Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Алиансът и Съюзът
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Cyteen, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,5 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
sadeyes (2018 г.)
Разпознаване и начална корекция
NomaD (2018 г.)
Допълнителна корекция
sir_Ivanhoe (2018 г.)

Издание:

Автор: К. Дж. Чери

Заглавие: Сайтин

Преводач: Крум Бъчваров

Година на превод: 2000

Език, от който е преведено: английски (не е указан)

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2000

Тип: роман

Националност: американска

Редактор: Иван Тотоманов

ISBN: 954-585-122-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1012

История

  1. — Добавяне

Архив: Проект „Рубин“
Строго секретно

Да не се копира
Съдържание: компютърен транскрибиран файл
№1655646, сер. №5
Личен архив
Емъри I/Емъри II
03.02.2424: 22:23

Б1: Ари Старша има съобщение.

Готовност.

Ари, тук е Ари Старша.

Питаш за власт.

Това е вълшебна думичка, миличка. Сама ли си?

АЕ2: Да.

Б1: Ти си на 18 години. Вече си законно възрастна. Имаш ранг: отговорник на крило, Отговорник на алфа.

Заявила си за системно наблюдение: Денис Най, Джиро Най, Петрос Иванов, Яни Шварц, Уендъл Питърсън, Джон Едуардс, Джъстин Уорик, Джордан Уорик, Густав Морли, Джулия Карнат, Ейми Карнат, Мади Щрасен, Виктория Щрасен, Сам Уайтли, Стеф Дитрих, Ивгения Войковски, Анастасия Рамирес, Ева Уайтли, Джулия Щрасен, Глория Щрасен, Оливър АОЕКС Щрасен и всички техни сътрудници.

Освен това си заявила за външно наблюдение: Михаил Корейн, Владислав Халид, Симон Жак, Джиро Най, Леонид Городин, Джеймс Линч, Томас Спърлин, Людмила Дефранко, Катрин Лао, Назир Харад, Андрю Маккейб и всички в техните домакинства.

Искаш, ли да прибавиш или извадиш някого?

АЕ2: Продължавай.

Б1: Ари, тук е Ари Старша.

Ти следиш събитията в и извън Рисюн. Имаш икономическа и административна власт в Рисюн с оценка: отличен.

Съветвам те да не предприемаш никакви ходове срещу Администрацията на основата на: хронологическа възраст.

Анализът на информационните служби показва отсъствие на проблеми с безопасността в Рисюн. Съгласна ли си?

АЕ2: Да.

Б1: Питаш за власт. Този въпрос има три страни. Да я вземеш. Да я запазиш. Да я използваш. Взимането и запазването на властта са тясно свързани помежду си. Ако обръщаш по-малко влияние на второто, ще попаднеш в беда, защото същата динамика, която те е поставила на власт, ще действа в полза на някой друг.

Физическата сила е от значение само на по-ниските равнища. Недей да я подценяваш. Но най-резултатният път към властта е чрез убеждение. Това означава манипулация, лично и масово приложена. Щом си следвала работата ми дотук, разбираш, че пресата е едно от най-ценните ти оръжия.

В това отношение има най-малко три възможни ситуации. А. Абсолютно независим печат. Б. Независим в някои области, контролиран в други. В. Изцяло контролиран. Коя от трите възможности според теб е застъпена в момента?

АЕ2: Втората.

Б1: Анализът показва смутен период. Данните показват основание за тревога.

Твоят профил е: слаба активност, предимно положителна оценка. Внимателно обмисли резултатите от промяна в този профил.

Винаги уважавай общественото мнение. Трябва ли да го казвам на обучен в Рисюн оператор?

Запомни, че промяната в социалните микросистеми рядко действа като земетресение, а по-често като подпочвен лед, който генерално деформира терена. Потенциалът за катастрофални събития се преценява сравнително лесно. Не е лесно обаче да прецениш точния момент или да предизвикаш катаклизъма. Докато времевият елемент в тази бавна промяна лесно се поддава на анализ, посоката на промяна е сложна и включва повече индивидуални действия. Политиците често използват земетръсите, докато Рисюн винаги е действал най-добре в подпочвения слой, бавно, с чести малки изменения.

Не вярвам на такива модели. Но вярвам, че ги представям, на възрастен човек, който ме разбира.

Съветвам те да обмислиш промените в Новгород и Сайтин в историческа перспектива. Предвиждам, че по твое време те ще са екстремни, и настоявам да наблюдаваш няколко области:

а) Един от ранните проблеми ще е нарастването на гражданското население, особено в Новгород, Упование и Панпариж, които не се намират на пътищата на предвиждана експанзия: постепенно гражданите ще откриват, че не е толкова лесно да си намират работа, и това ще доведе до нарастване на влиянието на аболиционистите, които призовават за прекратяване на азипроизводството.

б) Фактът, че седалището на междузвездното правителство е град, намиращ се на планета, ще поражда все повече проблеми, колкото и това положение да е в полза на Рисюн. Възможно е още през твоя живот да заплаши съществуването на Съюза. Тъй като столицата е Новгород, а не Сайтин, съюзната политика е изложена на сайтинско влияние, което смятам за вредно.

