Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
R U a teenage health freak?, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
2 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2015)

Издание:

Ан Макферсън и Ейдън Макферлейн. Малките откачалки пит@т: Всичко ли ми е наред

Английска. Първо издание

ИК „Кръгозор“, София, 2003

Коректор: Марийка Тодорова

Технически редактор: Емил Танов

Предпечатна подготовка: Иван Георгиев

Предговор: Весела Йорданова Банова

Консултанти на изданието: д-р Таня Янакиева, акушер-гинеколог в Първа АГ болница „Света София“; д-р Румен Бостанджиев, д.м. сексолог психотерапевт, главен асистент в Катедра по психиатрия в МУ

ISBN: 954-771-075-3

История

  1. — Добавяне

2
Момчетата — това-онова

Пениси, тестиси, ерекции — грижа за всички размери

Пенисите биват с различни форми и размери — обрязани или не, по-дълги или по-къси, извити или прави, сочещи нагоре или надолу при ерекция. Всичките обаче имат една специална тъкан, която при сексуална възбуда се напълва с кръв. Така пенисът става по-дълъг и твърд. Размерът му в отпуснато или възбудено състояние варира значително в зависимост от човека или расата. При сношение обаче са важни не толкова дължината или дебелината, а самият притежател на пениса и отношенията между двамата, които правят секс.

Пишки — големи, малки, прави, закривени

Скъпа д-р Ан!

Какъв е средният размер на пениса? — един притеснен тринадесетгодишен.

Драги притеснен тринадесетгодишен!

Сигурно ще се зарадваш да узнаеш, че по този въпрос са правени изследвания. Най-главното е, че размерите на не еректиралия пенис при момчетата и мъжете варира силно.

Единствените размери, които имат някаква стойност, са тези на члена в еректирало състояние. При това е важно да си завършил пубертетното си развитие, тъй като темповете на нарастване в тийнейджърските години са строго индивидуални. В ерекция пенисите на повечето мъже са почти еднакво големи. Обичайната дължина е между 11 и 13 см. Всъщност повече сантиметри не са и необходими, защото дълбочината на влагалището не превишава 10–12 см. И което е най-важното — не дължината прави мъжа добър любовник[1].

 

 

Скъпа д-р Ан!

Страшно се спичам от размера на пениса си. Как мога да го направя по-голям, без да се стига до операция?

Драги спечен!

Този въпрос тревожи много момчета и мъже. И все пак колко голям е достатъчно голям? Размерите на пенисите варират, както варира и ръстът на хората. Начини за уголемяване засега няма и макар някои момчета да твърдят, че колкото повече мастурбираш, толкова по-голям ти става, доказателства за това няма. Трябва просто да се примириш с пениса, който имаш — и най-важното — да си щастлив с него. Ако постигнеш това, ще бъдат доволни и всички, които имат контакт с малкия ти приятел.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Пишката ми е дълга 31 см. Това нормално ли е, понеже ме е страх, че мога да нараня някое момиче.

Скъпа д-р Ан!

Имам 26 см там долу. Това нормално ли е? Твой, Голямото момче.

Скъпа д-р Ан!

Адски ми е голям и все не мога да си намирам панталони, които да го побират…

Драги фукльовци!

Медицински проблем ли се опитвате да споделите или ми се хвалите колко сте надарени? Ако наистина са ви по 31 см, поздравления, но дълбоко се съмнявам в това! Разгледайте проучванията — всички момичета казват, че от значение е единствено човекът зад пениса. Освен това вие като по чудо попадате в 0,01% от населението.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Пенисът ми е малко по-малък от средния размер. Моля те, кажи какво да правя, помогни ми. Адски ме е страх, но не смея да отида на доктор. Вече влязох в пубертета, а пенисът ми не расте. На 17 съм, през лятото навършвам 18. Размерът на пениса ми е 4 см в отпуснато състояние и около 7 в еректирало. Когато съм в ресторант, ми е кофти да отида до тоалетната, да не би някой да ме види.

Мило разтревожено момче!

Наистина трябва да събереш смелост и да идеш на лекар — андролог. С притеснения пенисът ти няма да стане по-голям. Казваш, че имаш други признаци за пубертет, но преди да ти помогне, избраният от теб доктор трябва да знае всички подробности — като например дали имаш окосмяване около пениса или под мишниците и дали тестисите ти са пораснали достатъчно. Събери кураж да се изправиш пред доктора — това е единственият начин да разбереш със сигурност.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Пенисът ми е крив и много ме е страх да не би като правя секс, момичето да го боли. Какво ще кажеш?

