Читателски коментари (за „11 000 камшика “ от Гийом Аполинер)

  • 1. нд (12 май 2012 в 12:27)

    Започнах да чета от чисто любопитство. Не съм „ущипана мома“, но останах шокирана(4 глава края!!!, спрях до тук). Мисля, че още веднъж трябва да се преразгледа решението за присъствието на това „нещо“ тук. Изненадана съм, че дори е издадено,свобода на словото и т.нат., но май от време на време има нужда от цензура.

    • 2. Fortuna (12 май 2012 в 21:56), оценка: 1 от 6

      По голяма гнусотия не може да има.Мисля че това трябва да се премахне от библиотеката.Все пак това е читанка а не порнографски сайт.

      • 15. AlKo (8 септември 2012 в 20:49)

        Зашо си натрапвате мнението? Като знаете какво е защо го четете? Това е все едно при табелка ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ да бъркаш нарочно вътре….

  • 3. Лимпи (13 май 2012 в 21:57)

    Самият автор е доста популярен във Франция и се изучава наравно с Пол Верлен и Артюр Рембо. Не съм запознат със творчеството му, но прегледах стиховете му и те не са лоши. Тази творба обаче е далеч от литературата, по-скоро показва някои психологически отклонения. Интерсно е че е обявена за европейско културно наследство от европейския съд за правата на човека след опит за цензура в Турция. В години, през които се ограничават правата на човек в интернет заради групи от педофили разменящи си снимки и филми онлайн, защитаването на творба пропагандираща и описваща толкова явно педофилия, а и геронтофилия и други отклонения, е повече от обезпокоително.

  • 4. историк (14 май 2012 в 04:47)

    Книгата е написана 1907, а открита и издадена през 1973 година. В България се публикува чак през 1993, а 19 години по-късно се пуска свободно и тук. Наистина по-порнографска книга не съм чел, но тя е интересна поне от психопатологическа гледна точка и има историческа стойност. Но ми става страшно от тия съвременни моралисти във форума, които заклеймяват книгата и искат едва ли не линч за автора.

  • 5. Elzin (15 май 2012 в 01:55), оценка: 6 от 6

    Велика книга, радвам се, че най-накрая се появи в читанка. Благодаря!

  • 6. Ema_p (15 май 2012 в 02:37), оценка: 6 от 6

    Радвам се, че най-накрая ще имам тази книга и в електронен вариант. Истински шедьовър! Може би трябва да се прочете предисловието преди самата книга, за да не бъде разбрана погрешно.

    На всички, които предстои да я прочетат ще пожелая това, което ми написа един приятел, когато ми я подари: "Надявам се мъдростта, събрана в тази книжка, да проникне дълбоко в теб. "

    Приятно четене ;))

    Ема

  • 7. абе (16 май 2012 в 18:22)

    Отвратителна книга, а още по-отвратително е, че има хора на които им харесва.

    • 16. AlKo (8 септември 2012 в 20:49)

      ЦЦЦЦ, няма какво друго да кажа.

  • 8. Elzin (16 май 2012 в 20:28), оценка: 6 от 6

    Ще си позволя да поздравя всички моралисти, с един любим цитат:

    „Преди години четох рецензия за някаква новела, в която критикът се възмущаваше от обстоятелството, че авторът писал: «Той се изсекна и избърса носа си.» Това било в противоречие с всичко естетическо и възвишено, което литературата трябвало да даде на народа.

    Това е само един малък пример какви говеда се раждат под слънцето.

    Хората, които осъждат силните изрази, са страхливци — действителният живот ги изненадва неподготвени, и именно такива, слаби хора са най-големите вредители на културата и човешкия характер. Те биха превърнали народа в една групичка изнежени хорица, мастурбанти на фалшивата култура от типа на свети Алоис, за когото в книгата на монаха Евстах се разказва следното:

    «Когато свети Алоис чул един мъж да изпуща газовете си с гръмотевичен трясък, избухнал в плач и само молитвата го успокоила.»

    Подобни хора изразяват публично възмущението си, а всъщност с необикновено удоволствие обикалят уличните клозети и четат неприличните надписи по стените им.“ Я.Хашек.

  • 9. smarfietka (16 май 2012 в 22:01), оценка: 6 от 6

    Благодаря за книгата! Очаквах я с огромно нетърпение. Elzin, страхотен коментар.

