Читателски коментари (за „Лъжата за шестте милиона “ от Ричард Харууд)

  • 1. ПЕКО (8 август 2012 в 14:09)

    Принципно не вярвам, че историята може да се предаде беспристранстно. Дори събития от съвсем близкото минало, на които и аз съм свидетел, виждам, че се предават по телевизията или в пресата тотално изкривено или просто моето мнение е в другата крайност и аз не съм обективна. Историята няма как да е неутрална, особено като се предава от хора. Но въпреки това книгата е толкова крайно нелепа и без всякаква аргументация, че цялата може да се предаде с едно изречение — тезата на автора се гради на няколко момента — нямало е достатъчно население от евреии в Европа преди II СВ, умрели са най-много 2 мил.(все е дно това е малка цифра), евреите лъжат, за да вземат повече репарации. Основният аргумент е, че не са открити газови камери и че евреите са били нужни, за да работят във военните фабрики. Да, но авторът подминава въпросът какво става с хилядите деца, болни, възрастни и въобще нетрудоспособни хора, едва ли са ги отглеждали на пансион. Определено не е всичко така, както се учи по учебниците, но книгата е жалък опит да се покаже друга версия. Някой да препоръча по-добра книга по този въпрос?

    • 2. Wallküre (8 август 2012 в 22:03)

      Аз пък смятам, че историята може да се предаде неутрално, но трябва да става дума за събития, чието коментиране не би могло да засегне ничии политически или финансови интереси. Точно затова смятам примера с близки до нас по време събития за неудачен — колкото са по-близки, толкова повече заинтересовани има, та оттам и изкривяването. Ако четеш труд по антична история, да кажем, оттам ще лъха доста по-малко пристрастност, даже, ако е писан от професионалист, ще клони към нула. Кой се интересува днес от войните между римляни и етруски, да речем? Никой. Точно затова, когато историкът работи с такава проблематика, тонът на речта му е спокоен и предубеждения няма. Вярно, самите му извори може да са предубедени, но си има начини (не са никак прости и изискват много учене, търпение и постоянство) зърната фактология да се отсеят от пропагандната плява.

      Честно казано, не ми се вярва в скоро време да излезе нещо смислено по въпроса. Точно защото все още има доста заинтересовани лица и държави и всяка страна по „спора“ ще си дърпа чергата на своя страна. Пък и не знам колко и какви хора реално имат пълен достъп до архивите, съдържащи такъв род информация. За да влезе нещо в историята (истинската, а не разни свободни интерпретации на тема минало), първо трябва да излезе от пропагандно обращение.

    • 3. Воланд (5 септември 2012 в 23:47)

      Юрген Граф — „Митът за Холокоста“. Заглавието е доста провокативно, знам. Даже е леко скандално. Но пък си струва да се запознаете с това изследване, щом темата ви интересува. Не виждам забрана за линкове, затова давам линк към блога, в който можете да прочетете книгата:

      http://revisionist.blog.bg/politika/2008/03/14/mityt-za-holokosta-iurgen-graf-chast-1.172855

      (Текстът е разбит на три части. За да преминете към следваща част, в самия край на постинга има връзка „следващ постинг“)

      • 19. кирил1975 (5 октомври 2015 в 20:37), оценка: 5 от 6

        Благодаря за линка.Наистина те кара да погледнеш на нещата от друг ъгъл.

  • 4. Попов (8 септември 2012 в 11:32)

    Пеко те това е истината -> „евреите лъжат, за да вземат повече репарации“ … и всичко това съчетано с много комунистическа пропаганда

  • 5. койчо (8 септември 2012 в 13:45)

    Прочетох книгата. Естествено, че няма как да я приема изцяло. Истината е някъде по средата- от това, което в продължение на половин век ни набиват в главите и това, което е поднесено в книгата.

    Дразнещ за мен е факта, че говорейки за Втората Световна Война на преден план излизат евреите. Зашо? Нима други не са загинали в тази война. Нима някой е платил на руснаците по списък за милионите жертви. Нима само поляци от еврейски произход са загинали? И т.н.

    • 7. Wallküre (3 ноември 2012 в 01:12)

      Много хубав пост! Мисля по същия начин!

