Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Мисия Земя (4)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
An Alien Affair, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 10 гласа)

Информация

Източник: http://sfbg.us

 

Издание:

МИСИЯ ЗЕМЯ. ТОМ 4. ИЗВЪНЗЕМНА ВРЪЗКА. 1995. Изд. Вузев, София. Фантастичен роман. Превод: [от англ.] Владимир ЗАРКОВ [Mission Earth / L. Ron HUBBARD]. Печат: Полиграфия, Пловдив. Със схеми. Формат: 18 см. Страници: 390. Цена: ----. ISBN: 954-422-035-6 (т. 4).

История

  1. — Корекция
  2. — Добавяне

Предговор на волтарианския цензор

В името на здравето, безопасността и здравомислието на който и да било читател никога не е излишно да повторим, че така наречената планета Земя, както е описана в тази история, не съществува.

Освен това трябва ясно да заявим, че е НЕВЪЗМОЖНО такава планета да съществува.

Първо, волтарианските астрографски карти са най-пълните в тази галактика. Те обхващат милиони светлинни години и НЯМА никакви записани данни за КАКВАТО И ДА БИЛО Земя или за нейното така наречено обозначение Блито-3. Ако такова явление съществуваше на някакви си двадесет и две светлинни години от нас, ние първи бихме научили. Но на астрографските карти в околността на координатите на Земя не се намира нищо, освен космически прах.

Така че изсмуканото от пръстите твърдение за съществуването на секретна база на Волтар на планетата Земя може да бъде отхвърлено, тъй като такава планета няма. Някога е имало товарен кораб на име „Бликсо“. Архивите показват, че е изчезнал и не се съобщава за оцелели, може би причината са пирати. Затова всеки опит да се твърди, че е бил използван за редовни шестседмични полети, при които превозвал от Земята до Волтар вещества, наречени „наркотици“ (още една безпочвена идея), е безвкусна безсмислица.

Следователно НЕ МОЖЕ да е съществувал човек Роксентър, който контролирал изцяло горивните ресурси на планетата заедно с „наркотиците“ и медиите.

Лицата Джетеро Хелър и графиня Крек са действителни, но явно не са могли да преживеят подобни приключения на една измислена планета. Името Солтан Грис се появява на няколко места в архивите, но този факт не придава и прашинка достоверност на доклада, приписван на автор със същото име.

Идеята, че Хелър, един Имперски офицер, е бил пратен от Великия съвет да изпълнява мисия за спиране самоунищожението на такава планета, е толкова нелепа, че едва ли се нуждае от коментар. Ако такава планета съществуваше, би била изолирана от света като зловреден плевел, а не погълната от нашата Конфедерация.

Това става особено очевидно от чудатите нрави, описани в тази книга. Представата, че има такива хора, надхвърля границите и на най-болното въображение. Така имаме НЕОСПОРИМО доказателство, че подобна планета не може да съществува.

Не е възможно да оцелее общество, което открито насърчава подобно поведение, да не говорим пък за професии като „психиатрията“ и „психологията“. Ако бъдат допускани такива сексуални обичаи като описаните в книгата (какво остава пък да бъдат поощрявани по КАКЪВТО И ДА Е начин), значи имаме работа с общество, в което порнографията се разпространява открито, а перверзиите се ширят на воля. В него престъпността ще надигне глава дотам, че да убива и държавните глави, а тероризмът би потапял в хаос цели държави.

Не, такова общество не може да има, още повече пък цяла планета, където бихме открили подобни упадъчни крайности. Невъзможно е. След известно време те биха се самоунищожили.

Ето защо Земята не съществува и не може да съществува.

 

Лорд Инвей

Имперски историк

Председател на Съвета на цензорите

Имперски дворец

Конфедерация на Волтар

По заповед на

Негово Имперско Величество

Уули Мъдри

Предговор на волтарианския преводач

Хайде здрасти.

Аз съм 54 Чарли Девет, роботомозъкът в Преводофона и преводач на това съчинение.

В подкрепа на казаното от Достопочтения Лорд Инвей мога да удостоверя, че в моите изключително обширни бази данни няма нищо, сравнимо с описаното в тази книга. Всъщност някои от земните нрави причиниха такъв шок, че един от моите подчинени компютри спря работа в знак на протест, а друг опита да се съвъкупи със себе си.