  • 10. Владислав Василев (16 май 2012 в 23:18)

    Ако „Майстора и Маргарита“ не беше уравновесен с „11000 камшика“ (в моя личен прочит на света) аз бих бил беден духом. Вярвам, че ако някой си позволи да наложи цензура над тази книга би посегнал над правото на децата ми да комбинират възвишеното и ебалното. Такъв човек следва да бъде (публично) бит и ебан, защото никой няма право да цензурира нечий свободен избор. Вярвам, че управителя на тази библиотека няма да си позволи подобна глупост.

    „Ти произнесе думите си така, сякаш не признаваш нито сенките, нито злото. Няма ли да бъдеш така добър да поразмислиш по въпроса: какво би станало с твоето добро, ако не съществуваше злото, и как би изглеждала земята, ако от нея изчезнеха сенките? Та нали всички предмети и хора хвърлят сенки. Ето сянката на моята шапка. Но има и сенки на дървета и живи същества. Нали искаш да одереш цялото земно кълбо, да пометеш от него всички дървета и всичко живо заради твоята приумица да се наслаждаваш на голата светлина? Ти си глупав.“

    Ако все пак бъде наложена цензура ще дам всичко от себе си за закриването на chitanka.info , защото тогава съществуването и би било безсмислено.

    С уважение,

    Владислав Василев

    www.dibla.com

    www.vizuar.com

    www.vladisss.dibla.com

    • 18. танчето (19 януари 2013 в 17:03)

      Нека има и такива книги, че е гнусма гадна и т.н.т е вярно, но може би, някъде някога се е случило…., което е по-гадно

  • 11. gpknik_1 (16 май 2012 в 23:49)

    Книгата си има своите достойнства. Определено повдига някои въпроси, кара те да вземеш отношение, а това си е ценно. Е, не е за всеки вкус, но нека не заклеймяваме с лека ръка.Книгата си е порнографска, спор няма, но някои от предходните коментари намирисват на превземки — не говорим за „такива“ работи, но ги правим с ентусиазъм.

  • 12. Оня с коня (17 май 2012 в 00:05)

    „Камшиците“ на Аполинер може да се стори порнографско четиво единствено на мономерни социални създанийца, ампутирани от онези сетива, които биха им позволили да асимилират жестоката алегорика на романовото послание. Но така се случва, когато ментално лоботомирани прасета се докопат до естетическите бисери на декадентската култура.

    • 14. Владислав Василев (19 май 2012 в 10:44)

      Оня с коня, обичам те тихо и напоително : )

  • 13. annicca (18 май 2012 в 22:55), оценка: 6 от 6

    Книгата не е за хора със слаби сърца. Доста е стряскаща, поне за мен при първия й прочит, но никога не бих отишла толкова далеч, че да искам да се махне от Читанка. Да се предупреди по някакъв начин, че е особена — може би.

    Във връзка с коментара на gpknik_1 — напълно съм съгласна с теб. Лека превземка долавям и аз, пък и до сега никъде не съм видяла да се определя Читанка като сайт за еди-каква-си или еди-що си литература, нали така? Тъй че, хайде по-спокойно, скъпи колеги-читатели

  • 17. ssilent (18 януари 2013 в 16:36)

    Раздвоен съм в мнението си и по-скоро считам, че тази кника преминава всички граници не на нормалноста а и на ненормалността. Мога да приема сцените на садизъм, изкормаване, обезглавяване, содомия, зоофилия, хомосексуализъм и каквото друго се сетите, но катерорично не приемам педофилията и кръвосмешението . А в този роман има каквото може да се сети човек, плюс насилие над деца дори са описани сексуални актове и садизъм с бебета. Е съжалявам ама разкрепостената интелигенция да ме извинява, но това е крайно ненормално и преминава всякави граници на търпимост. И въобще не ме интересува кой е автора колко е велик и т.н. Това прозведение е лайно.

  • 19. ganiva (21 януари 2013 в 02:47), оценка: 1 от 6

    Отвратително, гнусно и гадно!!!

    Прочетох коментарите и полюбопитствах да видя що е туй чудо. Но съм крайно отвратена. Това нещо (в никакъв случай не бих го нарекла художествено произведение) би могло да се хареса само на ненормалници и извратеняци.

    Elzin, не че е нещо лично, но да наречеш тази гнусотия „велика книга“ и да я оцениш като шедьовър… Резонно изниква въпросът: Ти нормален ли си?

