Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
R U a teenage health freak?, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
2 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Ан Макферсън и Ейдън Макферлейн. Малките откачалки пит@т: Всичко ли ми е наред

Английска. Първо издание

ИК „Кръгозор“, София, 2003

Коректор: Марийка Тодорова

Технически редактор: Емил Танов

Предпечатна подготовка: Иван Георгиев

Предговор: Весела Йорданова Банова

Консултанти на изданието: д-р Таня Янакиева, акушер-гинеколог в Първа АГ болница „Света София“; д-р Румен Бостанджиев, д.м. сексолог психотерапевт, главен асистент в Катедра по психиатрия в МУ

ISBN: 954-771-075-3

История

  1. — Добавяне

6
Как да не забременееш, ако не искаш

Всичко за противозачатъчните средства, бременността и абортите

Всяка година в България забременяват все повече тийнейджърки под 16-годишна възраст. По-голямата част от тях правят аборт. Повечето такива бременности биха могли да бъдат избягвани, ако двойката употребява противозачатъчни средства — или ако момичето е взело контрацептивното хапче за спешни случаи веднага след акта.

Каква е вероятността да се забременее?

Скъпа д-р Ан!

Може ли човек да забременее, когато прави секс без предпазни средства, ако момчето си извади пениса, преди да е еякулирало?

Драга „Страхуваща се от бременност“!

Отговорът е определено и абсолютно „да“ и бременността далеч не е единственото, от което трябва да се притесняваш, когато правиш секс без предпазни средства. Помисли си за риска от всички предавани по полов път гадинки (като HIV, хламидии, гонорея и т.н.), на който се излагаш. Повечето момчета (и мъже) изпускат по малко сперма преди действителната еякулация. И никога, ама никога недей да вярваш, когато едно момче ти каже, че е в състояние да го извади, преди да прокапе или еякулира — защото не е.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Възможно ли е да се забременее, без да се прави секс?

Драга неориентирана девойко!

Ами и да, и не — зависи от твоето определение за „секс“. Ако имаш предвид дали може да се забременее по друг начин, освен при действителното полово сношение, отговорът е „да“. Ако спермата попадне в близост до вагиналния отвор на момичето, има някакъв шанс, макар да е съвсем малък, някой сперматозоид да се промъкне вътре и да оплоди яйцеклетката. Има и „изкуствено оплождане“, при което лекарят използва специален инструмент, за да вкара спермата на мъжа директно в матката на жената през вагината. Това се прави, когато двойката има проблеми със зачеването.

 

 

Скъпа д-р Ан!

На 15 години съм и двамата с приятелката ми правихме секс за пръв път. Страшно ми хареса, на нея също. Искаме пак да го направим, но се тревожим да не би тя да забременее, понеже последния път презервативът се скъса, а не спряхме, защото ни беше много хубаво. Една седмица по-късно тя си направи тест за бременност и се оказа, че не е бременна — имахме късмет, ама аз здравата се бях спекъл.

Драги „Отървал се на косъм“!

Добре, но ако се случи отново, недейте да разчитате на късмета си, ами приятелката ти да вземе контрацептивното хапче за спешни случаи (може да си купи от аптеката или да отиде в Асоциацията по семейно планиране). Второто, което искам да ти кажа, е, че ако искаш да правиш секс, без момичето да забременее, тя трябва да пие противозачатъчни хапчета, а ти да използваш презерватив. Само така можете да бъдете абсолютно сигурни. Не забравяй обаче, че е незаконно да правиш секс с приятелката си, ако тя е под 14 години — може да те подведат под отговорност.

 

 

Презервативите са най-често използваното от младите хора контрацептивно средство. Те предпазват не само от бременност, но и от предавани по полов път инфекции, включително и HIV. Могат да се купят от аптеките или да ви ги дадат безплатно в Асоциацията по семейно планиране, където ще получите много информационни материали.

Приеманите през устата противозачатъчни хапчета са много добро средство за предпазване от бременност, но не вършат никаква работа срещу предаваните по полов път инфекции. Единственото, което може да ви предпази от тях, е презервативът.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Може ли презервативът да се спука, докато правя секс?

Драго уплашено момче!

Може да се спука и това понякога се случва, но производителите изпробват някои от тях (не тези, които използваш!), като ги наливат с литри вода. Обикновено не се спукват, а някой ги закача с нокът или се изхлузват от пениса на мъжа по време на акта. Ако това се случи, най-добре ще е момичето да отиде при своя гинеколог, който ще й даде някакъв контрацептив за спешни случаи.

 

 

Скъпа д-р Ан!

