Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Научен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,4 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
moosehead (2011 г.)
Разпознаване и корекция
TriAM505 (2011 г.)

Издание:

Доц. Ангел Бонов

Митове и легенди за съзвездията

 

Рецензенти: Марин Калинков, Богомил Ковачев

Редактор: Марин Калинков

Художник: Теменужка Стоева

Художествен редактор: Светлозар Писаров

Технически редактор: Ронка Кръстанова

Коректор: Надежда Петличкова

 

Издателство Наука и Изкуство, 1976 г.

Полиграфически комбинат Димитър Благоев

История

  1. — Добавяне

Козирог (Capricornus)

Карта на съзвездието Козирог (Capricornus)

КОЗИРОГ е зодиакално съзвездие на юг от небесния екватор. Най-високо е над хоризонта в южната му страна и най-добре се вижда през нощите от август до октомври. Заобиколено е от съзвездията Водолей, Микроскоп, Стрелец и Орел.

В съзвездието Козирог могат да се видят с просто око до 50 звезди, но изобщо те са много слаби. Само пет от тях са по-ярки от четвърта звездна величина.

В съзвездието Козирог няма интересни обекти, достъпни за наблюдение с просто око. Само α от Козирог, ако се наблюдава с обикновен бинокъл, се вижда като двойна звезда. Но двете й компоненти са само във видима близост. В действителност те нямат нищо общо помежду си. Собствените им движения са в различни посоки. В това отношение звездата α от Козирог е хубав пример за оптично двойна звезда. Всяка от тези две видимо близки звезди в действителност е физически двойна звезда, но само с по-мощен телескоп е възможно да се наблюдават компонентите им.

Най-ярките звезди в съзвездието Козирог, съединени с линии, образуват неправилен и удължен многоъгълник. Трудно е да се оприличи тази геометрична фигура на картината на съзвездието Козирог, каквато се рисува в старинните звездни карти и атласи: Митическото животно КОЗЕЛ с дебели и извити рога и дълга извита опашка на РИБА.

Образ на Козирог (Capricornus)

 

 

Митологията накратко разказва. Козирог произхожда от Епиан. Той е отраснал заедно със Зевс на остров Крит в планината Ида и е възпитан заедно с него. Когато Зевс започнал борба с баща си Кронос, за да завземе властта му над Небето и Земята, Козирог му помагал в борбата. Щом станал властелин над света, Зевс не забравил Козирог и неговата помощ. За да му изрази своята благодарност, той го превърнал в съзвездие и го оставил на Небето, за да блести наред с другите съзвездия.