    Нито видях някакви достойнства в тая гадост, нито някакви поуки, нищо. Ама ако ще да я е писал най-най-великият поет или писател. Нито съм моралистка, нито ме е страх, че да ме изненадва действителният живот (според коментара пак на Elzin).

    Моят съвет е: ЗА БОГА, НЕ ЧЕТЕТЕ ТАЗИ ГАДОСТ!!!

    • 20. Оня с коня (21 януари 2013 в 06:01)

      ganiva

      Книжката на Аполинер е безпогрешен лакмус за дребни еснафски креатурчици — неизбежно ги довежда до свещен бяс. :)))

      Приеми, че това четиво не е за теб. Явно ти е противопоказно…

      Чети си, чети, тъй лЬОбимата ти розАва бълвоч и не се бутай в джаза!

      И когато истерично препоръчваш кое да НЕ се ЧЕТЕ, не намесвай БОГА, моля!

      • 21. ganiva (21 януари 2013 в 17:51), оценка: 1 от 6

        Господине с коня, само като ти чета ника и си представям що за човек си, та нищо чудно да ти харесват такива извращения. Не аз, драги, а ти изглежда си изпаднал в свещен бяс от моя коментар, та веднага си се разписал под мен.

        Аз просто си изказах мнението, това е право на всеки потребител в читанката, нали?

        Обаче, очевидно твоята еснафска душичка не е изтраяла, а е рипнала, та викнала. Какво чета аз и какво не, си е лично мой избор, но в никакъв случай не е бълвоч. Напротив, това, което ти харесваш, си е очевиден бълвоч. Впрочем, пише го в повечето коментари, но си харесал да ядеш моите кокали. Недей, не си ми нито на възрастта (сигурна съм), нито на нивото, нито на възпитанието ми.

        И да, отново ще препоръчам да не се чете тая гадост, ако и да не намесвам Бог, щом не ти е угодно.

        В заключение, признак на ниско възпитание е да обиждаш някого, който има противно на твоето мнение.

        • 22. Barlow (21 януари 2013 в 18:13)

          Драга ganiva, ако наистина притежаваше „възпитанието“ и „нивото“, които манифестираш с пяна на уста, никога нямаше да си позволиш да се изложиш с подобен дребнав коментар, а щеше „да убиеш глупака с мълчание“. Всеки има право да изказва мнението си, но на мен ми звучи несериозно крайно осъдителен коментар за световно признато произведение и то от човек, четящ основно любовни романчета, съжалявам ако прямотата ми те засяга по някакъв начин.

        • 26. megz (7 август 2013 в 09:41)

          БРАВО!!! За търпението и добрия изказ :)))

          • 27. megz (7 август 2013 в 09:42)

            Имах предвид ganiva :))

  • 23. Николай (23 януари 2013 в 10:06)

    Пародия на Маркиз дьо Сад — всъщност някъде до средата е забавна, но нататъка сарказмът преминава в гротеска… И все пак е малко тесногръдо да я съдим, толкова строго, през собствената си скучновата, псевдоморалистична призма:)

    Не знам защо, но коментарът ми хрумва, докато чета „50 нюанса сиво“;)

  • 24. Lollypop (20 февруари 2013 в 19:00), оценка: 5 от 6

    Книгата е меко казано страхотна! Поздравявам админите на сайта за качването, сканирането, въобще за занимаването като цяло с нея.Видях,че има доста негативни мнения за които само мога да съжалявам,че @предполагаеми@ интелигентни хора са я прочели и неразбрали!Съжалявам че толкова много вие разочаровал стилът на живот, смисъла на съществуването ни и главната цел на човека като биологично същество. Защо според вас сме единствените бозайници можещи да достигнат оргазъм?!

    Предлагам на всички потресени да продължават да четат Стефани Мейер, и да си държат хубавите главици в ..неведение.

    • 28. гнъс (7 август 2013 в 16:10)

      Това за оргазъма е най-голямата глупост, която съм чел през последните пет години, но е нормално от човек, който защитава литературните достойнства на тая гнЪс.

  • 25. IfIDIe2nigh7 (7 август 2013 в 06:32), оценка: 1 от 6

    До сега май не бях попадала на такъв роман… Ужасяващ.. гнусен.. Колкото и да са разкрепостени хората, които са я харесали, за мен тази книга мина границата ми на търпимост… Потресаващо ненормална книга…

  • 29. Силви (8 август 2013 в 04:10)

    Признавам, че прочетох книгата заради крайно поляризираните коментари тук.