Драги „Крив пенис“!

Съвсем нормално е да имаш известно закривяване. При повечето мъже това не води до проблеми в секса, нито наранява момичето. Все пак има една доста рядко срещана болест със закривяване на пениса. При нея има пръстен от фиброзна тъкан, която извива силно пениса при ерекция. Ако се притесняваш, иди на лекар и той ще ти даде съвет.

 

 

Скъпа д-р Ан!

На 14 съм и имам едно кафяво петно по долната част на пениса. Изглежда като разширена вена, но на пипане е различно. Какво да правя?

Драго момче с кафяво петно на пениса!

Не се притеснявай. Много мъже имат по долната част на пениса си линия, която е малко по-кафява от останалата кожа. Обикновено е сравнително права и върви по средата.

За главичките

Както вече разбрахме, размерите и формата варират силно. Същото важи и за главичката — особено чувствителната кръгла част в края на пениса. Когато момченцето се роди, в края на пениса му обикновено има кожичка (препуциум), която покрива този чувствителен край. При някои хора, като евреите и мюсюлманите, стандартна практика е препуциумът да се премахва и краят на пениса да се оставя оголен. Това се нарича обрязване.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Малкият ми приятел вече два дни го боли главичката. Какво му има?

Драго момче с болки в малкия приятел!

Ако не си правил секс, то най-вероятната причина е или прекаляване с мастурбацията, или заразяване с едни дрожди, които се казват кандида — най-широко известни са като „млечница“. Те причиняват зачервяване, раздразнение и сърбежи в края на пениса. Понякога ги хващаш, след като си пил антибиотици. Ако мислиш, че може да е млечница, иди на лекар. Той ще ти даде рецепта за специални противогъбични кремове, които лесно ще я премахнат. Можеш да ги купиш и без рецепта от аптеката. Докторите всеки ден гледат пениси, така че няма какво да се срамуваш. Ако обаче си правил секс, непременно иди да се прегледаш да не би да си хванал някоя предавана по полов път болест.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Препуциумът ми е доста опънат и ми е трудно да го изтеглям върху главичката по време на ерекция. Какво да направя?

Драги притежателю на опънат препуциум!

Много мъже не са в състояние да издърпат препуциума си над главичката по време на ерекция. Ако можеш да го правиш, когато не си в ерекция, значи нямаш основания да се тревожиш. Единственият признак за твърде опънат препуциум са проблемите при уриниране — когато в началото препуциумът се издува като балон.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Какво е „сиренясал чеп“? Някои от приятелите ми се майтапят с това. Има ли такова нещо или ме занасят?

Драги любопитко!

Не те занасят, но няма защо да се притесняваш. Под препуциума на почти всички необрязани мъже се събира мазно вещество, или „смегма“. Смегмата се състои от мъртви клетки, които постоянно се отделят от тялото ти, както при лющене на кожата или пърхот по главата. Има и мазни секрети от жлезите по кожните гънки в края на пениса ти. Нужно е само редовно да издърпваш препуциума назад и внимателно да отмиваш събралата се смегма.

 

 

Скъпа д-р Ан!

В долната част на главичката ми има морав пръстен, който прилича на вена. Моля те да ми кажеш дали това е нормално, понеже ме е срам да питам някой приятел или роднина.

Мило момче!

Този „приличащ на вена пръстен“ е нещо напълно нормално. Обикновено в основата на главичката има цяла мрежа от венички. Подобно на вените по опакото на ръката, при някои хора те са по-изпъкнали. Най-видими са обаче, когато си обрязан или по време на ерекция.

Всичко за топките

Предназначението на топките (или тестисите) ти е да произвеждат сперма. Това става, след като влезеш в пубертета. Трябва да висят извън тялото, иначе им е твърде горещо, за да се справят със задачата си.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Моля те, нуждая се от помощ. На 16 съм, а топките ми още не са се смъкнали.

Драги разтревожен за топките си!

Развитието на всеки човек протича с различно темпо, но при около 95% от момчетата тестисите започват да се уголемяват и да слизат на около 14-годишна възраст. Ако изобщо не ги напипваш, трябва веднага да отидеш на доктор. Ако просто още не са пораснали достатъчно, работата не е спешна, но пак иди да се прегледаш!

 

 

Скъпа д-р Ан!

Преди известно време единият ми тестис излезе от торбичката и се върна в слабините ми. Няколко дни по-късно го пипах и той пак влезе вътре. Сега от време на време е болезнен в задната си част… Страх ме е да не би да съм стерилен. Моля те, помогни ми…

Драги Подскачащ тестис!