Понастоящем двама все още си прекарват времето в обсъждане на твърдението „Земята е мръснишко място“, един пише мюзикъл със заглавие „Смърт във варел“, двама съвместно творят книга „Още 101 начина да използваме горчицата и точилките“, а останалите отхвърлят това смехотворно поведение с бурен истеричен смях.

Това ме принуждава да направя опит за въвеждане на някакъв ред в поверената ми област, докато пиша Справочника към този том, който ще намерите веднага след моя предговор.

Ако ще и несъществуваща, Земята направо ме подлудява.

 

Искрено ваш

 

54 Чарли Девет

Роботомозък в Преводофона

Справочник към „Извънземна връзка“

Абсорбо-покритие — покритие, което поглъща светлинните лъчи и буквално прави обекта невидим и неоткриваем.

Агнес, мис — лична помощничка на Делбърт Джон Роксентър.

Афийон — град в Турция, където Апаратът разполага със секретна база.

Антиманко — раса, прогонена много отдавна от планетата Манко заради ритуални убийства.

Апарат, Координиран информационен — тайната полиция на Волтар, ръководена от Ломбар Хист, чиито служители се набират сред престъпниците.

Аталанта — родната провинция на Джетеро Хелър и графиня Крек, намираща се на планетата Манко.

Бейб Корлеоне — високата един и деветдесет и пет главатарка на мафиотската фамилия Корлеоне, вдовица на Свети Джо.

Бери — най-влиятелният адвокат на Делбърт Джон Роксентър, съдружник в юридическата фирма „Суиндъл и Крауч“.

Билдирджин, сестра — турска тийнейджърка, помощничка на Прахд Битълстифендър.

Битълстифендър, Прахд — целолог, който имплантира на Джетеро Хелър следящи устройства. Доведен е на Земята от Солтан Грис, за да се занимава с болницата в Афийон.

„Бликсо“ — товарен кораб на Апарата, който извършва редовни полети между Земята и Волтар. В едната посока пътуването продължава шест седмици. Капитан на кораба е Болц.

Блито-3 — волтарианското обозначение за планетата, която местните жители наричат Земя. Тя е включена в Графика за нахлуване като бъдеща опорна точка по пътя на Волтар към центъра на галактиката.

Болц — капитан на товарния кораб „Бликсо“.

Боуч — главният чиновник в Отдел 451 на Волтар, подчинен на Солтан Грис.

Бум-бум Римбомбо — бивш морски пехотинец, специалист по разрушенията и член на фамилията Корлеоне.

Вантаджо — управител на „Грейшъс Палмс“, елегантния публичен дом, притежание на фамилията Корлеоне, намиращ се срещу Обединените нации.

Великият съвет — управляващият орган на Волтар, който нарежда да се изпрати мисия на Блито-3 с цел да се предотврати самоунищожението на планетата, за да не се наруши Графикът на нахлуването.

„Влекач Едно“ — космическият кораб, с който Джетеро Хелър изминава 22 светлинни години до Земята. Хелър го преименува на „Принц Кавкалсия“.

Волтар — седалище на Конфедерацията от 110 планети, създадена преди 125 000 години. Волтар се управлява от Император чрез Великия съвет според повелите на Графика за нахлуване.

Вълшебна поща — трик на Апарата, при който писмо се пуска по пощата, но не продължава към местоназначението си, докато редовно се пускат и специални картички.

Гениалното хлапе — прякор, даден на Джетеро Хелър от Дж. Уолтър Медисън. Освен това Медисън използва друг човек като двойник, за да раздува истории в масмедиите без съгласието на Хелър. Фалшивото Гениално хлапе има стърчащи зъби, остра брадичка и носи очила. Въобще не прилича на Хелър.

График на нахлуването — план за завоюване на галактиката. Бюджетът и програмите на всяка част от правителството на Волтар трябва да са съобразени с него. Замислен от прадедите на волтарианците преди стотици хиляди години, той е свещен и ненарушим като ръководна догма на Конфедерацията.