    Първото ми хрумване бе за сцената от филма на К.Тарантино „Kill Bill“ vol.1, в която Беатрикс Кидо (Ума Търман) се събужда от кома и открива как един от санитарите ѝ пуска клиент за секс със съзнанието, че тя е „като мъртва“, както и последиците за нещастника.

    Второто, за което се сетих, е тестът с мастилените петна на Роршах :)За тези, които не знаят какъв е този тест — показват се „картинки“ с „мастилени петна“ на пациента и той се опитва да описва това, което вижда. На базата на описанието се преценя наличието или липсата на психотично мислене.

    Та и с книгата така — тя е един своеобразен Роршах-тест и не мога да скрия, че се забавлявам повече с коментарите, отколкото със съдържанието на произведението :) Разбира се, това е моето лично виждане и аз не го натрапвам на никого, от което следва да се подразбира, че не се възприемам нито като „ментално лоботомирано прасе с бисер на декадентската литература в ръцете“(?!), нито като псевдоинтелектуалец с възвисена душевност и претенциозност към литературата и изкуството изобщо :)

    Адмирации към В. Василев, който единствен се мотивира с ужасяваща логика и безпощадност от харесващите този роман. Не мога да не уважа Вашето мнение!

    Описаната сексуалност в книгата във всичките ѝ проявления оставям без коментар. Не съм шокирана, имам известна представа за това поради професионален интерес и затова смятам, че какъвто и да е анализ би бил твърде субективен от „работна“ гледна точка. Но твърдо съм за „ограничителен режим“ за малолетни и непълнолетни, които по правило нямат стабилна и достатъчно добре развита психика и въприемчивост. Забрана не, нито пък цензура, защото това е първата стъпка към изгарянето на книги!

    Последно, намирам за крайно неприемливо осъждането на читателите, които остро критикуват книгата като „мономерни социални създанийца“, „дребни еснафски креатурчици“ и „ментално лоботомирани прасета“, както и обратните обвинения в извратеност и ненормалност. Не му е тук мястото за професионални квалификации, но особено дразнещ е фактът да се препращат читатели към „друга“ литература, за да не „се бутат в джаза“. Интелектуалното високомерие често е показател за сексуална незадоволеност и неопределеност от същите тези апологети на това разкрепостяване.

    Извинения към всички, които са се почувствали засегнати, но този коментар има задачата да е своеобразно бяло знаме за примирие между два „враждуващи лагера“ — този на „бозавата литература“ и този на „естетическите бисери“. Неразбирането на „другостта“ не бива да се дължи на собствената възприемчивост към света, защото това е твърде тесногръдо и егоистично.

    Лек ден!

  • 30. dreamwalker3 (12 август 2013 в 22:02)

    МНОГО КОМЕНТАРИ…..ГОЛЯМО ЧУДО…ее ще я прочета цялата…. ако не друго, поне ЯВНО ще остави траен спомен в съзнанието ми :)))

  • 31. мис Фани (14 август 2013 в 14:19)

    Мили хора, не изпадайте в крайности! Невъзможно и ненужно е всички да харесваме, обичаме и одобряваме едни и същи неща. И това е добре!

    Лично за мен, „11 000 камшика“ (и всяка друга книга,която си струва) представя поглед над нещата от ъгъл, който е малко или много нестандартен. Тук е много нестандартен,да.

    Според мен, книгата е интересна, фантастична и хумористична,но е лудост да се приема буквално.

  • 32. Мотег (14 август 2013 в 17:42)

    Според мен, авторът на тази книга е много интелигентен човек, редък екземпляр, и е над нещата. Този роман, пак казвам според мен и мойте виждания, е сатира. Гийом полага на сатира човешките извращения и за това до къде могат да ни доведат. На каквато и да е възраст да го е писал роман, на този човек мога само да му кажа, че много мъдър, защото това е живота.

  • 33. pencho (14 август 2013 в 19:58)

    Според мен един от най-големите поети на Франция не заслужава да бъде представян в една уважаваща себе си библиотека единствено с тази си ранна сатирична пародия, нехарактерна за останалото му творчество, незапознатият читател се обърква и започва да свързва името му предимно с нея. Препоръчвам на всички да се запознаят с неколцината стихотворения, поместени по антологиите тук, а на администраторите — да се постараят да публикуват и поетичните книги на автора. „Камшиците“ са една екзотична подробност и който не е наясно с модерното за онова време преоткриване на Маркиз дьо Сад от поетите и философите на Франция и характерните за това преоткриване „литературни закачки“, носещи и злободневни сатирични послания, просто няма как да включи за какво всъщност става дума — оттам и коментарите по-горе.

