Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Легенди и предания (2)
Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
4,6 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
bubblesum (2011 г.)

Издание:

Жечка Горчева. Вградената невеста

Българска, второ издание

Илюстрации: Ваня Йорданова, 2004 г.

Издателска къща „Стено“, Варна, 2004 г.

Формат: 16/60/84

Обем: 5,5 п.к.

ISBN 954-449-192-9

История

  1. — Добавяне

Посвещавам тази книга на майка ми, която създаде у мен любовта към родината, към нейното минало, към прекрасните легенди и предания, които събирам и пиша през целия си живот.

„Аз много съм се чудил на умението на народа да дава имена на местности, селища и прочее. Той не следва никаква логика нито етимологична, нито фонетична. Каква красота — да се чудиш! Види се, народът работи с едно чувство за красота, много по-дълбоко, по-примитивно и по-стихийно — свободно, неподчинено на никакви правила!“

Йордан Йовков

Предговор

Драги читатели,

Постарах се чрез моите легенди и предания да направите една разходка из миналото по нашите земи. Тя ще ви изправи пред страшни картини на люта бран, на грабежи и насилия от страна на поробителите към онеправдания народ, но и пред силата на любовта към вярата и свободата. В нея ще видите един мълчалив героизъм на обикновените хора в отстояването на вековните традиции и нрави.

Безпределната обич и самопожертвование на нашите предци при запазването на вярата и честта са възбудили възхвала и почит у техните сънародници, които са дали имената им на съответните селища, реки, мостове, местности и други, които са се запазили и до днес.

При тези предания обаче историческото е неразделно преплетено с фантастичното и митологичното.

Написах тази скромна книга, защото мисля, че останалите развалини от градове, крепости и манастири, както и романтичната красота на всякакви природни забележителности неминуемо подбуждат любопитството на тези, които са ги видели, и те искат да научат преданията за тях.

Авторът