    • 12. д. (29 юли 2013 в 20:49)

      абе едно е да отидеш и загинеш на война /руснаците/, друго е да те затворят в лагер и да умреш бавно и мъчително от глад (тия с камерите са били късметлии). Пък и руснаците отново падат жертва на другаря инквизитор Сталин. Не че са по-малко умрели от това, де, но все пак — има съществена качествена разлика. А на преден план евреите излизат заради подобни свръхконспиратори.

  • 6. ccanov (2 ноември 2012 в 10:51)

    „Трудът“ е неприкрит опит за омаловажаване на фашистките престъпления през Втората световна война. Не му вярвам. Дори и не го дочетох.

    • 9. Калин (10 януари 2013 в 10:41)

      Прителче,първо се запознай с „фашизъм“ и тогава пускай коментари.Не знам защо наричате националсоциалистите на Германия фашисти……НАИСТИНА!!!

  • 8. Велин (24 ноември 2012 в 17:17)

    Самият факт, че такава литература не може да се намери изобщо в книжарниците говори за опит за прикриване на истинската история и събитията по времето на националсоциализма в Германия. А защо например всяко мнение в защита на този строй и личностите, които са извели тази изсмукана и обезкървена страна до първа икономика в света само за няма десетилетие се погазва и се третира дори като престъпление? Само мога да завиждам на германския народ по онова време, когато е имал истински честен и умен водач и държавник с ясна визия за страната, поставил интересите на обществото на първо място. Рано или късно всички ще прогледнат. Въпрос на време и… на интелект.

    • 27. itzoa (8 февруари 2018 в 12:15), оценка: 5 от 6

      Всъщност такава литература не само е трудно да се намери, а и отричането на Холокоста е криминализирано, което ни дава възможност да си зададем въпроса, първо — това не е ли нарушаване на правото за свободно слово и второ — не е ли това с цел да се прикрие нещо?

      • 29. нт (8 февруари 2018 в 13:59)

        Тези две видеа могат да хвърлят частично светлина по темата, ако се интересувате и ползвате английски:

        https://youtu.be/5nnLhmXN8IU

        https://youtu.be/ohdmWm0sVLE

        Мисля, че също сравнително наскоро от израелски източници стана публично известно за ’закръгляването’ на бройката от Визентал с няколко милиона.

  • 10. www.zundelsite.org (9 март 2013 в 17:29)

    Бях започнал превеждам тази книга, само че от немски, предполагайки че това е езикът на оригинала и виждайки известни слабости в английската версия, предполагам, че Ернст Цюндел е писал книгата на родния си език, макар че нивото му на владеене на английски определено е на изключително високо ниво — слушал съм десетки часове интервюта и разговори. Бях се захванал много на сериозно с превода и добавях от себе си десетки пояснителни бележки. Така търсейки нещо из мрежата се натъкнах на този електронен вариант на книгата.

    Пост фактум — ПОЗДРАВЛЕНИЯ за СМЕЛОСТТА за печатното издание, както и елетронния вариант тук! — като се има предвид какво се случва с живота на Е. Цюндел, който някой определят като Ганди на нашето време.

    На случайно попадналите ще кажа — четете смело — това е много ценна книга, която е само първо стъпало пред олтара на Истината, както клиширано може да се каже, но пък е вярно. Историческият ревизионизъм съществува, слава богу, има хора готови да се жертват в името на Истината. А за нейните врагове ни е предупредил Оруел: „Който контролира миналото контролира бъдещето. Който контролира настоящето, контролира миналото.“

    Но ако ще един ден като герои на Рей Бредбъри, от „451° по Фаренхайт“ ще учим книгите наизуст и ще я пазим Истината.

  • 11. ванката (28 юли 2013 в 03:06)

    браво !

  • 13. ааа (29 август 2014 в 13:48)

    Публикуването на тази книга, дори онлайн е грубо престъпление срещу човечеството и е недопустимо! Ще сезирам компетентните органи за този гнусен пасквил!

    • 14. Wallküre (29 август 2014 в 15:45)

      Аз предлагам да издириш всички екземпляри на скверното слово и да ги изгориш публично. За назидание!