  • 34. минувач (15 август 2013 в 15:02)

    В изнасилването на деца никой не може да търси сатира и гротеска. Най-вероятно този човек в младежките си години е имал изключителна липса на сексуален живот. Всеки, който намира изкуство в това произведение има IQ по-малко от 10. Всеки опит това нещо да се нарече „изкуство, което не е за всички“ е дебилщина. Същите мъдри писатели може да срещнете във всеки порно сайт с разкази, или случайна страница за споделяне на лични преживявания. И те са изкуство от ранга на 11 хиляди камшика? И ако не — защо?

    Има много по-добри произведения за пародиране на човешките извращения и дивия животински секс. Това не е едно от тях. Мястото на този текст е в някой от горепосочените сайтове, но не и в Читанката.

    • 36. Wallküre (15 август 2013 в 16:59)

      Цензоре, я се успокой! Искаш да се покажеш интелигентен, но генерализациите от типа на „Всеки, който намира изкуство в това произведение има IQ по-малко от 10“ и „Всеки опит това нещо да се нарече «изкуство, което не е за всички» е дебилщина“ сочат по-скоро в обратната посока. От каква позиция и с какво право раздаваш подобни присъди? Както и да е. Мога да се примиря донякъде с произволното раздаване на квалификации. Ако беше спрял дотук може би не бих се намесила. Но при изречението „Мястото на този текст е в някой от горепосочените сайтове, но не и в Читанката“ вече кипнах! Кой си ти та да казваш кое произведение има място в Читанка и кое — не?! Читанка е свободен проект, сайт за ВСЯКАКВА литература. Ето и мнението на самите читанковци по въпроса: „… не се свалят налични текстове в библиотеката. Тъй като Моята библиотека, като всяка друга библиотека, се грижи за съхранението на произведения, затова тя не може да си позволи премахването им по заявка.“ Именно заради това тук могат да се прочетат също „Фани Хил — мемоарите на една лека жена“, „Моята борба“ и „Капиталът“. Завършвам с два цитата на апостол Павел:

      „За чистия всичко е чисто.“ и

      „Духовният изследва всичко.“

      П. С. Книгата „11 000 камшика“ нито ме възторгва, нито възмущава. Това е литература, не реалният свят.

    • 37. smile (15 август 2013 в 20:33)

      ,,В изнасилването на деца никой не може да търси сатира и гротеска" — и аз така мисля.

  • 35. Монтег (15 август 2013 в 16:54)

    Г-н Минувач, такава е реалността. Можеш ли да отречеш, че не се случвали такива неща в миналото, че не се случват сега и че не ще се случват в бъдеще? Аз миля, че не можеш. А за това, че не можеш да понасяш каква е действителността говори, че си или с много чувствително и болно сърце, или има нещо не си добре психически. Едно е сигурно започваш да заприличваш на човек от обществото в ,,451 градуса по Фаренхайт’’ и сигурно сега си мислиш да се изгорят всички екземпляри на тази книга. Искаш да ги изгориш нали?

    И предпоследен въпрос към теб (минувач) и Буковски ли порнографски писател.

    Последни думи : Разликата между изкуството и изкуственото е тънка.

  • 38. Монтег (15 август 2013 в 20:57)

    Вие сте много прости с извинение!!! ,,В изнасилването на деца никой не може да търси сатира и гротеска" Хахаха. Кой говори за сатира в изнасилването на деца? Това произведение показва горчивата реалност през Средновековието. Тогава мъжете на съпругите ходили на война и оставяли разгонени съпругите си. И те на ли са ….. правяли постоянно оргии с кой им падне… Това произведение от една страна показва психологическите отклонения на главния герой, които ги притежава Хитлер, ако не знаете, който какви ли не неща е карал да му правят младите момичета, дори да го свалят на земята и да го бият с шутове, това го е възбуждало, но тъй като момичета не са били ненормални като него половината се самоубивали, от друга страна какъв е бил разврата през Средновековието.

  • 39. минувач (15 август 2013 в 23:38)

    Първо — издателя, който го е публикувал това на български е за затвора — прочетете малко закони.

    Второ — никой не ми отговори, с какво по-различни са текстовете от долнопробните порнографски сайтове (писани предимно от 15 годишни хлапаци) от „този литературен шедьовър“.