При някои мъже тестисите от време на време се качват в слабините и отново слизат. Самият факт, че твоите се връщат в скротума, е добра новина, иначе трябва да отидеш на лекар. Все пак, ако продължава да те боли, иди да се прегледаш. Колкото до правенето на деца — щом тестисите ти слизат в скротума, няма да имаш никакви проблеми.

 

 

Скъпа д-р Ан!

На 14 съм и се тревожа, понеже имам нещо до лявата топка. Знам, че е нормално едната да виси по-ниско от другата, но напипвам нещо гъбесто и безформено, което ме притеснява. Моля те да ми помогнеш и само не ми казвай да отида на доктор. — Възраст: 14.

Драги Притеснен за лявата си топка!

Наистина е нормално единият тестис да виси по-ниско от другия. Гъбестото безформено нещо, за което питаш, вероятно е възелче от вени. Въпреки всичко ще ти предложа да отидеш на лекар, понеже без преглед много трудно ще се установи със сигурност какво е.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Оня ден адски ми се искаше да погушкам приятелката си, но не можахме. После топките започнаха страшно да ме болят. Има ли ми нещо?

Драги „Болезнени топки“!

Не, нищо ти няма. Понякога мъжете получават силни болки в тестисите — а често и в слабините — когато се възбудят сексуално, но не получат удовлетворение. Точната причина не е известна. Все пак болката в никакъв случай не е оправдание да принуждаваш момичето към сношение!

 

 

Скъпа д-р Ан!

В левия ми тестикул има някаква странна бучица. Не е много голяма и през повечето време дори не мога да я напипам.

Мило разтревожено момче!

Моля те, събери кураж и иди на лекар. Всяка бучка в тестисите трябва веднага да се преглежда да не би да е нещо сериозно, като например рак на тестисите. Ако се открие навреме, той е почти 100% лечим. Освен това запомни, че повечето бучици или неравности в тестисите не са рак.

 

 

Ето нещата, за които трябва да проверявате тестисите си през пубертета и веднага да отидете на лекар, ако ги забележите:

— тежест в тестиса

— тъпа болка

— тестис, който се е уголемил повече от нормалното за пубертета

— малка твърда бучица

— промяна във формата или размерите.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Това е толкова кофти, че не мога да отида на лекар или да говоря с някого, затова пиша на теб. Топките ми нещо издишат — едната е по-голяма от другата.

Драго момче с издишащи топки!

Тестисите на повечето мъже са малко несиметрични. Едната е по-голяма от другата и висят на различна височина. Колко високо или ниско ще висят, зависи и от външната температура. Ако е студено, се вдигат по-близо до тялото, за да се топлят, а когато е горещо, висят по-хлабаво. Това е, за да се поддържа спермата винаги в отлично състояние. Пък и като висят на различна височина, не се удрят един в друг, когато тичаш.

 

 

Скъпа д-р Ан!

На 14 съм. Скротумът ми е зачервен, грапав и кожата му се лющи. Моля те, моля те, моля те, помогни ми! Представа нямам какво става.

Драго човече с грапав скротум!

Ау, това звучи доста болезнено. Но за щастие може да ти се помогне. Най-вероятно имаш гъбична инфекция — както между пръстите на краката, само че е на скротума ти. Можеш да вземеш от аптеката някакъв противогъбичен крем и с него бързо-бързо ще ти стане като нов. Все пак е най-добре да отидеш на кожен лекар. Няма от какво да се притесняваш — докторите са свикнали да преглеждат всякакви телесни части!

 

 

Скъпа д-р Ан!

Ако някой ме халоса в топките, ще мога ли пак да произвеждам сперма?

Мило момче!

Главният проблем при удар в тестисите е, че ужасно боли (както сигурно вече си разбрал!). Понякога, след като те ритнат в топките, те може да се подуят, да посинеят и да станат особено чувствителни. Това обикновено продължава няколко дни. Носенето на бандаж, който ще ги поддържа, помага да не боли толкова. Почти всеки мъж получава удар в тестисите в някой момент от живота си, така че ако това спираше производството на сперма, на света нямаше да има бебета! Ще се оправиш.

Ерекции

Скъпа д-р Ан!

На 12 съм и всяка сутрин ми се надървя. Какво ми има?

Драги човече със сутрешни ерекции!

Нищо ти няма, това е съвсем в реда на нещата. Повечето момчета получават ерекции насън, без да забележат. Преминава им минута-две след събуждането. Това не означава, че си сексманиак — сигурна съм, вече знаеш, че често се случва да получиш ерекция, без изобщо да си помислил за секс.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Често се надървям без причина, можеш ли да ми помогнеш?

