Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
R U a teenage health freak?, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
2 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Ан Макферсън и Ейдън Макферлейн. Малките откачалки пит@т: Всичко ли ми е наред

Английска. Първо издание

ИК „Кръгозор“, София, 2003

Коректор: Марийка Тодорова

Технически редактор: Емил Танов

Предпечатна подготовка: Иван Георгиев

Предговор: Весела Йорданова Банова

Консултанти на изданието: д-р Таня Янакиева, акушер-гинеколог в Първа АГ болница „Света София“; д-р Румен Бостанджиев, д.м. сексолог психотерапевт, главен асистент в Катедра по психиатрия в МУ

ISBN: 954-771-075-3

История

  1. — Добавяне

1
Превратностите в секса

Сексът не е просто… секс

„Секс“ не означава непременно полово сношение. Има страшно много неща, които могат да се правят (и се правят!): те са изключително възбуждащи и не е задължително да включват действително сношение. Тревогите — „Помощ, бременност!“ или „Помощ, предавани по полов път инфекции!“ — започват едва когато мъжът постави пениса си във вагината на жената.

Някои от тези неща могат да се вършат самостоятелно — например мастурбацията — други с партньор. Но какъвто и секс да правите, той трябва да е забавен, безопасен, да включва уважение към желанията на другия и да е приятен за двете страни. А най-хубавото е, когато представлява част от една хубава връзка.

Първият път

Скъпа д-р Ан!

От известно време излизам с едно момиче. Приятелите ми все ни карат да се целуваме, но на мен ми е кофти да го правя пред други. Да не би нещо да не съм наред?

Драго момче, което се чувства неудобно!

Съвсем си си наред. Неохотата ти да показваш обичта си пред другите е нещо напълно нормално. Доколкото разбирам, поведението на приятелите ти е най-обикновен тормоз. От значение са единствено чувствата, които показваш на приятелката си насаме — ти знаеш какво изпитваш към това момиче, така че не се оставяй да те притискат. Животът си е твой и ще си го живееш, както си искаш.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Винаги давам на момчетата да ме опипват по гърдите. Тревожа се, понеже това много ми харесва и може някой път да стигна твърде далеч. Какво да направя?

Мило момиче!

Не се изненадвам, че ти е приятно да те пипат по гърдите. Те са особено чувствителни органи: допирът с тях влияе върху цялото тяло и го възбужда сексуално. Просто гледай да не попадаш в ситуации, където нещата могат да излязат от контрол. И между другото, не позволявай на всяко срещнато момче да ги пипа — само на онези, които наистина харесваш.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Какво е „смучка“? — възраст: 13 години.

Драго неориентирано момиче!

Смучката е синина върху кожата с много характерна кръгла форма. Получава се, когато някой те целува силно и в същото време засмуква кожата ти. Не е необходимо да те хапят със зъби, за да ти излезе смучка.

Обикновено се получава по шията и отнема седмица, седмица и нещо, докато изчезне. Ако някой те целува прекалено силно и това не ти харесва, непременно му кажи да престане.

Готови ли сте за сношение?

Проучванията на първите сексуални преживявания при младите хора показват, че до шестнадесетгодишна възраст около едно от всеки четири момичета и едно от всеки три момчета е имало полово сношение. Или, с други думи, три от всеки четири момичета и две от всеки три момчета не са правили секс. Някои млади хора (в повечето случаи момичета) се чувстват разочаровани от първото си сексуално преживяване. Погрижете се първият път да стане, когато искате и с когото искате, а не по някаква случайност — например да сте твърде пияни, за да откажете на някого, с когото току-що сте се запознали на купон. Все пак не забравяйте, че да се прави секс с лица под 14 години е незаконно. Според българското законодателство сексът и всякакви сексуални действия, например пипане или милване на половите органи, с деца под четиринадесетгодишна възраст се смята за престъпление и се наказва с лишаване от свобода.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Как да разбера кога съм готова за секс?

Драго момиче!