    Трето — да се сравнява Буковски (явно си го чел само под завивките), Маркс (чийто труд е в основата на цялата съвременна икономическа система) или Моята борба на Хитлер (където се казват толкова истини, че за това е забранена) с този текст, наистина говори за ниско IQ.

    Четвърто — действителността е дори по-сурова от тази гнъс. И други са описвали изнасилвания, убийства, педофилия и некрофилия — но си има начини затова. Това не означава, че това нещо след като е написано, трябва да се счита за литературно произведение. Или да го кажем иначе (в духа на произведението) — чикиджийските фантазии от този тип трябва да си стоят в главите на чикиджийте, или поне не повече от някой сайт със съдържание за болни хора.

    П.С. Ако имате деца, не им го четете за лека нощ, моля ви!

    • 40. pechkov (15 август 2013 в 23:43)

      Със същия успех бих могъл да призова: Ако имате деца — не им позволявайте да гледат порно по телевизия/интернет/списания и прочие. Не им позволявайте да гледат и реклами по телевизията. Не им позволявайте да се спират за разговор с непознати пред училището, особено, ако тези непознати хора им предлагат наркотици. И изобщо за да е по-лесно — не им позволявайте да дишат. Тогава със сигурност няма да направят нещо лошо.

      Между другото — ти прочете ли какво си написал преди да го публикуваш?

      • 41. минувач (16 август 2013 в 00:04)

        Въпросът по-скоро ти дали си прочете своето?

        • 42. pechkov (16 август 2013 в 00:05)

          Аз моето — да. Но все се надявах, че няма да си чаааааааак толкова тъп, за да използваш наготово лафове. :)

          Ай със здраве. Другия път си измисли свои лафове.

      • 43. smile (16 август 2013 в 00:28)

        Aко имaш децa, грижи се повече зa тях. A aко нямaш — рaдвaй се.

    • 44. gost (16 август 2013 в 08:23)

      Минувач, спорът с теб е безсмислен. Като се почне с това, че никой не е забранил „Моята борба“, мине се през факта, че „Капиталът“ е много далеч от това да стои в основата на чиято и да било икономика (в т.ч. и севернокорейската) и се приключи с неразбирането ти на разликата между Аполинер и кой да е полюционер по порно сайтовете (единият чрез текста си сатиризира и разрушава фантазиите на садиста, а другият се опитва да опише тези фантазии, често неуспешно). При условие, че живеем в две напълно различни реалности, нека не се опитваме да си пълзим по нервите едни на други.

      • 45. Wallküre (16 август 2013 в 14:17)

        Много добър коментар! Адмирации!

        Иска ми се само да кажа, че когато посочих в предния си пост две книги с политически особености, целта ми беше просто да покажа, че в Библиотеката имат и трябва да имат място всички книги, включително и такива, които не се приемат еднозначно от всички.

  • 46. ... (25 ноември 2013 в 15:35)

    Много жалко, че прочетох тази Велика книга на 15 годишна възраст.

  • 47. ReniV (2 декември 2013 в 02:29), оценка: 1 от 6

    Много смотана книга, нищо изключително не видях. Изнасилвания, педофилия, извращения, содомия, геронтофилия… В повече ми дойдоха подробните описания на изнасилвания на деца, та чак и на 4-месечно бебе…Просто отвратително! Не си губете времето — по-малко от два часа- за този бълвоч. И не мога да разбера как може да сравнявате „това“ с „Майстора и Маргарита“. Не осъждам тези, които търсят и намират литературни стойности, има пародия, има омраза, насочена към руснаците /мое мнение/, но всичко ценно е мигновено заличено от извращенията, подробно описани в детайли, поне за мен. Просто не си губете времето, не си струва.

  • 48. Чочо Кестермето (10 декември 2013 в 14:11)

    Най- накрая след като прочетох всички коментари, да напиша и аз нещо. Прочетох книгата. Много тъпа и глупава книга. Не предизвика нищо в мен, НИЩО! — освен може би досада и отегчение. Даже и сцените с педофилията предизвикаха мисли в мен от рода на „Ама че глупост“ и/или „Е*ати тъпотията“!

    Единствено сцената когато описва как от отчаяние, че не може да мастурбира докато гледал представлението на актрисата и взел та бръкнал в носа си и изял каквото успял да намери, виж, тук вече щях да падна от смях, честно, голям майтап! Като си представях сцената отново и отново, пак и пак ме напушваше смях!