      • 15. dg73 (29 август 2014 в 16:20)

        Поздрав за мислещите хора, които не приемат нищо за дадено само защото е написано в една книга, а изграждат свободно мнение на база на собствения опит и натрупани знания!

        • 28. itzoa (8 февруари 2018 в 13:06), оценка: 5 от 6

          Вие колко опит сте натрупали в Аушвиц?

    • 16. Ваня (29 август 2014 в 16:57)

      Това,че е истина ли ,Ви подразни???

      • 17. dg73 (29 август 2014 в 17:26)

        Според мен нищо не трябва да се „изгаря“ и изтрива или отрича само защото е различно от наложеното от матрицата статукво. Важно е да умеем да слушаме и да мислим!

  • 18. кирил1975 (5 октомври 2015 в 20:13), оценка: 5 от 6

    Впечатлен съм !

  • 20. потресена (5 март 2016 в 19:11)

    Срам! Това ще напиша! Аз съм в Краков и вчера бях в Аушвиц едно и в Аушвиц Биркенау и видях, и гледах, и слушах, съм ужасена, и съм покрусена! А вие вярвате, че не е истина ….. Затова ще ни подменят историята ни и че не е имало турско робство, а присъствие, защото лековато вярвате на всички небивалици! Защото има история, за която само ср чете, не се подменя, и се прекланя глава! Знаете ли колко дечица са избити????! И отидете и вижте и тогава пишете глупости! И а филми, документални кадри, кото са правени не от друг, а от СС! Е кое не е вярно???? Безумие!

    • 21. 6 милиона лъжи (6 март 2016 в 01:05)

      За информация — по време на целия Нюрнбергски процес, проведен непосредствено след войната не е изслушан НИТО ЕДИН свидетел, който да заяви под клетва, че е видял с очите си газова камера и крематориум в немските трудови лагери! И това може да бъде проверено от всеки заинтересован в архивите с протоколи от процеса. След края на войната Аушвиц остава в руската окупационна зона и в продължение на 10 години е обект с ограничен достъп, в който работят хиляди немски военопленици. Нито един от тях не е освободен жив по-късно! Което също може да бъде (и е) проверено на база показанията на живеещите наоколо поляци. Едва след това вратите на трудовия лагер са отворени, той е преквалифициран в „концлагер“ и са изложени черепите и костите на доблестни немски патриоти, воювали за родината си и екзекутирани по-късно като животни, за да бъде създаден мита за еврейските жертви на т.нар. „холокост“. За информация — преди всяко посещение на наивни жертви на еврейската пропаганда като тебе обслужващият персонал в Аушвиц пали малко снопче свинска козина. За да създаде заблудата, че „още се усеща миризмата от изгорените живи евреи“ :)

  • 22. Стоян (6 март 2016 в 01:46)

    Да, разбирам, че си водил разпитите лично по време на процеса и затова знаеш със сигурност, че няма свидетели. А хората с татуираните цифри на ръката сигурно са си ги направили сами и за забавление… ?!… ама за теб това сигурно е просто едно тату там. Поредната лъжа ? Че Хитлер си остава дребен диктатор на фона на Сталин ? Или че програмата „Лебенсборн“ никога не е съществувала, защото са намерени само части от цялата документация ?

    • 23. 6 милиона лъжи (6 март 2016 в 02:37)

      Разбирай, че съм чел „6 милиона лъжи“ на Ернст Цундел. Книга, срещу която еврейската общност в Канада в продължение на 8 години води дела за клевета. А авторът защитава всяко от твърденията си в съда, представяйки заверени копия на оригиналните протоколи на Нюрнбергския процес, както и копия на докладите на „Червения кръст“, които са имали свободен достъп във всички трудови лагери от началото на 1943г. до края на войната. Накрая, след осем години дела и след два несполучили опита за убийство на автора, Върховният съд на Канада излиза с окончателно решение, че в книгата няма НИТО ЕДНО НЕДОКАЗАНО ТВЪРДЕНИЕ, което може да бъде класифицирано като клевета, оправдава автора и разрешава издаването на книгата!