Не зная на колко години си, но при всяко положение няма нужда да се бърза. Първо, да си готова за секс и да си готова за полово сношение, са две напълно различни неща. Средната възраст, в която идват първите сексуални преживявания — като целувки, докосвания, прегръдки и опипвания, е около 13 години. Що се отнася до другото, две от всеки три момчета и три от всеки четири момичета имат полови сношения едва след 16-годишна възраст, така че не би трябвало да се чувстваш закъсняла. Не забравяй и че сексът с момиче под 14 години е незаконен. Може би двете неща, които трябва да направиш, са: (а) разбери за какво точно става дума — прегледай информацията за противозачатъчните средства и промените на тялото в шеста и осма глава и (б) не позволявай никому да те скланя към неща, които не искаш да правиш.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Как да разбера дали все още съм девствена? — момиче, 16 години.

Драго неориентирано момиче!

Преставаш да бъдеш девствена едва след като си имала действително полово сношение — т.е., когато пенисът на мъжа проникне във вагината ти, дори да не е докрай. Това определение важи както за момчетата, така и за момичетата. Входът към вагината е покрит с тънка ципа, наречена „химен“, който при полово сношение се разкъсва напълно. Иначе по него има малки дупчици, позволяващи преминаването на менструалното и вагиналните течения. Понякога хименът се разкъсва по естествен път, при някои видове спортове или използване на тампони, но това не означава, че момичето не е девствено.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Мисля да правя секс. От първия път ли ще забременея?

Драга готова за секс!

Можеш да забременееш всеки път, когато правиш секс — независимо дали е първият, вторият или триста и тридесетият. Ако не искаш това да става, винаги използвай противозачатъчни средства — за предпочитане презерватив или пък презерватив и хапче. Презервативът ще предотврати и заразяването ти с всякакви неприятни инфекции, предавани по полов път. Прегледай шеста глава.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Не съм навършила още четиринадесет и имам шестнадесетгодишен приятел. Проблемът е, че и двамата желаем да правим секс, но съм малолетна. Понякога адски ми се иска, но в същото време ме е страх. Освен това не съм от най-опитните и наистина не знам какво да правя.

Драга решена да прави секс!

Първото, което трябва да знаеш, е, че да правиш секс, преди да си навършила 14, е незаконно. Но ти, изглежда, вече го знаеш. Хубаво е, че не си „опитна“ — имаш цял живот да трупаш „опит“. По думите ти ми се струва, че още не си готова за сношение, така че по-добре изчакай. Продължавай да казваш „не“ и опитвайте всички други възбуждащи неща, които можете да правите, без да стигате до сношение. Междувременно се информирай добре за противозачатъчните средства. Центърът за сексуално здраве в София прави страхотни листовки и поддържа гореща телефонна линия — телефонът им е 952 33 99. В края на книгата ще намериш много адреси, телефони и сайтове, на които можеш да потърсиш информация, съвет или помощ.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Падам си по един пич, но той иска само секс. Страшно държа на него. Досега винаги сме го правили с презерватив, но той иска да стигнем още по-далеч. Какво да правя? — момиче, 15 години.

Драго разочаровано момиче!

Ако да „стигнете още по-далеч“ означава да не използвате презерватив, не го прави. Освен това ми се струва, че твоят приятел иска само секс, а ти очакваш нещо повече от една връзка, нали?

 

 

Скъпа д-р Ан!

Ами ако по време на секс, вместо да пусна сперма, започна да пикая? Знам, че звучи тъпо, но това често се явява в кошмарите ми. Искам да кажа, представи си изражението й, когато й просветне какво става… леле боже, направо не ми се мисли!

Драго притеснено момче!

Ако си достатъчно еректирал, за да правиш секс, няма начин да пуснеш урина. Има една клапа, която затваря канала към пикочния мехур, така че през пениса да преминава само сперма. Следователно няма смисъл да си разваляш съня заради това. Ако в канала на пениса (уретрата) е останала някаква урина, организмът я прочиства преди еякулация. Нали разбираш, урината е твърде киселинна за спермата, та когато се възбудиш, през пениса преминава малко количество бистра предеякулативна течност, чиято цел е да премахне всякакви следи от урина. Тази течност излиза във вид на капчица в края на пениса.

Болести, предавани по полов път

Става дума за болести, които се предават чрез полово сношение. Някои могат да се хванат и при други видове секс. Но какъвто и секс да правите, презервативите почти във всички случаи ще ви предпазят[1].

 

 

Скъпа д-р Ан!

Толкова ми е кофти, че няма да си напиша името. Понякога отдолу започвам да смърдя на нещо като развалено сирене и бикините ми се изпоцапват. Трябва да съм пипнала някаква инфекция, болест или нещо от сорта. Какво ми е? — от Мен.