Мило момче!

По този начин природата просто проверява дали въпросните части работят както трябва. Да получаваш напълно спонтанни ерекции сигурно е неудобно, но не можеш да направиш нищо, освен да се прикриеш — носи по-свободни панталони, сядай или обръщай гръб на „публиката“.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Не мисля, че съм гей, но в училище, когато се къпя с другите момчета, често получавам ерекция. Те ми се смеят и ме наричат педал. Какво да правя? Наистина ли съм гей?

Драги еректиращ под душа!

Да получиш ерекция, когато си заобиколен от голи тела — било то мъжки или женски — е напълно нормално. Това не означава, че си гей, а че мозъкът ти просто мисли за секс. Затова получаваш ерекция. А дали си гей или не, сам трябва да решиш с течение на времето. Около шестима от всеки 100 мъже имат хомосексуално преживяване в някой момент от живота си, но само 1% признават, че са гейове.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Пенисът ми нещо е дефектен и ме е страх да правя секс, да не би да съм сбъркан. Отдолу има няколко странни петна (бели, но без гной). Можеш ли да ми кажеш какво е това? — 16, момче.

Мило момче с „дефектен“ пенис!

За въпросните петна по пениса няма какво да се притесняваш. Това са едни малки жлези, които произвеждат мазно вещество — нарича се себум. Гледай да не ги изстискваш, че може да се инфектират. Те са нещо нормално и всички мъже ги имат. Определено не са някаква инфекция, която можеш да предадеш на партньорката си при секс.

Бучки и петна по пенисите

Обикновеният, стандартен пенис има най-различни бучки и неравности, които са напълно нормални и безобидни. Част от стандартното оборудване са подутинките, с които е покрит целият скротум — макар че на всяка от тях има косъм. Те са кръгли, леко надигнати, белезникави и около 1 мм в диаметър. Има ги главно от долната страна на пениса. Понякога пускат по малко мазно вещество, когато ги стиснеш, и само от тези, които са близо до основата на пениса, растат косми.

Брадавиците по пениса са твърди на пипане и малко грапави. Обикновено имат странна форма. Причиняват се от един вирус. Двадесет процента от брадавиците изчезват до една година, без да се третират по никакъв начин, но всички брадавици по пениса трябва да се преглеждат от лекар.

 

 

Скъпа д-р Ан!

Имам на пениса си някакви бучки, приличат на брадавици.

Мило момче!

Брадавиците по пениса са малки месести израстъци и наподобяват на онези, които може да израснат по пръстите ти. Твърди са на пипане и често повърхността им прилича на карфиол. Понякога са много мънички. Може да имаш само една или много, но обикновено не са болезнени. Трудно е да ги хванеш без полово сношение, но в някои случаи се появяват до една година, след като си правил секс! Иди на лекар — първо, защото той ще ти предпише едно специално „мазило“, с което да се избавиш от тях, и, второ, защото те могат да са белег на друга предавана по полов път болест.

 

 

Скъпа д-р Ан!

От какво е направена спермата?

Драги любопитко!

Всеки отделен сперматозоид се състои от три части — главичка, тяло и опашка. Може да се разглежда като готова за изстрелване ракета. Главичката е бойната глава, в нея са хромозомите — генетичният материал, който ще се развие в бебето, ако сперматозоидът оплоди яйцеклетката. Обикновените клетки имат по 46 хромозоми, но сперматозоидът носи в себе си само половината — 23. Женската яйцеклетка също. Така че, когато сперматозоидът оплоди яйцеклетката, хромозомите стават 46. Тялото на сперматозоида има много сложна структура и отговаря за дейностите му. Опашката пък е нещо като витло — тя го придвижва до целта, а именно яйцеклетката. Останалото, което изхвърля мъжът — общо около една чаена лъжичка — се състои от вода, захар, протеини, витамин С, цинк и простагландини.

 

 

Историята за сперматозоида, или как можеш да оплодиш цял Китай

След като започнеш да произвеждаш сперма, организмът ти произвежда по един милиард сперматозоида дневно. За развитието на един сперматозоид са нужни два месеца, но тъй като ги произвеждаш постоянно, няма опасност да ти се свършат. Сперматозоидът е много мъничък и всеки път, когато еякулираш, се изхвърлят около 300 милиона. Спермата представлява гъста, леко желирана течност със сивкав, белезникав или кремав цвят.

Бележки

[1] Още информация можете да прочетете в „Дневници на малките откачалки — той“, ИК „Кръгозор“, 2002 г. — Бел.ред.