  • 49. Бико (2 януари 2014 в 16:31)

    Това, че намирате книгата за толкова противоречива и сте се вплели в двете крайности, изразявайки мнение ме кара адски много да искам да я прочета. :)

  • 50. майка (1 февруари 2014 в 23:14)

    Даже неможах да я прочета докрай. Като майка на две деца се питам колко от написалите възхваляващи книгата коментари имат деца?

    И от чисто психологичен интерес: Как успявате да прочетете за педофилията и да мислите,че няма нищо лошо този текст да е на свободен достъп. Нали и в България има педофили, а тази книга може да им подейства твърде вдъхновяващо и да провокира някои от тях. Замислете се ,……..

  • 51. mitakka (27 февруари 2014 в 23:59)

    Да, те педофилите стават такива от много четене. Не давайте на децата да гледат екшъни защото могат да станат убийци. Аре ако може да си наблягате на възпитанието на децата и по-малко да кудкудякате. Ако знаехте как да влизате в хисторито на браузъра и да разберете какво гледат децата ви сигурно направо щяхте да ги разстреляте. Точно възмущаващите и забраняващи родители произвеждат сбъркани деца. Лъжат за всичко, забраняват, наказват без да обясняват защо и т.н. И после израстват едни задръстеняци и смотаняци, в които има множество вътрешни конфликти, невежество и силна възможност всичкото това да избие нанякъде. Тази книга не е за деца естествено, но който търси намира, извратеняците си имат свои източници, не са опрели до читанката, така че да се маха е пълна глупост. Ми свалете порното, хилядите сайтове за снъф, че тогава тръгвайте да сваляте Аполинер. И по какъв начин по дяволите това дали имам деца би трябвало да се отрази на вкуса ми за книги? Направата на деца предполага, че би трябвало малко от малко да съм запознат с ритуала. И един въпрос много ме гложде. Книгата започва доста мощно от първата страница. Като ви възмути толкова защо я прочетохте цялата? Възмутителна, боклук, сквернословна ала бала, но доста странички сте прочели като гледам. На това се вика лицемерие, за такива хора петната на Роршах разкриват прелюбопитни факти.

    • 52. The God Of Tears (28 февруари 2014 в 12:05)

      Абсолютно вярно, много точно. Защото на някои родители все някой друг (или нещо друго) им е виновен. Мамка му, от втори клас чета Кинг, Кунц, Леймън (а той последния е адски брутален) — като дете не са ми забранявали нищо. Да съм станал сбърканяк?

      Възмутените могат да се гледат работата (не че Аполинер точно има някакви сериозни литературни достойнства — не и с тази творба) — не само за тази, а и за много други книги, филми, видеоигри и т.н..

      Но няма какво да добавя след написаното горе.

  • 53. Убий_толкиниста (5 май 2014 в 23:35)

    Книгата е смешна и жалка пародия на литература, на нивото на Дийн Кунц и Мики Спилейн.

    • 54. notman (6 май 2014 в 00:45)

      …каза Убий_толкиниста и отиде да убива толкинисти.

    • 55. The Demon's Breath (6 май 2014 в 01:32)

      Да, сякаш това нещо тук може да се сравнява с майстор като Кунц, нали, тролче? Я ми кажи ЕДНА книга, пример за истинска литература. И, не, не ми посочвай прашасали класики (всъщност и тази книжка може да се води класика до известна степен).

  • 56. Убий_толкиниста (16 май 2014 в 08:14)

    The Demon’s Breath:

    Това нещо тук е точно като Дийн Кунц: литература на кило, с претенции да предизвика някакви тръпки у читателя с „дръзкия“ си натурализъм.

    Една добра книга с еротични теми е например „Nothing Like the Sun“ на Антъни Бърджес.

    Не знам откъде тая омраза към класиката, но ако ѝ дадеш шанс, ще видиш, че целия Кунц + Стивън Кинг без анти-военните му романи не струва колкото една глава от „Гроздовете на гнева“ или „Бяла гвардия“.

    Не разбрах този парцал по каква линия е класика: че е вече доста старичък ли?

    notman:

    Прозвището ми си е точно като за тая дискусия :)

    • 57. notman (16 май 2014 в 13:25)

      Така ли? Какво общо има Толкин (ако приемем, че „толкинист“ произхожда от името му) с Аполинер?