Поради причини, които в момента не могат да се предвидят, възможно е в бъдеще влиянието на Новгород в Сайтин да отслабне и това да реши проблема, но се съмнявам: географското му положение и присъствието на съюзното правителство го облагодетелстват. Предвиждам, че Новгород ще се опитва да запази положението си на столица с всички възможни средства, включително мръсна политика и фалшифициране на избори, което може да застраши съществуването на Съюза. Особено внимавай за засичането на а/б или б/в.

в) Откритието, че Рисюн е въздействал върху социалната динамика на Геена и другаде, може да предизвика масова паника и недоверие в рисюнското влияние.

г) Самият потенциал на по-нататъшната намеса на Земята в делата на Лигата или изобщо човешката раса играе дестабилизираща роля в отношенията между Лигата и Съюза. Действителната или предполагаема опасност оттам може да влоши международните връзки.

д) Вероятността за огромни печалби на политическата опозиция по време на междуцарствието на твоите настойници и смъртта или провалът на мои съюзници ще се отразят върху появата на важни нови политически сили, някои от които спокойно може да са радикално аболиционистки. Предвиждам, че не по-късно от десет години след моята смърт Михаил Корейн ще бъде смятан за прекалено умерен, за да контролира собствените си съюзници, и ще го измести по-радикална фигура, която навярно значително ще промени центристката партия. Особено внимавай за въздействието на собствената си поява в обществения живот. Аз имах врагове. Ти ще се сблъскаш с опозиция, която може да се дължи на суеверие, на страх от неизвестността, на страх от теб като политическа сила и на страх от възможностите на създалата те наука. Неувереността ражда демагози.

е) Ново откриване на нечовешки разум може да дестабилизира положението, което оставих аз, и това може да се случи по всяко време. Съветвам те да настояваш за експанзия в безопасни райони и за задължителните предпазни мерки срещу контакт с враждебно настроени същества.

ж) Възможно е да има сериозно отклоняване от моята политика в Рисюн и съществува вероятност или да си си създала лични врагове сред персонала, или да се опасяват от твоята политика.

з) Възможно е настъпване на пълен срив в азинаселението или поява на трудности с интегрирането на получилите граждански статут ази. Надявам се това да не се случи, но предвиждам такъв проблем в Панпариж, където икономическите ограничения и пенсионираните военни създават благоприятна почва. По степен на вероятност следват: Новгород, трето поколение… където старият бунтовнически дух на основателите на Съюза може да се сблъска с уважаващите конституцията наследници на азиработниците от войната, не на последно място поради свръхнаселеността и способността на Сайтин за тераформиране на нова среда.

Надявам се времето да докаже, че греша в някои от тези неща.

Но те съветвам преди да направиш какъвто и да било самостоятелен ход, да проучиш предложените ситуации и да подготвиш реакцията си към тях.

Избягвай прибързано действие: искам да кажа, не бързай да правиш онова, за което все още не си готова, и не закъснявай, за да не се налага да бързаш, без да си положила съответната основа.

Всяка власт, те натоварва с тежка отговорност и променя приятелите ти, както и отношенията ви. Не бъди наивна. Не приемай нищо за даденост. Не обременявай приятелите си с прекалено доверие.

И най-вече, помни какво ти казах в началото: уважавай общественото мнение.

Анализът на информационните служби показва споменаване за теб в: 3 статии през последните 3 месеца.

Споменаване на Джиро Най в: 189 статии през последните три месеца.

Споменаване на Михаил Корейн в: 276 статии през последните три месеца.

Споменаване на Рисюн в: 597 статии през последните три месеца.

Споменаване на пацифистите в: 1058 статии през последните три месеца.

Да продължавам ли?

АЕ2: База едно, дай ми характера, мястото и датата на последното влизане на Ари Старша в системата на Дома.

Б1: Изпълнение.

Въвеждане: 1004А, 22.10.2404: 18:08.

АЕ2: Дай ми мястото и датата на смъртта на Ари Старша.

Б1: Изпълнение.

1004А.

Аутопсия: 22.10.2404: прибл. 18:00-18:30.

АЕ2: 1004А е хладилната лаборатория в мазето на Първо крило, нали?

Б1: Точно така.

АЕ2: Кой друг е искал тази информация?

Б1: Никой.

АЕ2: Отвори въвеждането.

Б1: Изпълнение.

Заповед: Система за сигурност 10. Комуникационно прекъсване: Джордан Уорик, всички външни разговори. На основание: повреда. Заповедта остава в сила до отмяната й.

АЕ2: База едно, това ли е последното влизане на Ари в системата?

Б1: Изпълнение.

Да.

АЕ2: База едно, в колко часа Джордан Уорик е влязъл в мазето на Първо крило на 22.10.2404?

Б1: Изпълнение.

17:43.

АЕ2: Излизане?

Б1: 18:08. Продължителност на престоя: 25 минути…

АЕ2: Запиши информацията в Личен архив. Дай ми пълна транскрипция: аутопсия, Ариан Емъри, всички документи. Джордан Уорик, ключови думи: Емъри, съдебен процес, убийство, изслушване, Съвет, следствие.