      Хората с татуирани цифри на ръката са били същите онези, които са смукали кръвта на немците преди войната и реално са ги били поробили. Прочети „Моята борба“ и ще разбереш за какво става въпрос. Всички медии, всички банки, всички застрахователни компании, всички заводи и всички фармацевтични фирми са били собственост на евреи! А обикновеният немец е можел само да работи като роб за дългоносаите богоизСрани! Почти като днес в щатите и цяла Европа, нали? Затова Хитлер решава да ги настани в трудови лагери, където ги принуждава с честен труд да заработват прехраната си, като всички останали немци!

      А великият Йосиф Висарионович ги нарежда още по-добре: дава им власт, но в атмосфера на несигурност и страх, където всеки, срещу когото е подаден донос отива в лагерите в Сибир. И евреите какво правят? Разбира се, уреждат се всички в НКВД и започват да пишат доноси един срещу друг, защото знаят що за стока са и всеки гледа да натопи другия, преди той да го е натопил :) Така гениалният Сталин изчиства Русия от жидовската зараза, използвайки като маша самите евреи. Затова и днес като чуят името му, дългоносите газ пикаят и кръв повръщат. И затова Германия и Русия, освободени от еврейското робство, стават страните с най-високи темпове на икономическо развитие през следващия половин век.

      • 31. Yenkl (21 юни 2019 в 17:58)

        Колко смешно, но думата на български език е слаба! " Моята борба ", значи…същият парцал в който Хитлер проповядва да се избиват всички славянски народи, защото на немците им трябва витално пространство, както и пълната програма, за преструктуриране на Третия Райх както само фанатизирани орди хуни не са действали.Ако някой тогава бе приел тези драсканици на сериозно, нямало е да се стигне до тази война!

        Не харесвам особено презрителното обръщение към когото и да било, но тук вече не се стърпявам! Да слагате всички евреи под обща знаменател е признак на тесногръдие.Аз като чужденка и еврейка по майчина и бащина линия, не ви слагам по общ такъв въпреки, че няколко пъти вече съм била изкушавана! Евреи идват в България, работят, изучават езика ви и ви уважават, не само защото сте един много древен и достоен народ, а защото сме възпитани в уважение към другия въобще!Мислех, че украинците са най- върлите антисемити, това ми го казваше майка ми- украинка еврейка и натурализирана българка….не искам да вярвам, че и вие сте.

  • 24. ДЕ (6 март 2016 в 19:04)

    Книгата е писана доста отдавна. Последните десетилетия излязоха в Германия и Австрия доста още доказателства, който говорят в полза на доста от тезите на автора.

  • 25. Стоян (7 март 2016 в 01:53)

    Еех, трудно се живее, без да хванеш някого в лъжа…за да не гледа никой ти доколко си честен, нали ? Случайно имам и приятели евреи, с които, ако поговориш с тях и се опиташ да бъдеш обективен / но дали ще искаш да си, е друг проблем/, то ще разбереш, че техни роднини са били изгорени в пещите, пък не са били както се изразяваш, кръвопийци преди войната. И не са били изключение, ако случайно пък това ти хрумне !

    Знаеш ли какво е точно палимпсест ?

    Ето това правят с историята всички подобни книги, които я обявяват за лъжа.

    Интересно, защо трябваше да минат толкова години от Втората световна, за да почнат точно сега да ни " отварят" очите, че , видите ли, досега не сме знаели истината ?!

    Бъди жив и здрав и вярвай в каквото си искаш, дано не забравиш, че историята НЕ се повтаря . То на страха очите верно са големи, ама пък чак толкова не бива…

  • 26. ДЕ (8 март 2016 в 17:14)

