Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
R U a teenage health freak?, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
2 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Ан Макферсън и Ейдън Макферлейн. Малките откачалки пит@т: Всичко ли ми е наред

Английска. Първо издание

ИК „Кръгозор“, София, 2003

Коректор: Марийка Тодорова

Технически редактор: Емил Танов

Предпечатна подготовка: Иван Георгиев

Предговор: Весела Йорданова Банова

Консултанти на изданието: д-р Таня Янакиева, акушер-гинеколог в Първа АГ болница „Света София“; д-р Румен Бостанджиев, д.м. сексолог психотерапевт, главен асистент в Катедра по психиатрия в МУ

ISBN: 954-771-075-3

История

  1. — Добавяне

17
Дали не си гей или лесбийка?

Възможни са всякакви комбинации…

Някои млади хора изпитват влечение към собствения си пол и смятат, че може да са хомосексуалисти. Случва се момчета да изпитват влечение към други момчета и към момичета, а някои момичета — към други момичета и към момчета. Това се нарича „бисексуалност“. Има мъже, които понякога искат да се обличат като жени, и жени, които искат да се обличат като мъже. Някои хора дори желаят да си сменят пола.

В повечето случаи не е ясно дали тези влечения, нужди или желания са предизвикани от хормони, гени, възпитание или нещо друго. Вероятно става дума за комбинации от различни фактори — и положението може да е временно или трайно. За тези неща не може да се даде оценка „правилно“ и „неправилно“.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Как мога да разбера дали съм гей? — Момче, 14 години.

Мило объркано момче!

Много млади хора си задават този въпрос — както момчета, така и момичета. Почти всеки тийнейджър в някакъв момент изпитва влечение към собствения си пол, но това не го прави гей. Ако с течение на годините откриеш, че все по-силно те привлича някой от твоя пол, може би си гей, но трябва да изчакаш, за да установиш със сигурност. Само около един на всеки 25 мъже и една на всеки 50 жени съобщават, че са имали някакви хомосексуални преживявания между 16 и 19-годишна възраст.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Какво е лесбийка? — Пита: разтревожено момиче на 13.

Мило разтревожено момиче!

Лесбийката е момиче или жена, която изпитва сексуално влечение към друго момиче или жена. Жените могат да бъдат страхотни приятелки и без да са лесбийки. Лесбийство има, когато се появят силни сексуални чувства, заедно с приятелство и любов. Изследванията сочат, че само 6 от всеки 100 жени са имали някакви хомосексуални преживявания в живота си.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Дали не съм лесбийка? На 12 години съм и мисля, че може да съм лесбийка. Страшно харесвам как изглеждат женските тела и не знам какво ми става! Помощ!!!

Драга почитателко на женските тела!

Да харесваш как изглеждат женските тела, все още не означава, че си лесбийка. Може би трябва да изчакаш, докато пораснеш, за да разбереш кои те привличат повече, жените или мъжете. Много момичета през пубертета си падат по други жени, но малко от тях решават, че са лесбийки, когато пораснат.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Мисля, че съм гей. Все още съм девствен и няма към кого да се обърна за съвет. Там, където живея, няма организации на хомосексуалисти и бих искал да се запозная с хора в същото положение. Чувствам се адски самотен и потиснат. Какво да правя? — Момче, 15 години.

Мило объркано момче!

Много млади хора мислят доста по този въпрос и се чувстват изолирани, когато няма с кого да споделят тревогите си. Защо не потърсиш информация и съвет в Центъра по сексуално здраве (виж адреса и телефоните в края на книгата).

 

 

Скъпа д-р Ан!

Как може да се оправи човек от хомосексуализма? — Момче, 14 години.

Драги „Оправящ се от хомосексуализма“!

Предполагам, че имаш предвид да се отървеш от влечението си към друго момче. Не мисля, че е възможно. Много млади хора през пубертета харесват хора от своя пол, без да са гейове, макар че в малък процент от случаите се оказват точно такива. Ако все пак си гей, с течение на времето ще откриеш кой те привлича повече.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Искам да бъда момиче, но ме е страх да питам личния си лекар, затова реших да се обърна към теб. Кога мога да започна приемането на хормони? Възраст: — 15, пол: мъжки.

Мило момче, което иска да бъде момиче!

Не е толкова странно, че се чувстваш несигурен или притеснен от своята сексуалност. Важното е да не се прави нищо прибързано. Едва ли някой ще ти даде хормони на тази възраст, защото хормоналните препарати са много силни и могат да ти навредят. Няма определена възраст, в която да започне приемането им, но ще трябва да споделиш чувствата си с експерт и да помислиш сериозно няколко години, преди да предприемеш подобна стъпка. Има специалисти, които могат да ти помогнат, така че недей да се чувстваш самотен. Ако ти е неудобно да питаш семейния си лекар, иди при друг, който ще уреди да получиш повече помощ.