Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Скот Фени (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Color of Law, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2022 г.)

Издание:

Автор: Марк Хименес

Заглавие: Цветът на закона

Преводач: Веселин Лаптев

Година на превод: 2006

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Обсидиан

Град на издателя: София

Година на издаване: 2006

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: „Абагар“ АД — В. Търново

Редактор: Кристин Василева

Технически редактор: Людмил Томов

Коректор: Петя Калевска

ISBN: 954-769-119-8; 978-954-769-119-3

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/17607

История

  1. — Добавяне

Епилог

Момичетата пищяха от удоволствие.

От процеса бяха изминали четири месеца. Наметнал халат върху пижамата, Скот седеше на канапето в малката къща до парка на ЮМУ и с усмивка гледаше как децата отварят коледните си подаръци.

Животът им беше претърпял коренна промяна.

Скот посрещаше Коледа без съпруга, а Бу — без майка. Ребека ги бе напуснала окончателно. От време на време Бу тихо плачеше в леглото. След последното дело той също бе плакал. Но в момента и двамата се чувстваха по-добре. Той беше сигурен, че никога вече няма да се жени, въпреки че Бу непрекъснато го сватосваше. Напоследък твърдеше, че учителката й мис Досън е луда по него. Той я беше виждал само веднъж на паркинга. Младата жена изглеждаше доста добре.

Бу и Пашамей бяха неразделни. Учеха в трети клас в основното училище в Хайланд Парк. Пашамей беше единственото чернокожо дете там, а Бу — единственото бяло момиченце с плитчици. Бяха като сестри, което предстоеше да бъде узаконено след последното дело за осиновяване.

Скот работеше с Боби, който живееше с Карин. Консуела очакваше дете от Естебан. Преди месец двамата сключиха брак според мексиканските традиции в католическата катедрала „Сантуарио де Гуадалупе“. Скот водеше булката, а Бу беше шаферка.

Големия Чарли отново се превърна в част от живота му. Често им гостуваше с двете си момичета. Вече не говореха за футбола, който играеха едно време, а мислеха как да отгледат децата си при новите условия. Защото Скот Фени и Чарлс Джаксън сега бяха бащи и това им стигаше.

Скот упражняваше професията си в новооткритата адвокатска кантора на втория етаж на стара сграда южно от Хайланд Парк, в съдружие с Боби и Карин. „Фени, Херин и Дъглас“ пое защитата на трийсет собственици на жилища, чиито имоти общината беше определила за събаряне, за да се освободи терен за новия хотел на Том Дибрел. В момента подготвяха съдебен иск срещу общината за грубо нарушение на федералните закони за строителство на обществени сгради от името на обитателите на жилищните комплекси в Южен Далас. Луис събираше подписите на съгражданите си от врата на врата. Той бе успял да изглади различията си с ФБР благодарение на новата популярност на Скот сред представителите на федералната съдебна система. Боби продължаваше да защитава клиентите си от мексиканския бар в Източен Далас, а обвиненията срещу Карлос Ернандес отпаднаха поради съществени пропуски в следствието. В момента той учеше за юридически помощник и работеше като преводач за клиентите на Боби, които не владееха английски. Скот ходеше на работа по джинси, а веднъж седмично обядваше с момичетата в училищния стол. От време на време играеше баскетбол с Боби и Джон Уокър на игрището на Християнската младежка асоциация.

От прозорците на кабинета му се разкриваше чудесна гледка към центъра на Далас. Можеше да гледа Дибрел Тауър, без да става от стола си. Бившата секретарка на Карин беше донесла новината, че „Форд-Стивънс“ приключва годината с рекордна печалба. Дан Форд управляваше успешно своята процъфтяваща империя, без да обръща внимание на дребните неприятности, като например честата покупка на нови гуми за мерцедеса си. Неизвестни вандали най-редовно му режеха гумите в подземния паркинг на сградата. Сид Грийнбърг продължаваше да заема някогашния кабинет на Скот и да шофира някогашното му ферари, практикувайки неотклонно агресивното и творческо приложение на правото в полза на някогашния му клиент.

Когато Франк Търнър внесе в съда иск за 10 милиона долара срещу Том Дибрел, обвинен в сексуален тормоз от русокосата си рецепционистка, Скот не изпита очакваното удовлетворение. То не го споходи и когато Хари Хенкинс заведе дело за развод от името на четвъртата съпруга на Том, която го обвиняваше в изневяра и настояваше да получи 50 милиона долара, нито пък когато Агенцията за защита на околната среда заведе дело във Върховния съд срещу Дибрел Пропърти Къмпани и нейния президент Томас Дж. Дибрел, заедно и поотделно, за щети в размер на 75 милиона долара, причинени от замърсяването с олово на двеста декара земя край бреговете на Тринити Ривър.

Но изпита огромно облекчение, когато Делрой Лънд беше арестуван и обвинен в убийството на Кларк Маккол и възпрепятстване на правосъдието, а Хана Стийл се съгласи да даде показания в предстоящия процес. Мак Маккол се оттегли от надпреварата в президентските избори. В замяна на това беше избран за лидер на мнозинството в Сената. Малко по-късно обаче му беше поставена диагноза рак на простатата. Рей Бърнс получи назначение като прокурор в Лъбок. Федералният съдия Самюъл Бъфорд остана на поста си в Далас.

Веднага след процеса Скот накара Шауанда и Пашамей да напуснат комплекса и им нае малка къщичка в близост до Хайланд Парк. Той пое всички разноски по лечението на младата жена, която се бори с всички сили с порока, но не успя да го победи. Два месеца след процеса Шауанда Джоунс си инжектира поредната доза хероин, заспа и не се събуди. Пашамей преживя тежко загубата й, но заяви, че майка й е на по-добро място и вече няма нужда от лекарството си. По време на вече редовното им присъствие на неделната литургия не пропускаше да се помоли за душата й.

Вечер Скот четеше нова книга на момичетата. „Да убиеш присмехулник“. Те най-много харесваха Бу Радли.

Край