Драга уплашена от инфекция!

Петната по бельото обикновено се дължат на вагинално течение. Това може да се случи точно преди да ти дойде — просто по заповед на хормоните стените на вагината започват да произвеждат повече слуз. Нормално е да имаш някаква секреция, но тя в никакъв случай не бива да мирише лошо. Така че първо провери да не си забравила вътре някой тампон. Другият най-често срещан проблем е, когато вагината се инфектира с едни дрожди, които се казват кандида, и най обичат да живеят в устата и във вагината. Често се получават след приемане на антибиотици. Тогава във вагината се появяват силни сърбежи, придружени с течение, което прилича на пресечено мляко (пришки обаче не излизат). За щастие кандидата се лекува лесно. Можеш да си вземеш крем и свещички „Клотримазол“. Кремът се маже около ръба на вагиналния отвор, а свещичките се поставят във вагината. Ако пък се притесняваш, иди на лекар — в случай че ти е неудобно, можеш да помолиш да те прегледа жена.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Моят приятел има червени петънца под кожичката на пениса. Също така казва, че понякога му се прихожда до тоалетна, но когато отиде, не изпикава нищо. Твърди, че не го боли. Възможно ли е да има херпес? Не сме правили секс от около седмица, а тези неща ги забелязахме преди няколко дни. Моля те, помогни ми.

Драго притеснено момиче!

Първото нещо, което трябва да се каже на всяка девойка в подобна ситуация, е да стои далеч от момчета с червени петна по пенисите. Но сериозно, той наистина трябва да отиде на уролог или на специалист по кожно-венерически заболявания, за да се види какво става. Нищо чудно да има херпес или някаква друга предавана по полов път болест. Ти също трябва да се прегледаш. Не пишеш дали сте използвали презерватив, но те най-добре могат да те предпазят от заразяване!

 

 

Скъпа д-р Ан!

Може ли човек да умре от хламидии?

Драго уплашено дете!

Не, от тези бактерии не се умира, но са коварни и невинаги усещаш, че ги имаш. При мъжете причиняват раздразнение в уретрата и болки при уриниране, а при жените се проявяват във възпаление на фалопиевите тръби — откъдето яйцеклетката минава на път за матката — което може да ги увреди и запуши. Когато това стане, жената не може да има бебета. Понякога хламидиите възпаляват шийката на матката и водят до вагинално течение. Ако подозираш, че ги имаш, иди на лекар; лекуват се лесно, с антибиотици. Знай обаче, че ако по време на полов акт използваш презерватив, е малко вероятно да пипнеш хламидии!

 

 

Скъпа д-р Ан!

Кои са главните причини за СПИН и HIV?

Мило дете, което иска да знае причините за СПИН и HIV!

СПИН означава Синдром на придобитата имунна недостатъчност. Това е болестта, причинявана от HIV (Human Immunodeficiency Virus — човешки имунодефицитен вирус), който засяга имунната система на организма. Понякога човек може да е заразен с HIV, но да не страда, понеже на вируса му трябва известно време, докато причини болестта. Все пак, дори да не боледува, заразеният може да предава вируса на други, които след известно време също ще развият СПИН. Най-често срещаният начин за заразяване с HIV е чрез полово сношение със заразени партньори. Вирусът може да се предаде както от мъж на жена и обратно, така и между двама мъже. Друг начин е като се инжектират наркотици с игла, която вече е използвана от някой заразен.

 

 

Ако подозирате, че може да сте заразени с предавана по полов път болест, ето някои полезни адреси и телефонни номера:

Българска асоциация за семейно планиране

София, бул. „Дондуков“ №67, тел.: 943 30 52, 943 37 10;

www.bfpa-bg.org

Център за сексуално здраве

София, ул. „Здраве“ №2, Майчин дом, ет. 1,

тел.: 952 02 88, 51 66/331, 332

Кабинет по детско-юношеска гинекология

София, ул. „Здраве“ №2, Майчин дом, ет. 1,

Бележки

[1] Повече информация за различните инфекции, предавани по полов път — симптоми, лечение и профилактика, ще намерите в приложенията на книгата „Тийнейджърите — агония и екстаз“, ИК „Кръгозор“, 2002 г. — Б.ред.