      И по-лошо: да не намекваш, че аз имам нещо общо с Толкин?

  • 58. Bubety92 (1 януари 2015 в 19:12)

    Не мога да определя това като еротична книга.По-скоро е ужасно гнусна и отвратителна.Не мога да си представя какъв човек трябва да си ,ако ти харесват представените сцени.Зачетох този „литературен шедьовър“ до 20 страница и ме отврати.

  • 59. Батко Ти (20 януари 2015 в 19:38)

    Здравейте,не съм я прочел цялата още но някак си ми напомня на филма „Сало или 120 дни на содом“

    тоест автора като че ли нарочно се опитва да те отврати и да те накара да я зарежеш.не блести с нищо особено самата книга,стилът на писане е елементарен и ненужно автора изпада в излишни

    обяснения.Ако ви е харесва „Жустин или неволите на добродетелта“ от Дьо сад и тази ще ви хареса.Ако не сте чували тия заглавия по добре я пропуснете ;)

  • 60. Жоро (20 януари 2015 в 21:42)

    Мир и любов!

  • 61. Савой (30 юни 2015 в 10:32)

    „- И мисля, че този боклук трябва да бъде махнат от програмата.

    — Извинете. Каква е поуката тук?|Родителския съвет не забранява книги.

    — Родителския съвет е тук, за да приеме, че порнографията е станала част от учебния план!

    — Смисълът на книгата се крие в иронията.“ — Из филма „Дони Дарко“

    ГИЙОМ АПОЛИНЕР

    МОСТЪТ МИРАБО

    Под моста Мирабо минава Сена

    и любовта

    Без памет е водата изморена

    тъга и радост следваха на смена

    Нощта се спуска удря час

    отлитат дните дишам аз

    Лице в лице и длан в дланта се впива

    дордето там

    под моста на ръцете ни прелива

    от вечни погледи вълна ленива

    Нощта се спуска удря час

    отлитат дните дишам аз

    Изчезва любовта като потока

    изтича любовта

    тече животът бавно без посока

    бунтува се надеждата жестока

    Нощта се спуска удря час

    минават дните дишам аз

    Отлитат дни сезон сезона сменя

    ни времето

    ни любовта се връща отразена

    Под моста Мирабо минава Сена

    Нощта се спуска удря час

    минават дните дишам аз

    Превод Драгомир Петров

  • 62. снобско ми е (17 ноември 2015 в 15:18)

    поезията му си я бива , но това е имитация на дьо сад , най вероятно е писано за пари .

  • 63. Sadomazzz (2 юни 2016 в 14:03)

    Велика, велика малка книжка! В труден момент отварях случайна страница и погледа ми попадаше на произволен пасаж… и готово — всичко отново беше наред! Някои ползват библията за подобен тип „гадаене“, но тя е доста обемна. Но и в нея има много „интересни“ моменти при внимателен прочит…

    Четете и попивайте!

  • 64. justioni (18 април 2019 в 19:27)

    Добре, тази книга наистина не е за мен. Сякаш хуморът и сарказмът на автора ми идва too much.

    Обаче нека, който чете книгата да му е забавно, защото според мен това е някак си хумористична и същевременно супер реалистична история, която въпреки годините, в които е създадена, показва реалността сега. А, и да не забравим, че книгата е написана преди много години, така че стилът и изразяването на авторът е по — различен от съвременните, та да не си помислите нещо. Може би, ако порасна и се опитам да я прочета отново, ще е по — добре? Та, да. Това беше от моето ,, мини ревю ’’.

    Поздравявам всеки, който намери смелост да прочете книгата, защото за нея, по мое мнение, трябва да имаш добър хумор и най — важното — мозък, с който да уцелиш труда на писателя. А за тези, които обиждат нещо, което не схващат, поздравявам с едно изречение от първа глава.

    ,, Ела, сърце мое, педалче мое миличко, ела, да ти го начукам. ’’

    Приятен ден!

  • 65. Biko (10 юни 2022 в 00:22), оценка: 5 от 6

    Помня как бяхме изкупили екземплярите от хартия в София с един мой бизнес партньор и се гаврихме с всички, подарявайки им книгата с репликата…на бас, че няма да я издържиш до края :D

    Провокация. Шок. Определено доста различна книга…а човек винаги може да се изненада в следващата глава, когато си е мислил…до къде ще стигне това.

    Струва си да се прочете, ако човек иска да не стои само в комфротна зона.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.