Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
няма

Информация

Сканиране
Диан Жон (2011 г.)
Разпознаване и корекция
Ripcho (2013 г.)

Издание:

Господин Свещаров

Биологичен калейдоскоп

Първо издание

Рецензенти: ст.н.с. Байко Байков, д-р Светослав Славчев

Редактор: Елена Кожарова

Художник: Веселин Павлов

Художествен редактор: Александър Хачатурян

Технически редактор: Борис Въжаров

Коректор: Таня Топузова

Издателски № 7209

Печатни коли 12,50. Издателски коли 10,50. Условно излателско коли 10,69

Формат 84Х108/32. Тираж 6110

Партиздат — София

История

  1. — Добавяне

Предговор

Твърде вероятно е мнозинството от хората едва сега да осъзнава (и то доста мъгливо!) факта, че човечеството вече е навлязло в началния стадий на биологичната революция. Тя започна в началото на XX век и без съмнение ще окаже много по-дълбоко въздействие върху човека, отколкото Великата Механическа Революция на деветнадесетото столетие или Индустриалната (научно-техническата) Революция, в чийто разцвет се намира понастоящем нашето поколение.

През последните години по страниците на печата започнаха да си пробиват път все повече публикации с необикновени заглавия, като „Деца от епруветка“, „Мозък без тяло“, „Необходима ли е смъртта“, „Задължителен ли е полът“, „Прекроени същества“ и много други от подобен род, които са в състояние да разтревожат недобре осведомения читател. Неговата подозрителност и опасения бяха още повече засилени, когато преди около десетина години няколко видни учени, работещи в най-съвременните и перспективни направления на биологията, направиха изказвания, които звучаха като зловещи предсказания на легендарната Касандра.

Така например световноизвестният биохимик-генетик Джошуа Ледербърг се страхуваше от усложненията, които могат да възникнат при увеличаване продължителността на човешкия живот. Салвадор Луриа — един от основателите на молекулярната биология, говореше, че съвсем не изпитва оптимизъм, а напротив — огромен страх от възможностите за създаване на пагубни форми за използване постиженията на съвременната генетика; лауреатът на Нобелова награда Френсис Крик смяташе, че съвременните тенденции в развитието на биологията по някакъв начин ще повлияят разрушително върху установените етични норми и принципи сред човешкото общество; видният учен-биолог и обществен деец Бентли Глас изразяваше тревогата си във връзка с новите етични проблеми, очертаващи се като следствие от управлението на раждаемостта и въздействието върху еволюционното развитие на човечеството. А за колосалните последствия, които може да има биологичната революция върху хората, видният кембриджски специалист В. Торп писа: „Етичните проблеми, възникващи в резултат на популационния взрив, изкуственото осеменяване, генетиката и неврофизиологията… са също така толкова големи, колкото и тези, породени от атомната енергия или водородната бомба. Много от споменатите стремително развиващи се области от биологията също предвещават нови епохи и по значението си стоят също така високо, ако не и по-високо, отколкото използването на огъня от човека, възникването на земеделието, откриването на колелото или създаването на книгопечатането.“

Хората с биологично образование не падаха лесно в „капана“ на сензационните вестникарски съобщения. За тях беше ясно, че във всяко едно от тях се криеше добре известно постижение предимно на молекулярната биология и по-специално на молекулярната генетика или вирусология, както и на успехите на някои други близки до тях области на експерименталните биологични науки.

В тази книга читателите ще имат възможност да се запознаят с най-новите постижения на микробиологията, биохимията, молекулярната генетика (тук по-специално отново ще спрем вниманието ви върху най-новите постижения, получени с методите на генното или клетъчното инженерство, които излизат от научните лаборатории с невероятно бързи темпове), генетиката, екологията и т.н. От книгата можете да научите още какво представлява „живата супа“ на океаните, какви загадки крие за организмовия свят земното магнитно поле, кои са „вълците“ сред микроорганизмите, как биолозите се отнасят към растителния свят и пр. В книгата са включени и няколко заинтригуващи разказа, от които ще научите за антивитамините, за изкуственото зрение, за дишане с… вода, за съвременниците на динозаврите, за болестите на бележитите личности и др.

Авторът се надява, че тази книга, в която като в един истински пъстроцветен калейдоскоп последователно се рисуват привлекателните картини на живия свят, любезният читател ще намери голяма част от отговорите на редица въпроси, които му е поставяла в продължение на много години революционно устремената към бъдещето съвременна биология. Той би бил също така много доволен, ако у читателите му се затвърди убеждението, че опасенията на някои хора за насоките на развитие и резултатите от биологичната революция са преднамерено преувеличени и са плод на незнание или на комерчески подбуди. И още нещо — че съвременната биология си е поставила за цел да служи с постиженията си изцяло за благото на човека.