    Колко от вас,които коментирате, действително живеете от години в Германия или Австрия и имате ежедневен контакт с местни немци и местни евреи. Едно е да посетиш за час-два Дахау, Аушвиц , Нойнгаме, Зоненщайн, Куулен (при Риклинг), Мителбау-Дора, Терезиенщадт, Захсенхаузен и да се хвалиш, колко си спец по въпросите на Холокост, друго е да живееш от години в Германия или Австрия и да следиш развитието на историческата тема от близо с буден, безпристрастен интерес. Колко от вас големите разбирачи и критикари на г-н Харууд,ходите по исторически изложби, музеи (дори синанагоги и еврейски музей в Германия и Австрия), документални сбирки, четения и изобщо водите активен културен живот в Германия в Австрия. Излязоха последните години доста нови неща по темата за ВСВ, нови интервюта, кореспонденции,документи, нови погледи, други очерци от очевидци,експертизи и т н. Просто поживейте на място, вземете дейно участие в културния живот, бъдете будни, посещавайте редовно исторически синагоги и еврейски музеи, сбирки, изложби и пак след 5– 10 г пишете, че много от твърденията в книгата не били вярни. Посетете и Израел, поговорете на място със стари хора, отделете време в Израел и пак пишете, че много от твърденията в книгата не били вярни. Няма смисъл да се инатим като магаре на мост. И че подкрепяме различни от статуквото варианти, не значи, че не сме човеколюбиви или не живеем заедно с евреи и германци и нямаме тесни приятелски контакти, едното не отрича другото. Но много от нас ги мързи да мислят, да са активни и търсят непрекъснато истината…Най-добре е да се критикува повърхностно, защото не може да излезем от рамките. Прочетете книгата, потърсете още актуална и документална информация, при интерес водете контакт с наследници на преживели или самите преживели,замислете се, мислете пак, попътувайте, поинтересувайте се от информацията в книгата дейно и тогава пак пишете. Имало е ВСВ и е имало концентрационни трудови лагери, това никой не отрича, те могат да се посетят и да се говори детайлно с доброволци очевидци и преживели деца. Около подробностите и действителните исторически факти може да се спори, но ежегодишно излизат нови неща на бял свят от колекции, или притежания, или архиви. Тази книга си струва да бъдете прочетена, защото ни кара да се замислим и излезем от рамките. Не е нужно да се приеме цялата информация изцяло, защото има нови неща излезли през годините, но това не означава, че произведението не е стойностно като се има предвид през кои години е писано и на какви борби е подложено. Не е нужно да се клони в едната или другата крайност, важно е човек да остане обективен. Една нова интересна книга по темата е „Ohne Haar und ohne Namen: Im Frauen-Konzentrationslager Ravensbrück“ на Сара Хелм. Кореспонденцията от книгата „Königskinder — Eine wahre Liebe“ на Райнхард Кайзер също е доста любопитна и информативна и ни сблъсква с нови факти по темата. В „Ein Baum blüht im November. Ein ergreifendes Zeugnis der Nächstenliebe und Menschlichkeit aus dem Zweiten Weltkrieg“ на Хилтгунт Цасенхаус също се намират интересни сведения на очевидци под повърхността на сюжетната линия и описанията. И сега мога да ви пожелая приятно четене.

  • 30. Yenkl (21 май 2019 в 14:20)

    Пропагандно и лъжовно четиво.

    Нека се занимаваме със сериозни, професионални автори, владеейки науката за Холокоста и Втората световна война! Сещам се за едно изказване на Goebbels, който гласеше в биографията му, че колкото по- сензационно, сантиментално и скандално е поднесен един вестник, толкова повече се чете! Goebbels, един от редките интелектуалци на Третия Райх, министър на културата/ разбираме пропаганда/, който изпитвал рядко презрение към простолюдието и тълпите!

    Ето един кратък списък от изтъкнати и качествени автори по въпроса:

    Ian kershaw, Raoul Hilberg, Matthias Küntzel,Mario Liverani,Peter Longerich, Joachim Fest, William Shirer.

    Наистина си заслужава, защото тези четива са възможно най- обективни, без претенции за сензация,изключително ерудирани.А това тук е една голяма обида към интелигентността на читателя.Който се интересува от История, ще оцени!

  • 32. sqnka (22 юни 2019 в 18:43)

    Моля потребителите да спазват добрия тон. Коментирайте по същество, без обидни и неуместни изрази. Не се толерират опити за предизвикване на словесни войни и насаждане на неприязън към потребители с други възгледи, вкл. и да се рекламират собствени възгледи, които не са в контекста на произведението.

    Коментари съдържащи обидни изрази ще бъдат редактирани или изтрити.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.