На петнадесет години съм и искам да мина на хапчета. Мисля, че мама би ме посъветвала същото, но не знам как да я попитам. Какво трябва да й кажа?

Мило момиче!

Страхотно е, задето си решила да говориш с майка си за това. Защо просто не се изправиш пред нея и не й кажеш какво става? Ако ти се струва трудно, опитай да й напишеш бележка. След като й кажеш, може двете да отидете заедно на лекар, който да ти предпише хапчетата. Хубаво е обаче да използвате презерватив с твоя приятел, за да няма никакъв шанс да пипнеш някоя от онези отвратителни венерически болести.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Спах с едно момче. На хапчета съм (които вземам правилно). Искам да знам дали трябва да се притеснявам от бременност?

Драга „Разтревожена“!

Струва ми се, че няма от какво да се притесняваш, ако наистина си пила редовно хапчетата. Бременност в такива случаи се получава изключително рядко — стига да си спазвала стриктно схемата. Все пак редно е да се притесняваш от полово предавани инфекции като хламидии или трипер, от които хапчетата не те предпазват. Следващия път използвай и презерватив.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Безопасно ли е да се пият противозачатъчни хапчета постоянно, без прекъсване? — Момиче, 16 години.

Мило момиче!

Няма проблем да се пият непрекъснато в продължение на цяла година с един месец пауза. Схемата е следната: започва се на 2 — 3 ден от мензиса и се пият по едно на ден 21 дни, след което се прави почивка от 7 дни. През това време си неразположена. Ако забравиш таблетката за деня, то тя се изпива на следващия ден, а вечерта — таблетката за настоящия ден. Добре е през първия месец, когато започнеш да пиеш противозачатъчните, да се вземат и други мерки против забременяване. Но ти знаеш, че презерватив е добре да се използва винаги.

Помощ, бременна ли съм?

Много е рисковано да се прави секс без предпазни средства. От всеки три тийнейджърки, които го правят, забременява една.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Здрасти, моята приятелка мисли, че може да е бременна. Просто се чудех откъде може да получи тест за бременност?

Драга приятелко!

Приятелката ти може да си купи тест за бременност от аптеката или да отиде в Асоциацията по семейно планиране или в Центъра по сексуално здраве (адресите са в края на книгата). Ако тестът излезе положителен, приятелката ти ще трябва да поговори с някого, на когото има доверие, за да реши какво иска — да задържи бебето или да направи аборт. Но при всяко положение ще трябва да отиде на лекар.

 

 

Хей, д-р Ан!

Малко не ми е ясно кога едно момиче може да забременее. В повечето списания, които съм чела, се казва, че можеш да забременееш по всяко време, дори когато си в цикъл, но по биология в училище учихме, че това е възможно само от единадесетия до шестнадесетия ден от цикъла, когато той е от 28 дни. Кое от двете е вярно? И тези дни променят ли се, когато цикълът е от 25 дни? — Едно объркано момиче.

Драго объркано момиче!

Много по-голям е шансът да забременееш 14 дни преди началото на следващия мензис, когато яйчникът освобождава яйцеклетка. Така че ако имаш 25-дневен цикъл, единадесетият ден е най-вероятно да забременееш. Но другите фактори, които трябва да вземеш предвид, са, че сперматозоидите могат да оцелеят във вагината до 4 дни и че яйцеклетката невинаги се освобождава точно когато трябва. Тези два фактора означават, че има някакъв шанс (макар и малък) да забременееш в почти всеки ден от своя цикъл — особено ако мензисът ти е нередовен.

 

 

Противозачатъчните за спешни случаи (например Постинор) трябва да се вземат веднага след като е правен секс без предпазни средства — 1 таблетка непосредствено след акта и още една — след 8 часа. Ефикасно е в 98% от случаите.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Ако забременея, преди да навърша 16, това ще ми попречи ли да имам деца, когато порасна?

Драга уплашена дали ще може да има деца!

Отговорът е, че днес бременността във всяка възраст е изключително безопасна и раждането преди 16 няма да ти попречи да имаш други деца по-късно — макар че е добре да поизчакаш. Все пак, ако правиш секс без предпазни средства на каквато и възраст да си, се излагаш на повишен риск от предавани по полов път болести като хламидия, която може да запуши фалопиевите ти тръби. Тези тръби излизат от яйчниците, където се намират яйцеклетките, и стигат до матката, където оплодената яйцеклетка трябва да стигне, за да се превърне в бебе.

 

 

Здрасти, д-р Ан!

Може да звучи глупаво, но постоянно си фантазирам, че съм бременна. Страшно ме кефи идеята да имам бебе, макар да знам, че още съм прекалено малка — само на 14. Все пак обожавам децата. Понякога се разхождам из стаята си и си представям, че съм бременна. Какво да направя?