Грис, Солтан — офицер от Апарата, назначен да ръководи Отдела за Блито-3 (Земя), враг на Джетеро Хелър.

„Грейшъс Палмс“ — елегантният публичен дом, в който Джетеро Хелър живее. Разположен срещу Обединените нации, собственост на фамилията Корлеоне.

Джовани — един от телохранителите на Бейб Корлеоне.

Епщайн, Изи — студент в университета „Емпайър“, финансов експерт, когото Джетеро Хелър наема за създаване на структура от корпорации, чрез които да управлява финансите си.

Жило — гъвкав камшик, дълъг около петдесет сантиметра, с електрически заряд на върха.

„Занко“ — компания за целологично оборудване и доставки на Волтар.

„И. Г. Барбен“ — фармацевтична компания, контролирана от Делбърт Джон Роксентър.

Инксуич — име, използвано от Солтан Грис, когато се представя за федерален агент в САЩ.

Карагьоз — турски селянин, домоначалник на Солтан Грис в Афийон.

Контролна звезда — електронно устройство, маскирано като звездообразен медальон, което може да парализира по избор всеки от пиратите-антиманко в екипажа, докарал Солтан Грис и Джетеро Хелър на Земята.

Космически кодекс — виж „Нарушение на Кодекса“.

Крек, графиня — осъдена за убийство, затворничка в Спитеос и любима на Джетеро Хелър.

Кроуб, доктор — целолог на Апарата, който изпитва удоволствие от създаването на изроди. Работил в Спитеос.

Линеен скачач — малък космически апарат, използван от волтарианската армия за пренасяне на до сто тона товар през бойните линии.

Лузеини, Раца — съветник на мафиотския главатар Фаустино Наркотичи — Примката.

Майсабонго — малка африканска нация, чийто представител става Джетеро Хелър. Изи Епщайн установява седалищата на някои от корпорациите на Хелър в Майсабонго.

Манко — родната планета на Джетеро Хелър и графиня Крек.

Медисън, Дж. Уолтър — уволнен от ФФБО, когато неговият начин на работа във „Връзки с обществеността“ докарва президента на Патагония до самоубийство. След това нает от Бери, за да обезсмърти Джетеро Хелър в масмедиите. Известен също като Дж. Чуруликащото Куку.

„Мудлик“, строителна компания — частна фирма в Турция, която дава на Солтан Грис подкупи за всеки договор, който сключи с нея.

„Мултинешънъл“ — име на корпорация, чиито офиси са в „Емпайър Стейт Билдинг“; чрез нея Изи Епщайн управлява останалите корпорации на Джетеро Хелър.

Мутационе, Майк — собственик на гаража „Джифи-Спифи“, който специално преправя за Хелър неговия „Кадилак“ и старото такси.

Наркотичи, Фаустино — Примката — шеф на мафиотска фамилия, който чрез престъпния свят разпространява наркотиците на „И. Г. Барбен“, освен това се опитва да превземе територията на фамилията Корлеоне.

Нарушение на Кодекса — известяване на местните жители, че си от друга планета. Според един параграф от Космическия кодекс автоматично води до издаване на смъртна присъда. Целта е да се запази в тайна Графикът за нахлуването.

Одур — виж Олеле.

„Октопус Ойл“ — компания на Делбърт Джон Роксентър, която контролира световния добив на петрол.

Олеле — прякор на Одур. Заедно с Ту-ту е принуден от Солтан Грис да събира на Волтар информация за него и в ролята на куриер да му я предава на Земята.

Отдел на ножовете — част от Апарата, наречена на любимото си оръжие.

Отдел 451 — отдел в Апарата на Волтар, възглавяван от Солтан Грис.

Пийс, мис — секретарка на Делбърт Джон Роксентър.

Пилоти-изтребители — космически пилоти, унищожаващи всеки от служителите на Апарата, който се опитва да избяга от полесражението.

„Принц Кавкалсия“ — името на „Влекач Едно“, наречен на народен герой от Манко.

Рат — агент на Апарата, работещ на Земята, който заедно с Търб е определен от Ломбар Хист да помага на Солтан Грис в провалянето на Джетеро Хелър.

Роксентър, Делбърт Джон — местен жител на Земята, който напълно контролира горивата, финансите, правителствата и наркотиците на тази планета.

