Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Камфийлд (20)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Power Anil The Prince, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
3,9 (× 12 гласа)

Информация

Сканиране
helyg (2013)
Разпознаване и корекция
Dani (2013)
Допълнителна корекция и форматиране
hrUssI (2013)

Издание:

Барбара Картланд. Силата на страстта

Английска. Първо издание

ИК „Абагар“, София, 1992

Редактор: Елиана Владимирова

ISBN 954-800-480-1

История

  1. — Добавяне

Бележки на автора

Руската, или по-скоро славянската душевност, трудно се поддава на описание, макар че векове наред мнозина писатели са се опитвали да го сторят. Притегателната й сила и лъчезарната й духовна мощ са свързани с драматичен възторг и крайности. За руснака любовта — дума, произлизаща от „душа“, означава душевно терзание.

Противно на очакванията руските селяни възпяват не физическото страдание, а душевното. Любовта и болката са слети в едно неразривно цяло.

Руската душевност представлява смесица от отчаяние и оптимизъм, грандиозни замисли, висш идеализъм и необуздани крайности. Несподелената любов може да ги подлуди, да ги въодушеви до екстаз, чрез който се сливат с Бога.

Най-голямата промяна по време на царуването на Александър II след освобождаването на крепостните селяни е ограничаването на правомощията на Тайната полиция. По време на предшественика му — тиранина цар Николай I, който бил най-страшният управник в Европа, университетите били поставени под полицейски надзор; пътуванията в чужбина и събиранията на обществено място били забранени, а войниците били изпращани в Сибир само заради едно копче, зашито накриво.