Драга обсебена от идеята за бебе!

Това не е толкова необичайно, но е добре, дето знаеш, че си твърде млада. Според мен става дума за няколко чувства. Имаме любопитство дали всичките ни детеродни органи действат както трябва — т.е. дали можем да имаме бебета. Болшинството от жените нямат проблем със забременяването — тъкмо обратното, повече са тези, които имат проблеми с предпазването от забременяване. А може би някоя твоя близка наскоро е родила и ти просто завиждаш? Възможно е и да чувстваш, че искаш бебе, защото то ще бъде нещо изключително за теб. Да родиш, е прекрасно нещо, стига да изчакаш подходящия момент. На 14 определено е рано за това.

Аборт или не?

В България аборт може да се направи до 24-тата седмица от бременността с одобрението на лекарска комисия. Повечето аборти се правят възможно най-рано, защото така е най-безопасно за майката. До 18-годишна възраст и абортите, и ражданията се извършват със съгласието и подписа на единия родител. Това се нарича информирано съгласие на пациента. Най-добрият източник на информация по въпроса е Асоциацията по семейно планиране, която провежда и просветна дейност.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Кои са предимствата и недостатъците на аборта?

Драга интересуваща се от аборта!

Темата за аборта предизвиква силни емоции — както положителни, така и отрицателни. Аборт се нарича прекъсването на бременността, което може да стане по естествен или изкуствен начин. Много хора не знаят, че тялото абортира спонтанно четири от всеки пет бременности — често в толкова ранен стадий, че жената не разбира, че е била бременна — в повечето случаи, защото нещо не е било наред с плода. Абортът е изкуствен, когато оплодената яйцеклетка, или ембрионът, се премахва от матката с помощта на таблетки или чрез хирургическа намеса. Легалният аборт е до голяма степен безопасен за майката и вероятността да стане причина за стерилитет е съвсем малка. По-долу са изброени някои „доводи“ в полза на аборта — в крайна сметка обаче не става дума за „предимства“ или „недостатъци“, а по-скоро за различни морални виждания.

 

 

Мнения за изкуствените (предизвикани) аборти — някои от най-общоприетите мнения:

• жените трябва да имат право на избор, за да може всяко дете, което се ражда, да е желано

• нероденото дете има право да бъде родено

• легалните аборти спасяват много жени, които биха умрели вследствие незаконен аборт

• не одобрявам аборта, но и не мисля, че жената, която е забременяла случайно, трябва да бъде принуждавана да роди — това не е добро нито за нея, нито за детето

• защо да не се роди детето и да се даде за осиновяване: има много хора, за които то ще е желано

• жените не забременяват, за да направят аборт — винаги е трудно да се вземе подобно решение

• аз съм против абортите — смятам ги за чисто убийство — но сигурно ще си променя мнението, ако забременея, без да съм искала

 

 

Скъпа д-р Ан!

Може ли да се направи аборт чрез Здравната каса, ако си под 18, но без да знаят родителите ти?

Драго момиче под осемнадесет!

Не може момиче под осемнадесет години да направи аборт без знанието на родителите си. Запомни едно — ако си в такова положение, може да си мислиш, че мама и татко страшно ще се разсърдят и дори „ще те убият“, но родителите почти винаги ти дават помощ, любов и подкрепа, даже случилото се да не им е особено приятно. Затова им кажи сама или помоли за това някоя приятелка, лекар или медицинска сестра. Нелегалният аборт извън специализирано здравно заведение е изключително опасен за живота ти.

 

 

Скъпа д-р Ан!

На 15 съм и съм бременна, но по никакъв начин не искам да направя аборт. Моля те, моля те, помогни ми — не знам дали трябва да го задържа!

Скъпо бременно момиче!

Трудно е да се вземе такова решение на 15-годишна възраст. Трябва да поговориш за това с някого, на когото имаш доверие — може би майка ти или друг от твоето семейство. Възможно най-скоро иди при личния си лекар. Нищо чудно да откриеш, че можеш да разговаряш с него или с нея. Тъй като все още ходиш на училище, сигурно ще можеш да получиш помощ от училищния психолог или медицинската сестра. Ако си сигурна, че вариантът аборт изобщо не съществува за теб, ще се наложи да вземеш още едно решение — дали сама ще се грижиш за бебето, или ще го дадеш за осиновяване. И в двата случая най-добре е да потърсиш съдействие от Отдела за закрила на детето по местоживеене (телефоните ще намериш в края на книгата). Там ще се погрижат и за тебе, и за бебето.