоя небесна звезда, където също има живот като на земята. Може би на Марс, на Венера или на някоя друга небесна звезда. Но как беше дошла тя тук? Не, това е невъзможно!

Жег си спомни, че много учени от земята бяха писали, че искат с гранати, с огромни цепелини да отлетят към Марс или луната, но едва ли някой щеше да се реши на едно такова пътешествие. Какво пък, ако жителите на някоя от небесните планети са напреднали много повече в науката и са успели да открият такъв въздушен кораб, с който са могли да прелетят до земята? И може би това момиче и ония мъже са такива гости, дошли от някоя далечна земя. Свят се зави на Жег от възторг и почуда. Той улови ръката на момичето и като посочи към небесата, дето не се виждаха още никакви звезди, попита:

— От там ли идеш, Ли?

— Да — кимна тя с глава, сякаш го разбра.

Жег я гледаше поразен. Той беше направил пръв едно чудно откритие. Какво ли ще кажат хората, като им го съобщи. Но Ли посочи към техния град и сложи пръст на устните си. Той разбра. Тя му казваше, че трябва да мълчи, да пази тайна, да не казва никому.

От скалата двамата се върнаха на брега, той съблече дрехата, тя си я взе и се загуби. Но той разбра, че тя пак ще дойде, пак ще го потърси.