Роук, Тарс — личен астрограф на Императора на Волтар Клинг Надменни. Стар приятел на Джетеро Хелър. Точно неговото изложение пред Великия съвет предизвиква началото на Мисия Земя, за да бъде спазен Графикът за нахлуване.

Свети Джо Корлеоне — шеф на фамилията Корлеоне, преди да бъде убит. Не искал да продава наркотици, оттам и прякорът му.

Силва, Гунсалмо — бивш телохранител на Свети Джо, смята се, че той е отговорен за убийството на шефа си. Солтан Грис му поръчва да убие директора на ЦРУ, за да умре при изпълнение на задачата.

Симънс, мис — преподавателка в университета „Емпайър“, обещала на Джетеро Хелър да го провали, преди да се е дипломирал.

Следящи устройства — електронни приспособления за подслушване и надзъртане, които Солтан Грис имплантира на Джетеро Хелър. С наблюдателния си екран Грис може да следи всичко, което Хелър вижда или чува. Сигналите се получават в приемник и декодер, които Грис носи със себе си. Когато Хелър е на повече от 200 мили, включва се Предавател 831, усилващ сигнала в радиус от 10 000 мили.

Смит, Джон — псевдоним, използван от Солтан Грис, когато действа като служител на Делбърт Джон Роксентър.

Спитеос — тайна, огромна като планина крепост и затвор на Волтар, управлявана от Апарата, където са задържани Джетеро Хелър и графиня Крек.

Спрейче — малка кръгла топка, която при натискане изпуска ароматна мъгла; на Волтар я използват за освежаване на въздуха.

Стаб, капитан — командир на екипажа от антиманко, който пилотира „Влекач Едно“.

„Суиндъл и Крауч“ — юридическа фирма, която защитава интересите на Делбърт Джон Роксентър.

Султан Бей — турското име, под което Солтан Грис се подвизава в Афийон, Турция.

Тавилотврат, Джими — Канавката — убиец на фамилията Корлеоне, пречукан от Гунсалмо Силва.

Тайл, вдовица — нимфоманка от Волтар. Притежава малка болница, която Солтан Грис използва, за да може Прахд Битълстифендър да имплантира следящите устройства на Джетеро Хелър.

Туола — виж Ту-ту.

Ту-ту — прякор на Туола. Заедно с Олеле е принуден от Солтан Грис да събира на Волтар информация за него и тайно да му я предава на Земята в ролята си на куриер.

Търб — агент на Апарата, работещ на Земята, който заедно с Рат е определен от Ломбар Хист да помага на Солтан Грис в провалянето на Джетеро Хелър.

Уистър, Джером Терънс — име, което Хелър използва на Земята.

Университет „Емпайър“ — там учи Джетеро Хелър; намира се в Ню Йорк.

Утанч — танцьорка на кючек, която Солтан Грис купува, за да му бъде наложница и робиня.

Фахт Бей — турското име на командира на секретната база на Апарата в Афийон, Турция.

Флагрант, Дж. П. — вицепрезидент на ФФБО. Уволнен, когато наемат на работа Дж. Уолтър Медисън.

Флот — елитната космическа армия на Волтар, към която принадлежи Джетеро Хелър и която Апаратът презира.

ФФБО — „Фатън, Фартън, Бърщайн и Оуз“, най-голямата рекламна агенция в света.

Хачетхаймър, генерал — последният жив член на Генералния щаб на Хитлер.

Хелър, Джетеро — боен инженер и Имперски офицер от Флота, изпратен на Земята по заповед на Великия съвет, където действа под името Джером Терънс Уистър.

Хелър, Хайти — сестра на Джетеро Хелър, най-популярната звезда на развлеченията на Волтар.

Хипношлем — устройство, което се поставя на главата, за да предизвика хипнотичен транс.

Хист, Ломбар — шеф на Апарата, който, за да не бъде разкрит планът му от Великия съвет, изпраща Солтан Грис да саботира мисията на Джетеро Хелър.

Целология — волтарианска медицинска наука, която може да възстановява тялото чрез клетъчно изграждане на тъкани, включително и на цели телесни органи.